Barajul de promovare/menținere în Liga 1 rămâne în dublă manșă și are noi date de desfășurare față de cum fuseseră stabilite inițial. Finalul play-out-ului Ligii 1 a fost decalat

Marius ANGHEL 09 Jul. 2020, 18:35 Liga 2
Barajul de promovare/menținere în Liga 1 rămâne în dublă manșă și are noi date de desfășurare față de cum fuseseră stabilite inițial. Finalul play-out-ului Ligii 1 a fost decalat

Federația Română de Fotbal a stabilit noi date de desfășurare a meciurilor de baraj pentru promovarea/menținerea în Liga 1, după ce programul play-out-ului Ligii 1 a suferit modificări din cauza jocurilor amânate ale celor de la Dinamo. Pentru ultimul loc în noua ediție a Ligii 1, 2020/2021, cele două echipe nu vor mai juca în datele de 5, respectiv 9 august, ci în datele de 9, respectiv 12 august.

În urma discuțiilor dintre FRF, care voia un baraj într-o singură manșă, și LPF, care voia păstrarea regulii cu manșă dublă, cei care au avut câștig de cauză au fost cei din urmă, adică organizatorii Ligii 1. Astfel, baraj pentru promovarea/menținerea în Liga 1 rămâne în dublă manșă și se va desfășura, mai nou, în datele de 9 august, turul, respectiv 12 august, returul.

”Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 9 iulie, calendarul competițional al Ligii 1 a suferit modificări: play-out-ul se va încheia pe 5 august.

La solicitarea Ligii Profesioniste de Fotbal, etapa 10 din play-out s-a mutat din data de 14 iulie în data de 18 iulie, decalându-se astfel fiecare următoare etapă până la finalul sezonului. Etapa 14 din play-out, ultima din acest sezon, programată inițial pe 1 august, se va disputa în data de 5 august.

Prin urmare, și barajul pentru promovarea/menținerea în Liga 1, în care locul 6 din play-out Ligii 1 va întâlni în dublă manșă a treia clasată din play-off-ul Ligii 2, se va disputa mai târziu decât era programat inițial, mai exact în datele de 9 și 12 august 2020”, a anunțat FRF în urma Comitetului de Urgență din 9 iulie.

La barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 participă ocupanta locului 3 din Liga 2, acum din play-off ligii secunde, cu ocupanta locului 6 din play-out-ul primei ligi.

Justin Ștefan: ”Interesul meu, ca organizator de competiție, este să reduc șansa unor surprize cât mai mult. Un baraj într-o singură manșă produce surprize”

Justin Ștefan spunea la 2 iulie, la ProSport LIVE, de ce nu este de acord cu o singură manșă la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 și explică logica desfășurării a două jocuri pentru deciderea ultimei echipe care participă în noua ediție a primei ligi. Niciunul dintre cele opt cluburi din play-out nu voiau un baraj cu un singur meci.

”Avem o discuție cu Federație Română de Fotbal, care au și venit cu această idee. Nu suntem de acord, pentru că există un regulament clar și nu putem să schimbăm regulile jocului atâta timp cât ne permite calendarul. Ne permite să disputăm ambele jocuri de baraj. Și, în același timp, cele două manșe au o logică. Respectiv, să câștige echipa cea mai bună. Interesul meu, ca organizator de competiție, este să reduc șansa unor surprize cât mai mult. Ori, un baraj într-o singură manșă produce surprize. Am nevoie ca în sezonul următor în Liga 1 să fie echipa cea mai bună dintre cele două care vor ajunge la baraj.

Mai mult decât atât, în afară de regulament, am consultat cele opt cluburi care astăzi fac parte din play-out și am o unanimitate din partea lor, respectiv toate vor să se dispute barajul în dublă manșă.

Principalul argument al federației a fost legat de faptul că ei trebuie să reia Liga a 2-a la data de 15 august, având în vedere că la start se vor înscrie 23 de echipe în sezonul următor. Însă, în același timp, am un principiu la care țin. Liga a 2-a trebuie să se adapteze după Liga 1, care se află la vârful piramidei, și nu invers. Repet, dacă avem date disponibile, nu văd unde este problema?

Ba, mai mult decât atât, avem inclusiv posibilitatea, că vor fi 23 de echipe, deci una stă, să ținem cont de acest meci de baraj și să nu programăm meciul pe care ar fi trebuit să îl dispute echipa care va fi în Liga a 2-a în sezonul următor, a spus secretarul general al LPF la ProSport LIVE.

Rezultatele înregistrate până acum la baraje de promovare/menținere în Liga 1

În precedentele patru baraje de promovare/menținere în Liga 1, până acum au avut câștig de cauză doar echipele din prima ligă:

sezon 2015-2016: FC Voluntari – UTA Bătrâna Doamnă 3-0
UTA Bătrâna Doamnă – FC Voluntari 1-0
sezon 2016-2017: ACS Poli Timișoara – UTA Bătrâna Doamnă 2-1
UTA Bătrâna Doamnă – ACS Poli Timișoara 1-3
sezon 2017-2018: FC Voluntari – Chindia Târgoviște 1-0
Chindia Târgoviște – FC Voluntari 1-0 (0-0 după prelungiri, 0-3 la loviturile de departajare)
sezon 2018-2019: Universitatea Cluj – FC Hermannstadt 0-2
FC Hermannstadt – Universitatea Cluj 0-1

* UTA (de două ori), Chindia și ”U” Cluj au fost reprezentantele Ligii 2.

Foto: Dan Tăuțan / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/barajul-de-promovare-mentinere-in-liga-1-ramane-in-dubla-mansa-frf-a-aprobat-calendarul-finalului-de-sezon-2019-20-la-liga-1-liga-2-si-cupa-romaniei-si-protocolul-medical-19134856

https://liga2.prosport.ro/seria-1/se-discuta-din-nou-despre-organizarea-barajul-de-promovare-mentinere-in-liga-1-intr-o-singura-mansa-frf-si-cluburile-din-liga-2-sunt-pentru-lpf-si-echipele-din-liga-1-sunt-contra-justin-stefan-19137539

Marius ANGHEL 09 Jul. 2020, 18:35 Liga 2
Pe aceeași temă