Marica și Mutu, reveniri cu deja-vu. 15 repatrieri celebre în istoria fotbalului românesc. Cine a dat lovitura și cine a dat-o în bară, la întoarcerea acasă

Marica și Mutu, reveniri cu deja-vu. 15 repatrieri celebre în istoria fotbalului românesc. Cine a dat lovitura și cine a dat-o în bară, la întoarcerea acasă
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • De-a lungul timpului, majoritatea jucătorilor importanți din echipa națională, în ultimii 26 de ani au luat aceeași decizie ca cele ale lui Mutu și Marica.
  • De la Lăcătuș, la Marius Niculae, nume grele din fotbalul românesc au revenit în Liga I.
  • Doar 4 jucători s-au întors în fotbalul european, ajutați de „pauzele” luate în România, iar cea mai neinspirată revenire a fost a lui Gică Popescu.

Revenirile lui Marica și Mutu în Liga 1 reprezintă marile surprize ale perioadei de transferuri, dar aceste întoarceri au corespondențe în trecut. Au fost cel puțin 15 reveniri importante în istoria fotbalului nostru, de după 1990. Jucători care au făcut carieră în străinătate, la fel ca Mutu și Marica, și care s-au întors în Liga I. Am avut parte de reveniri surprinzătoare, la echipe rivale cu cele la care jucaseră ultima dată în țară, cum sunt cazurile lui Rednic, Gică Popescu, Sabău sau Dorinel Munteanu.

La fel cum Mutu a surprins pe toată lumea, când a ales să joace la ASA, au surprins la rândul lor Dan Petrescu și Viorel Moldovan, care au ales destinații de întoarcere precum FC Național sau Poli Timișoara. Nici cazul lui Marica, venit . să-și relanseze cariera în România, nu este singular. Cu același gând s-au întors mulți alții, dar au fost puțini cei care au reușit. Dintre toți cei reveniți aveau să plece mai apoi în Europa doar Răducioiu, Lobonț, Marius Niculae și Contra.

Am avut parte și de mari insuccese. Jucători pentru care revenirea în România a fost un eșec, aceștia nereușind să se impună sau să răspundă pozitiv așteptărilor pe care le dezvoltau. Aici, cel mai grăitor caz este cel al lui Gică Popescu, căruia revenirea în țară, la Dinamo, n-a făcut decât să-i strice reputația.

Au fost și jucători care au continuat să aibă succes după revenirea în țară și au câștigat trofee cu noile lor echipe sau care au revenit în echipa națională. Sunt cazurile lui Rednic, Sabău, Belodedici sau Viorel Moldovan. Toate aceste reveniri au fost la fel de spectaculoase ca cele ale lui Mutu și Marica, în acest moment. Atacantul ASA-ului are în față cea mai mare provocare. Este la a doua revenire în Liga I, dar este și cel mai bătrân fotbalist care se întoarce în Liga I pentru a-și relansa finalul carierei.

  • Lăcătuș, prima mare repatriere

Primul jucător revenit, după experiențele străine, care avea să și continuie marea performanță în România a fost legenda Stelei. A fost transferul anului în 1993. Lăcătuș jucase la Fiorentina și Oviedo, dar a revenit la Steaua, la 29 de ani. A mai jucat 7 ani în Ghencea, timp în care a luat 3 titluri, 3 cupe, 3 supercupe. A apucat să bifeze prezențe și pentru FC Național, înainte să se retragă, iar jocurile din România l-au menținut și în prima reprezentativă, unde a jucat până în 1998.

  • Rednic și Sabău, primele reveniri surpriză

Primii jucători care au surprins cu echipa unde au revenit în România, după ani buni petrecuți în străinătate au fost Rednic și Sabău, aduși de Mircea Lucescu la Rapid, pe finalul anilor ’90. Ambii plecaseră în 1990. Mircea Rednic a venit în Giulești în 1997, după ce jucase pentru Bursaspor, Standard și Sint-Truindense. Avea deja 35 de ani când s-a întors, dar revenirea a fost de bun augur. A jucat până în 2000 și a câștigat Cupa, Supercupa și titlul cu Rapid. N-a mai revenit însă în echipa națională.


Rednic, în tricoul Rapidului (foto, în duel cu Claudiu Răducanu de la Steaua)

La un an după Rednic a sosit în Giulești și Ioan Ovidiu Sabău. Mijlocașul dreapta avea doar 30 de ani și juca în România după 8 ani petrecuți la Feyenord, Brescia, Reggiana și, din nou, Brescia. A jucat doi ani, la Rapid și a luat două titluri și o cupă. A mai evoluat apoi la Universitatea Cluj și Gaz Metan, ca antrenor-jucător. Revenirea i-a păstrat și statutul de titular în națională, unde a jucat până în 2001.

  • „Mexicanii” reveniți la Steaua

O situație oarecum similară cu cea a lui Mutu a trăit și Ilie Dumitrescu. Jucase în Mexic, un campionat obscur, necunoscut pentru români și era clar un pas mare în spate, pentru un jucător care bifase meciuri pentru Tottenham, Sevilla și West Ham, din 1994 până în 1998. A revenit la Steaua după experiențele America și Atlante. Avea 29 de ani și revenirea în Liga I l-a readus și în echipa națională. De la acceși echipă mexicană, Atlante, a revenit în 1998 și Miodrag Belodedici. Era plecat din 1989 din România. A jucat la Steaua Roșie Belgrad, Valencia, Valladolid, Villareal și Atltante, iar revenirea sa la Steaua în 1998, la 34 de ani, i-a mai adus un titlu și o cupă a României, dar și revenirea în națională, unde a jucat până în 2000.

