Steaua, file de poveste

24 dec 2008 51 afişări Comentează şi tu Liga 1
Steaua, file de poveste Vizitatorii au putut admira trofeele strânse de Steaua în 61 de ani de istorie 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/3679939/3/casetacopy.jpg

Agitaţie mare, ieri, pe la ora 11:00, la tribuna oficială a stadionului din Ghencea. Rând pe rând, fotbalişti de marcă din toate generaţiile Stelei şi-au făcut apariţia pentru a fi părtaşi la deschiderea primului muzeu oficial al unui club românesc de fotbal.

Onoarea de a tăia panglica i-a revenit singurului supravieţuitor al echipei Stelei din 1947, Ilie Savu (89 de ani).

Invitaţi de onoare au fost şi Ion Voinescu, „Profesorul” Gheorghe Constantin, Emeric Ienei, Lajos Sătmăreanu, Ştefan Sameş, Dumitru Dumitriu, Ilie Bărbulescu şi Adrian Bumbescu, în timp ce generaţia actuală a fost reprezentată de Sorin Ghionea. Atmosfera s-a destins instantaneu atunci când printre participanţi a apărut şi Rică Răducanu. „Ce faceţi, tată, începeţi fără mine? Am jucat şi eu un an şi jumătate la Steaua. Ia uite ce poză frumoasă aveţi  cu mine pe perete!”,  a glumit fostul portar, care a povestit amuzat că trecuse şi luni pe la stadion pentru că uitase când are loc inaugurarea. Tot Rică a avut o replică spumoasă şi la adresa lui Voinescu, ajuns acum la 80 de ani: „Nea Ioane, ce te uiţi mata la pozele alea color, că nu eşti prin ele, caută-te mai bine în alea alb- negru! Uite, te văd eu, eşti ăla cu bască în cap!”.

Meme a fost uitat
„Aici puteţi găsi tot ce înseamnă istoria Stelei, de la început şi până în zilele noastre”, a spus şi preşedintele Valeriu Argăseală. Ideea deschiderii acestui muzeu i-a aparţinut lui Mihai Stoica, însă actualul manager al Unirii Urziceni a fost omis şi din pozele de pe pereţi. 

Cum e structurat muzeul
Sectorul de la intrare este denumit „Primele succese” şi prezintă perioada 1951-1960. Al doilea este cunoscut ca „Drumul spre legendă”, în care sunt prezentate fotografii, tricouri şi trofee din perioada 1961-1982. Cei mai prolifici ani din istoria Stelei, 1983-1990, au primit, de asemenea, un sector denumit „Marile performanţe”, în timp ce anul 1986, atunci când formaţia din Ghencea a câştigat Cupa Campionilor Europeni, a fost prezentat separat. 

Alte două sectoare din muzeul grupării roş-albastre sunt „Dominaţia” şi „Istoria continuă”, în care apar date, fotografii, tricouri sau trofee din perioadele 1991-1999, respectiv 2000-prezent. Nu în ultimul rând, o secţiune este dedicată stadionului din Ghencea. Cele mai valoroase exponate sunt, evident, replica Cupei Campionilor Europeni, Supercupa Europei, dar şi mingea cu care s-a jucat finala de la Sevilla, câștigată de Steaua în fața Barcelonei.


"Muzeul va fi deschis publicului după Sărbători, când vom stabili și taxa de intrare", Iulian Gherghișor, vicepreședinte Steaua

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.