10 ani de la Marea Schismă din fotbalul timișorean sau cum a rămas orașul mai sărac de fotbal!

Anda DELIU 23 Jul. 2022, 09:09 Special
10 ani de la Marea Schismă din fotbalul timișorean sau cum a rămas orașul mai sărac de fotbal!

În vara lui 2012, după dispariția Politehnicii lui Marian Iancu din toate competițiile, în fotbalul timișorean s-au ”făurit” trei proiecte. Unul dintre ele, ACS Poli, a și murit, în timp ce ASU Poli și Ripensia continuă.

La un deceniu de la pornirea pe drumuri diferite, fotbalul timișorean e însă mai sărac și parcă mai departe de performanță ca nicicând. Iar perspectiva revenirii în prima ligă nu există și pare că niciuna dintre soluții nu a fost, cu adevărat, o alternativă.

ACS Poli e în faliment, dar e singura care a mai adus unele rezultate sportive bune

Cum Politehnica lui Iancu a dispărut, noul primar ales în 2012 a decis să mute echipa din Recaș, nou-promovată în Liga 2, la Timișoara. Așa s-a născut ACS Poli, un club renegat de mare parte a galeriei. O parte din timișoreni a venit însă alături de proiectul pornit din Liga 2 și promovat într-un singur sezon. Cu o conducere plină de incompetenți, clubul a retogradat după un sezon, dar a revenit, tot într-un an, în elită. Era să retrogradeze iar, dar a fost salvată de dispariția Rapidului. Sezonul 2016-2017 rămâne cel emblematic pentru ACS Poli, cu salvarea de la retrogradare după un baraj cu UTA, după ce s-a pornit de la -14 puncte. Cu regretatul antrenor Ionuț Popa, echipa a jucat semifinala Cupei României și finala Cupei Ligii.

În 2018 s-a retrogradat însă, după ce din 2015 nu mai exista finanțare publică. Clubul a intrat în insolvență, iar după un an, cu Valeriu Răchită la cârmă, a retrogradat cu ”brio” în Liga 3. În primul sezon de după aceea clubul a fost ”salvat” de pandemie, pentru ca în 2020-2021 să se descurce decent. Ediția 2021-2022 nu a mai putut-o începe și a fost exclusă din Liga 3 și competițiile FRF.

Procedura de faliment e începută, iar clubul mai există doar scriptic.

Poli cea a suporterilor nu a fost ferită de scandaluri

Refuzând proiectul primarului Nicolae Robu, suporterii au mers la echipa universitară a Politehniciii, care, până atunci, an de an promova din Liga 6 și nu se înscria în Liga 5 pentru că nu avea resurse. A primit, iar după un sezon controversat, în care a beneficiat de retragerea echipei din Gottlob, ”Băieții în ghete fără patron” au promovat în Liga 4. S-a stat acolo două sezoane, după care ASU Poli a ajuns în Liga 3, unde a rămas doar un an, fiindcă au promovat imediat.

ASU Poli a petrecut șase sezoane în Liga 2, cu cea mai bună clasare în ediția 2020-2021, locul 6, obținută cu Dan Alexa pe bancă. Sezonul trecut, 2021-2022, s-a bifat și un sfert de finală de Cupa României. La început au avut un mare entuziasm, stins însă între timp.

În ultimul sezon de Liga 2, SSU Politehnica (între timp asociația a devenit societate pe acțiuni) a retrogradat sportiv după un an plin de decizii manageriale catastrofale. Echipa s-a salvat pentru că Mediaș și Clinceni au dispărut și ele de pe harta fotbalului românesc odată cu retrogradarea din Liga 1. La ultimele meciuri din sezonul trecut au jucat și cu 300 de spectatori, semn că multă lume e dezamăgită.

Acum se încearcă un nou început cu Bogdan Andone antrenor, dar echipa nu arată deloc bine și trece inclusiv prin scandaluri de jucători pierduți, precum cazul lui Doru Andrei.

