Primarul Mihai Chirica reacţionează după analiza ProSport despre situaţia dramatică din sportul ieşean

13 mar 2018 4691 afişări Comentează şi tu Liga 1
Primarul Mihai Chirica reacţionează după analiza ProSport despre situaţia dramatică din sportul ieşean

Acuzat din toate părţile că este principalul responsabil pentru desfiinţarea echipelor de rugby şi handbal ale oraşului Iaşi, după sistarea finanţării sportului de către municipalitate, edilul şef Mihai Chirica a venit cu explicaţii pe canalele media ale primăriei. Edilul Iaşiului a postat pe pagina de Facebook a primăriei textul de lege care a dus la blocarea finanţării şi i-a acuzat pe unii preşedinţi de cluburi că au dragoste pentru sport “doar atunci când sunt bani, mai ales publici”. Totodată, Chirica a promis că va debloca finanţarea către grupările ieşene atunci când legea îi va permite.

Iată mai jos comunicatul semnat de primarul Mihai Chirica:

“Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 38 / 2017, adoptată pe 18 mai 2017, au fost aduse o serie de modificări Legii 69 / 2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului. Printre altele, la recomandarea Consiliului Concurenţei, la articolul 9 al OUG menţionate s-a prevăzut în mod explicit ca finanţarea structurilor sportive să respecte legislaţia naţională şi comunitară din domeniul ajutorului de stat. Anume, în conformitate cu prevederile articolului 107 (1) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, o măsură de finanţare / de sprijin reprezintă ajutor de stat dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii: este acordată de stat sau prin intermediul resurselor de stat; favorizează anumite întreprinderi; denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa; afectează schimburile comerciale cu alte state membre.
În context, Consiliul Concurenţei a avertizat că nu poate fi exclusă posibila incidenţă cu prevederile din domeniul ajutorului de stat în cazul acelor structuri sportive care pot fi încadrate ca întreprinderi, înţelese, potrivit legislaţiei şi jurisprudenţei comunitare, drept orice entităţi care desfăşoară o activitate economică (furnizare de bunuri sau servicii) pe o piaţă concurenţială, indiferent de statutul lor juridic, de acţionariat (public sau privat) sau modul de finanţare.

Date fiind neclarităţile incluse în 38 / 2017 în forma adoptată, pe 8 ianuarie 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG 38 / 2017. Referitor la „dispoziţiile referitoare la alocarea unor sume din bugetele locale pentru desfăşurarea anumitor activităţi sportive”, Administraţia Prezidenţială consideră că „aceste dispoziţii ar trebui incluse în capitole distincte, cu reglementări specifice, care să vizeze finanţarea acestor activităţi sportive. Totodată, aceste reglementări referitoare la posibilitatea autorităţilor publice locale de a aloca sume din bugetele proprii către structuri sportive ar trebui corelate cu dispoziţiile referitoare la organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale, în special cu cele care prevăd autonomia financiară a acestora exercitată pe baza şi în limitele prevăzute de Legea administraţiei publice locale 215 / 2001.

În concluzie, sistarea temporară a alocării de fonduri pentru susţinerea structurilor sportive, prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean, nu este o decizie a mea, ci este urmarea unui blocaj legislativ creat de Guvern şi a cărui rezolvare stă în prezent exclusiv în sarcina Parlamentului.
Aşadar, fac apel la asociaţiile, cluburile şi federaţiile sportive ca, prin mijloacele proprii, să determine experţii guvernamentali şi parlamentarii să finalizeze cu celeritate Legea care va înlocui OUG 38 / 2017 astfel încât finanţarea activităţii sportive să devină clară, transparentă, coerentă şi în acord cu legislaţia românească şi europeană.

Am fost şi voi rămâne principalul susţinător al activităţilor sportive din judeţul Iaşi, argumentul cel mai elocvent fiind faptul că în 2017 am alocat nu mai puţin de 11,4 milioane de lei către structura care gestionează direct finanţarea structurilor sportive ieşene - Fundaţia Sportului Iaşi -, suma constituind un record istoric în susţinerea acestui domeniu. Voi relua alocarea de fonduri către Fundaţia Sportului Ieşean imediat ce cadrul legal va fi clarificat de Parlament, sume în acest scop fiind prevăzute în bugetului Municipiului Iaşi pe 2018.
În acelaşi timp, voi continua şi voi extinde susţinerea sportului de masă, în special a activităţilor sportive pentru copii şi tineri, sume importante din bugetul local fiind prevăzute pentru crearea şi modernizarea terenurilor şi sălilor de sport ale unităţilor şcolare din municipiu, precum şi pentru dotarea şi modernizarea bazelor sportive administrate. Astfel, asigurarea condiţiilor pentru practicarea activităţilor sportive este prioritară pentru mine, acest lucru reflectându-se în alocarea în acest an a a fondurilor pentru începerea unui program în valoare de 6,17 milioane de lei de modernizare a 17 terenuri de sport în incinta unităţilor şcolare. Proiectele, studiile şi taxele necesare construirii noii Săli Polivalente vor fi finanţate cu suma de 600 de mii de lei, proiectul fiind în prezent în etapa de finalizare a Planului Urbanistic Zonal, urmând să fie predat Companiei Naţionale de Investiţii.

Nu în cele din urmă, actuala Sală Polivalentă va cunoaşte noi modernizări, prin achiziţia unui sistem de pardoseală flotantă şi montarea unei noi tabele de marcaj, la un cost de 480 de mii de lei, fonduri alocate de Primărie, în condiţiile în care proprietarul sălii – Ministerul Tineretului şi Sportului – nu a alocat în acest scop niciun leu!
Nu doresc să intru în controversă cu anumiţi conducători de cluburi sportive ori cu alte persoane mai mult sau mai puţin avizate din lumea sportului, dar descopăr cu tristeţe că dragostea pentru sport a unora apare doar atunci când sunt bani, mai ales publici. În rest, aceştia devin extrem de critici faţă de oricine, uitând însă să-şi manifeste şi simţul autocritic. Pentru mine, sportul reprezintă totuşi mai mult decât bani; înseamnă educaţie, altruism şi conştiinţa lucrului bine făcut. Până la sfârşitul mandatului voi rămâne consecvent celor asumate în 2016: orice activitate sportivă trebuie să fie acoperită de lege, să urmărească un scop pe termen lung si să fie susţinută de parteneriate bazate pe principii clare, nu pe oportunism”.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.