Rapid câștigă fără probleme derby-ul frățesc cu ASU Poli, cu goluri marcate de fundașii centrali. Arbitrul nu l-a eliminat pe Raul Costin în primele minute și n-a dat un penalty pentru timișoreni

Marius ANGHEL 06 Dec. 2020, 15:24 Liga 2

Rapid s-a impus fără probleme în derby-ul frățesc cu ASU Politehnica, cu 2-0, la Timișoara, pe modesta arenă Știința. A profitat atât de replica slabă a bănățenilor, cât și a ajutorului primit de la arbitrul Mihai Amorăriței, care trebuie să-l elimine pe Raul Costin din minutul 3, la 0-0, și să acorde penalty la hențul lui Jorza, în minutul 23, la scorul de 0-1.

Rapid a deschis scorul din minutul 6, la o reluare a fundașul Alexandru Dandea din 10 metri central, fază la care portarul Hindrich a deviat, dar n-a putut salva. Desprinderea s-a produs înainte de pauză, tot la o reluare a unui fundaș, Radu Crișan (39) de această dată. Portarul a deviat și de această dată, dar tot n-a salvat golul.

Fără niciun șut pe poartă tot meciul, deși a dominat majoritatea partidei, în încercarea de a desface apărarea Rapidului și de a înscrie, ASU Poli pierde pe teren propriu la ultimul meci jucat în 2020. Dan Alexa ratează și el ocazia de a se răzbuna pe fosta sa echipă, care nu l-a mai ținut antrenor după ce în sezonul trecut a ratat promovarea.

Cu 26 de puncte Rapid urcă pe locul 3, la egalitate cu Viitorul Pandurii, care stă mai bine la golaveraj și e pe poziția a 2-a. Lider e U Craiova 1948 SA cu 30 de puncte. ASU Poli pică pe locul 5, cu 24 de puncte, tot atâtea câte are și ocupanta poziției a 4-a, Dunărea Călărași, care are și un meci în minus.

Foto: Leczki Jozsi (Mediafax Foto) și Sebastian Tătaru (Sport Pictures și Mediafax Foto)


Al doilea meci al zilei programat în campionatul Ligii 2, în etapa a 15-a, ultima stabilită să aibă loc în 2020, după CS Mioveni – Viitorul Pandurii, are loc la Timișoara. De la ora 13:30, pe stadionul Știința, se dispută derby-ul ASU Politehnica – Rapid.

Galeriile celor două echipe sunt înfrățite, iar jucătorii vor îmbrăca, cel puțin în prima repriză, echipamente speciale, aproximativ asemănătoare, create pentru o cauză nobilă. Tricourile vor fi scoase la licitație, iar banii strânși vor fi donați filialei de la Timișoara a organizației Salvați Copiii.

Înaintea desfășurării partidei, ASU Politehnica ocupă locul 4 în clasamentul Ligii 2, cu 24 de puncte acumulate în 13 meciuri desfășurate în primele 14 etape. Rapid e pe poziția a 5-a, cu 23 de puncte strânse tot în 13 partide.

Dan Alexa, acum pe banca Politehnicii, își întâlnește fosta echipă, Rapid

ASU Politehnica este antrenată de curând de Dan Alexa, cel care a pregătit la începutul anului 2020, în play-off-ul sezonului trecut, chiar Rapidul, alături de care a ratat promovarea în Liga 1. Alexa a organizat conferința de presă de dinaintea acestui joc cu patru zile în urmă, motivând că vrea să aibă liniște pentru a se pregăti pentru această întâlnire cu fosta echipă.

”Întâlnim o echipă care este între pretendetele la promovare. Un club mare al României, am avut șansa să joc și să antrenez la Rapid. Este un club care mie îmi este foarte drag, am fost mulți prieteni acolo, respect enorm galeria Rapidului. Este o echipă care și-a schimbat antrenorul săptămâna aceasta. Nicolae Grigore este un băiat foarte inteligent, care și-a dorit foarte mult să devină principal. Este un meci important pentru noi, un meci de sărbătoare, pentru că sunt înfrățite galeriile. Sper să ne ridicăm la miza partidei. Avem posibilitatea și șansa să terminăm în primele 3, cu o victorie cred că ne-am asigura o prezență în play-off în proporție de 100 la sută”, a declarat Alexa.

”Am vrut să avem liniște în preajma meciului de duminică. Am spus să facem conferința acum să ne putem concetra pe meci în zilele următoare. E un meci foarte important pentru că urmează o vacanță. E foarte important să avem două luni de liniște, să fim în primele trei să putem pregăti foarte bine mini-returul și play-off-ul, doamne ajută. E foarte important meciul acesta”, a motivat Alexa.

