VIDEO | Eugen Beza a rupt tăcerea, după barajul care i-a adus echipei FC Hermannstadt retrogradarea în Liga 2. Antrenorul nu regretă experiența ca ”principal” la trupa sibiană, ce ar schimba la dubla cu CS Mioveni, dezamăgirea față de galerie, scuzele pentru suporteri și situația sa actuală

Marius ANGHEL 27 Jun. 2021, 15:22 Liga 2

Eugen Beza (43 de ani la 1 iulie) a oferit primele declarații după perioada de contemplare de mai bine de trei săptămâni, după returul barajului de menținere în Liga 1, pierdut de FC Hermannstadt cu CS Mioveni, în urma căruia echipa sibiană a retrogradat în Liga 2 după trei ani petrecuți în elită.

Instalat ca antrenor principal la FC Hermannstadt înaintea etapei a 29-a a sezonului regular de Liga 1, în locul lui Liviu Ciobotariu, Eugen Beza a reușit să salveze echipa de la retrogradarea directă în Liga 2, a dus-o la baraj, unde a întâlnit CS Mioveni, clasata pe locul 3 în play-off-ul eșalonului secund. Însă, contra argeșenilor s-a pirdut dubla manșă, astfel că trupa din Sibiu a picat în liga secundă.

După returul barajului cu CS Mioveni, desfășurat la Mediaș, Eugen Beza sau orice altă persoană de la FC Hermannstadt a refuzat să dea declarații după joc. Acum, la mai bine de trei săptămâni de la acel joc pierdut, care a adus retrogradarea, antrenorul a oferit reacții despre tot ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, dar și după aceea.

”Acest sezon a fost unul foarte greu, foarte dificil, cu foarte multe probleme, cu o remaniere în vară a lotului, o încercare de schimbare de strategie. Am plecat la drum cu speranțe mari, cu speranțe de play-off și, după cum știți, am retrogradat, din păcate.

Nu aș schimba nimic. Au fost multe suișuri și, din păcate, doar finalul ne-a amărât pe toți. Probabil că aș schimba anumite amănunte din abordarea barajului, pentru că, de vreme ce s-a pierdut, sunt și vinovați. Eu sunt parte din acest eșec, sunt bărbat și recunosc acest lucru. Am și eu partea mea de vină”, a spus Beza, care a fost la FC Hermannstadt de când echipa activa în Liga 3. Majoritatea timpului a fost antrenor secund, al diversilor antrenori principali care au condus formația.

Eugen Beza, în meciul tur al barajului dintre CS Mioveni și FC Hermannstadt. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Eugen Beza nu regretă că a preluat FC Hermannstadt ca antrenor principal, în sezonul retrogradării din Liga 1: ”A fost un act de curaj din partea mea”

La 23 martie 2021, Eugen Beza era numit antrenor principal la FC Hermannstadt. Acum, știind finalul acestei experiențe, spune că nu regretă decizia luată.

”Poate faptul că eram antrenor secund de atâta timp, la Liga a 2-a și Liga 1, mi-a creat un oarecare conform din punct de vedere al poziției. Am avut susținerea conducerii de fiecare dată când se instala un nou staff, aveam, oarecum, o siguranță, dar în momentul în care mi s-a propus, în cel mai greu moment al clubului, să devin antrenor principal nu am ezitat. Nu regret că am făcut-o. A fost un act de curaj, din partea mea, pentru că știam din interior de problemele financiare și nu numai ale clubului. Am acceptat, știam lotul, nu regret decizia pe care am luat-o. Am fost fericit la momentul respectiv, am foarte aproape să încheiem într-un mod extraordinar. Din păcate, lucrurile la final nu au stat cum mă așteptam și, mă repet, nu regret pasul pe care l-am făcut în calitate de antrenor principal”, a transmis fostul mijlocaș originar din Sibiu, prin intermediul unui interviu acordat clubului.

