Antrenorul Ripensiei, Florin Fabian, a lansat o carte despre Olimpia Satu Mare, la aniversarea a 100 de ani de la înființare a clubului. ”Este o călătorie romantică prin trecutul istoric al Olimpiei”

Marius ANGHEL 16 Dec. 2021, 12:17 Liga 2

Florin Fabian (47 de ani), actualul antrenor al echipei din Liga 2 Ripensia Timișoara, fost jucător și antrenor la Olimpia Satu Mare, a lansat ieri, 15 decembrie 2021, la Muzeul Judeţean Satu Mare, cartea ”Olimpia Satu Mare la 100 de ani. 1921-2021”, scrisă chiar de el.

Florin Fabian a scris o carte în cinstea clubului Olimpia Satu Mare

Evenimentul de prezentare a cărții scrise de Fabian în cinstea centenarului clubului Olimpia a început printr-un filmuleţ cu fotografii realizate de-a lungul istoriei echipei sătmărene, iar, ulterior, au vorbit despre trecutul formației, şi nu numai, cei invitați pentru a face acest lucru, istoricii dr. Marta Cordea, dr. Daniela Bălu, dr. Viorel Câmpean şi dr. Claudiu Porumbăcean.

”Ideea scrierii acestei cărţi mi-a venit din dragoste pentru clubul la care m-am format. A venit într-un moment de reflexie anul trecut, gândindu-mă la centenarul Olimpiei de anul acesta. Aş putea spune multe despre mine, dar probabil ştiţi. M-am născut în Cartierul Fotbaliştilor, denumit de Gabi Both, fie iertat, în anii ’70. În jurul stadionului era plin de străzi cu fotbalişti, cum sunt fraţii Csik, Bathory, Gerstenmaier şi alţii. Cartea este o călătorie romantică prin trecutul istoric al Olimpiei, începând cu 1921, atunci când primarul Augustin Ferenţiu a hotărât să înfiinţeze o echipă care să fie reprezentativă pentru oraşul Satu Mare. Mai existau trei echipe, dar niciuna nu a reprezentat oraşul. Mi-a fost destul de greu să scriu această carte, dar ajutat de personalul Bibliotecii Judeţene, să şterg praful prin arhive, în acelaşi timp fiind şi antrenor profesionist în activitate, am reuşit să duc la bun sfârşit această carte a tuturor sătmărenilor. Nu este doar a mea. Le-o dedic sătmărenilor şi celor care iubesc Olimpia. Mi-aş dori ca această carte să dea generaţiilor viitoare exuberanţa şi spiritul olimpist”, a spus Florin Fabian, citat de Informația Zilei.

  • Cei interesaţi să achiziționeze cartea ”Olimpia Satu Mare la 100 de ani. 1921-2021” o pot face de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare (sediul vechi), persoana de contact fiind dr. Viorel Câmpean (telefon: 0752.452.609).

Satu Mare a avut ultima dată o echipă în Liga 2 în sezonul 2017-2018, pe FC Olimpia 2010

În prezent, orașul Satu Mare are o echipă în campionatul Ligii 3, CSM Satu Mare, clasată pe locul 9 din 10 în Seria a 10-a după 15 etape, susținută de autoritățile locale și care evoluează pe stadionul Olimpia. În campionatul Ligii 4 activează Olimpia MCMXXI Satu Mare, ocupantă a locului 3 în Seria A după 10 etape, echipa susținută de suporteri și care își desfășoară meciurile de acasă pe un teren de la marginea orașului.

Ultima dată când Satu Mare a avut o echipă mai sus de Liga 3 s-a întâmplat în sezonul 2017-2018 de Liga 2, când FC Olimpia 2010 ajungea să fie exclusă de FRF din competiție din cauza problemelor financiare și a litigiilor multiple, ajungând ulterior la o penalizare de 70 de puncte, după ce acumulase pe teren 20. Acestă echipă s-a desființat atunci.

Florin Fabian e antrenor la Ripensia Timișoara

În ceea ce-l privește pe autorul cărții ”Olimpia Satu Mare la 100 de ani. 1921-2021”, acesta a preluat ca antrenor Ripensia Timișoara la finalul lunii octombrie a acestui an, înaintea etapei a 12-a a Ligii 2, înlocuindu-l pe Iulian Muntean, care asigurase interimatul după plecarea lui Cosmin Petruescu. Cu el pe bancă, Ripensia a înregistrat două victorii, două remize și o înfrângere în acest final de an, echipa afându-se pe locul 13 din 20 după 16 etape și având obiectivul menținerii în Liga 2.

Anterior, Fabian a revenit în atenția fotbalului românesc în momentul în care a preluat Fotbal Comuna Recea, tot din Liga 2, la începutul anului 2021. Cu echipa maramureșeană a obținut rezultate lăudabile, în ciuda problemelor întâmpinare, din punct de vedere financiar și a condițiilor de pregătire și de joc. A dus Recea la barajul de menținere, unde a pierdut în fața Unirii Slobozia din cauza unui gol primit în meciul retur, în prelungiri (2-0 la Recea și 0-3 la Slobozia). Ulterior, echipa s-a desființat.

În cariera sa de fotbalist, Florin Fabian a evoluat pentru Olimpia Satu Mare (1992-1997 / 2001-2002), Electroputere Craiova, Universitatea Craiova, Extensiv Craiova, Politehnica Timișoara, UTA Arad, Diosgyor (Ungaria), Victoria Carei și FC Baia Mare. A devenit antrenor-jucător în 2004, la Victoria Carei, iar apoi le-a pregătit pe Olimpia Satu Mare, FCM Baia Mare, Arieșul Turda, Primavera Satu Mare, Fotbal Comuna Recea și Ripensia Timișoara, la aceasta din urmă activând în prezent.

Foto: Informația Zilei

Marius ANGHEL 16 Dec. 2021, 12:17 Liga 2
Pe aceeași temă