EXCLUSIV | „Teja a făcut lucruri bune, dar dacă luam echipa din start aveam alte șanse acum”. Edi Iordănescu, pe larg despre CFR și FCSB: „Au comis o eroare foarte mare în ceea ce mă privește”

EXCLUSIV |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liderul din playout, Gaz Metan Mediaș a obținut șapte victorii în primele opt etape și conduce competiția, cu patru puncte peste Dinamo. După un parcurs aproape perfect, medieșenii se văd în obiectiv în ciuda problemelor financiare importante, lucru semnalat pe larg în discursul oficialilor, dar mai ales în cel al fotbaliștilor. ProSport a dialogat pe acest subiect cu antrenorul lui Gaz Metan, Edward Iordănescu, cel care a răspuns și întrebărilor legate de CFR Cluj, echipa la care a început sezonul care se apropie acum de final, dar și cele legate de FCSB, club cu care a fost asociat, în ultimii ani, atunci când s-a pus problema schimbării antrenorului.

Domnule Iordănescu, defilați prin playout. În loc de felicitări, încep cu un soi de critică. Nu se putea mai mult pentru Gaz Metan în acest sezon? Mai mult decât playout?
E un subiect complex. Trecutul nu-l mai putem întoarce, putem doar să analizăm. Să tragem concluzii, să vedem ce am făcut bine și ce am făcut mai puțin bine. Din orice experiență trebuie să învățăm. Cred că dacă luam echipa de la începutul campionatului aveam alte șanse pentru playoff. Eu am luat-o din mers, în cinci etape aveam patru puncte de recuperat până la ultimul loc de playoff. Și mai erau și patru echipe care se băteau cu șanse reale pentru acel ultim loc. A fost o luptă acerbă, predecesorul și prietenul meu Mihai Teja a făcut o muncă foarte bună și am moștenit foarte multe lucruri bune de la el. Dar fiecare antrenor are filozofia și ideile lui. Eu văd multe lucruri diferit. 

Diferit, în ce fel? Care era rețeta pe care o aplicați pentru ca Gazul să fie între primele șase?
Nu spun că ar exista o rețetă, dar e vorba despre filozofia mea. Când am preluat echipele de la început mi-am îndeplinit obiectivele. Fie că a fost Pandurii cu care am terminat pe podium, fie Astra pe care am luat-o în cel mai greu moment, cu cel mai mic buget de când e în Liga 1, cu toți jucătorii plecați. Am ajuns în playoff. Cu Pandurii am terminat pe trei după un an și jumătate de muncă, am jucat finala Cupei Ligii în condițiile în care în ultimele cinci luni nu se primise nici măcar un salariu. 

E o temă recurentă în cariera dumneavoastră de antrenor. Sau un subiect: „Cum să o scoți la capăt fără bani”. Nici la Gaz Metan nu vă dau afară din casă.
Dacă nu ne blocam financiar, atunci cu Pandurii, aveam șanse să fim noi campioni. Construisem o echipă formidabilă cu jucători extraordinari. La Astra, când am preluat echipa cu obiectivul de a evita retrogradarea, am plecat în cantonament cu 14-15 jucători, dintre care 7-8 copii. Colegii tăi din presă care au venit în cantonamentul din Slovenia mi-au zis să nu mă supăr, dar ne văd candidați la retrogradare. Am muncit, am dat încredere tinerilor, și eram în playoff. Din păcate am decis să plec după 11 luni și să las o muncă mare în spate pentru că promisiunile financiare făcute nu au fost onorate. Am considerat că e normal să fac asta în sprijinul băieților. M-am sacrificat pentru că așa am considerat că e moral. Când nu am putut să îi protejez pe ei și să le protejez drepturile, ce rost mai avea să rămân? Acum am început alt proiect și văd perspective bune, sper să nu mai pățesc ce am pățit la Pandurii și Astra. Am învățat să mă descurc în condiții grele, lucruri financiare și juridice pe care nu le pot controla, care nu țin de munca mea.

„Avem deja două discuții pentru transferul lui Darius Olaru”

Mai mult decât victoriile, la Gaz Metan principalul subiect al primăverii pare să fie dat de lipsurile financiare. Cât de gravă e situația, ce restanțe sunt?
Sunt restanțe, e adevărat. Dar băieții au arătat mult caracter, înțelegere și devotament. Am semnale că se vor rezolva rapid, conducerea clubului nu are o vină. E o chestiune birocratică, dar sper să reușim să construim pentru sezonul viitor un buget așa cum mi s-a promis atunci când am acceptat acest proiect. Un buget care să ne dea posibilitatea să ne batem pentru playoff, să avem liniște și echilibru financiar. Orice altceva decât prezența în playoff în sezonul viitor ar fi un eșec profesional pentru mine și nu accept asta. Dacă simt că nu putem să construim o echipă care să ne ducă în playoff, din motive juridice sau financiare, prefer să fac un pas în spate. Va fi o vară lungă de analize și prognoze, dar în același timp foarte scurtă, ca timp pentru a acționa.