  • Eugen Beza a preluat FC Hermannstadt ca antrenor principal înaintea meciului de acasă, de la Mediaș, cu Campionii FC Argeș (4-1).
  • În total, a condus echipa în 11 meciuri de Liga 1, în care a obținut cinci victorii (4-1 cu Argeș, 1-0 la UTA, 1-0 la Voluntari, 1-0 la Poli Iași și 1-0 cu Argeș), un egal (0-0 cu Viitorul) și cinci înfrângeri (0-1 la Poli Iași, 0-2 la Chindia, 1-3 cu Astra, 1-2 cu Gaz Metan, 0-2 la Dinamo).
  • A urmat apoi barajul de menținere în Liga 1, cu CS Mioveni, în care s-a înregistrat un 0-0 în deplasare și un 1-2 la Mediaș, rezultate care au dus la retrogradarea echipei în Liga 2.

Dezamăgit de reacția galeriei: ”Aceiași suporteri care m-au hulit mă purtau pe brațe cu o săptămână în spate și îmi mulțumeau pentru tot ceea ce am făcut”

Beza și-a motivat decizia de a nu vorbi după barajul pierdut cu CS Mioveni și și-a spus dezamăgirea și surprinderea trăite după comunicatul emis de suporterii din Peluza Nord Sibiu. A oferit și câteva explicații pentru deciziile sale tactice de la baraj.

”A fost un comunicat al Peluzei Nord, susținătorii noștri, un pic subiectiv. A lipsit obiectivismul din el. Până acum nu am ieșit în spațiul public să vorbesc după baraj, după comunicat, pentru că lucrurile erau încinse, lumea era dezamăgită, ambele părți erau dezamăgite. Am avut o relație, când am fost antrenor principal, foarte bună cu Peluza Nord. Îmi amintesc bine că eu am avut inițiativa înainte de primul joc, cu FC Argeș, să mă întâlnesc cu liderii acestei galerii, o întâlnire frustoasă, în care am pus bazele unui parteneriat foarte bun între galerie și echipă. Ne-au susținut foarte mult. I-am înțeles pentru dezamăgirea pe care au avut-o, au trăit-o, pentru că este pasiunea lor, este un mod de viață, tocmai de aceea nu am reacționat la momentul respectiv. Dar, pe de altă parte, subiectivismul de care au dat dovadă în acel comunicat, din păcate nu se bazează pe o realitate, și aici mă refer la anumite aspecte în care am fost criticat că deciziile mele tactice au dus la retrogradare. Îmi aduc aminte după meciul cu FC Argeș de la Cluj, în care noi am ajuns la baraj, că aceiași suporteri care m-au hulit mă purtau pe brațe cu o săptămână în spate și îmi mulțumeau pentru tot ceea ce am făcut.

Deciziile mele tactice au făcut să acumulăm cinci victorii în 11 meciuri de Liga 1. Făcând o paralelă cu tot ce s-a întâmplat în ultimele 28 de meciuri, având doar patru victorii. De asta nu am vrut să intru într-o contradicție cu aceștia, pentru că le respect pasiunea, dar trebuie să am și eu o opinie cu privire la tot ce s-a întâmplat. Am fost criticat de anumite parti-pris-uri cu anumiți jucători, probabil se referă la Răzvan Dâlbea, la care făcea peluza apropo. Vreau să spun doar atât, că Răzvan Dâlbea a jucat, statistic, șapte meciuri titular în mandatul meu, la fel ca și Baba Alhassan, Baba Alhassan care nu jucase 13 meciuri înainte, un jucător care acum este dorit de formații din Liga 1, pe care eu l-am susținut foarte mult și nu întâmplător este dorit.

Am fost, la fel, catalogat ca arogant. M-a surprins foarte mult, pentru că țineam foarte mult legătura cu aceștia. Mă cunoșteau ce fel de om sunt. Eu am spus doar atât, în fața hotelului, după meci, că în trei luni de zile la FC Hermannstadt am întâlnit situații ca alți antrenori în cinci sau șase ani. Nu am spus că sunt mai bun decât alții. Doar făceam referire la situațiile trăite, pentru că au fost situații foarte grele, în care jucătorii au fost, din păcate, neplătiți. Am întâlnit un grup de jucători preponderent străini, cred că 16 sau 17 jucători străini, foarte greu de motivat. Apropo de asta, la fel am fost acuzat că nu am știut să țin vestiarul. Cred că am știut să țin vestiarul, de vreme ce am ajuns la baraj, având trei sau patru luni în urmă neplătite. Am ajuns la baraj cu un grup de jucători pe care se pare că am știut să-i motivez și să ajungă în situația în care să mai avem o speranță legată de Liga 1”, a spus Eugen Beza.

