Componența celor două grupe de play-out ale Ligii 2. Poli Timișoara, Poli Iași și FC Brașov, printre echipele care se vor lupta pentru a evita barajul de menținere/retrogradare

Marius ANGHEL 12 Mar. 2022, 20:02 Liga 2
Componența celor două grupe de play-out ale Ligii 2. Poli Timișoara, Poli Iași și FC Brașov, printre echipele care se vor lupta pentru a evita barajul de menținere/retrogradare

Rezultatele celor opt meciuri programate sâmbătă, 12 martie, în etapa a 19-a a Ligii 2, ultima a sezonului regular, ediția 2021-2022, au făcut cunoscute echipele care vor evolua mai departe în cele două grupe de play-out. Marile perdante sunt FC Buzău și FK Miercurea Ciuc, care au depins de ele, însă n-au putut înregistra rezultatul favorabil lor.

Chiar dacă mai este un meci de jucat în această rundă, ”U” Cluj – Dunărea Călărași (duminică, ora 11:30), acesta nu mai poate produce schimbări de poziții între locurile 7 și 20 din Liga 2, astfel că știm componența celor două grupe de play-out.

Componența celor două grupe de play-out ale Ligii 2

Cele două grupe în care se vor decide în următoarele șapte etape echipele care vor retrograda sportiv din Liga 2 au fost formate în funcție de locurile pe care s-au clasat cluburile la finalul sezonului regular, conform regulamentului făcut de FRF pentru acest sezon atipic.

În Grupa A a play-out-ului merg FK Miercurea Ciuc, Metaloglobus București, Politehnica Iași, CS Comunal Șelimbăr, Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila, adică ocupantele locurilor 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19 la finalul sezonului regular al Ligii 2.

În Grupa B ajung FC Buzău, Unirea Dej, Ripensia Timișoara, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, FC Brașov, Unirea Constanța și Astra, adică ocupantele locurilor 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20 la finalul sezonului regular al Ligii 2.

Au fost două perechi de echipe care au terminat la egalitate de puncte, astfel că a fost nevoie de departajarea lor. Unirea Dej (28 puncte) a terminat pe locul 9 fiindcă a învins cu 1-0 în meci direct Metaloglobus (28 puncte). În schimb, Ripensia și Poli Iași, ambele cu câte 25 de puncte, au remizat la scorul de 0-0 la Timișoara. În această situație, următorul criteriu de departajare al lor a fost golaverajul general, unde ieșenii au stat mai bine: 25-21 (4) față de 18-19 (-1).

CLASAMENTUL general al Ligii 2 și al golgheterilor

Grupa A play-out Liga 2:

1. FK Miercurea Ciuc – 33 puncte
2. Metaloglobus București – 28
3. Politehnica Iași – 25
4. CS Comunal Șelimbăr – 23
5. Politehnica Timișoara – 21
6. Dunărea Călărași – 7*
7. Dacia Unirea Brăila – 2

* Dunărea mai are un meci de disputat, în deplasare la ”U” Cluj.

Grupa B play-out Liga 2:

1. FC Buzău – 32 puncte
2. Unirea Dej – 28
3. Ripensia Timișoara – 25
4. Viitorul Pandurii Târgu Jiu – 24
5. FC Brașov – 14
6. Unirea Constanța – 11
7. Astra – -1

Astra, Dacia Unirea Brăila și Dunărea Călărași sunt ca și retrogradate! Bătălia pentru evitarea locurilor de baraj e strânsă

La finalul play-out-ului, adică după un total de șapte etape, în care fiecare echipă va juca șase meciuri, vor retrograda sportiv în Liga 3 echipele clasate pe locurile 6 și 7 din fiecare grupă, în timp ce clasatele pe pozițiile 5 vor disputa între ele un baraj în dublă manșă pentru meținerea în Liga 2.

Fiecare echipă are șansa de a câștiga un total de 18 puncte în acest play-out, dacă va câștiga toate cele șase meciuri. Astfel, privind situația echipelor în campionat, inclusiv Astra, care are -1 puncte, poate spera să prindă locul 5 și să participe la baraj. Matematic se poate.

Teoretic, din Grupa A sunt ca și retrogradate Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila, iar pentru locul de baraj se vor da lupte grele între Poli Timișoara, Șelimbăr și Poli Iași, în timp ce în Grupa B Astra e ca și retrogradată, iar pentru al doilea loc retrogradabil și pentru poziția de baraj se vor lupta FC Brașov și Unirea Constanța.

Programul din play-out se stabilește prin tragere la sorți, luni

În play-out-ul din Liga 2, cele 14 echipe vor intra cu toate punctele obținute în sezonul regular, spre deosebire de Liga 1, unde se înjumătățesc. Competiția începe imediat, de weekendul următor.

Programul meciurilor din această fază va fi stabilit prin tragere la sorți, la Casa Fotbalului, aceasta urmând să aibă loc mâine, luni, de la ora 11:00.

Procedura de stabilire a programului de disputare a play-out-ului se face pe baza Tabelei Berger pentru opt echipe, numărul corespunzător fiecărei formații fiind stabilit prin tragere la sorți. În urne se vor introduce bile cu numere doar 1 la 7, eliminarea bilei cu numărul 8 făcându-se pentru a se asigura un număr de meciuri egale în deplasare şi acasă (câte trei din fiecare) pentru cele şapte participante în fiecare grupă. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.

Pe rând, câte o formație va sta în fiecare etapă, fiindcă grupele sunt formate din câte șapte cluburi.

  • Play-out-ul se va disputa începând cu 19 martie 2022, dar se va încheia mai rapid decât play-off-ul, în jurul datei de 4 mai.
  • Partidele din play-out se vor juca doar tur, rezultând astfel încă 6 meciuri pentru fiecare echipă în decurs de șapte etape.
  • În play-out se intră cu punctajul acumulat în sezonul regular.
  • În Liga 3 vor retrograda cinci echipe, ultimele două din fiecare grupă de play-out (locurile 6 și 7), iar echipele de pe locurile 5 din cele două grupe vor juca baraj de menținere în Liga 2 în dublă manșă.

Clasamentul final al Ligii 2 cu echipele care merg în play-out:

*în play-out se intră cu punctajul obținut în sezonul regular, dar cu linie de clasament 0, deci golaverajul va fi 0-0 începâng cu prima etapă.
** Dunărea Călărași joacă duminică, de la ora 11:30, în deplasare la ”U” Cluj (locul 3).

Foto: Zoltan Pal / FK Miercurea Ciuc

Marius ANGHEL 12 Mar. 2022, 20:02 Liga 2
Pe aceeași temă