EXCLUSIV | Costel Enache trage concluziile după ce Poli Iași a încheiat anul pe locul 12 în Liga 2. Care sunt plusurile, regretele și ce spune antrenorul despre emoțiile legate de retrogradare

Narcis POHOAȚĂ 13 Dec. 2021, 14:14 Liga 2
EXCLUSIV | Costel Enache trage concluziile după ce Poli Iași a încheiat anul pe locul 12 în Liga 2. Care sunt plusurile, regretele și ce spune antrenorul despre emoțiile legate de retrogradare

Antrenorul Costel Enache (48 de ani) a avertizat în repetate rânduri înainte de startul sezonului că Poli Iași va fi o echipă cu multe fluctuații de formă. Atât în timpul unei partide, cât și de la meci la meci. Și a avut perfectă dreptate!

Poli a avut oscilații mari de formă, a alternat perioadele bune cu cele slabe, iar rezultatele au fost pe măsură.

La final de an, antrenorul Politehnicii Iași a tras concluziile pentru Liga2.ro și a vorbit despre aceste fluctuații pe care le-a anticipat, însă a punctat și lucrurile bune din prima parte a campionatului Ligii 2.

Costel Enache: ”Ne așteptam la aceste fluctuații”

Costel, cum ai caracteriza în linii mari această primă parte a campionatului?
Din păcate, prima parte a sezonului a fost așa cum am prevăzut, foarte fluctuantă. Am avut fluctuații mari de la un joc la altul, dar și în timpul meciurilor. Am început bine și am terminat mai puțin bine, am început slab și am terminat foarte bine unele meciuri. Am avut o serie de trei jocuri cu înfrângeri, apoi o serie de cinci jocuri fără eșec. Dar era absolut normal, la cum ne-am adunat, nu am știut potențialul jucătorilor, care sunt pozițiile și relaționările dintre ei. Veneam cu mulți jucători din medii total diferite și a fost greu să facem o uniformizare. Ne așteptam la asta, în același timp mă așteptam să facem și un mix între jucători cu experiență și să forțăm anul acesta, chiar dacă eram realiști că va fi un an foarte greu, un an în care ar fi trebuit să facem o tranziție din toate punctele de vedere. Să pregătim un lot, să facem un nucleu de bază, să dezvoltăm niște principii și să facem o reglare a factorului financiar. Am încercat un mix, dar să ne și agățăm de o șansă la promovare. Nu ne-a reușit asta și rămâne doar să pregătim anul viitor.

Dezamăgit de poziția din clasament și de numărul de puncte?
Da, supărat și dezamăgit. În același timp cred că la puncte putem fi puțin supărați, pentru că au fost momente în care am pierdut poate și nemeritat, pe o greșeală de arbitraj sau pe o neatenție, deși au fost meciuri pe care le-am controlat. Cel mai bun joc al nostru din punct de vedere tehnic, tactic, a fost cel de la Miercurea Ciuc. Un joc în care am avut dublu numărul de șuturi la poartă față de adversar, posesie foarte mare de 66 la sută cu 33, ocazii foarte mari, două singuri cu portarul, dar nu am reușit să scoatem puncte, am pierdut cu 3-1. Pe meciul acela nu pot să fiu supărat. Dar mă gândesc la meciul cu Buzăul, în care am avut o eliminare cu un mare semn de întrebare și am pierdut, la meciul cu Metaloglobus, pe care la fel l-am dominat și adversarul, cu două șuturi pe poartă, a marcat. În acel joc am mai avut și un penalty pe final și nu ni s-a dat. Erau două puncte în plus care ne-ar fi ajutat și ar fi menținut flacăra speranței pentru play-off.

”Nu pot să mă uit în jos, la retrogradare, deși trebuie să fii pregătit pentru orice în fotbal”

Dacă ne uităm la ultimele trei meciuri, cu Ripensia, Unirea Dej și Comunal Șelimbăr, toate încheiate cu 0-0, nu e camp puțin? Bănuiesc că aveai mai multe așteptări.
Asta pentru cineva care vrea să scoată în evidență lucrurile negative. Eu aș face altceva. Haideți să ne uităm la ultimele cinci meciuri și să vedem că dacă am fi menținut randamentul din cele cinci meciuri pe durata campionatului, acum am fi avut vreo 27 de puncte. Dacă randamentul pe durata întregului campionat ar fi fost precum cel din ultimele cinci meciuri, ar fi foat foarte-foarte bine. Ultimele trei meciuri au fost fără gol. Acolo am suferit și am știut asta de la început. Am spus de fiecare dată că noi nu suntem o echipă care să controlăm jocul total, care să ne creăm foarte bune oportunități. Acesta este profilul echipei deocamdată, asta arată calitatea jucătorilor. Sau o calitate generală, nu colectivă, nu neapărat individual.

Ar trebui să aibă ieșenii emoții legate de menținerea în Liga a 2-a, ținând cont de faptul că Poli a încheiat anul la un singur punct de baraj?
Eu încerc să fiu optimist și pozitiv. Nu vreau să mă gândesc acolo, nu pot să mă uit în jos, deși trebuie să fii pregătit pentru orice în fotbal. Dar așa, chiar cu un an mai puțin reușit, cred că am arătat că avem forță. Când echipa a jucat, a jucat. Și uite că sunt cinci meciuri finale fără înfrângere, cu două victorii și trei remize. Și chiar dacă pare prea puțin, trebuie scos și aici ceva în evidență. Avem un singur gol primit în ultimele cinci etape. Să ne apărăm și foarte bine, să și atacăm foarte bine este idealul, iar noi încă nu tindem spre ideal. Știm cine suntem, știm care ne este potențialul. Ne bazăm foarte mult pe organizarea defensivă, pentru că acesta este un lucru din antrenament, de repetiții, de antrenor, iar restul încercăm să corectăm prin creșterea valorii jucătorilor cu profil ofensiv.

