Călin Moldovan, antrenorul care a promovat Corona în Liga 2, ”șterge pe jos” cu primarul Allen Coliban și proiectul său, ”noul FC Brașov”: ”Am fost executați politic! De ce? Doar el știe. Cine dă identitate acestei noi echipe?”

Adi MARICA 12 Aug. 2021, 12:06 Liga 2
Călin Moldovan, antrenorul care a promovat Corona în Liga 2, ”șterge pe jos” cu primarul Allen Coliban și proiectul său, ”noul FC Brașov”: ”Am fost executați politic! De ce? Doar el știe. Cine dă identitate acestei noi echipe?”

De la extaz la agonie! Acestea au fost trăirile antrenorului Călin Moldovan (53 de ani), cel care a promovat Corona Brașov din Liga a 4-a până în Liga a 2-a, în decurs de doi ani. La finalul lunii mai, fotbaliștii și antrenorii Coronei sărbătoreau pe stadionul Tineretului promovarea în eșalonul secund.

Deși proiectul ”new FC Brașov” era în acel moment doar la stadiul de discuții, în doar o lună situația s-a schimbat radical după votul consilierilor locali.

Corona Brașov, secția de fotbal a clubului de drept public, a fost obligată să cesioneze locul din Liga a 2-a către FC Brașov Steagul Renaște, iar de aici lucrurile s-au complicat serios pentru majoritatea jucătorilor, dar și a staffului echipei care reușea promovarea (Călin Moldovan, Liviu Negoiță și Cătălin Voicu).

Călin Moldovan: ”Am fost executați politic!“

Neinclus în planul autorităților locale pentru noua echipă a orașului, Călin Moldovan a explicat ce s-a întâmplat în această vară și spune că decizia a fost exclusiv a primarului Allen Coliban.

”Încă din vacanță primisem semnale că Allen Coliban caută antrenor. Noi am început pregătirea la mijlocul lunii iunie și chiar am jucat și un meci amical cu Farul (n.r. – noul Farul, fosta Viitorul, pierdut pe stadionul Metrom cu 0-2). A fost o perioadă în care aveam impresia că suntem echipa nimănui. Nimeni nu ne băga în seamă! Am cerut o întrevedere cu viceprimarul Sebastian Rusu și cu Sebastian Bădulescu să știm și noi ce se întâmplă. Mi s-a transmis că primarul nu ne mai vrea, sub nicio formă, la echipă și asta a fost tot. De ce? Doar Coliban știe. Am fost revoltat, dar ce puteam face? Dacă noi, înaintea ultimului joc de baraj denunțam contractele unilateral și spuneam că nu mai vrem să jucăm? După logica lor se poate. Eu consider că am fost executați politic! Alte explicații nu ni s-au dat”, a spus Călin Moldovan pentru Monitorul Expres.

  • Din informațiile Liga2.ro, FRF a pus condiția autorităților locale din Brașov, pentru a le accepta noua echipă în Liga 2, în locul Coronei, ca ”new FC Brașov” să-și asume contractele pe care nou-promovata le avea. Primarul își dorea ca FC Brașov Steagul Renaște să pornească de la zero, fără niciun contract în spate, ca și cum nu ar fi cesionat locul de Liga 2 de la Corona, echipă ai cărei jucători și antrenori urmau să rămână ”în aer”.
Corona Brașov a promovat în Liga 2 defilând în Seria a 5-a a Ligii 3 și câștigând fără probleme barajele cu ACSO Filiași și Vedița Colonești. Apoi a fost executată politic, după cum spune antrenorul Călin Moldovan, iar locul ei în eșalonul secund a fost dat unei echipe nou-înființate în Brașov. Totul, orchestrate de Allen Coliban, sub îndrumarea FRF.

”Se spune că este un proiect nou, curat, dar nimeni nu spune că acest club care a preluat locul Coronei în Liga a 2 a are litigii la FRF cu jucătorii și antrenorii”

La FC Brașov Steagul Renaște, Allen Coliban l-a adus ca antrenor pe Ilie Stan. Mult mai târziu, după multe refuzuri, a fost instalat și un președinte, Ioan Mărginean. Surprinzător, până acum ”Limoniu” nu a încercat să rezolve situația contractuală a antrenorilor.