Cu Dan Alexa antrenor în locul lui Octavian Benga, ASU Poli are două victorii (1-0 cu Petrolul pe Dan Păltinișanu și 3-1 cu ”FC U” Craiova pe Ion Oblemenco în 16-imile Cupei României) și o remiză (2-2 în deplasare la Aerostar Bacău).

Nicolae Grigore debutează ca antrenor la Rapid în derby-ul cu frații de la ASU Poli

De partea cealaltă, din această săptămână, Rapid are antrenor principal, după o perioadă de mai multe jocuri în care antrenor interimar a fost Mihai Iosif. Acesta a fost depistat pozitivi cu COVID-19 și a intrat în izolare, astfel că șefii clubului l-au adus cu o săptămână mai repede pe Nicolae Grigore, pe care voiau să-l anunțe după jocul cu ASU Poli, ultimul din 2020.

Între timp, depistați pozitiv cu noul coronavirus au fost și noul antrenor secund Ștefan Grigorie, cât și fundașul Enrichi Finica.

Iată ce a spus Nicolae Grigore la prezentarea sa ca antrenor principal la Rapid: ”Pentru mine o întoarcere la Rapid e o întoarcere acasă. Pentru mine, mereu a fost o plăcere, chiar și ca jucător când m-am întors de la Brașov. E un mediu pe care îl cunosc foarte bine. Sunt ca acasă, pentru că eu la Rapid am venit prima dată în 93. Tot timpul mi-a făcut plăcere să fiu la Rapid.
Nu a fost o decizie ușoară să plec de la naționala de tineret, dar mirajul de a fi antrenor al Rapidului a fost unul foarte mare. Discuțiile cu Rapid au fost mult mai vechi. Decizia mea de a veni la Rapid a fost mult înainte de anunț. Mulțumesc federației că nu au fost probleme din partea celor de acolo, în plecarea mea. Au înțeles poziția mea, au înțeles că vreau foarte mult să vin la Rapid. Au fost poate și recunoscători pentru munca depusă.
Ne-am despărțit în condiții destul de amiabile. Nu a fost vreo problemă financiară, ne-am despărțit fără probleme. Singura echipă pentru care aș fi lăsat naționala era Rapid. Nu aș fi lăsat un turneu final. Nu a fost o decizie ușoară, dar știam de la bun început că aici se va ajunge. Știam că decizia finală va fi asta, chiar dacă nu mi-a fost ușor să plec de acolo.”

Mihai Amorăriței arbitrează derby-ul ASU Poli – Rapid

Rapid și ASU Poli s-au mai întâlnit de două ori în Liga 2. În Giulești, Rapid a trecut cu 1-0 de alb-violeți, iar la Timișoara, pe ”Dan Păltinișanu” însă, scorul a fost unul de egalitate, scor 0-0.

Meciul de astăzi, de la ora 13:30, de la Timișoara, dintre ASU Poli și Rapid, va fi arbitrat de centralul Mihai Amorăriței (Câmpina) și asistenții Doru Zamfir (Slatina) și Radu Despa (Baia Mare). Rezervă este Tudor Florin Jurca (Arad), iar observatori au fost delegați Dan Jiga (Bistriţa) și Daniel Sabou (Zalău).

TOATE REZULTATELE etapei a 15-a sunt AICI

ASU POLITEHNICA TIMIȘOARA – RAPID 0-2

COMENTARIUL LIVE:

ASU Poli: Hindrich – D. Radu (C. Jurj 57′), Scutaru, Mera (cpt.), Pamfile – Al. Munteanu (Sg. Popovici 70′), D. Codrea (Casado 76′), Coadă (A. Manea 57′), P. Ivanovici – Mir. Axente, Plazonja (A. Ignea 57′)
Rezerve neutilizate: Deronja – Bg. Vasile, D. Andrei, S. Iosif
Antrenor: Dan Alexa

Rapid: Drăghia – I. Voicu (cpt.), R. Crișan (Nastos 72′), Dandea, Goge – Jorza, R. Costin, Pănoiu (R. Ilie 62′) – Sefer (Fică 72′), Ad. Bălan (Al. D. Pop 85′), Hlistei (Drăghiceanu 85′)
Rezerve neutilizate: Ciuculescu – Leasă, N. Georgescu, Al. Dulca
Antrenor: Nicolae Grigore