Eugen Beza, gânditor, la meciul retur al barajului dintre FC Hermannstadt și CS Mioveni, după ce echipa sa rămăsese în inferioritate numerică din minutul 6. Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures

Are și scuze pentru suporterii sibieni

Totodată, și-a cerut scuze pentru faptul că după meciul retur cu CS Mioveni nu a mers să salute suporterii care au fost prezenți în tribune la jocul de la Mediaș.

”Pe de altă parte, îmi pare foarte rău, pentru că, după meci, dezamăgirea pe care am trăit-o m-a determinat să nu am reație vizavi de publicul spectator, care a venit la meci. Îmi pare extrem de rău. Oamenii ne-au susținut, aici inclusiv Peluza Nord. Îmi pare rău, îmi cer scuze față de oamenii care au venit la stadion și nu i-am salutat după meci. La fel, în fața galeriei, pentru că trebuia să mergem să-i mulțumim. Trebuia să am reacție și să iau jucătorii. Doar că lucrurile au fost de un dramatism foarte mare și poate că, dacă cineva din staff era inspirat să îmi sugereze, avem reacție și mergeam. Din punctul ăsta de vedere au perfectă dreptate”, a transmis Beza.

Fotbaliștii echipei sibiene și galerie, după meciul tur al barajului, desfășurat la Mioveni. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Explicațiile lui Beza pentru tactica folosită la baraj. ”Aș schimba la meciul tur”

Întrebat ce crede că nu a mers, ce ar schimba dacă s-ar afla din nou în fața careului cu CS Mioveni, Beza spune că ar trata altfel meciul tur, când s-a obținut o remiză în deplasare.

”În tot acest timp am făcut o autoanaliză, am revăzut meciurile. Probabil, dacă aș mai întâlni o asemenea situație, cred că aș schimba la meciul tur. N-aș mai folosi aceeași echipă pe care am folosit-o cu FC Argeș (n.r. – ultimul din play-out, câștigat acasă cu 1-0). Jocul cu FC Argeș a fost foarte bun din toate punctele de vedere, un joc decisiv. N-aș mai folosi o parte din jucători, pentru că poate că acești jucători au avut un consum mare de adrenalină, o împlinire și s-au văzut deja salvați. Și, poate, dacă aș fi folosit jucători care nu au intrat în meciul respectiv, poate nivelul dorinței era mult mai mare. Am încercat să le explic, prin antrenamente, prin analize video, cât de important și cât de greu este meciul cu Mioveni, chiar dacă este o echipă de Liga a 2-a, pentru că cred că am pierdut cel puțin 45 de minute la Mioveni, cu un joc lipsit de motivație, un joc slab din partea noastră, pentru că în prima repriză nu am reușit să ne creăm mari ocazii. Am întâlnit un adversar care a jucat în prima repriză de la egal la egal cu noi. La pauză lucrurile s-au schimbat, am avut și o ocazie imensă prin Yaza. Din păcate, ăsta este fotbalul, mai și ratezi.

La retur, fiecare jucător a simțit adversarul, lucrurile au stat total diferit, erau foarte motivați, i-am simțit foarte motivați. Am făcut mici schimbări, pentru că am încercat la mijlocașii centrali să-l pun pe Dâlbea în teren. Dâlbea venea după un meci decisiv la Iași, și, din punct de vedere al statisticilor, a fost cel mai bun jucător de pe teren, cele mai multe recuperări pe teren, cei mai mulți kilometri alergați. Era o statistică care îl recomanda, pentru că, după meciul de la Iași, el a fost suspendat, nu a jucat cu FC Argeș, și așa am considerat, că într-unul dintre meciuri își poate aduce aportul prin tot ceea ce a făcut la meciul cu Iași, care a fost de totul sau nimic, cum a fost și cel cu FC Argeș”, a explicat Eugen Beza.

