UPDATE - U Cluj nu pierde meciul cu Concordia la "masa verde". Corona a achitat datoria către Oţelul Larissa şi e la un pas de a scapa de excludere

14 mai 2014 20689 afişări Liga 1
UPDATE -  U Cluj nu pierde meciul cu Concordia la "masa verde". Corona a achitat datoria către Oţelul Larissa şi e la un pas de a scapa de excludere
  • Ziua de miercuri, 14 mai, se anunţă a fi una decisivă pentru echipele româneşti. Comisia de Disciplină din cadrul FRF judecă trei cazuri importante din Liga I şi a căror deznodăminte pot schimba complet clasamentul, cu doar două etape înainte de finalul sezonului.
  • Concret, în şedinţa de astăzi de la Comisie intră în discuţie cazurile FC Vaslui, Corona Braşov şi Universitatea Cluj.

UPDATE 15:45 Cazul Coronei a fost judecat, iar sentinţa este în pronunţare. Braşovenii au şanse mari să scape de excluderea din campionat şi asta datorită faptului că au adus în faţa Comisiei ordinele de plată conform cărora au achitat datoria de 19.200 de euro către Oţelul Larissa.

Bogdan Filcea, juristul clubului Oţelul Larrisa, susţine că verdictul final urmează să fie dat în cursul zilei de vineri, aşteptându-se confirmarea plăţii din partea ANAF Mizil: "Plata ar fi fost făcută direct către ANAF Mizil, urmează să facem acum o adresă către această instituţie pentru a avea confirmarea stingerii litigiului, că Oţelul Larissa nu mai are de plată suma respectivă, reprezentând TVA-ul".

UPDATE 15:00: Comisia de Disciplină a dat câştig de cauză Universităţii Cluj. Ardelenii nu vor pierde meciul cu Concordia Chiajna la "masa verde", din cauza jucătorului Marius Martac. Chiajna are dreptul să facă contestaţie în 3 zile la Comisia de Recurs, cea care le-a dat dreptate. Doar că de data asta U Cluj va cere ca toţi membrii Comisiei să se recuze.

La ieşirea din sala de judecată, oficialii clujeni au dat de înţeles că verdictul Comisiei de Recurs, acela ca "U" să piardă meciul, a fost dat pentru că ar exista legături între şeful Comisiei, Dorin Silviu Sabău şi oficialii Concordiei. Mai precis, ardelenii spun că într-un apartament deţinut de Sabău, ar sta cu chirie câţiva jucători de la Concordia Chiajna.

Asta ar însemna că există un conflict de interese în cazul lui Dorin Sabău, lucru semnalat de oficialii clujeni. „Nu e normal ca Wellington şi Bambara, doi dintre fotbaliştii echipei Concordia Chiajna, să locuiască în apartamente închiriate de la Dorin Sabău. Normal ar fi ca preşedintele Comisiei de Recurs să se recuze, să se retragă de la judecarea acestui caz”, a spus Vlad Munteanu preşedintele Universităţii. Mai mult, noul Cod Penal incriminează conflictul de interese, prin articolul 301, aliniatul 1, chiar şi în cazul comisiilor de judecată sportive, iar Dorin Sabău ar putea să răspundă penal pentru acţiunea sa. Conform oficialilor ardeleni, această problemă a fost deja semnalată preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu.


FC Vaslui riscă neprogramarea la meciul cu Ceahlăul Piatra Neamţ, de sâmbătă şi asta din cauza faptului că cei din conducere nu au achitat baremul observatorului de joc, Marin Petrache, de la partida FC Vaslui - Oţelul 1-4. Moldovenii trebuiau să plătească, în cel mult 30 de minute de la fluierul final al jocului, suma de 1.700 de lei şi cum banii nu au fost achitaţi, observatorul a consemnat acest fapt în raportul de joc. "S-a consemnat totul în raportul pe care l-am întocmit, iar miercuri, la Comisia de Disciplină, veţi afla şi rezultatul", a spus Petrache. Conform Regulamentului Disciplinar, neplata baremurilor cuvenite arbitrilor şi observatorilor în termenul regulamentar, a altor cheltuieli şi a penalităţilor, se sancţionează cu neprogramarea echipei respective la jocurile oficiale următoare până la achitarea acestora.  Cum la FC Vaslui şi o penalitate de 700 de lei pentru un cartonaş galben este imposibil de achitat, rămâne de văzut dacă moldovenii vor reuşi să acopere această datorie către LPF. Acelaşi regulament mai spune că, dacă o echipă nu este programată la două meciuri consecutive, urmează excluderea din campionat, iar toate meciurile din retur vor fi pierdute cu 3-0 la "masa verde".

