Aradul, pentru al patrulea an la rând în SuperLigă. Gloria Buzău ratează încă o dată obiectivul și continuă în Liga 2

Călin MNERIE 04 Jun. 2023, 23:34 Liga 2

Deznodământul ediției 2022-2023 a SuperLigii s-a scris la Arad, unde UTA și Gloria Buzău își disputau ultimul loc valabil pentru campionatul ce începe la mijlocul lunii iulie.

În fața unei arene ”Francisc Neuman” plină ochi (doar) cu suporteri ai gazdelor, manșa decisivă a barajului de menținere / promovare a început de la 0-0, scor înregistrat în urmă cu o săptămână în Crâng. Acolo, echipa lui Mircea Rednic a avut o prestație palidă și, deci, nici o certitudine pentru retur, în afară de avantajul terenului propriu. Și gazdele au profitat din plin de el, dar mai ales de carențele mari din defensiva și Gloriei și și-au atins obiectivul după un rotund 5-1.

Arădenii au tremurat, dar au terminat prima parte în avantaj

Într-o atmosferă incandescentă, Buzăul a început mai bine meciul și le-a dat emoții gazdelor încă din minutul 4. Oteliță a executat o lovitură liberă de la 30 de metri, mingea mergea sub transversală, dar portarul Iacob a plutit și a scos în corner. Au urmat alte momente de panică în careul arădean, „roș-albii” trezindu-se după un sfert de oră. Iar bara lovită din unghi mort de Abeid a anunțat deschiderea scorului. În minutul 16, Ubbink a centrat din corner, Postolachi i-a luat fața adversarului direct și a marcat cu lovitură de cap puternică. Reușita rapidă ar fi trebuit să-i descătușeze pe arădeni, însă nu a fost așa. Gazdele au pierdut o grămadă de mingi „sângeroase” la mijlocul terenului, doar că buzoienii nu au știut să-și ducă până la capăt atacurile în superioritate numerică. Fanii au avut de așteptat 39 de minute până să mai suspine la o ocazie a favoriților. Roger a pasat din dreapta, Keseru a pivotat de lângă Wiktorski, dar a trimis incredibil pe lângă poartă din doar 5 metri. Repriza s-a încheiat cu un șut defectuos al lui Ubbink și fluierături pentru „centralul” Petrescu, care nu a mai permis să se bată o lovitură liberă ce putea crea pericol în careul advers.

”Dubla” lui Chindriș liniștete barajul

În pauză, echipa de tineret a UTA-ei, vicecampioana națională, și-a luat „baia” de aplauze din partea publicului arădean, în timp ce Mircea Rednic decide că nu mai e cazul să-l mai trimită pe gazon pe Ubbink. Olandezul nu a fost în apele sale ca și mijlocaș central, lângă Batha și s-a ales varianta mai sigură, Paul Anton.  Dincolo, Mihalcea a jucat și „cartea” Vali Alexandru, al doilea atacant de careu, lângă Boiciuc. Partea a doua a început perfect pentru UTA, cu golul liniștii, reușit cu multă șansă. În minutul 48, după o fază fixă, mingea a ajuns pe 20 de metri la Hoxhallari, șutul slab s-a transformat într-o pasă ideală pentru Chindriș. Fundașul central a evitat offsideul și a marcat cu latul în stânga lui Rusu. VAR-ul a confirmat scorul de 2-0, iar arădenii duceau partida în zona sigură. Poate, dacă Vîrtej ajungea la devierea colegului său de compartiment, Marku, meciul se ralansa, dar așa „Bătrâna Doamnă” a rămas în control total. Imediat după șansa lui Keseru, blocat la sacrificiu, de Vîrtej, gazdele au făcut 3-0. În minutul 65, Anton a centrat din stânga și Chindriș a realizat „dubla” cu o lovitură pe spate, cu capul.

