Costel Enache a prefațat partida Petrolului cu UTA: ”Nu e cel mai ușor meci, dar situația ne obligă să tratăm fiecare adversar ca pe unul pe care trebuie să-l învingem”. Unde crede antrenorul ploieștenilor că e ”cheia” succesului în meciul cu liderul Ligii 2

Liga2.ro 02 Jul. 2020, 10:14 Liga 2

Mai este puțin până la începerea play-off-ului din Liga 2, în urma căruia se stabilesc două echipe care promovează direct în Liga 1 și cea care va merge la barajul de promovare. Petrolul este unul dintre cluburile care are planuri mari pentru ultimele cinci etape și speră să urce în prima divizie. Trupa ploieșteană începe turneul cu disputa, teoretic, cea mai dificilă, cu UTA, liderul campionatului, la Arad. Jocul are loc sâmbătă, de la ora 17:00, pe arena Motorul.

Înaintea confruntării, antrenorul Costel Enache a participat la o conferință de presă în care a analizat adversarul.

Enache este conștient de faptul că meciul va fi unul extrem de greu, dar spune că situația este complicată și din cauza pauzei pe care jucătorii au avut-o, de trei luni și jumătate fără o partidă oficială, din cauza pandemiei de COVID-19. Antrenorul ”lupilor” consideră că modul în care s-au pregătit echipele și cât au acumulat la condiția fizică vor avea un efect asupra întâlnirii.

Declarațiile lui Costel Enache din conferința de presă premergătoare meciului cu UTA Arad sunt redate în cele ce urmează, de pe site-ul FC Petrolul. Conferința poate fi urmărită și video.

  • UTA și Petrolul se întâlnesc pentru a treia oară în acest sezon de Liga 2. În precedentele două întâlniri, echipa arădeană s-a impus de fiecare dată cu 3-0. În tur, la Ploiești, ”Bătrâna Doamnă” a câștigat prin golurile marcate de Ciprian Rus (36′ – penalty), Valentin Buhăcianu (89′) și Diego Lorenzi (90+3′). În retur, la Arad, scorul s-a repetat, la fel și doi dintre marcatori, cât și două dintre momentele aproximative în care s-a înscris. Au punctat Valentin Buhăcianu (69), Ciprian Rus (82) și Alexandru Ioniță (90+1).
  • Pe banca ”lupilor”, în ambele întâlniri, s-a aflat Flavius Stoican, în timp ce la UTA a fost Laszlo Balint.

După o pauză nefiresc de lungă și o perioadă de pregătire atipică, am ajuns la momentul luptei decisive pentru promovare. Cum privești acest play-off și, bineînțeles, primul meci, cel de sâmbătă, de la Arad?
Într-adevăr, putem spune că ne așteaptă ceva inedit. Este o situație nouă, pentru fiecare dintre noi, și sper că am găsit abilitatea să o gestionăm bine. A fost o perioadă lungă, în care am încercat să ne adaptăm situațiilor ivite pe parcurs (stare de urgență, stare de alertă, antrenamente individuale pe video, antrenamente în grup de patru, teste, distanță mare între noi, imposibilitatea de a putea face o ședință video împreună, etc), dar sper să nu ne fi pierdut spiritul, dorința și să nu fi uitat cumva obiectivul cu care am plecat la drum. Cred că, în acest play-off, diferența va fi făcută din punct de vedere mental, al abordării sufletești, și nu neapărat în plan fizic, tehnic și tactic. Suntem pregătiți pentru acest play-off și aș vrea să văd lucrul acesta încă din primul joc!

Prima dintre cele cinci ”finale” va fi la Arad, pe terenul primei clasate.
Nu este cel mai ușor meci, dar situația în care ne aflăm ne obligă să tratăm fiecare adversar ca pe unul pe care trebuie să-l învingem. În general, primul joc este cel mai greu, iar cum UTA, știm bine, reprezintă o echipă omogenă, echilibrată, cu forță și foarte constantă, atunci va fi și mai dificil. Dar, avem și noi ambițiile noastre. În primul rând este obiectivul pe care l-am stabilit și pe care trebuie să-l îndeplinim. Apoi, în cel de-al doilea rând, ne dorim să arătăm că rezultatele din acest campionat, din meciurile cu UTA, nu au fost reale în raport cu ceea ce s-a petrecut pe teren. Vrem să ne ridicăm la nivelul pe care toată lumea îl așteaptă de la noi.

Costel Enache privește și gândește în meciul amical dintre Petrolul și Astra, disputat fără spectatori, pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești, joi 11 iunie 2020. Cele două echipe au remizat la scorul de 0-0. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Costel Enache, despre pauza competițională: ”În toate meciurile o să vedem cel puțin 30 de minute de tatonare, pentru că fiecare dintre noi vom încerca să descoperim realitatea din teren”

Cât de mult mai contează ce s-a întâmplat înainte de întreruperea competiției? Care crezi că vor fi dificultățile cu care se vor confrunta echipele după această perioadă atipică?
Este greu de controlat, în acest moment, nivelul propriu sau cel al partenerelor de întrecere. A fost destul de dificil să găsim jocuri de verificare, au fost destul de puține meciuri test pentru o pauză așa de lungă, și, astfel, ritmul este foarte greu de câștigat într-un timp atât de scurt. Toți am avut aceași problemă și este greu să facem o evaluare fidelă, atât a potențialului nostru, cât și legată de cel al adversarului. Cred că aceasta este cea mai mare dilemă și, probabil, în toate meciurile o să vedem cel puțin 30 de minute de tatonare, pentru că fiecare dintre noi vom încerca să descoperim realitatea din teren.

