SPECIAL | Întoarcere în timp cu Cosmin Frăsinescu, ultimul fotbalist ajuns la borna 300 de meciuri pe prima scenă. A învăţat ABC-ul fotbalului de la Neluţu Sabău, iar Jean Pădureanu a fost "tăticul" preşedinţilor

4 mai 2017 6218 afişări Liga 1
SPECIAL | Întoarcere în timp cu Cosmin Frăsinescu, ultimul fotbalist ajuns la borna 300 de meciuri pe prima scenă. A învăţat ABC-ul fotbalului de la Neluţu Sabău, iar Jean Pădureanu a fost "tăticul" preşedinţilor 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/16255707/1/frasinescu.jpg
 • La 32 de ani, stoperul Cosmin Frăsinescu este ultimul fotbalist din Liga 1 care a atins borna celor 300 de meciuri pe prima scenă.

S-a întâmplat vineri, 28 aprilie, în meciul pe care CSM Poli Iaşi l-a disputat la Chiajna, cu Concordia (0-0), în etapa a 8-a a play-out-ului. Şi pentru ca jubileul să fie perfect, fundaşul central al Iaşiului a fost şi căpitan al echipei, în condiţiile în care "titularul" banderolei, Ovidiu Mihalache, a lipsit din motive medicale. Băcăuan la origini, Cosmin Valentin Frăsinescu a debutat în Divizia A în mai 2004, iar de atunci a jucat aproape fără întrerupere doar în primul eşalon, la formaţiile Gloria Bistriţa, Gaz Metan Mediaş, CS U Craiova şi CSM Poli Iaşi.

Ajuns la acest moment festiv în carieră, fundaşul central al echipei din Copou spune că lipsa accidentărilor şi seriozitatea l-au ajutat să atingă borna impresionantă de 300 de meciuri în prima ligă. „Mă bucur că am atins această bornă de 300 de meciuri pe prima scenă. Este onorant. A fost frumos să fiu şi căpitan al echipei în această partidă. A fost o onoare pentru mine. Am vrut să dau un gol pentru a-l dedica tatălui meu care a avut probleme de sănătate şi a fost internat în spital înainte de meci. Am avut continuitate, am fost sănătos, m-a ferit Dumnezeu de accidentări în carieră. Oricâtă valoare ai avea, dacă te accidentezi des nu poţi avea continuitate, e greu să joc sezon de sezon”, spune stoperul Iaşiului.

Debut contra Stelei, la 19 ani

Aventura lui Frăsinescu pe prima scenă a început în urmă cu exact 13 ani. În mai 2004, la 19 ani, actualul fundaş al CSM Poli debuta în Divizia A pentru Gloria Bistriţa, sub comanda lui Remus Vlad, într-un meci cu Steaua (pierdut cu 0-2). Un moment de care îşi aminteşte perfect şi acum.

„Eu jucam în Liga a III-a, la echipa a doua. Cu două zile înainte am jucat la Liga a III-a, iar în minutul 80 am fost schimbat. Am fost foarte supărat, nu ştiam de ce am fost scos de pe teren. În ziua meciului cu Steaua, a venit antrenorul la mine şi m-a întrebat dacă sunt pregătit să joc contra Stelei. Au fost emoţii, dar au trecut. Cred că m-am achitat bine de sarcini. A fost un debut reuşit, chiar dacă am pierdut acel meci. Dovadă că după aceea am jucat alte şase meciuri, apoi aproape tot sezonul următor. Dică juca atunci în atacul Stelei, era în vârf de formă în acea perioadă, dar nu a dat el gol. Rădoi mi se pare a marcat”, rememorează Frăsinescu.


A activat numai în prima ligă, cu o mică excepţie în 2006-07, când a fost împrumutat la Forex, în liga secundă. La cel mai înalt nivel a evoluat pentru patru echipe: Gloria Bistriţa (124 jocuri), Gaz Metan Mediaş (84 jocuri), CSU Craiova (28 jocuri) şi acum la CSM Poli Iaşi (64 jocuri).


A învăţat ABC-ul fotbalului de la Neluţu Sabău

Jucătorul Iaşiului a lucrat cu mai mulţi antrenori, dar spune că Ioan Ovidiu Sabău i-a marcat cariera. Acesta recunoaşte că abia la 21 de ani a deprins ABC-ul fotbalului, de la fostul mare internaţional.