”Din start se pornește cu probleme legate de contracte. Ne-am dat la o parte, pentru că era o situație penibilă. Ce mă deranjează cel mai mult este faptul că văd conferințe de presă organizate la FC Brașov în care se discută de tot felul de piramide, se spune că este un proiect nou, curat, dar nimeni nu spune că acest club care a preluat locul Coronei în Liga a 2 a are litigii la FRF cu jucătorii și antrenorii. Ne-am prezentat la stadion la programul echipei la primele antrenamente, după care am făcut demersuri la AFAN și avem depuse memorii. Eu mai aveam un contract un an de zile, până în vara lui 2022. Pe mine nu m-a chemat nimeni la nicio discuție sau negocieri, dar după modul în care s-au comportat, ce să negociez cu ei? Este revoltător modul în care s-au purtat cu noi. Până nu se dă o decizie, noi nu putem antrena! Este strigător la cer, să rămânem pe drumuri doar că așa vor unii! În situația în care nu ni se dă dreptate, este clar că se creează un precedent periculos. Faci cesiune, nu plătești jucătorii și antrenorii și îi dai la o parte cum vrei și când vrei. Este un caz unic în lume în care o echipă promovează și este pulverizată”, a spus antrenorul originar din Brașov, care în trecut a mai pregătit echipele Forex Brașov, Arieșul Turda, Luceafărul Oradea, FC Zagon, CSM Codlea, Metalurgistul Cugir sau AFC Hărman.

Călin Moldovan a trecut de la extaz la agonie. A promovat în Liga 2 cu Corona, însă apoi ”i s-a făcut vânt”, în locul său fiind adus Ilie Stan, antrenor care nu a mai fost dorit la FC Buzău, altă echipă controlată politic.

Primarul a propus desființarea Coronei în luna martie, însă n-a reușit. La finalul lui mai, după obținerea promovării, echipei i s-a ”furat” locul în Liga 2 și a apărut ”noul FC Brașov”

Călin Moldovan spune că CSM Corona Brașov a promovat în Liga a 2-a după un retur de campionat cu multe probleme.

”Toată lumea vorbește acum la FC Brașov ca și cum echipa asta a căzut din cer și este un bun al lor. Le aduc eu la cunoștință, celor din conducerea clubului, dar și actualilor antrenori, că echipa a avut cea mai clară promovare în Liga a 2-a (n.r. – nu a acumulat cele mai multe puncte ca lider, dintre cele zece serii, însă a avut cea mai mare diferență de puncte față de ocupanta locului 2, SR Brașov terminând la 18 puncte în spate). Se încearcă să ni se șteargă identitatea și nu mi se pare normal. În doi ani a fost construită o echipă competitivă, care a promovat împotriva tuturor, pentru că promovarea nu a fost dorită de nimeni. Doar de jucători și noi, antrenorii. Vreau să-i întreb pe cei care sunt acum în conducerea echipei unde erau pe data de 12 martie, la ora 14:00? Eu eram cu jucătorii în vestiar, la Tineretului, și așteptam decizia Consiliului Local convocat de Allen Coliban pentru a ne desființa. Cu toții aveam pulsul 200, pentru că nu știam dacă vom continua sau nu. Exact în ziua când începea campionatul! Așa deși primarul avusese trei luni la dispoziție să ia o decizie, iar dacă echipa era desființată la începutul anului aveam și noi timp să ne căutăm echipe. Am răsuflat ușurați după decizia CL, dar au apărut alte probleme. Condițiile au fost tot mai vitrege. Ni s-a tăiat tot! În afara de salarii, noi nu am mai beneficiat de nimic! Jucătorii și-au plătit cartonașele, iar magazia era în portbagajele jucătorilor și antrenorilor! Echipa nu a beneficiat de nicio primă în campionatul trecut. Am avut promisă o sumă de 4.000 de lei pentru promovare. A fost tăiată!”, dezvăluie antrenorul Coronei pentru Monitorul Expres.

Primarul Allen Coliban s-a dat drept fan SR Brașov, iar după promovarea Coronei, echipă detestată de fanii stegari, a pus la cale un plan cu care suporterii nu au fost de acord. Coliban le-a întors spatele și și-a dus la bun sfârșit ambițiosul proiect, în timp ce suporterii continuă cu echipa înființată de ei după falimentul FC Brașov.

Și-a făcut public salariul!