Speranța Buzăului s-a stins rapid cu alte două goluri arădene

Dubla părea jucată, iar Postolachi o putea închide defintiv, dacă nu ar fi reluat exact în goalkeeperul advers din situație de unu la unu cu acesta. Doar că Vali Alexandru și-a ținut echipa în joc cu o lovitură liberă executată tare pe mijlocul porții, pe care Iacob a acompaniat-o în plasă. Era minutul 68 și, teoretic, timp suficient pentru vizitatori să împingă barajul în prelungiri. Doar că UTA a avut știința, dar și resursele să își țină adversarul la respect și chiar să-l mai taxeze o dată. Otele a făcut pressing la Rusu, portarul i-a pasat direct lui Stahl pe 16 metri, acesta i-a așezat balonul lui Postolachi, care a trimis cu exteriorul în poartă. Rednic i-a oferit bucuria debutului în SuperLigă și fundașului de 17 ani, Darius Iurasciuc, care a jucat la „închidere” în locul lui Batha, ieșit în aplauzele unui întreg stadion. Înainte de a pleca la CFR, nigerianul Otele a ținut să se despartă cu un gol de publicul arădean și, în minutul 88, l-a bătut pe Rusu cu un șut pe jos, de la 16 metri, ce s-a dus lângă bară.

”Roș-albii” îndeplinesc obiectivul minim

Petrescu nu a prelungit prea mult chinul trupei lui Mihalcea și a dat sentința fluierând de trei ori: 5-1 și UTA e pentru al patrulea an consecutiv în elita fotbalului românesc. Copiii au invadat gazonul de pe „Francisc Neuman” pentru o fotografie cu favoriții, care au îndeplinit obiectivul minim al clubului. La Buzău, rămân destule necunoscute, atâta timp cât contractele antrenorilor și ale majorității jucătorilor expiră.

UTA ARAD – GLORIA BUZĂU 5-1 (0-0 în tur)

Virgiliu Postolachi 16′, 80′, Andrei Chindriș 49′, 66′, Philip Otele 89′ / Valentin Alexandru 69′

UTA Arad: Fl. Iacob – Vukcevic, Andr. Chindriș, Hoxhallari, Abeid – Batha (Iurasciuc 84′) – R. Pop (Negoescu 78′), Ubbink (P. Anton 46′), Roger (Stahl 64′), Postolachi – Keșeru (Otele 64′)
Rezerve neutilizate: Kucher – Dobrescu, Barbosa, Dam. Isac
Antrenor: Mircea Rednic

Gloria Buzău: D. Rusu – Oteliță, Vîrtej, Wiktorski, Sălceanu (Dr. Lazăr 66′) – A. Lopez, Trebotic (Ist. Fulop 81′) – Dudu (Gaitan 32′), Greu (Val. Alexandru 46′), Blejdea (Marku 46′) – Boiciuc
Rezerve neutilizate: R. Stoian – Șuteu, Uțiu
Antrenor: Adrian Mihalcea

Stadion: ”Francisc Neuman” (Arad). Arbitru central: Radu Petrescu (București). Arbitri asistenți: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti) și Imre-Laszlo Bucși (Sfântu Gheorghe). Arbitru de rezervă: Rareș George Vidican (Satu Mare). Arbitru VAR: Marcel Bîrsan (Bucureşti). Arbitru AVAR: Stelian Slabu (Braşov). Observator de arbitri: Octavian Șovre (Satu Mare). Delegat de joc: Felix Grigore (Bucureşti).

Foto: Ciprian Petcuț / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/uta-gloria-buzau-se-joaca-de-la-ora-2100-dinamo-a-aratat-buzoienilor-ca-se-poate-promova-in-superliga-19274068

https://liga2.prosport.ro/liga-3/corvinul-hunedoara-victorie-in-turul-finalei-cu-unirea-ungheni-19274066

https://liga2.prosport.ro/seria-1/iulian-rosu-si-deniz-giafer-au-promovat-cu-dinamo-19274056

Călin MNERIE 04 Jun. 2023, 23:34 Liga 2
Pe aceeași temă