„Între 20 şi 22 de ani am jucat foarte puţin. Cu Sabău antrenor cred că jucat doar vreo cinci meciuri la început. Dar nu îi port pică. A fost o perioadă în care am învăţat foarte multe. Atunci eram supărat că nu joc, am crezut că are ceva cu mine, dar de la Ovidiu Sabău pot spune că am deprins ABC-ul fotbalului. Era extrem de meticulos, foarte bine organizat. Îi port un respect enorm. Dacă atunci credeam că are ceva cu mine, acum, privind retrospectiv, îi datorez multe. După această perioadă am jucat constant. Mi-a dat încredere şi la un moment dat mi-a dat şi banderola de căpitan. M-ar fi ajutat foarte mult să am un astfel de antrenor la 17 ani, poate nu aş fi avut sincopa aceea de la 20 de ani”, povesteşte fotbalistul Iaşiului, care a jucat pentru prima dată în sistemul clasic cu patru fundaşi sub comanda lui Sabău: „Mă adaptasem într-un sistem cu trei fundaşi centrali. Sabău a venit cu sistemul italian, cu patru fundaşi, cu apărarea în zonă. M-am adaptat mai greu, dar mi-a prins foarte bine”.

Jean Pădureanu, „regele preşedinţilor”

Frăsinescu a colaborat cu mulţi preşedinţi de cluburi până acum, dar Jean Pădureanu i-a rămas la suflet. „Nu degeaba fost supranumit Lordul. A fost regele fotbalului românesc în materie de preşedinţi. Dovadă că după ce a plecat el de la Bistriţa, echipa s-a desfiinţat. A fost ceva enorm pentru un oraş ca Bistriţa să aibă echipă atâţia ani în prima ligă şi asta s-a datorat lui Jean Pădureanu. A fost un tip corect. Şi la nunta mea a fost. Şi cu domul Horoba am avut o relaţie bună, am lucrat cu dânsul şi la Mediaş. Poate au fost mai responsabili faţă de mine şi de familia mea, pentru că eu am plecat de acasă la 16 ani, eram un copil când am ajuns la Bistriţa, după un an petrecut la Baia Mare”, îşi aminteşte Cosmin.

Dănciulescu, greu de ţinut

În opinia sa, Ionel Dănciulescu a fost unul dintre adversarii greu de „strunit” în teren, iar dintre foştii colegi l-a remarcat pe Moraes, de la Bistriţa. „Moraes mi s-a părut foarte greu de ţinut. Nu l-am avut adversar, a fost coechipierul meu, dar era un fotbalist extraordinar. Dintre adversari, Ionel Dănciulescu mi s-a părut un atacant foarte cerebral, se vedea clar că ştie jocul. Au fost mulţi atacanţi valoroşi în anii trecuţi. Am jucat contra lui Marius Niculae, Daniel Niculae, Dănciulescu şi alţii. Acum, Alibec mi se pare un atacant foarte bun. Mi-a plăcut chiar din perioada în care juca la Farul Constanţa”, spune Frăsinescu, fost coleg de cameră cu actualul portar al Fiorentinei. „Am fost coleg de apartament cu Tătăruşanu mai mult timp. Dintre foştii colegi, ţin legătura cu Albuţ, Radu Mărginean, Gabi Mureşan, care îmi este şi naş. Ei au fost mai mult decât colegi, foarte buni prieteni”.