Călin Moldovan nu a ezitat să-și dezvăluie salariul lunar încasat la Corona în Liga a 3-a. La Liga a 2-a, contractul antrenorului se dubla și ar fi încasat cam cât primește acum un ”secund” de la ”noul FC Brașov”.

”Dacă vorbim de transparență, eu pot spune că la Liga a 3-a am avut un salariu de 4.350 de lei. Chiar am cerut în primăvară să se facă publice salariile. Nu s-a vrut! Pentru Liga a 2-a, salariul se dubla”, a spus antrenorul care a promovat Corona în Liga a 2-a și apoi a fost dat la o parte.

”Cine dă identitate acestei echipe?”

Călin Moldovan consideră că primarul este vinovat pentru toată această situație. ”Cei care au vrut să distrugă echipa, spun acum că au rezolvat problemele fotbalului brașovean. Suporterii SR-ului au fost păcăliți. Noi, cei care am promovat echipa în Liga a 2-a, am fost îndepărtați. Care este identitatea acestei echipe? Suporteri nu avem, staff brașovean nu avem, jucători brașoveni foarte puțini, iar în conducere nici atât. Și atunci cine dă identitate acestei echipe? Eu speram într-o reconciliere și un proiect comun în care să se afle foștii mari jucători, dar și suporterii. Problema este de ani de zile, se știe că la FC Brașov nu a fost loc pentru brașoveni”, a mai spus Călin Moldovan pentru Monitorul Expres.

”Sunt două abordări diferite ale primarului Allen Coliban. Când eram noi, Corona, eram văzuți ca o«gaură neagră», eram o «jignire la adresa comunității brașovene» și se vehiculau salarii de mii de euro. Acum trebuie să profităm de locul de Liga a 2-a, banii nu reprezintă o problemă, buget de 1,5 milioane de euro. Foarte bine că fotbalul este finanțat de către autorități, dar care abordare este fățarnică?”
Călin Moldovan, antrenor Corona Brașov, echipă al cărui loc în Liga 2 câștigat pe teren, a fost transferat de autoritățile locale către un noul club, sub orchestrația FRF

Actualul FC Brașov din Liga 2 este, de fapt, ACS Scotch Club, redenumit ACS FC Brașov Steagul Renaşte, echipă căreia i-a fost cesionat locul în Liga 2 de la CSM Corona Brașov, totul sub îndrumarea FRF, după cum singur Allen Coliban a recunoscut. Ulterior, primăria a dat noii echipe dreptul de a folosi marca FC Brașov, iar FRF a aprobat.

În Liga 2, FC Brașov a început sezonul cu o remiză pe teren propriu, 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, iar în etapa a 2-a a înregistrat tot o remiză, 0-0 la Dacia Unirea Brăila. Ieri a jucat în Faza a II-a a Cupei României, unde a trecut cu 7-2 de formația de Liga 4 FC Avrig. În etapa a 3-a, FC Brașov joacă sâmbătă, de la ora 11:00, pe teren propriu, cu Unirea Slobozia, formație care are punctaj maxim.

Foto: Corona Brașov și SR Brașov

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ioan-marginean-este-presedintele-echipei-fc-brasov-steagul-renaste-apelul-primarului-allen-coliban-fata-de-suporterii-stegari-si-planul-primului-conducator-al-clubului-care-se-doreste-a-fi-noul-fc-br-19192543

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vara-cesiunilor-in-liga-2-mai-mult-de-o-treime-din-cluburile-care-vor-evolua-in-noul-sezon-au-primit-dreptul-de-joc-de-la-alte-echipe-braila-ripensia-si-constanta-modificari-pe-ultima-100-de-metri-19192463

https://liga2.prosport.ro/seria-1/inca-doua-branduri-emblematice-in-liga-2-ssu-poli-si-fc-brasov-steagul-renaste-vor-evolua-in-nou-sezon-sub-numele-de-politehnica-timisoara-respectiv-fc-brasov-s-a-aprobat-si-trecerea-de-la-farul-la-un-19193221

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ioan-marginean-si-ilie-stan-au-un-pact-la-fc-brasov-nota-acordata-de-presedinte-echipei-dupa-primele-doua-meciuri-si-indemnul-dupa-explicatiile-egalului-de-la-braila-sa-fim-barbati-19195245

Adi MARICA 12 Aug. 2021, 12:06 Liga 2
Pe aceeași temă