Min 90+4 Final de partidă frățească între ASU Poli și Rapid. Giuleștenii aveau nevoie mai mult de puncte și le-au obținut. Au câștigat cu 2-0 într-un meci în care fazele de poartă au fost rarisime. Timișorenii n-au avut niciun șut pe poartă.
Min 90+2 ||| Anestis Nastos primește cartonașul galben pentru că întârzie repunerea mingiei în joc dintr-o lovitură liberă
Min 90 + Meciul e prelungit cu patru minute
Min 85 Ultimele două schimbări la Rapid. Ies Cătălin Hlistei și Adrian Bălan și intră Marian Drăghiceanu și Alexandru Pop, acesta din urmă luat în vară chiar de la ASU Poli
Min 83 Mera se înalță mult mai bine în duelul aerian decât Dandea, însă fundașul Politehnicii reia din nou cu capul peste poartă, tot din 6 metri, după o centrare dintr-o lovitură liberă bătută din dreapta
Min 79 Manea preia la 14 metri lateral stânga, centrează în fața careului mic, Mera plonjează, reia cu capul din 6 metri, însă trimite peste poartă. Ocazie pentru ASU Poli, poate cea mai mare a ei din acest meci
Min 76 Ultima schimbare la ASU Poli. Intră Jose Casado și iese Dorin Codrea
Min 72 Anestis Nastos intră pe teren în locul lui Radu Crișan, care acuză dureri la burtă. Iese și Antonio Sefer și intră Alin Fică
Min 70 Dan Alexa schimbă încă o dată. Iese Alexandru Munteanu și intră Sergiu Popovici
Min 62 Iese Ștefan Pănoiu și intră Rareș Ilie, la Rapid
Min 57 Triplă schimbare la ASU Poli. Ies Denis Radu, Stjepan Plazonja și Ionuț Coadă și ies Călin Jurj, Alin Ignea și Alin Manea
Min 53 Costin bate pe poartă lovitura liberă din stânga careului, portarul boxează, rapidiștii recuperează, Sefer pătrunde cu mingea prin centru, printre mai mulți jucători, și trage puternic pe jos din 14 metri, însă Hindrich se întinde în stânga și respinge salvator în față, iar Pamfile plonjează și respinge din 6 metri, din fața lui Goge
Min 52 ||| Denis Radu îl faultează pe Goge în stânga careului și polistul primește cartonașul galben
Min 49 ||| Antrenorul Dan Alexa vede și el cartonașul galben pentru proteste
Min 47 ||| Ionuț Voicu primește cartonașul galben după ce îl lovește pe Ivanovici. I-a dat și un umăr în piept, dar l-a și călcat
Min 46 S-a reluat meciul, fără înlocuiri
Min 45+2 Pauză la Timișoara. Rapid conduce cu 2-0 în derby-ul frățesc cu ASU Poli, după reușitele fundașilor centrali Alexandru Dandea (6) și Radu Crișan (39). Înainte de primul gol, în minutul 3, Raul Costin trebuia eliminat pentru intrarea sa asupra lui Codrea, însă arbitrul s-a răzgândit și i-a acordat doar cartonașul galben
♦Min 45 Munteanu centrează puternic din dreapta careului, Crișan plonjează și deviază aiurea, dar mingea se lovește în Axente și iese pe lângă poartă, la prima bară
Min 43 ||| Dandea avansează cu mingea la picior și este faultat la mijlocul terenului de Claudiu Pamfile, care primește cartonașul galben
Rapid conduce la Timișora, în derby-ul frățesc cu ASU Poli, prin două goluri marcate de fundașii centrali: Alexandru Dandea și Radu Crișan
Min 39 0-2 Centrare din dreapta a lui Sefer, Radu Crișan, rămas în atac după o fază fixă, e singur în 6 metri, reia cu capul, Hindrich pune palma stângă și respinge mingea în plasa laterală, lângă bara din dreapta. Portarul a dat senzația că a palmat mingea ca și cum s-ar fi gândit să o respingă în față și apoi să o rețină. Mai devreme, Hindrich a boxat de pe linie o minge reluată cu capul din careul mic 
Min 30 E un joc de luptă, cu Politehnica având posesia, însă ocaziile lipsesc. Mai devreme, Axente și Alexa au avut un schimb de replici. Antrenorul i-a strigat nervos să nu mai fie egoist: ”Lasă pasa înapoi”!
Min 23 Ivanovici bate pe poartă o lovitură liberă din stânga, Drăghia iese și boxează în lateral, exitant, apoi mingea rămâne în posesia alb-violeților. Se trage din 20 de metri ușor lateral stânga, balonul e respins direct în mâna lui Jorza, e henț clar, însă arbitrul, departe de fază, lasă jocul să continue, în ciuda protestelor fotbaliștilor Politehnicii
Min 22 ||| Dorin Codrea primește și el cartonașul galben pentru o lovitură cu brațul pe care i-o dă în duel aerian lui Sefer
Membri ai galeriei Politehnicii sunt pe o stradă din apropierea stadionului și cântă de acolo pentru a-și încuraja favoriții.
Jucătorii celor două echipe cu galerii înfrâțite sunt îmbrăcați cu un echipament special, aproximativ asemănător, creat pentru o cauză nobilă. Tricourile vor fi scoase la licitație, iar banii strânși vor fi donați filialei de la Timișoara a organizației Salvați Copiii
Min 17 Plazonja are un șut-centrare în forță din stânga, Drăghia prinde fără probleme la prima bară
Jucătorii Rapidului au avut parte de o motivație aparte înaintea derby-ului cu ASU Politehnica.
Fanii Politehnicii au afișat pe gard mesajul: ”99 de pagini de istorie / 99 de trepte spre glorie.” La 4 decembrie, clubul timișorean a aniversat 99 de ani, iar suporterii au fost alergați în centrul Timișoarei de jandarmi, când au încercat să sărbătorească într-un mod special acest eveniment.
Sabin Nicolae Dumitru Iosif, mijlocașul rezervă în meciul de astăzi al echipei ASU Poli, este chiar fiul lui Mihai Iosif, fostul antrenor interimar al Rapidului, acum antrenor secund în mandatul lui Nicolae Grigore. Acesta este infectat cu COVID-19 și lipsește de la meci. Iosif junior are 19 ani și a jucat 46 de minute pentru ASU Poli în acest sezon, într-un meci, cel cu Viitorul Pandurii (scor 0-1), când a fost schimbat la pauză.
Min 6 0-1 După o fază fixă bătută de Raul Costin în careul timișorenilor, în care se află ambele echipe, mingea e bâlbâită, nu se poate respinge, ajunge la Alexandru Dandea, care trage puternic din 10 metri central, Hindrich deviază ușor, însă nu poate evita golul. Balonul intră în poartă pe lângă bara din stânga portarului
Min 3 ||| Raul Costin intră la rupere într-un duel aerian, cu cotul în capul lui Dorin Codrea, care e făcut KO. Arbitrul dă senzația că va arăta cartonașul roșu, iar restul rapidiștilor sar în jurul centralului și protestează. Și jucătorii timișorenilor sunt acolo în meleu. Centralul e înduplecat, se răzgândește și acordă doar cartonașul galben pentru Costin, deși îl merita pe cel roșu
Min 1 A început partida de la Timișoara, de pe stadionul Știința