”Ar trebui să creștem”

Mulți suporteri contestă jocul slab al echipei, în special la capitolul ofensiv. Cum vei reuși să schimbi această problemă în perioada de iarnă?
Încercăm să creștem nivelul valoric la partea ofensivă, dar asta depinde de foarte mulți factori. E o perioadă grea iarna de recrutat jucători, pentru că majoritatea jucătorilor sunt cu contracte până în vară. Singurele nișe ar fi campionatele din nord, unde se joacă primăvară – toamnă, iar în noiembrie se cam termină campionatele. Dar e greu să iei jucători din nord, durează până se acomodează, sunt bani mulți, e greu să iei. A doua nișă sunt jucătorii care își reziliază contractele, dar dacă un jucător reziliază în iarnă e un semn de întrebare acolo. Să sperăm că vom avea inspirație. Avem 2-3 ținte pe care ni le-am propus, încercăm să le rezolvăm. Dar nu depinde doar de noi, depinde și de cluburi, și de jucători, dar și de concurența pe care o găsim, pentru că nu suntem singurul club care vrea jucători în perioada asta.

Va arăta Poli Iași mai bine în partea a doua a campionatului?
Ca și proiect, ca și dezvoltare, așa ar trebui. Ar trebui să creștem și lucrurile așa s-au întâmplat. Pe final am fost foarte greu de învins, deși am avut multe înfrângeri pentru o echipă cu pretențiile noastre. În final greu ne-a bătut cineva, nu au fost prea multe ocazii la poarta noastră, am avut cinci meciuri fără eșec și asta arată dezvoltare măcar pe faza defensivă. Pe faza ofensivă sunt multe lucuri de pus la punct.

La startul sezonului, unde o vedeai pe Poli la final de an?
Cum am început campionatul se știe și ar trebui să nu se uite asta. Sigur, ne-am fi dorit cu toții mult mai mult. Eu sunt primul cel mai supărat și nemulțumit. Pentru mine înseamnă foarte mult să ai continuitate, rezultate bune, o imagine frumoasă, un randament bun. Atâta s-a putut. Poate s-a greșit de multe ori, poate nu am fost inspirat în anumite momente, dar cu siguranță am făcut tot ce a depins de noi.

Unde ar fi trebuit forțate lucrurile în startul sezonului

Ce îți reproșezi după prima parte a campionatului?
Reproșuri sunt multe, e imposibil să nu faci greșeli la fotbal. Problema noastră cea mai importantă a fost modul de organizare la începutul campionatului. Acolo poate trebuiau un pic forțate lucrurile sau poate o inspirație mai mare. Dar dacă mă gândesc că după 10 zile de antrenament noi eram 12 la pregătire, e greu să faci lucrurile logic.

Ce ți-ai dori de sărbători?
Păi aș vrea liniște, tihnă și sănătate. Mi se par foarte importante, pentru că am fost destul de agitat în toată această perioadă. Jucători? Asta chiar nu depinde de Moș Crăciun. Chestiile astea de spirit, de suflet le realizăm și noi, cu energiile noastre și cu oamenii din jurul nostru. De sărbători o să încerc să căutăm și jucători. Dar nu e foarte ușor, e destul de greu cu nivelul nostru de scouting. E greu să găsești după niște imagini video sau pe niște date statistice. Eu am mai spus, pentru mine factorul uman e foarte important. Valorile astea umane cu care poți face minuni sunt obligatorii și în viață, dar mai ales în sport.

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto) și Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-managerul-politehnicii-iasi-anunta-daca-in-vara-anului-2023-nu-suntem-in-liga-1-imi-depun-mandatul-suma-de-care-crede-ca-ar-avea-nevoie-echipa-pentru-a-reveni-in-elita-19214049

https://liga2.prosport.ro/seria-1/detaliile-interesante-din-liga-2-dupa-16-etape-selimbar-cele-mai-multe-puncte-adunate-dupa-ce-a-fost-condusa-unirea-constanta-cei-mai-multi-jucatori-rulati-steaua-cea-mai-batrana-echipa-capito-19214029

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vadu-lui-voda-sau-tiraspol-poli-iasi-ar-putea-efectua-cantonamentul-de-iarna-in-republica-moldova-cand-este-preconizat-amicalul-de-lux-cu-dinamo-kiev-19213921

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fotbalistii-politehnicii-iasi-au-donat-sange-e-un-gest-de-normalitate-pe-care-ar-trebui-sa-l-facem-mai-multi-mai-des-donam-sange-donam-viata-19213755

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-dezvaluiri-incredibile-despre-situatia-economica-de-la-poli-iasi-trebuie-sa-platim-baremuri-de-un-miliard-la-frf-din-sezonul-trecut-fostii-jucatori-ne-au-dat-la-comisii-pentru-a-19213745

https://liga2.prosport.ro/seria-1/lot-remaniat-la-politehnica-iasi-lista-jucatorilor-de-care-echipa-antrenata-de-costel-enache-se-va-desparti-in-aceasta-iarna-din-pacate-nu-ne-au-ajutat-19213546

Narcis POHOAȚĂ 13 Dec. 2021, 14:14 Liga 2
Pe aceeași temă