UPDATE | Poziţia FRF după aflarea motivării ÎCCJ. Cum scapă Steaua FCSB de dezafiliere. Departamentul juridic FRF a oferit completări la solicitările ProSport

21 feb 2015 13066 afişări Comentează şi tu Liga 1
UPDATE | Poziţia FRF după aflarea motivării ÎCCJ. Cum scapă Steaua FCSB de dezafiliere. Departamentul juridic FRF a oferit completări la solicitările ProSport 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/13862446/1/captura-regulament.jpg
  • Liderul din Liga 1 şi-a schimbat în această iarnă denumirea în FCSB şi şi-a înlocuit şi sigla cu care se înscrisese la startul competiţiilor din sezonul 2014/2015.

UPDATE 15:30 Departamentul juridic al Federaţiei Române de Fotbal a venit cu o completare pe adresa redacţiei ProSport în privinţa situaţiei echipei campioane: "Dovada patrimoniului solicitată la momentul afilierii se referă la dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de legislaţie pentru patrimoniul iniţial. În concluze, dovada patrimoniului solicitată de FRF nu se referă în niciun caz la identitatea de patrimonii dintre două persoane juridice, astfel încât să se poată interpreta că, prin inexistenţa identităţii dintre patrimoniul CSA cu cel al SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, aceasta din urmă ar putea suferi repercusiuni dn partea FRF pentru neîndeplinirea condiţiilor de afliere".


Trimiterile Departamentului Juridic al FRF pentru a lămuri situaţia campioanei în acest retur

Concluzia a fost oferită tot de Departamentul Juridic al Federaţiei Române de Fotbal: "FRF nu va lua nicio măsură împotriva SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA (Societatea). Astfel, după cum se arată chiar în motivarea ÎCCJ, activitatea fotbalistică a fost cedată către Socitatea amintită de către CSA Steaua Bucureşti. Faptul că nu s-a cedat şi marca nu înseamnă că Societatea nu mai deţine dreptul de participare în competiţii". Astfel, situaţia actuală a echipei campioane, care la începutul lui 2015 a devenit FCSB, nu o afectează în vreun fel în campionatul intern. Steaua nu va fi dezafiliată.


Deoarece Regulamentul susţine că un club nu poate face astfel de modificări decât în lunile iunie şi iulie, adică între două ediţii de campionat, ProSport a solicitat, în luna ianuarie, Federaţiei Române de Fotbal unele lămuriri în acest sens, iar Departamentul Juridic al forului condus de Răzvan Burleanu a oferit câteva explicaţii privind situaţia echipei lui Gigi Becali. 

„Într-adevăr, dispoziţiile regulamentare amintite sunt aplicabile în cazurile în care un club doreşte în mod voluntar să efectueze astfel de modificări. Cu toate acestea, situaţia clubului Steaua este oarecum diferită având în vedere că o astfel de modificare a siglei, a denumirii şi a celorlalte elemente de identificare ar fi determinată de necesitatea respectării unei hotărâri de instanţă”, au spus juriştii FRF. Şi acelaşi departament a mai făcut o completare :„Nu există un text regulamentar care să permită o astfel de modificare în timpul competiţiei, dar necesitatea respectării hotărârilor judecătoreşti prevalează normelor regulamentare”.

"Patrimoniul CSA Steaua în integralitatea lui aparţine CSA Steaua, mai puţin dreptul de participare în competiţii"

Acum, când se ştie şi motivarea, ProSport a cerut, din nou, lămuriri Comisiei juridice a FRF, pentru ca fanii stelişti sunt derutaţi. Juriştii au fost întrebaţi dacă liderul din Liga 1 riscă dezafilierea pentru că în motivare se scrie că nu deţine patrimoniul fostei echipe care a câştigat Cupa Campionilor în 1986 şi dacă există vreun risc să nu poată evolua în cupele europene din cauza înregistrării frauduloase a siglei în 2004, ţinând cont că UEFA o are sub observaţie pe echipa lui Becali din 2013, de când patronul a fost condamnat pentru un act de corupţie.

"Desigur că ne menţinem poziţia. Motivarea ICCJ arată de ce instanţa a considerat necesar să anuleze marca deţinută de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA (Societatea) şi să menţină ca valabila marca deţinută de CSA Steaua Bucureşti. Cu toate acestea, trebuie reţinut că se arată chiar în motivarea ICCJ că activitatea fotbalistică a fost cedată către Societate de  CSA Steaua Bucureşti. Faptul că nu s-a cedat şi marca nu înseamnă că Societatea nu mai deţine dreptul de participare în competiţii. Or afilierea la FRF s-a făcut în baza dreptului Societaţii de participare în competiţii. Patrimoniul CSA Steaua în integralitatea lui aparţine CSA Steaua, mai puţin dreptul de participare în competiţii (denumit activitatea fotbalistică), drept care a fost cedat Societaţii. De asemenea, nici UEFA nu are absolut niciun motiv de a sancţiona Societatea. Care ar fi abaterea disciplinară sau fapta de care ar putea fi acuzată Societatea astfel încât să devină incidente prevederile regulamentelor UEFA sau FRF? Dacă am adopta acest mod de raţionament orice proces pierdut înseamnă o atitudine culpabilă a celui care pierde litigiul", se arată în răspunsul dat de Comisia juridică a FRF.


Captură după ROAF în ceea ce priveşte actele necesare afilierii

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.