Darius Olaru e deja în mijlocul speculațiilor cu privire la un transfer la FCSB. A fost vreun contact clar între cluburi, o discuție, o tatonare? Sau sunt doar zvonuri de presă?
E un fotbalist foarte talentat, cu mult potențial de creștere. Marja lui de progres e departe de a fi atinsă. Am avut două discuții cu două cluburi de playoff pentru el. Am fost întrebat, mi s-au cerut informații tehnice și financiare. Am calitatea de a purta astfel de discuții datorită rolului complex pe care îl am în club și pe care mi-l asum. Dacă totuși se vor materializa discuțiile, le vom analiza împreună cu președintele și cu factorii de decizie. Însă cât timp nu e nimic concret, prefer să las jucătorul să se concentreze pe munca lui. Să spun altceva acum ar însemna să am un discurs de amator.

Ați atins subiectul, dar insist. Care sunt șansele să continuați la Mediaș?
După experiența CFR, care în ciuda faptului că a însemnat și câștigarea unui trofeu, s-a încheiat înainte să înceapă, acum îmi doresc continuitate. Stabilitate. Cînd preiei o echipă ai de făcut o muncă extrem de complexă. E nevoie de mediu bun, bazat pe reguli, principii, pe valori. După care e munca zilnică pentru a construi o echipă competitivă, cu o identitate clară și foarte bine definită. Iar asta cere timp. Eu spun că îmi cunosc meseria foarte bine și nu m-am considerat un antrenor de moment. Mereu am solicitat timp pentru a construi lucrurile așa cum cred eu că trebuie făcute. Îmi doresc să rămân la Mediaș, e prioritate pentru mine, dar nu în orice condiții. Dacă vom pierde jucători importanți, dacă nmu ne vom putea baza pe un buget decent, atunci totul devine posibil. Chiar și plecarea mea.

„Iuliu Mureșan s-a înșelat foarte tare în privința mea”

La meciul din ultima etapă v-ați întâlnit și cu Iuliu Mureșan, cel pe seama căruia a fost pusă debarcarea dumneavoastră de la CFR Cluj. Ați dialogat?
Nu, nu ne-am intersectat. Eu știu mai multe despre acel moment, dar sunt lucruri pe care nu le voi discuta public.

Sună mistic.
Nu, însă am plecat împreună cu oamenii care m-au adus. A fost o luptă la nivel administrativ pe care și voi ați identificat-o din exterior. Eu l-am catalogat pe domnul Mureșan drept un conducător cu multă experiență și cu multe lucruri bune făcute pentru CFR. Dar se pare că și astfel de oameni mai greșesc. În privința mea s-a înșelat foarte tare. Nu începusem efectiv munca, dar rămân la părerea că nu eu am fost ținta principală, am fost victimă colaterală. Am depășit acel moment și sunt convins că dacă întrebați actuala conducere despre mine o să auziți doar de bine. Știu ce vorbesc. Chiar dacă atunci mi s-a propus chiar să revin, nu puteam să mai accept. Nu îmi calc pe onoare și orgoliu indiferent de consecințe.

Dan Petrescu punea și în seama dumneavoastră construirea lotului în clipa în care rezultatele nu erau pe placul lui. Vă așteptați și la mulțumiri dacă va câștiga titlul?
Mulțumiri? Sub nicio formă! Vă aduceți aminte că eu mi-am asumat public înainte să plec de la CFR că, dacă nu iau titlul, dau înapoi toți banii pe un an. I-am spus assta și patronului în față. Dar pentru Liga Campionilor și ce mai dorea dumnealui i-am spus că am nevoie de altceva. Să schimbăm lucruri la nivelul lotului. Că e nevoie de 4-5 jucători noi, de energie și prospețime, să scadă media de vârstă. Timpul a fost foarte, foarte scurt și nu am putut să facem multe dintre lucrurile pe care le doream. Referitor la declarațiile lui Dan, nu vreau să comentez, dar lotul a fost format de el în proporție de 90 la sută și nu cred că sunt motive de nemulțumire. E un lot foarte valoros care, dacă nu e angrenat în competiții europene în paralel, poate gestiona foarte bine finalul de sezon.