  • Răzvan Dâlbea, veteranul echipei, a fost adus în discuție pentru că este considerat unul dintre principalii vinovați pentru înfrângerea din returul barajului cu CS Mioveni. Experimentatul jucător a văzut cartonașul roșu din minutul 6, când a primit al doilea galben pentru intrări dure. În ciuda faptul că sibienii au reușit să deschidă scorul în inferioritate numerică, în partea secundă au cedat fizic, au primit golul egalizat, apoi a urmat o nouă eliminare, a portarului Cristiano Pereira (83), iar în prelungiri a venit golul înfrângerii (90+3). Oricum, barajul era pierdut și la scor egal.

Eugen Beza e liber de contract și așteptă ”o ofertă, un loc de muncă, să-mi pot demonstra calitățile”

În acest moment, Eugen Beza nu mai este antrenorul echipei FC Hermannstadt, după ce i-a expirat contractul. Se desparte de clubul sibian după o perioadă lungă în care i-a fost jucător, antrenor secund și mai apoi antrenor principal. În locul său a fost numit Marius Măldărășanu.

”Mie mi-a expirat contractul. Fiecare o să mergem pe drumul nostru. Clubul o să rămână pentru totdeauna în sufletul meu și sunt convins că într-o zi mă voi întoarce.

Deocamdată am în plan, când se va face licența PRO, să mă înscriu, să îmi continui studiițe și aștept o ofertă, un loc de muncă, să-mi pot demonstra calitățile și să-mi pot susține pasiunea și, totodată, acesta este jobul meu. Trăiesc din fotbal și aștept o posibilitate de a reantrena”, a spus Eugen Beza despre actuala sa situație și despre ceea ce își dorește mai departe.

  • FC Hermannastadt la meciul tur cu CS Mioveni, scor 0-0, disputat la Mioveni: Cristiano Pereira – Alexandru Mățel, Ousmane Viera (cpt.), Adrian Scarlatache, Raul Opruț – Claudiu Belu-Iordache (Billal Sebaihi 68′), Baba Alhassan (Răzvan Dâlbea 84′), Romario Pires (Christopher Addae 46′), Alexandru Oroian (Petrișor Petrescu 12′) – David Mayoral, Yazalde Gomes (Drazen Bagaric 84′)
    Rezerve neutilizate: Ionuț Pop – Alexandru Vodă, Ionuț Stoica, Ante Aralica
  • FC Hermannastadt la meciul retur cu CS Mioveni, scor 1-2, disputat la Mediaș: Cristiano Pereira – Claudiu Belu-Iordache, Ousmane Viera (Ionuț Pop 85′), Adrian Scarlatache, Raul Opruț – Răzvan Dâlbea (cpt.), Baba Alhassan (Drazen Bagaric 78′) – Lucian Buzan (Christopher Addae 10′, Ante Aralica 85′), David Mayoral, Petrișor Petrescu – Yazalde Gomes
    Rezerve neutilizate: – Alexandru Vodă, Alexandru Mățel, Ionuț Stoica, Romario Pires, Billal Sebaihi
    Eliminați: Răzvan Dâlbea 6′ (cumul de cartonașe galbene) și Cristiano Pereira 83′ (roșu direct)

Interviul cu Eugen Beza:

https://www.youtube.com/watch?v=QrMKL9QrI7U

Video: FC Hermannstadt

https://liga2.prosport.ro/seria-1/afirmatii-grave-la-fc-hermannstadt-dupa-retrogradare-s-au-luat-decizii-cel-putin-bizare-fanii-il-acuza-pe-razvan-dalbea-ca-a-trantit-meciul-antrenorul-eugen-beza-ar-fi-facut-echip-19188405

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-hermannstadt-a-imprumutat-un-fundas-de-la-cfr-cluj-iar-stafful-a-fost-completat-cu-inca-un-antrenor-secund-sibienii-au-stabilit-un-cantonament-in-afara-romaniei-si-au-programat-doua-amicale-19190463

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-hermannstadt-a-intrat-pe-mana-lui-maldarasanu-echipa-sibiana-a-inceput-pregatirea-sezonului-de-liga-2-cu-doar-noua-jucatori-din-vechiul-lot-ultimul-plecat-si-noutatile-19190066

Marius ANGHEL 27 Jun. 2021, 15:22 Liga 2
Pe aceeași temă