TOATE REZULTATELE etapei a 15-a sunt AICI

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-15-ultima-programata-in-2020-liderul-fc-u-craiova-joaca-pe-terenul-lanternei-rosii-pandurii-alte-cinci-meciuri-incep-de-la-ora-1100-19161189

https://liga2.prosport.ro/seria-1/derby-ul-dintre-poli-si-rapid-ocazie-perfecta-pentru-o-actiunea-caritabila-ampla-cu-echipamente-de-joc-speciale-ce-au-pregatit-cele-doua-cluburi-si-cum-pot-ajuta-suporterii-19161109

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sarbatoarea-suporterilor-polistii-de-aniversare-a-99-de-ani-a-clubului-stricata-de-jandarmii-fanii-au-aprins-torte-si-au-fost-fugariti-prin-zona-centrala-a-timisoarei-video-19161199

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dan-alexa-intra-in-transa-pentru-derby-ul-cu-rapid-pentru-noi-este-un-meci-de-sarbatoare-asu-poli-organizeaza-jocul-pe-micuta-arena-stiinta-19160944

https://liga2.prosport.ro/seria-1/nicolae-grigore-vizibil-emotionat-la-conferinta-de-prezentare-la-rapid-o-intoarcere-aici-e-o-intoarcere-acasa-nu-m-am-vazut-in-situatia-asta-atat-de-repede-a-anuntat-si-revenire-19160760

https://liga2.prosport.ro/seria-1/rapid-are-inca-doi-depistati-pozitiv-la-covid-19-secundul-stefan-grigorie-si-un-jucator-rateaza-derby-ul-cu-asu-poli-19161133

https://liga2.prosport.ro/seria-1/visul-promovarii-echivalentul-a-patru-ani-la-drobeta-turnu-severin-pentru-asu-poli-dan-alexa-a-evitat-sa-dea-raspunsul-clar-mi-as-dori-din-tot-sufletul-sa-putem-promova-sa-se-vada-cat-tim-19161095

Marius ANGHEL 06 Dec. 2020, 15:24 Liga 2
Pe aceeași temă