Stoican rupe tăcerea! Antrenorul face lumină după ultimele zvonuri care-l dau plecat de la Poli Iaşi şi anunţă când s-ar putea despărţi de echipă. Ce sfat a primit de la mentorul Mircea Lucescu şi episodul cu cei 45.000 de sfătuitori ai lui Negoiţă

11 sep 2018 5687 afişări Comentează şi tu Liga 1
Stoican rupe tăcerea! Antrenorul face lumină după ultimele zvonuri care-l dau plecat de la Poli Iaşi şi anunţă când s-ar putea despărţi de echipă. Ce sfat a primit de la mentorul Mircea Lucescu şi episodul cu cei 45.000 de sfătuitori ai lui Negoiţă

Tehnicianul care a dus-o pe Poli Iaşi în premieră în play-off-ul Ligii 1, în stagiunea trecută, a avut parte de un debut de campionat mai tensionat decât se aştepta. După şapte etape, echipa din Copou se află pe locul 11, cu 8 puncte, dar Flavius Stoican rămâne optimist. În ciuda faptului că lotul a fost definitivat cu mult după începerea campionatului, chiar dacă jucătorii au venit târziu şi mulţi nu sunt încă la parametrii optimi din punct de vedere fizic, în ciuda tensiunilor existente între el şi noul staff la început de sezon, tehnicianul nu dezarmează. Victoria reconfortantă cu Concordia Chiajna (3-0) i-a oferit liniştea de care avea nevoie pentru a pregăti următoarele meciuri în cele două săptămâni de pauză prilejuite de partidele echipei naţionale.

„Plec de la Iaşi atunci când nu mai pot respira”

Invitat în emisiunea „Contraatac”, la postul de televiziune Iaşi TV Life, Flavius Stoican a declarat că nu s-a pus niciodată problema să plece la Gaz Metan Mediaş şi a explicat ce le-a spus jucătorilor în vestiar, după meciul slab făcut de echipa sa în deplasarea de la Dunărea Călăraşi.

„Niciodată nu am vorbit cu cei de la Gaz Metan Mediaş, nu s-a pus problema să plec la această echipă. Este exclus acest lucru, niciodată nu am avut intenţia de a merge la Mediaş sau la altă formaţie. Gândul meu este la Poli Iaşi şi va fi şi de acum încolo, doar că trebuie să mergem pe linia aceasta. Nu sunt omul care să ţin de scaun atâta timp cât nu sunt dorit. Omul sfinţeşte locul şi asta vreau să fac eu la Iaşi. Dar antrenorul depinde de oameni, depinde de conducere, de jucători. Sunt omul care încerc să fac un grup aici. Vreau să fim o familie la Iaşi. Jucătorii să fie respectaţi, staff-ul să fie respectat, iar noi, la rândul nostru, să respectăm conducerea clubului. Aşa este normal într-un club. Nu am vorbit niciodată despre vreo ofertă de la un club. Voi pleca de aici doar atunci când nu voi mai putea respira”, a precizat Flavius Stoican, care a explicat ce le-a spus jucătorilor după meciul pierdut la Călăraşi: „După meciul pierdut la Călăraşi am avut o discuţie cu jucătorii în vestiar şi am încercat să-i trezesc, pentru că a fost un meci dezamăgitor. Le-am spus doar că nu putem continua astfel. Că nu vreau ca după o victorie să urmeze un eşec şi o evoluţie slabă, apoi iar un succes şi tot aşa. Vreau continuitate. Dar de la asta şi până la a spune că plec dacă pierd cu Chiajna este cale lungă. Încerc prin anumite vorbe către jucători să-i trezesc, să-i fac să aibă randamentul pe care eu mi-l doresc. Dar să apară că Stoican e la ultimul meci dacă nu câştigă, că pleacă la Mediaş, la Craiova, e cale lungă. Când voi lua decizia asta, o voi face cum este normal. Vorbesc cu preşedintele, apoi cu jucătorii, fac o conferinţă de presă. Nu pot să vorbesc cu jucătorii înainte de a lua o decizie cu şefii clubului. Asta este linia. Singurii care decid dacă eu plec sau nu sunt jucătorii. Dacă eu nu am rezultate, înseamnă că eu am o problemă, că nu mă fac înţeles. Poate eu vreau să joc un fotbal plăcut, iar ei nu se adaptează la ce vreau eu. E o chestie mai amplă, nu se trezeşte Stoican să le spună jucătorilor în vestiar după un meci că vrea să plece”.