Corona poate fi exclusă astăzi

Corona Braşov este la un pas de a fi exclusă din campionat. Braşovenii au fost depunctaţi de două ori până acum, cu opt puncte,  pentru litigiul cu Oţelul Larissa. Gruparea prahoveană din liga a şasea a avut câştig de cauză la comisiile FRF după o lungă perioadă de tergiversare a cazului transferurilor jucătorilor Marius Martac şi George Ştefan. Cei de la Corona trebuiau să facă dovada plăţii TVA-ului în valoare de 19.200 de euro până astăzi, în caz contrar, pe baza Regulamentului Disciplinar, după cele două depunctări, urmează excluderea. Dacă se va întâmpla acest lucru, punctele obţinute de ardeleni în retur vor fi repartizate adversarelor care nu au reuşit să se impună în faţa braşovenilor. Situaţia a fost semnalată şi de directorul general al Oţelului, Narcis Răducan. Printre echipele care vor primi puncte de la Corona se numără şi ACS Poli Timişoara şi Săgeata Năvodari, formaţii aflate în luptă directă cu Oţelul şi care au remizat identic, 0-0, în meciurile cu Corona.

"Am informaţii că săptămâna viitoare se are în plan excluderea Coronei Braşov din campionat, iar punctele echipelor care au pierdut cu ei să le fie returnate. Asta va declanşa un scandal imens. Este imoral ca acest lucru să se întâmple şi mai ales cu o săptămână înaintea finalului de sezon. Rog juriştii care se ocupă de acest caz să aibă grijă, pentru că există o chichiţă în regulament. Termenul este de 90 de zile pentru rezolvarea problemei din cazul Martac. Dacă se va termina sezonul, măsura nu se va mai aplica. Se va lăsa cu procese dacă se va ajunge la excluderea Coronei. Ne vom adresa TAS. Vrem ca rezultatele să rămână cele din teren", spunea Narcis Răducan în cursul săptămânii trecute.

-1 punct, Universitatea, +2 puncte, Concordia

Universitatea Cluj află tot miercuri dacă prima sentinţă a FRF, aceea de a pierde meciul cu Concordia Chiajna la "masa verde", rămâne valabilă. Clujenii au contestat prima decizie, iar astăzi vor şti dacă pierd un punct după întâlnirea cu ilfovenii. FRF a dat dreptate Concordiei Chiajna, care a contestat dreptul de joc al lui Martac, în meciul direct. Pe teren, cele două formaţii remizaseră, scor 1-1. Fotbalistul a fost transferat temporar de Oţelul Larisa la Corona Braşov pentru perioada 07.08.2013 - 30.06.2014, dar acesta şi-a încheiat contractul cu braşovenii înainte de expirarea termenului pentru transferul temporar şi a semnat cu Universitatea Cluj. Preşedintele CA al Concordiei, Mircea Minea, susţine că decizia rămâne aceeaşi şi că ardelenii vor pierde meciul cu 3-0. "Universitatea Cluj va fi depunctată  pentru că au folosit un jucător pe fals. Comunicatul a venit şi urmează să fie dat publicităţii." Preşedintele Universităţii Cluj, Vlad Munteanu a comentat pentru ProSport declaraţia lui Minea: "Probabil e un mod de a pune presiune pe Comisia de Disciplină. Dar nu e decât un mod inutil şi de prost gust. Mă îndoiesc că membrii Comisiei şi-ar fi permis să emită un comunicat înainte de şedinţă. Suntem siguri că vom câştiga, avem toată dreptatea de partea noastră."

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.