Este vreo diferență între Petrolul de la momentul întreruperii campionatului și cel de acum?
Sunt anumite diferențe, nu neapărat pozitive sau negative. Metodologic, modul de abordare al antrenamentelor a fost cu totul altul, a trebuit să îl schimbăm, pentru că, din experiența celor care au reluat pregătirea înaintea noastră, am văzut că a crescut foarte mult numărul de accidentări. Am descoperit cauza și am căutat să facem lucrurile astfel încât principala noastră prioritate să fie siguranța jucătorilor. Nu va fi o perioadă competițională foarte lungă, sunt doar cinci meciuri în decursul unei luni, iar regulamentul ne ajută să venim cu forțe noi de pe bancă, cu cele cinci schimbări care înseamnă, practic, 50% dintre jucătorii de câmp ai unei echipe. Cred că, din punct de vedere tactic, tehnic și, oarecum, fizic nu au fost foarte multe schimbări, dar, așa cum am mai spus-o, mentalul va fi factorul decisiv.

O parte dintre jucătorii Petrolului, pe terenul de antrenament de la Strejnic. Foto: Petrolul Ploiești

Costel Enache e sincer: ”UTA are o liniște în plus și că poate aborda jocurile cu două variante. E un avans pe care l-a câștigat pe merit”

Se poate vorbi despre o favorită la promovare?
UTA este o echipă cu un avans consistent, având cinci puncte avans înaintea celor cinci meciuri. E clar că are o liniște în plus și că poate aborda jocurile cu două variante din trei, ceea ce nu este cazul celorlalte formații. Noi, toți ceilalți, trebuie să fim tot timpul setați pe obiectivul victoriei. Este un avans pe care cei de la Arad l-au câștigat pe merit, dar, desigur, nu este decisiv.

Din punct de vedere medical, care este situația lotului înaintea debutului?
Suntem ok, cu o singură excepție. Avem confirmarea că Pol Roige, după ce a lipsit de la ultimele două antrenamente, este în regulă și va fi apt pentru joc pentru sâmbătă. În schimb, nu ne vom putea baza pe Mihai Nițescu, aceasta va fi singura noastră absență. Pot să spun că stăm bine din acest punct de vedere.

Costel Enache, despre lipsa suporterilor: ”Am fi beneficiat de un sprijin extraordinar din partea lor”

Cat de mult va influența lupta pentru promovare faptul că se va juca fără spectatori în tribune?
Chiar mă gândeam, atunci când am văzut programările, cam care ar fi fost asistența la meciurile UTA – Petrolul sau Petrolul – Rapid! În mod cert stadionul ar fi fost plin la Arad, iar cu Rapidul am fi beneficiat de un sprijin extraordinar din partea suporterilor noștri. E păcat, pentru că fotbalul este pentru spectatori, dar chiar nu este nimeni vinovat pentru faptul că, în acest moment, trebuie să se joace cu porțile închise. Trebuie să înțelegem și să acceptăm măsurile luate, pentru că sunt pentru noi, pentru sănătatea noastră.

UTA – Petrolul e programat sâmbătă, de la ora 17:00 

Petrolul va începe play-off-ul de pe locul 5, penultimul, la egalitate cu Campionii FC Argeș și Rapid, toate cu câte 19 de puncte. CS Mioveni și Turris Oltul au câte 20 de puncte, iar liderul UTA are 25 de puncte. Petrolul are primul meci în play-off, în deplasare, cu UTA Arad, după care primește vizita echipei Rapid. În etapa cu numărul trei merge la Turnu Măgurele, pentru duelul cu Turris Oltul, în etapa a patra primește vizita celor de la Campionii FC Argeș, iar în ultima rundă joacă din nou pe teren advers, cu CS Mioveni.

După ce s-a dat drumul fotbalului, după suspendarea Ligii 2 din cauza pandemiei de COVID-19, Petrolul a jucat patru meciuri de verificare. A întâlnit trei echipe din Liga 1, Astra (0-0 pe ”Ilie Oană”), FC Hermannstadt (1-0 la Sibiu) și Viitorul (1-3, la Ovidiu). Al patrulea meci a fost jucat împotriva echipei U19 a celor de la Viitorul (4-1, la Strejnic).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=X_cTw8tzo3o&feature=emb_title

 

Foto: Răzvan PĂSĂRICĂ/ Sport Pictures 

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ca-la-euro-sau-campionatul-mondial-meciul-uta-petrolul-se-va-vedea-pe-ecrane-gigant-in-doua-locatii-din-arad-nu-una-cum-se-permite-accesul-si-cine-are-prioritate-19137392

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-se-pregateste-ca-la-carte-pentru-debutul-in-play-off-cu-uta-arad-ce-a-decis-costel-enache-cu-cateva-zile-inaintea-partidei-19137268

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-a-mai-jucat-un-amical-inainte-de-meciul-oficial-cu-uta-lupii-si-au-luat-revansa-in-fata-viitorului-insa-a-echipei-u19-a-clubului-constantean-19137128

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/petrolul-are-probleme-dupa-ce-l-a-demis-pe-marius-stan-fostul-presedinte-al-lupilor-s-a-adresat-federatiei-ce-solicita-19136878

 

 

Liga2.ro 02 Jul. 2020, 10:14 Liga 2
Pe aceeași temă