Tehnicianul admite că echipa sa a avut un start mai slab de sezon, dar este optimist că Poli Iaşi se va bate şi în acest sezon pentru locurile fruntaşe, aşa cum s-a întâmplat în campionatul trecut.

„Orice început este greu, nu doar în fotbal. Şi în viaţă, în familie, într-o relaţie… Imposibil nu este, important este să credem cu toţii. Victoria cu Chiajna ne-a redat elanul, dar trebuie să fim realişti. Le-am spus şi jucătorilor, indiferent de rezultat, vreau să dea totul pe teren. De asta am reuşit în sezonul trecut. Oamenii vedeau determinare, pasiune. Chiar dacă pierzi un meci, două, fotbalul te răsplăteşte pe viitor. Aşa s-a întâmplat cu noi. Am pierdut multe meciuri nemeritat, dar am avut atitudine, iar fotbalul ne-a răsplătit mai târziu, cu o calificare în play-off”, a declarat Flavius Stoican, care se bucură foarte mult de revenirea lui Kamer Qaka în Copou: „La primul antrenament după revenirea la echipă am văzut la jucători mai multă încredere, entuziasm. Cu toţii s-au bucurat de venirea lui Qaka. El este un jucător eficient, dar joacă şi pentru public. Face şi spectacol. Sper să mergem pe aceeaşi linie şi să nu ne îmbătăm cu apă rece, pentru că mai avem mult de muncă. Am sperat că va veni la noi, chiar dacă am tot auzit zvonuri că pleacă la Voluntari. Tot speram că îl voi antrena din nou. Este un jucător eficient şi care face spectacol şi pentru suporteri”.

Platini, influenţat negativ de unii apropiaţi

Antrenorul Politehnicii s-a referit în cadrul emisiunii şi la revenirea lui Platini, jucător care în finalul stagiunii trecute a avut o ieşire nervoasă la adresa sa. „Platini a avut o evoluţie fabuloasă anul trecut, chiar dacă a venit la Iaşi fără o carte de vizită. A venit la noi, a muncit, a avut determinare, încredere, iar rezultatele s-au văzut. Am avut o discuţie cu el şi i-am spus că dacă nu va fi jucătorul de la începutul campionatului, nu va reuşi nicăieri. Dacă oamenii apropiaţi ţie îţi bagă una şi alta în cap… Era influenţat de către cei din anturajul lui că are un salariu foarte mic la Poli Iaşi pentru cum joacă el. Băgându-i asta în cap zi de zi, el a cedat şi a făcut acel gest de neînţeles pentru mine, în meciul cu FCSB. M-a surprins, pentru că eu aveam multe ore petrecute cu el, eram foarte apropiat de el, pentru că este un băiat cu suflet mare. Din punct de vedere sportiv, l-am pedepsit prin faptul că nu l-am inclus în lot în următorul meci. Dar am văzut că este un băiat care suferă şi îşi dă tot interesul. Nu pot să iau decizii radicale în cazul lui doar pentru că a făcut o greşeală, şi aceea influenţată de alţii. A făcut o greşeală atunci, dar eu îi acord toată încrederea”, opinează tehnicianul.

„Am şi eu greşelile mele şi mi le asum”

Stoican s-a referit şi la conferinţa de presă în care a criticat conducerea: „Am încercat să aduc o altă stare de spirit în vestiar. Relaţia e OK acum. Am vrut să spun realitatea. Acesta a fost oful meu. Mi se pare normal să fiu omul de bază în privinţa selecţiei. Vreau să analizez orice jucător, chiar dacă se spune despre el că este bun sau rău. Şi în sezonul trecut au fost jucători care nu s-au adaptat aici din punct de vedere al comportamentului şi au plecat în iarnă. Au avut calitate, dar am vrut să-i văd şi uman. Şi dacă nu s-au adaptat, au plecat în iarnă. Am discutat cu conducerea, ne-am recunoscut greşelile. Şi eu am făcut o greşeală. Mi le asum şi public. Dacă eu spun despre un jucător că e în regulă, îmi asum asta. Comunicarea este foarte importantă în club”.

Sfat pentru jucătorii tineri: „Trebuie să-i scutur un pic, pentru că la un moment dat se culcă pe-o ureche”

Antrenorul Politehnicii Iaşi a precizat că le-a cerut jucătorilor tineri să tragă tare la antrenamente, iar când intră în teren să nu mai cedeze tricoul de titular.

„Ţin foarte mult la oamenii care nu joacă. Cei 11 sunt mulţumiţi, dar cei de pe bancă aşteaptă. Vreau ca cei care intră să nu mai dea tricoul. Am avut discuţii cu Chelaru, cu Panţîru, cu Danale, cu Petre. Nu contează vârsta. Daţi totul când intraţi pe teren! Pe Panţîru l-am ţinut două etape pe bancă, iar cu Chiajna a jucat foarte bine. I-am spus că vreau mult mai mult de la el. Nu vreau să rămâi la nivelul de acum, să fii apreciat doar de ieşeni. Vreau să fii jucător de echipa naţională, să curgă ofertele pentru tine, pentru că ai potenţial. Cu Chiajna l-am văzut că a intrat în interior, a dat la poartă cu piciorul lui neîndemânatic, am văzut atitudine bună. Trebuie un pic să-i scutur, pentru că la un moment dat se culcă pe o ureche”, a mai spus antrenorul Stoican.

„Nu vreau cai verzi pe pereţi, am încredere că putem face multe lucruri frumoase”

„Trebuie să fim aşezaţi şi realişti. Dacă ne mulţumim cu puţinul, nu facem nimic. Dacă zicem că suntem buni după ce am bătut Chiajna, nu am făcut nimic. Stoican nu vrea cai verzi pe pereţi, Stoican crede în potenţialul echipei. Le cer jucătorilor să dea totul pentru fotbal, pentru că viaţa de fotbalist este scurtă. După ce te laşi, te uită lumea. Suntem pe un drum bun, dacă vom juca aşa cum am făcut-o cu Chiajna, lumea va fi alături de noi”, a continuat Stoican.

Surpriza CFR şi favorita FCSB

Flavius Stoican crede că FCSB este favorită la titlu în acest sezon şi se declară surprins de situaţia prin care trece campioana CFR Cluj.
„Surprinzător pentru mine este ceea ce se întâmplă la CFR Cluj. O echipă care a câştigat campionatul, acum are oscilaţii de formă. Nu neapărat din punct de vedere sportiv, ci şi în conducere. Este mult tam-tam acolo. Vine, pleacă… Este surprinzător pentru mine şi cred că nimănui de acolo nu-i place asta. Văd FCSB-ul o echipă cu potenţial să ia titlul şi cred că este favorită. Altă echipă care a început destul de timorat este Craiova. Am simţit şi noi asta, pentru că puteam mai mult în acel meci cu ei. Au infrastructură bună, un antrenor care îmi place, un conducător potent din punct de vedere financiar, jucători buni, suporteri în spate. Este o echipă care poate emite pretenţii la campionat. Este prematur să dau verdicte acum. O echipă care greşeşte mai puţin pe parcursul campionatului, din toate punctele de vedere, ca joc, ca transferuri, la coeziunea dintre suporteri şi echipă, în conducere, are prima şansă”, a mai spus Stoican în studioul Iaşi TV Life.

„Când eram jucător, poate mi se întâmpla şi mie să îmi intre pe o ureche şi să iasă pe cealaltă”

Şeful băncii tehnice ieşene a subliniat că atitudinea jucătorilor este extrem de importantă într-un meci şi poate face diferenţa.
„Atitudinea este foarte importantă, contează enorm. Dacă ai atitudine, fotbalul te va răsplăti. Chiar dacă pierd un meci, vreau să văd atitudine, determinare, vreau să recuperăm mingea repede după ce o pierdem. Dacă nu avem asta, sunt foarte dezamăgit. Calităţi ai, pentru că de aia te-ai făcut fotbalist, încrederea ţi-o dă antrenorul, suporterii te sprijină, dar atitudinea trebuie să plece de la jucător. Nu trebuie să fie doar un cuvânt. Şi eu când eram fotbalist, mai luam acestea ca pe nişte simple vorbe. Îmi intrau pe o ureche şi ieşeau pe cealaltă uneori. Sau poate îmi rămânea mie şi ieşea la altul. Dar dacă intri în profunzimea cuvântului atitudine, vei avea câştig de cauză. Dacă nu eşti corect cu fotbalul şi nu ai atitudine bună, nu reuşeşti. Nu merge cu „lasă, că eu am gleznă fină şi joc din gleznă azi, mai fac o foarfecă, mai dau printre picioare. Dacă nu ai atitudine, fotbalul te pedepseşte. Nu trebuie să te împingă cineva de la spate, trebuie să-şi doreşti tu. Dacă faci asta, oamenii te apreciază”, a precizat Stoican la „Contraatac”.

Mentorul Mircea Lucescu

Antrenorul Iaşiului a explicat că în momentele dificile se consultă cu mentorul său Mircea Lucescu. „În momentele dificile poate ai senzaţia că ai făcut totul. Atunci este important ca un om care a avut realizări şi care a făcut performanţă să-ţi fie un mentor. Nu abuzez de faptul că am o relaţie specială cu Mircea Lucescu, nu îl deranjez, dar în momentele grele apelez la el. Îi explic exact ce am făcut şi dacă am făcut bine sau am greşit. În momentul în care Mircea Lucescu îţi spune că trebuie să te baţi pentru meseria ta şi să faci lucrurile corect, îţi dă mai multă încredere. Este foarte important să ai astfel de oameni cu care să te consulţi. Am avut şansa să am aproape un astfel de om şi ca antrenor”.

Negoiţă şi cei 45.000 de sfătuitori

Stoican a subliniat că încrederea este extrem de importantă într-un club, pe toate palierele şi a explicat ce s-a întâmplat în perioada în care antrena pe Dinamo. „La un club contează încrederea, conducerea să aibă încredere în antrenor şi invers. Vă spun ce am păţit la Dinamo. Ionuţ Negoiţă, un om care voia să facă performanţă, avea pe lângă 45.000 de oameni care se pricepeau la fotbal şi care îi dădeau sfaturi. Iar omul, foarte deschis, asculta de toată lumea. La un moment dat îşi punea şi el semne de întrebare. Păi ăla nu e bun, acela nu e bun… Şi te bulversează. Să fie 3, 4, 5, 20, dar să fie ca mănuşa”, a spus Flavius Stoican.

„Vom arăta din ce în ce mai bine!”

Stoican a făcut o promisiune că echipa va arăta din ce în ce mai bine: „Îmi doresc să face o partidă foarte bună cu FC Voluntari, iar dacă vom face un joc bun, rezultatul va fi pe măsură. Suntem pe un trend bun, avem entuziasm, jucători care îşi doresc, sper să facem o partidă bună şi să luăm trei puncte, pentru că o victorie la Voluntari ne apropie tot mai mult de obiectivul pe care ni-l dorim”.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.