  • Lupescu și Răducioiu, jucătorii relansați de Dinamo

După Steaua și Rapid, Dinamo a început și ea să apeleze la reveniri spectaculoase. Transferul lui Ionuț Lupescu a fost „o lovitură”, în 1998. Trecuseră 8 ani de când acesta jucase doar în Germania pentru Bayern Leverkusen, Borussia M”Gladbach. A revenit în 1998 la Dinamo, la 30 de ani, pentru doi ani. Dinamo a fost încă o „trambulină”, pentru Lupescu, care apoi a mai jucat și la Bursaspor. A câștigat două titluri și două cupe cu Dinamo și a jucat în echipa națională până în 2000.


Florin Răducioiu într-un meci Gaz Metan Mediaș – Dinamo. Foto: Cristi Preda

Florin Răducioiu a fost și el în situația lui Marica, în 2000, la 30 de ani, iar transferul său a fost considerat „o bombă”, la acea vreme. Bifase în ultimii 10 ani echipe precum Bari, Verona, Brescia (în două rânduri), Milan, Espanyol (în două rânduri), West Ham și Stuttgart. A revenit la Dinamo, la 30 de ani, cu gândul de a reveni în fotbalul important din Europa și în echipa națională. Primul obiectiv i-a ieșit pentru că a fost repede transferat la AS Monaco. N-a mai revenit însă, în echipa națională.

  • Gică Popescu, exemplul negativ

Fără îndoială, cea mai regretabilă revenire în România a fost cea a „Baciului”. După PSV, Tottenham, Barcelona, Galatasaray și Lecce a decis să semneze cu Dinamo, la 35 de ani, atrăgând antipatia suporterilor craioveni și a celor steliști. Decizia avea să fie numită „greșeala carierei”, de cel care a fost aspru criticat pentru evoluțiile slabe de la Dinamo și a plecat după 8 meciuri în 6 luni la Honover 96. În ciuda acestor evoluții s-a menținut în acea perioadă în echipa națională.


Gică Popescu a avut o carieră superbă, dar perioada petrecută în tricoul lui Dinamo este una de uitat.

Nici Dan Petrescu n-a avut parte de o întoarcere spectaculoasă, decât în momentul semnării contractului. A surprins când a ajuns la FC Național, o echipă la modă în acea vreme în România, dar n-a reușit să câștige niciun trofeu această echipă. Era anul 2002 și fostul jucător de la Fogia, Genoa, Sheffield, Chelsea, Bradford și Southampton ajunsese la 35 de ani.

  • „Loviturile” Dorinel Munteanu și Viorel Moldovan

Reveniri spectaculoase au fost și cele dinspre mijlocul anilor 2000. Steaua l-a adus în 2003 pe Dorinel Munteanu, căpitanul naționalei, întors după 10 ani în străinătate, în Belgia și Germania. Avea 35 de ani, dar transferul său a fost un succes. Cu el „dirijor”, Steaua a luat titlu. Dorinel a jucat până la 41 de ani și a rămas și în echipa națională.

La doi ani distanță de transferul lui Dorinel Munteanu, a revenit în România și golgheterul naționalei din acea vreme, Viorel Moldovan. Era și el plecat de 10 ani din țară, timp în care marcase goluri pentru Neuchatel Xamax, Grasshoppers, Coventry, Fenerbahce, Nantes, Al Wahda, Nantes și Servette. Destinația sa a surprins pe toată lumea. A revenit în 2005 la Poli Timișoara, la 33 de ani. După un an a trecut la Rapid, unde a câștigat două cupe și a jucat în sfertul de finală din Cupa UEFA. Echipa națională n-a mai fost însă interesată de el.


Viorel Moldovan în 2007, pe vremea când juca pentru Rapid, într-un meci cu UTA Arad. Foto: George Filip

Alături de el, a ajuns la Timișoara și Cosmin Contra. Ajunsese la 30 de ani și nu traversa o perioadă prolifică, fiind mai mult împrumutat de Atletico Madrid. Tot împrumut a ajuns prima dată și la Poli Timișoara. Transferul avea însă să-l mențină titular în prima reprezentativă.

  • Ultimele „tunuri” ale lui Dinamo

Dinamo a suprins ultima dată cu repatrieri ale jucătorilor, cu nume în Europa, între 2006 și 2008. În 2006 i-a adus pe foștii rapidiști Ganea și Lobonț. Primul avea 33 de ani și se despărțise de englezii de la Wolverhampton. A devenit campion cu Dinamo și a rămas în România, unde a mai jucat pentru Rapid și Poli Timișoara. Nici pe el repatrierea nu l-a readus la națională.

De o relansare a avut parte însă Bogdan Lobonț. Portarul naționalei avea doar 28 de ani, dar a venit sub formă de împrumut, iar după ce a cucerit titlul s-a întors la Fiorentina.

La doi ani după aceștia, Dinamo a mai făcut un transfer cu nume, din străinătate. A reușit să-l readucă pe Marius Niculae. Plecaseră de 7 ani, timp în care a jucat la Sporting, Standard, Mainz și Inverness. A revenit la 27 de ani și a rămas 4 ani, timp în care a cucerit o cupă și o surpercupă.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup