Opinia lui Falemi despre ce s-a întâmplat la FCSB - Sepsi 2-0. Remarcaţii fostului fotbalist

10 apr 2019 786 afişări Liga 1
Opinia lui Falemi despre ce s-a întâmplat la FCSB - Sepsi 2-0. Remarcaţii fostului fotbalist
  • Nana Falemi scrie în ProSport despre cum a văzut meciul FCSB - Sepsi 2-0, aproape de nivelul gazonului.

Meci frumos. Mi-a plăcut că Sepsi a venit la Bucureşti să joace fotbal şi a arătat un fotbal bun.

Sepsi e o echipă interesantă, o combinaţie de forţă şi viteză. Are jucători masivi, puternici fizic: Velev şi Karnitskiy în faţa fundaşilor, în faţă Flores, foarte tare pe picioare şi sigur pe el, iar Tandia are viteză bună, este tehnic şi foarte arţăgos. Luni seara a fost chiar nervos.

Ce apreciez la Sepsi este că are un joc de pase lucrat, curat. Jucătorii simt spaţiile libere, dau drumul repede la minge şi joacă în viteză, schimbă foarte bine direcţia de atac. Au un joc de echipă, solid.

Au ajuns foarte repede în apropierea careului celor de la FCSB. În repriza întâi, din patru pase, Sepsi se găsea, deja, în poziţie de centrare.

Flores mi-a plăcut foarte mult. Are nişte atingeri de balon foarte frumoase, de mare calitate. Sub presiune, între doi-trei adverari, a fost mereu calm, sigur pe el, a combinat bine pe spaţii mici, cu colegii din zona lui. Ştie când să dea drumul mingii, unde să dea, când să protejeze. Ca stil îmi aduce puţin cu Nolito (ex-Manchester City).

Gabriel Moura m-a impresionat. Fundaşul dreapta al lui Sepsi aduce puţin cu Latovlevici. Este micuţ, tare pe picioare, agresiv şi ofensiv. Pătrunde curajos pe spaţiile libere, iar defensiv se apără bine. Are ştiinţa jocului, simte pericolul, strânge foarte bine în centru. I-a dublat la timp pe Viera şi Jovanovic, a făcut patru-cinci recuperări din zona fundaşilor centrali.

Tandia mi-a sărit în ochi. E tehnic, are viteză bună, e fâşneţ şi e foarte arţăgos. I-a ţinut în priză, permanent, pe Cristea şi Planic, chiar dacă nu este la fel de masiv ca ei. Nu e un jucător puternic fizic, care să se bată eficient cu fundaşii centrali, şi de asta nu-l văd ca număr 9. Îl văd mai degrabă ca al doilea vârf sau în bandă, în sistem cu 3+1 în atac.

Viera a fost punctul vulnerabil al lui Sepsi, a greşit la ambele goluri. E puternic fizic, atletic, aleargă bine, însă a fost nepregătit pentru meciul cu FCSB.

FCSB a făcut un joc corect. Este o echipă puternică şi cu o bună dinamică a jocului. Baieţii încep să paseze rapid, să se găsească tot mai bine pe spaţiile libere.

Luni au jucat la 70% din viteza pe care au arătat-o cu Craiova, în primele 30 de minute, însă a fost suficient ca să câştige fără emoţii.

FCSB a intrat mai greu în meci, asta şi din cauza faptului că a întâlnit o echipă puternică fizic şi foarte ordonată (asta, poate, şi datorită numelui, care nu are o tradiţie în spate).

FCSB are multă calitate, se vede de la o poştă. Toţi jucătorii de la FCSB au calitate.

Îmi place sistemul cu Hora şi Gnohere, ai două guri de tun în teren, în acelaşi timp. Asta înseamnă că sare din schemă un jucător din linia de trei (Teixeira).

Hora trebuie sa se obişnuiască să joace în spatele lui Gnohere

Hora deja m-a cucerit. E mobil, are viteză bună, forţă, tupeu şi este altruist. Oferă pase tuturor colegilor şi de aceea primeşte pase de la toată lumea. Jucând al doilea varf, este puţin expus. Dacă atunci când iese la primit, la 30 de metri în jumătatea adversă, nu reuşeşte preluarea sau devierea catre Benzar, poate pune echipa adversă pe contraatac. Dacă însă ratează o preluare pe 16 metri (ca vârf), când are toată echipa în spate, pericolul pentru poarta proprie nu e aşa mare, că are cine sa recupereze rapid.

Sunt de parere că mai are nevoie de câteva jocuri, în spatelele lui Gnohere, ca să-şi formeze reflexe noi, pentru poziţia asta, şi să se sincronizeze cu Tănase, Man, Bizonul şi cine mai intră in zonă pe spaţiile libere.

Moruţan a avut rol de legătură. ÎI convine mai degraba să joace în bandă dreaptă, de unde poate intra în centru sau în spatele vârfului. El nu este un jucător liniar, ci unul care caută poarta, care intră în centru. Or, în banda stangă, a fost puţin limitat. Nici nu a intrat bine incălzit, fiind surprins de schimbarea rapidă a lui Pintilii. E un jucător de calitate şi are nevoie de timp să se acomodeze cu poziţia pe care joacă.

Poziţionarea lui a fost greşită, în câteva rânduri. A primit mingea cu spatele la poartă şi, nefiind un jucător masiv, care să protejeze, i-a fost greu să se întoarcă cu Gabriel Moura în spate, adversarul său direct.

Când s-a întors cu faţa, a intrat bine în combinaţii cu Tănase, Filip, Hora. Atacă poarta, e un jucător de perspectivă, care trebuie încurajat.

Coman a fost determinant. Când îi are alături pe Hora şi Gnohere joacă bine, pentru că nu mai cade tot greul pe umerii săi. Povara atacului se împarte. El speculează bine momentele de vulnerabilitate ale apărăilor adverse. Coman este mai degrabă un jucător speculant, decât unul consistent. Însă când ai consistenţă de la Hora şi Gnohere, ai nevoie de o energie proaspătă, care sa aducă ceva nou. Iar Coman a fost ca un vânt cald de primăvară, luni seara, pentru echipa lui.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.