Andrei Blejdea visează să readucă Piteștiul în Liga 1 după 11 ani. Golgheterul Argeșului a învățat că „forța și disciplina bat talentul” și motivul pentru care s-a apucat de fotbal

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 10:10 Campionat

Absent din prima ligă a fotbalului românesc de 11 ani, după ce „Cazul Penescu” ducea în vara lui 2009 la retrogradarea echipei în Liga 2, orașul Pitești trăiește în 2020 speranțe că poate reveni în elită. Campionii FC Argeș, noua echipă a comunității, luptă pentru promovare și e mai aproape ca niciodată în ultimii ani la îndeplinirea obictivului. După 24 de etape scurse din acest sezon al ligii secunde se situează pe locul 4, la doar un punct de poziția a doua direct promovabilă, ocupată chiar de rivala județeană, CS Mioveni (38 de puncte față de 39).

Vârful de lance al echipei antrenate de Ionuț Badea este un atacant bucureștean de 23 de ani care, până acum, în cariera sa, a mai jucat doar la două echipe de seniori din România, Academica Clinceni și Pandurii Târgu Jiu. Andrei Cristian Blejdea a marcat de 12 ori pentru Argeș în acest sezon în care nu a ratat niciun meci, fiind, de departe, cel mai important om de gol al alb-violeților. Următorul golgheter al echipei este experimentatul Valentin Buhăescu, cu doar cinci goluri înscrise în 22 de jocuri.

Andrei Blejdea a ajuns la echipa din Pitești în vara anului trecut, după ce evoluase pentru Pandurii în 34 de meciuri și înscrisese 8 goluri. Cariera și-a început-o la un mic club din București, iar, mai apoi, a trecut prin Elveția, Slovenia și Germania înainte să ajungă la Clinceni, echipă unde și-a arătat, deasemenea, instictul de atacant.

Cu cele 12 goluri marcate în această ediție de Liga 2, Andrei Blejdea se luptă și pentru un obiectiv personal: câștigarea titlului de golgheter al campionatului. Momentan, e pe treapta a treia a podiumului, la egalitate cu Ciprian Rus (UTA). Diferența față de primii doi clasați nu e deloc mare. Lider este Albert Voinea (ex Ripensia, acum Turris Oltul), cu 14 goluri, iar pe poziția a doua se situează Valentin Buhăcianu, cu 13 reușite.

Perioada petrecută la Dinamo, specială pentru Blejdea: „Am învățat să nu mă tem de absolut niciun adversar”

Momentan, campionatul Ligii 2 este întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, jucătorii Argeșului au primit, la rândul lor, o mini-vacanță, în care li s-a recomandat să stea acasă. Andrei Blejdea e la București și a avut timp pentru a oferi un interviu site-ului Argeș Sport în care să vorbească despre cariera sa și actuala evoluție a echipei sale. Mai jos vă redăm interviul realizat de Răzvan Marinescu.

La ce vârstă ai început să practici fotbalul?
Am început fotbalul la vârsta de 7 ani, la București, la clubul Romprim.

De ce ai ales acest sport și nu altul?
De mic, tatăl meu mă ducea pe stadioane, iar eu, văzând o întreagă galerie că striga numele unui singur jucător, mi-am dorit să realizez și eu asta.

Spune-ne câte ceva despre perioada de la juniorat pe care ai efectuat-o la Dinamo.
Perioada petrecută la juniorii lui Dinamo va rămâne mereu specială pentru mine, deoarece jucând mereu cu standardele sus, am învățat să nu mă tem de absolut niciun adversar. Acolo am întâlnit niște antrenori care m-au creat ca om și ca jucător. Este vorba de Lucian Mezei, Ionel Augustin și Sorin Popescu.

Trecerea la seniori cum fost?
A fost treptată. Îmi amintesc și acum când, la 14 ani, eu deja făceam antrenamente cu echipa secundă a lui Dinamo. Firesc, forța era disproporționată, însă toate astea m-au ajutat mai târziu.

Experiențe în Elveția, Slovenia și Germania înainte de a juca la seniori în România: „Forța și disciplina bat talentul”

Ești încă tânăr, dar ai avut deja câteva experiențe peste hotare. Spune-ne câte ceva despre fiecare.
Prima a fost în Elveția, la echipa de liga secundă FC Wil 1900. Am rămas profund impresionat de condițiile de acolo și sper într-o bună zi să joc din nou pentru o echipă din această țară. Apoi am făcut trecerea în Slovenia, la echipa de prima ligă NK Domzale, unde am jucat doar pentru echipa U19, cu care, în anul 2015, am câștigat toate trofeele puse în joc: campionat, cupă, cupă regională. Iar ultima echipă de afară din CV-ul meu este Eintracht Braunschweig II, liga 4 în Germania, unde am învățat că forța și disciplina bat talentul.

Ce ne poți spune despre perioada parcursă până acum la FC Argeș?
Îmi va rămâne mereu în amintire, cu goluri și momente unice, iar la final sper să reușesc prima mea promovare din carieră.

Ce idol ai în fotbalul intern și internațional?
Idolul meu este Cristiano Ronaldo, pentru ambiția pe care o arată de fiecare dată când iese pe teren.

Cum treci peste perioada asta delicată în care tot fotbalul e oprit?
O voi petrece în familie, cât mai retras, dar voi încerca să rămân concentrat și la fotbal pentru perioada ce va urma.

Ce mesaj ai pentru susținătorii echipei tale?
Suporterilor le transmit să fie cât mai pozitivi, să ne susțină necondiționat, pentru că doar împreună putem promova! Forza Viola!

12 goluri a înscris Andrei Blejdea în acest sezon de Liga 2, în cele 24 de meciuri jucate pentru Campionii FC Argeș, în 21 fiind utilizat ca titular

Un hat-trick și o dublă are Andrei Blejdea în acest sezon. Trei goluri a marcat în meciul de la Ghermănești cu Sportul Snagov (scor 3-0), iar două a înscris în jocul de la Pitești cu SCM Gloria Buzău (scor 3-1). Celelalte reușite ale sale au venit în partidele cu CSM Reșița (3-2), Viitorul Pandurii (1-2), Farul (2-2), Dunărea Călărași (2-1), Petrolul (1-1), „U” Cluj (1-1) și Pandurii (4-0).

Foto: Flaviu BUBOI (Mediafax Foto) și Gabriela NEACȘU (Fotbal Club Argeș Pitești)

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 10:10 Campionat
Pe aceeași temă