Marele regret al lui Frăsinescu

Stoperul lui CSM Poli Iaşi spune că nu regretă nimic din ce a făcut până acum în cariera sa, dar are totuşi un mare of. „Dacă am un regret, este acela că nu am îmbrăcat măcar o dată tricoul echipei naţionale. Să am şi eu cu ce mă lăuda la copiii mei (râde...): «Uite, măi, tatăl vostru a jucat la echipa naţională!» A fost şi o perioadă cu fundaşi centrali foarte buni, a fost foarte greu să faci pasul la naţională. La tineret am avut vreo şase selecţii, dar am jucat în două meciuri. I-am avut colegi în acea perioadă pe Adrian Cristea, Andrei Cristea, Tamaş, Zicu, Mitea... Jucători foarte buni”, spune Frăsinescu, pentru care momentul de vârf în Liga 1 l-a reprezentat Craiova: „În general, nu regret nimic din ce am făcut până acum. Am jucat şase luni în Azerbaidjan, prin 2007, dar nu m-am adaptat. E o ţară cu un fotbal şi o cultură diferite, nu am reuşit să mă adaptez. Venirea mea la Craiova, o echipă cu nume, a fost un pas înainte. A fost ca un test pentru mine. Era un club mare, la care mi-am făcut treaba cum trebuie. Am terminat campionatul pe locul 5. Poate că neşansa a făcut să nu ajung să joc într-o ţară cu un fotbal mai puternic. Printr-o conjunctură favorabilă aş fi putut ajunge să joc într-un alt campionat. Dar nu a fost să fie…”.

Simt că mai pot juca doi-trei ani în prima ligă

La 32 de ani, Cosmin Frăsinescu se simte încă în formă şi crede că mai poate juca la acest nivel încă doi-trei ani. „Mă simt bine din punct de vedere fizic. Cât te simţi motivat şi sănătos, joci. Eu cred că mai pot juca doi-trei ani la un nivel ridicat, în Liga 1. După ce mă voi lăsa de fotbal, nu ştiu ce voi face. Aş vrea să rămân în fenomen. Mi-ar plăcea să antrenez, dar nu cred că voi avea motivaţie să o fac în condiţiile existente azi în fotbalul românesc. E greu să faci performanţă fără minim de condiţii, la echipe neplătite cu lunile. Mai degrabă aş lucra la copii şi juniori, dar să ştiu că am condiţii. Nici în management nu aş putea spune nu. Încă nu ştiu ce voi face e prea devreme. Vreau să mai joc doi-trei ani şi apoi vom vedea ce va fi”, spune Frăsinescu.

Soţia, profesor de limba engleză

Cosmin Frăsinescu este căsătorit cu Anca şi împreună au doi copilaşi. Fetiţa Ilinca are trei ani, iar băieţelul Mihnea - şase ani. Soţia stoperului ieşean a absolvit Dreptul şi acum este studentă la Litere, iar în paralel este profesor de limba engleză.

Cosmin Frăsinescu despre:

Nicolo Napoli: „Nicolo Napoli a fost un tip mai introvertit, s-a bazat mai mult pe un nucleu de jucători, pe experienţa jucătorilor. Nu-ţi prea încărca memoria cu informaţii. Mă bucur că a avut încredere în mine şi cred că i-am răsplătit încrederea cu evoluţii constant bune”.

Eugen Neagoe: „A venit într-o perioadă în care echipa suferea. A avut nevoie de timp. Cu seriozitate, multă muncă şi disciplină am reuşit să avem un parcurs bun, să avem rezultate”.

Florin Prunea: „Îl apreciez pe preşedintele Florin Prunea. Este mai aproape de jucători. Vine din teren, înţelege fenomenul şi este mai apropiat de jucători. Este un preşedinte pentru jucători, îl simţim alături de noi”.


CARTE DE VIZITĂ

Cosmin Valentin FRĂSINESCU - 10.02.1985 (Bacău, BC)
Post: fundaş central

Liga 1
Debut: 09.05.04, Gloria Bistriţa - Steaua 0-2

 • 2003-04: Gloria Bistriţa    6    0
 • 2004-05: Gloria Bistriţa    26    1
 • 2005-06: Gloria Bistriţa    4    0
 • 2006-07: Gloria Bistriţa    1    0
 • 2007-08: Gloria Bistriţa    22    2
 • 2008-09: Gloria Bistriţa    32    1
 • 2009-10: Gloria Bistriţa    21    1
 • 2010-11: Gloria Bistriţa    12    0
 • 2011-12: Gaz Metan    25    2
 • 2012-13: Gaz Metan    31    0
 • 2013-14: Gaz Metan    28    1
 • 2014-15: CSU Craiova    28    0
 • 2015-16: CSMS Iaşi    32    1
 • 2016-17: CSMP Iaşi    32    0        

Total: 300 de partide şi 9 goluri

Liga 2

 • 2006-07: Forex Braşov    8    0

Foto, Frăsinescu la CSM Poli: Cătălin Ghitescu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.