Zeci de jucători din Liga 1 apar pe lista ONJN, cu pariuri ilegale de zeci de mii de euro! SURSE: "Sunt foarte, foarte mulţi, inclusiv de la Steaua şi Dinamo". Negoiţă: "Voi cere să aflu cine a pariat de la noi"

20 nov 2015 45980 afişări Liga 1
Zeci de jucători din Liga 1 apar pe lista ONJN, cu pariuri ilegale de zeci de mii de euro! SURSE: "Sunt foarte, foarte mulţi, inclusiv de la Steaua şi Dinamo". Negoiţă: "Voi cere să aflu cine a pariat de la noi"

Scandalul declanşat de Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, care a dezvăluit săptămâna trecută că pe lista românilor care au pariat  sume de peste 5.000 de euro pe site-uri ilegale se numără şi antrenori Nicolo Napoli şi Flavius Stoican, trece acum la un alt nivel.

  • Fotbaliştii riscă suspendări de până la doi ani şi amenzi de 300.000 de lei

Digi 24 anunţă că pe listele ONJN se află şi mai mulţi fotbalişti români care evoluează în Liga 1. 70.000 de români se află în evidenţa autorităţilor, ca urmare a faptului că au jucat sume de peste 5.000 de euro pe site-uri ilegale. Printre aceştia se numără şi mulţi fotbalişti din Liga 1, notează sursa citată.

O sursă din ONJN contactată de ProSport susţine că lista jucătorilor este consistentă: "Sunt foarte, foarte mulţi jucători din Liga 1. Sunt şi de la cluburile mari, de la Dinamo, de la Steaua. Sunt cluburi la care sunt câte 4-5 jucători cu conturi. Probabil, o să iasă la iveală şi nişte arbitri, şi nişte conducători. O să fie circ".

  • ONJN nu da publicităţii lista celor care au pariat la casele online aflate în ilegalitate, considerându-se că aceştia beneficiază de clauza de confidenţialitate a datelor

Inspectorii ONJN au descoperit întâmplător acest lucru, recunoscând numele fotbaliştilor pe listele cu cei 70.000 de români ce urmează să fie amendaţi sau avertizaţi.

"Noi nu identificăm în aceste liste jucători, nejucători, angajaţi ai unei instituţii. Nu avem de unde să ştim acest lucru. Şi nici nu ţine de competenţele noastre. Noi, mai departe, listele respective şi toate informaţiile de care dispunem le-am trimis mai departe instituţiilor competente. (...) Noi am făcut plângere penală. FRF ne-a solicitat o întâlnire, pe care am programat-o săptămâna viitoare", a declarat preşedintele ONJN, Cristinela Odeta Nestor, pentru Digi 24.

Regulamentele FRF interzic cu desăvârşire personajelor implicate în fotbal să parieze, indiferent de competiţie.

CFR, fără reacţie. Mureşan: "Nu-mi caut singur de lucru"

Contactat de ProSport, preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, s-a declarat convins că niciun jucător de-ai CFR-ului nu se află pe lista "neagră". În plus, acesta a precizat că nici nu va cere autorităţilor mai multe informaţii, având încredere în corectitudinea fotbaliştilor săi.

"Nu cred că avem jucători pe lista asta. Nu ştiu ce să zic. Nu vom face nicio adresă la ONJN să ne interesăm dacă avem jucători pe lista pariorilor pentru că n-am sesizat că vreunul ar fi pariat. Dacă n-am sesizat, nu-mi caut singur de lucru. Oricum, eu n-am pariat niciodată", a declarat Iuliu Mureşan pentru ProSport.

Nici conducerea lui CSU Craiova nu doreşte să facă adresă la ONJN pentru a afla dacă vreun fotbalist de-al clubului are cont la pariuri. "Nu facem. Noi avem fotbalişti cuminţi. Dacă apare vreunul, o să luăm măsurile regulamentare. Noi sperăm, însă, să nu apară", a declarat Felix Grigore, managerul lui CSU Craiova.

Situaţia este similară la Pandurii Târgu Jiu. "Nu facem adresă la ONJN. N-am sesizat nimic anormal. Dacă iese vreunul, luăm măsuri împotriva lui", a declarat preşedintele Narcis Răducan.

Finanţatorul lui Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a comentat şi el informaţia conform căreia pe listele pariorilor se află şi jucători de la clubul său. „Vreau să ştiu cine şi cum a pariat. Mă interesează în mod direct. Eu lupt pentru eradicarea acestui flagel. Dacă procedura de a afla numele este să facem o adresă la ONJN, o vom face cu siguranţă. Nu mă mai surprinde nimic, nu cred că mă poate surprinde ceva la lista asta. Am depăşit demult etapa surprizei. Sunt pregătit pentru orice”.

Ionuţ Negoiţă este primul finanţator din fotbalul românesc care a concediat un jucător, pe Ştefan Bărboianu, pe care l-a acuzat că a „trântit” un meci cu Steaua.

Napoli şi Stoican, chemaţi deja la comisii

Comisia de Disciplină s-a autosesizat şi îi va chema la audieri pe antrenorii Nicolo Napoli şi Flavius Stoican, au declarat pentru ProSport surse apropiate de FRF. Cei doi aveau conturi la două case de pariuri online intrate în ilegalitate în luna septembrie.

Prin această activitate, Napoli şi Stoican au încălcat atât legile „civile“, cât şi cele fotbalistice. Din punct de vedere legal, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc îi are în vizor pe cei doi pentru că de pe conturile lor s-au mizat sume mari, în ultimele săptămâni, la două case de pariuri care au fost interzise în România. Din punct de vedere fotbalistic, Napoli şi Stoica au încălcat prevederile Regulamentului de Disciplină, care nu le permite participanţilor la acest sport să joace la pariuri.

Ce riscă jucătorii sau antrenorii care au pariat, conform Regulamentului Disciplinar al FRF:

"Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activităţi similare care privesc jocurile din competiţiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activităţi se sancţionează cumulativ cu:
a) interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru 2 ani;
b) penalitate sportivă de 300.000 de lei“
.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.