Ripensia, a treia cale. Departe de strălucirea de altădată

Cu modelul ”Poli” cu bani de la autorități sau cu ”stăpânirea” galeriei, în 2012, s-a relansat Ripensia, într-o invocată continuitate istorică extrem de discutabilă, căci toți cei care fondaseră vechiul club și puteau să-și dea vreun acord erau morți demult.

Alternativa clubului privat, care a visat scurt timp să aibă modelul ”socios”, dar și-a dat seama că nu are șanse. A pornit din Liga 6, a promovat în câte un sezon până în Liga 4, unde a stat două campionate, și, după câte un singur an, s-a urcat în Liga 3 și apoi Liga 2.

Ripensia e de cinci sezoane în Liga 2. Aici e ”abonată” la locurile 11-13 în sezoanele finalizate, cu cel mai bun loc chiar în primul sezon din al doilea eșalon. Nu a reușit niciodată să strângă un public numeros, semn că poveștile interbelice nu au ”încălzit” marea masă a timișorenilor.

De câțiva ani, își pune tot mai mult amprenta pe club patronul Dumitru Mihu, într-un mod foarte discutabil. Acesta a târât clubul în câteva scandaluri, cel mai ridicol fiind cel despre neînscrierea echipei în următorul sezon de Liga 2 (2022-2023), ceea ce s-a dovedit a fi un mare bluf. Clubul vrea să mai adauge o pagină de istorie unei cărți despre Ripensia, astfel că meciuri într-un anonimat total vor fi ”așezate” aproape de partidele cu AC Milan. Vara aceasta nu a mutat decisiv și probabil, va rămâne ”abonată” la a doua jumătate a clasamentului.

După zece ani, tot trei: a apărut Dumbrăvița

Și cum viața ne spune că nimic nu e întâmplator, iată, după un deceniu, în Liga 2 a apărut și Dumbrăvița, teoretic, altă localitate, practic, un cartier de tip dormitor de lux al Timișoarei.

Club cu o modestie care l-a dus până aici, nu visează însă la performanțe mari.

Tot la bilanțul de zece ani, Timișoara a rămas fără stadionul ”Dan Păltinișanu”, devenit o ruină închisă în centrul municipiului. Nici perspective pentru o arenă nouă nu prea sunt în curând, dacă neglijăm gargara politică, mutată în eonul nostru pe Facebook.

Și, iată, tot vara aceasta, a fost eliberat din închisoare Marian Iancu.

Între timp, jucătorii timișoreni sunt tot mai irelevanți în echipa națională, ea însăși tot mai irelevantă. Timișoara are, anual, tot mai puțini jucători în străinătate sau în prima ligă, căci timpul nu a avut răbdare să aștepte după Poli și Ripensia, care se tot consolidează în ritmul melcului, în esență, mai mult declarativ. Perspectivele de prima ligă? Nule.

Și tot la un deceniu, la Arad, orașul cu care Timișoara rivalizează de decenii în fotbal, s-a jucat Spercupa României, pe un stadion nou.

Timișoara trebuie să închidă astăzi ochii pentru a se mai simți vicecampioana României, a vedea stadionul plin, a disputa un meci cu Juventus Torino și a urmări cavaleri călare la prezentare lotului.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-a-evitat-in-prelungiri-un-esec-cu-csm-jiul-petrosani-bogdan-andone-spune-ca-echipa-mai-are-nevoie-de-saptamani-bune-ca-sa-se-rodeze-19238274

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-poli-timisoara-cauta-solutii-pentru-atac-fratele-geaman-al-unui-jucator-ivorian-apreciat-din-prima-liga-in-probe-19238184

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-andone-multumit-de-programul-nimerit-de-poli-timisoara-in-noul-sezon-de-liga-2-per-ansamblu-e-un-tintar-bun-pentru-poli-si-sper-sa-profitam-de-acest-fapt-19238070

https://liga2.prosport.ro/liga-3/acs-poli-a-intrat-oficial-in-procedura-de-faliment-clubul-mutat-de-la-recas-la-timisoara-e-istorie-cele-mai-mari-performante-avute-19204621

Anda DELIU 23 Jul. 2022, 09:09 Special
Pe aceeași temă