„Modul meu de lucru nu e pe placul conducerii FCSB”

În ultimii trei ani au fost cel puțin cinci momente în care s-a discutat despre venirea dumneavoastră la FCSB. De fiecare dată a fost ales altcineva. Sunt diferențe ireconciliabile între cele două părți?
S-a discutat foarte mult la nivel mediatic, nu și în realitate. Nu cred că trebuie să fie ca un casting, dacă cineva te dorește, îți pune un proiect pe masă și de acolo pleacă discuțiile. Clubul impune obiective și, dacă antrenorul și le poate asuma, atunci sunt șanse pentru colaborare. Eu pentru patronul FCSB am respect și ne leagă o relație bună. Comunicăm destul de des, dar e posibil să ne înțelegem mai bine așa, de la distanță. Am vorbit de multe ori despre cum ar putea arăta o colaborare, dar au fost discuții ipotetice. Niciodată nu am ajuns la o negociere. Știu că sunt apreciat din punct de vedere tehnic, dar la fel știu că temperamentul și modul meu de lucru nu sunt neapărat pe placul conducerii de acolo.

Tatonări precum în liceu? Există atracție, dar părțile se feresc să dea un semn?
Eu niciodată nu mi-am propus în mod expres să ajung la un club. Am încercat să îmi fac meseria cât pot de bine și să am o ambiție fără limite ca în fiecare zi să fiu mai bin. Dacă va dispărea acea ambiție, probabil că nu voi mai antrena. Totuși, cine mă dorește are suficiente mijloace să își ia toate informațiile despre mine și munca mea. Am deja zece ani de antrenorat în spate, dar valorile și principiile nu-mi vor fi schimbate de nimeni. Ele îmi dau valoarea. Nu pot să mă schimb în ceva ce ar vrea altcineva. Îmi asum total ce spun, chiar dacă timpul mi-a arătat că am pierdut niște oportunități din cauza asta. Dar nu regret pentru că nu vreau să ajung un antrenor superficial. Însă FCSB are un antrenor foarte bun acum, eu îi doresc baftă, să nu mai discutăm despre asta.

Săptămânile trecute declarați în ProSport că nu știți dacă veți antrena vreodată FCSB, dar ați vrea să antrenați Steaua cu peluzele pline. Mă îndoiesc că a fost o confuzie de nume. Vă doriți să antrenați Steaua în viitor, chiar și în ligile mici?
Am spus Steaua, e adevărat, și știu că am lăsat loc de interpretări. Dar nu vreau să dezvolt subiectul.

Dumneavoastră l-ați inițiat, nu noi.
Nu mă interesează cine deține sau cine administrează un club, în general. La fel și în cazul Stelei. Eu îmi doresc să fie o singură echipă, așa cum a fost în toți anii din trecut, de la înființare, și să fie recunoscută în unanimitate de suporteri, de toți suporterii. Să joace în Ghencea și să nu mai existe această confuzie și dezbinare care este acum.

Echipa cu care ați început sezonul, CFR Cluj, e foarte aproape să încheie cu trofeul. A fost un sezon cum vi-l imaginați?
În fotbal se mai comit și erori. Administrative și tehnice, iar CFR a comis o mare eroare în ceea ce mă privește. Știu că oamenii care m-au adus au plecat de la CFR atunci pentru că nu au fost de acord cu decizia patronului. Au avut încredere în mine, nu întâmplător CFR a venit la Mediaș pentru un joc amical. Sigur, mi-e greu să spun că dacă rămâneam eu puteam să întoarcem la Malmo sau să trecem de Dudelange. Dar instinctul asta îmi spune, că aveam șanse mari la grupele Europa League. Pe Conceicao îl apreciez foarte mult, dar nu e ușor ca o echipă să facă pregătirea cu un antrenor, câștigă imediat cu el un trofeu, apoi vine alt antrenor cu o cu totul altă metodică și viziune. Chiar și așa, echipa s-a redresat rapid după acele scandaluri, a revenit și vechea conducere și lucrurile s-au așezat. 

Spre un titlu meritat?
Au devenit constanți, nu au mai făcut greșeli majore, nu au mai fost fluctuații mari. Uitați-vă la FCSB cu cine a pierdut puncte și vedeți unde era dacă nu se întâmpla asta. CFR este cea mai matură echipă, gestionează foarte bine jocurile și momentele importante din jocuri. A condus tot campionatul, eu spun că da, merită! 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen