Stoican rupe tăcerea! Antrenorul face lumină după ultimele zvonuri care-l dau plecat de la Poli Iași și anunță când s-ar putea despărți de echipă. Ce sfat a primit de la mentorul Mircea Lucescu și episodul cu cei 45.000 de sfătuitori ai lui Negoiță

Stoican rupe tăcerea! Antrenorul face lumină după ultimele zvonuri care-l dau plecat de la Poli Iași și anunță când s-ar putea despărți de echipă. Ce sfat a primit de la mentorul Mircea Lucescu și episodul cu cei 45.000 de sfătuitori ai lui Negoiță
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tehnicianul care a dus-o pe Poli Iași în premieră în play-off-ul Ligii 1, în stagiunea trecută, a avut parte de un debut de campionat mai tensionat decât se aștepta. După șapte etape, echipa din Copou se află pe locul 11, cu 8 puncte, dar Flavius Stoican rămâne optimist. În ciuda faptului că lotul a fost definitivat cu mult după începerea campionatului, chiar dacă jucătorii au venit târziu și mulți nu sunt încă la parametrii optimi din punct de vedere fizic, în ciuda tensiunilor existente între el și noul staff la început de sezon, tehnicianul nu dezarmează. Victoria reconfortantă cu Concordia Chiajna (3-0) i-a oferit liniștea de care avea nevoie pentru a pregăti următoarele meciuri în cele două săptămâni de pauză prilejuite de partidele echipei naționale.

„Plec de la Iași atunci când nu mai pot respira”

Invitat în emisiunea „Contraatac”, la postul de televiziune Iași TV Life, Flavius Stoican a declarat că nu s-a pus niciodată problema să plece la Gaz Metan Mediaș și a explicat ce le-a spus jucătorilor în vestiar, după meciul slab făcut de echipa sa în deplasarea de la Dunărea Călărași.

„Niciodată nu am vorbit cu cei de la Gaz Metan Mediaș, nu s-a pus problema să plec la această echipă. Este exclus acest lucru, niciodată nu am avut intenția de a merge la Mediaș sau la altă formație. Gândul meu este la Poli Iași și va fi și de acum încolo, doar că trebuie să mergem pe linia aceasta. Nu sunt omul care să țin de scaun atâta timp cât nu sunt dorit. Omul sfințește locul și asta vreau să fac eu la Iași. Dar antrenorul depinde de oameni, depinde de conducere, de jucători. Sunt omul care încerc să fac un grup aici. Vreau să fim o familie la Iași. Jucătorii să fie respectați, staff-ul să fie respectat, iar noi, la rândul nostru, să respectăm conducerea clubului. Așa este normal într-un club. Nu am vorbit niciodată despre vreo ofertă de la un club. Voi pleca de aici doar atunci când nu voi mai putea respira”, a precizat Flavius Stoican, care a explicat ce le-a spus jucătorilor după meciul pierdut la Călărași: „După meciul pierdut la Călărași am avut o discuție cu jucătorii în vestiar și am încercat să-i trezesc, pentru că a fost un meci dezamăgitor. Le-am spus doar că nu putem continua astfel. Că nu vreau ca după o victorie să urmeze un eșec și o evoluție slabă, apoi iar un succes și tot așa. Vreau continuitate. Dar de la asta și până la a spune că plec dacă pierd cu Chiajna este cale lungă. Încerc prin anumite vorbe către jucători să-i trezesc, să-i fac să aibă randamentul pe care eu mi-l doresc. Dar să apară că Stoican e la ultimul meci dacă nu câștigă, că pleacă la Mediaș, la Craiova, e cale lungă. Când voi lua decizia asta, o voi face cum este normal. Vorbesc cu președintele, apoi cu jucătorii, fac o conferință de presă. Nu pot să vorbesc cu jucătorii înainte de a lua o decizie cu șefii clubului. Asta este linia. Singurii care decid dacă eu plec sau nu sunt jucătorii. Dacă eu nu am rezultate, înseamnă că eu am o problemă, că nu mă fac înțeles. Poate eu vreau să joc un fotbal plăcut, iar ei nu se adaptează la ce vreau eu. E o chestie mai amplă, nu se trezește Stoican să le spună jucătorilor în vestiar după un meci că vrea să plece”.

Tehnicianul admite că echipa sa a avut un start mai slab de sezon, dar este optimist că Poli Iași se va bate și în acest sezon pentru locurile fruntașe, așa cum s-a întâmplat în campionatul trecut.

„Orice început este greu, nu doar în fotbal. Și în viață, în familie, într-o relație… Imposibil nu este, important este să credem cu toții. Victoria cu Chiajna ne-a redat elanul, dar trebuie să fim realiști. Le-am spus și jucătorilor, indiferent de rezultat, vreau să dea totul pe teren. De asta am reușit în sezonul trecut. Oamenii vedeau determinare, pasiune. Chiar dacă pierzi un meci, două, fotbalul te răsplătește pe viitor. Așa s-a întâmplat cu noi. Am pierdut multe meciuri nemeritat, dar am avut atitudine, iar fotbalul ne-a răsplătit mai târziu, cu o calificare în play-off”, a declarat Flavius Stoican, care se bucură foarte mult de revenirea lui Kamer Qaka în Copou: „La primul antrenament după revenirea la echipă am văzut la jucători mai multă încredere, entuziasm. Cu toții s-au bucurat de venirea lui Qaka. El este un jucător eficient, dar joacă și pentru public. Face și spectacol. Sper să mergem pe aceeași linie și să nu ne îmbătăm cu apă rece, pentru că mai avem mult de muncă. Am sperat că va veni la noi, chiar dacă am tot auzit zvonuri că pleacă la Voluntari. Tot speram că îl voi antrena din nou. Este un jucător eficient și care face spectacol și pentru suporteri”.

Platini, influențat negativ de unii apropiați

Antrenorul Politehnicii s-a referit în cadrul emisiunii și la revenirea lui Platini, jucător care în finalul stagiunii trecute a avut o ieșire nervoasă la adresa sa. „Platini a avut o evoluție fabuloasă anul trecut, chiar dacă a venit la Iași fără o carte de vizită. A venit la noi, a muncit, a avut determinare, încredere, iar rezultatele s-au văzut. Am avut o discuție cu el și i-am spus că dacă nu va fi jucătorul de la începutul campionatului, nu va reuși nicăieri. Dacă oamenii apropiați ție îți bagă una și alta în cap… Era influențat de către cei din anturajul lui că are un salariu foarte mic la Poli Iași pentru cum joacă el. Băgându-i asta în cap zi de zi, el a cedat și a făcut acel gest de neînțeles pentru mine, în meciul cu FCSB. M-a surprins, pentru că eu aveam multe ore petrecute cu el, eram foarte apropiat de el, pentru că este un băiat cu suflet mare. Din punct de vedere sportiv, l-am pedepsit prin faptul că nu l-am inclus în lot în următorul meci. Dar am văzut că este un băiat care suferă și își dă tot interesul. Nu pot să iau decizii radicale în cazul lui doar pentru că a făcut o greșeală, și aceea influențată de alții. A făcut o greșeală atunci, dar eu îi acord toată încrederea”, opinează tehnicianul.

„Am și eu greșelile mele și mi le asum”

Stoican s-a referit și la conferința de presă în care a criticat conducerea: „Am încercat să aduc o altă stare de spirit în vestiar. Relația e OK acum. Am vrut să spun realitatea. Acesta a fost oful meu. Mi se pare normal să fiu omul de bază în privința selecției. Vreau să analizez orice jucător, chiar dacă se spune despre el că este bun sau rău. Și în sezonul trecut au fost jucători care nu s-au adaptat aici din punct de vedere al comportamentului și au plecat în iarnă. Au avut calitate, dar am vrut să-i văd și uman. Și dacă nu s-au adaptat, au plecat în iarnă. Am discutat cu conducerea, ne-am recunoscut greșelile. Și eu am făcut o greșeală. Mi le asum și public. Dacă eu spun despre un jucător că e în regulă, îmi asum asta. Comunicarea este foarte importantă în club”.

Sfat pentru jucătorii tineri: „Trebuie să-i scutur un pic, pentru că la un moment dat se culcă pe-o ureche”

Antrenorul Politehnicii Iași a precizat că le-a cerut jucătorilor tineri să tragă tare la antrenamente, iar când intră în teren să nu mai cedeze tricoul de titular.

„Țin foarte mult la oamenii care nu joacă. Cei 11 sunt mulțumiți, dar cei de pe bancă așteaptă. Vreau ca cei care intră să nu mai dea tricoul. Am avut discuții cu Chelaru, cu Panțîru, cu Danale, cu Petre. Nu contează vârsta. Dați totul când intrați pe teren! Pe Panțîru l-am ținut două etape pe bancă, iar cu Chiajna a jucat foarte bine. I-am spus că vreau mult mai mult de la el. Nu vreau să rămâi la nivelul de acum, să fii apreciat doar de ieșeni. Vreau să fii jucător de echipa națională, să curgă ofertele pentru tine, pentru că ai potențial. Cu Chiajna l-am văzut că a intrat în interior, a dat la poartă cu piciorul lui neîndemânatic, am văzut atitudine bună. Trebuie un pic să-i scutur, pentru că la un moment dat se culcă pe o ureche”, a mai spus antrenorul Stoican.

„Nu vreau cai verzi pe pereți, am încredere că putem face multe lucruri frumoase”

„Trebuie să fim așezați și realiști. Dacă ne mulțumim cu puținul, nu facem nimic. Dacă zicem că suntem buni după ce am bătut Chiajna, nu am făcut nimic. Stoican nu vrea cai verzi pe pereți, Stoican crede în potențialul echipei. Le cer jucătorilor să dea totul pentru fotbal, pentru că viața de fotbalist este scurtă. După ce te lași, te uită lumea. Suntem pe un drum bun, dacă vom juca așa cum am făcut-o cu Chiajna, lumea va fi alături de noi”, a continuat Stoican.

Surpriza CFR și favorita FCSB

Flavius Stoican crede că FCSB este favorită la titlu în acest sezon și se declară surprins de situația prin care trece campioana CFR Cluj.
„Surprinzător pentru mine este ceea ce se întâmplă la CFR Cluj. O echipă care a câștigat campionatul, acum are oscilații de formă. Nu neapărat din punct de vedere sportiv, ci și în conducere. Este mult tam-tam acolo. Vine, pleacă… Este surprinzător pentru mine și cred că nimănui de acolo nu-i place asta. Văd FCSB-ul o echipă cu potențial să ia titlul și cred că este favorită. Altă echipă care a început destul de timorat este Craiova. Am simțit și noi asta, pentru că puteam mai mult în acel meci cu ei. Au infrastructură bună, un antrenor care îmi place, un conducător potent din punct de vedere financiar, jucători buni, suporteri în spate. Este o echipă care poate emite pretenții la campionat. Este prematur să dau verdicte acum. O echipă care greșește mai puțin pe parcursul campionatului, din toate punctele de vedere, ca joc, ca transferuri, la coeziunea dintre suporteri și echipă, în conducere, are prima șansă”, a mai spus Stoican în studioul Iași TV Life.

„Când eram jucător, poate mi se întâmpla și mie să îmi intre pe o ureche și să iasă pe cealaltă”

Șeful băncii tehnice ieșene a subliniat că atitudinea jucătorilor este extrem de importantă într-un meci și poate face diferența.
„Atitudinea este foarte importantă, contează enorm. Dacă ai atitudine, fotbalul te va răsplăti. Chiar dacă pierd un meci, vreau să văd atitudine, determinare, vreau să recuperăm mingea repede după ce o pierdem. Dacă nu avem asta, sunt foarte dezamăgit. Calități ai, pentru că de aia te-ai făcut fotbalist, încrederea ți-o dă antrenorul, suporterii te sprijină, dar atitudinea trebuie să plece de la jucător. Nu trebuie să fie doar un cuvânt. Și eu când eram fotbalist, mai luam acestea ca pe niște simple vorbe. Îmi intrau pe o ureche și ieșeau pe cealaltă uneori. Sau poate îmi rămânea mie și ieșea la altul. Dar dacă intri în profunzimea cuvântului atitudine, vei avea câștig de cauză. Dacă nu ești corect cu fotbalul și nu ai atitudine bună, nu reușești. Nu merge cu „lasă, că eu am gleznă fină și joc din gleznă azi, mai fac o foarfecă, mai dau printre picioare. Dacă nu ai atitudine, fotbalul te pedepsește. Nu trebuie să te împingă cineva de la spate, trebuie să-și dorești tu. Dacă faci asta, oamenii te apreciază”, a precizat Stoican la „Contraatac”.

Mentorul Mircea Lucescu

Antrenorul Iașiului a explicat că în momentele dificile se consultă cu mentorul său Mircea Lucescu. „În momentele dificile poate ai senzația că ai făcut totul. Atunci este important ca un om care a avut realizări și care a făcut performanță să-ți fie un mentor. Nu abuzez de faptul că am o relație specială cu Mircea Lucescu, nu îl deranjez, dar în momentele grele apelez la el. Îi explic exact ce am făcut și dacă am făcut bine sau am greșit. În momentul în care Mircea Lucescu îți spune că trebuie să te bați pentru meseria ta și să faci lucrurile corect, îți dă mai multă încredere. Este foarte important să ai astfel de oameni cu care să te consulți. Am avut șansa să am aproape un astfel de om și ca antrenor”.

Negoiță și cei 45.000 de sfătuitori

Stoican a subliniat că încrederea este extrem de importantă într-un club, pe toate palierele și a explicat ce s-a întâmplat în perioada în care antrena pe Dinamo. „La un club contează încrederea, conducerea să aibă încredere în antrenor și invers. Vă spun ce am pățit la Dinamo. Ionuț Negoiță, un om care voia să facă performanță, avea pe lângă 45.000 de oameni care se pricepeau la fotbal și care îi dădeau sfaturi. Iar omul, foarte deschis, asculta de toată lumea. La un moment dat își punea și el semne de întrebare. Păi ăla nu e bun, acela nu e bun… Și te bulversează. Să fie 3, 4, 5, 20, dar să fie ca mănușa”, a spus Flavius Stoican.

„Vom arăta din ce în ce mai bine!”

Stoican a făcut o promisiune că echipa va arăta din ce în ce mai bine: „Îmi doresc să face o partidă foarte bună cu FC Voluntari, iar dacă vom face un joc bun, rezultatul va fi pe măsură. Suntem pe un trend bun, avem entuziasm, jucători care își doresc, sper să facem o partidă bună și să luăm trei puncte, pentru că o victorie la Voluntari ne apropie tot mai mult de obiectivul pe care ni-l dorim”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup