EXCLUSIV | Motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind marca Steaua. Lovitură de teatru: Becali n-a transferat tot patrimoniul echipei de fotbal. Tudorel Stoica îl acuză pe Argăseală că a minţit oamenii

19 feb 2015 26904 afişări Liga 1

ProSport vă prezintă motivarea întocmită de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la decizia luată în decembrie de a anula marca Steaua înregistrată de Gigi Becali în 2004. În urma acestei sentinţe definitive, clubul latifundiarului încarcerat la penitenciarul Poarta Albă a pierdut dreptul de a folosi brandul, iar echipa a jucat ultimele partide de anul trecut fără nume pe tabela de marcaj, şi-a modificat site-ul şi sigla.

Dosarul trimis de ICCJ are 20 de pagini şi a ajuns şi pe masa forurilor care conduc fotbalul românesc, astfel că, din acest motiv, echipa de fotbal a afişat pe tabelă numele complet al societăţii comerciale sub care e înregistrată la FRF şi LPF.

Becali a încercat să înregistreze marca fraudulos

Motivarea dată de judecători este destul de aspră pentru societatea lui Gigi Becali, care a încercat să înregistreze fraudulos marca, fără acordul Clubului Sportiv al Armatei. După cum reiese din motivare, oamenii lui Gigi Becali au încercat să demonstreze reaua-credinţă a CSA atunci când a cerut anularea folosirii mărcii de către SC FC Steaua Bucureşti, după ani de zile de când echipa folosea emblema. De asemenea, reprezentanţii echipei de fotbal au susţinut că au fost de bună-credinţă atunci când în 2004 au înregistrat ei marca respectivă. „...Simpla utilizare a mărcii ulterior înregistrării, chiar fără împiedicarea directă a unui alt competitor de a o utiliza, nu este suficientă pentru reţinerea bunei-credinţe la înregistrare”, se arată în motivare, referitor la buna credinţă de care oamenii lui Gigi Becali susţin că au dat dovadă în 2004. Mai mult, în motivare se mai spune: „De altfel, urmărind aceeaşi logică, reclamantul (n.r. adică CSA Steaua) era mult mai îndreptăţit să-şi folosească propria marcă larg cunoscută pentru toate aceste clase, marca notorie fiind protejată”.

Palmaresul n-a fost transferat de la CSA la FC Steaua

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „distrug” practic decizia Curţii de Apel prin care societatea lui Gigi Becali avusese câştig de cauză în 2013. „Instanţa de Apel a înlăturat, în plus, în mod nejustificat de la analiza intenţiei frauduloase la înregistrarea mărcii în cauză două aspecte importante, considerându-le nerelevante, şi anume cooptarea de către intimata pârâtă (n.r. societatea lui Becali) a unor foşti angajaţi ai apelantei şi înregistrarea mărcii anterioare (n.r. emblema în formă de scut cu vulturul şi cele două steluţe deasupra), elemente fără de care a ajuns la concluzia GREŞITĂ că prin protocolul din 1999 (n.r. celebrul act M21, despre care ProSport a scris) încheiat cu Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti s-ar fi transmis marca de identificare legată de activitatea fotbalistică şi care ar fi tocmai cea a cărei anulare se cere în prezenta cauză, în temeiul art.47 lit c) din Legea nr. 84/1998”.

Aşa cum ProSport a mai scris, asociaţia lui Păunescu înregistrase fraudulos şi emblema cu vulturul, însemne ale Armatei, în baza unui fals semnat de Şerban Mihăilescu, poreclit Miki „Şpagă”, dar şi emblema binecunoscută care e continuarea celei din 1986. Iar emblema respectivă cu vulturul fusese cesionată de asociaţia lui Păunescu societăţii lui Gigi Becali „anterior depunerii cererii de înregistrare a mărcii a cărei anulare e supusă analizei în cadrul prezentului recurs, fiind invocată în cadrul acestei proceduri ca drept anterior, cel mai probabil PENTRU A JUSTIFICA ÎNDREPTĂŢIREA ASUPRA ELEMENTULUI VERBAL. Astfel, nu se poate prezuma că prin cedarea activităţii fotbalistice profesioniste reclamantul a înţeles să cedeze marca în cauză, prin raportare la cele menţionate anterior, dar şi la faptul că emblema ce constituie marca în cauză nu era folosită doar de echipa de fotbal. ... Date fiind aceste aspecte, în evaluarea intenţiei frauduloase la înregistrarea mărcii era important şi faptul că în conducerea intimatei pârâte se regăseau la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii PERSOANE CARE AU FĂCUT PARTE DIN CONDUCEREA (n.r. spre exemplu, Iulian Ghiorghişor) Asociaţiei Fotbal Club Steaua Bucureşti (n.r. adică asociaţia lui Păunescu), care, de altfel, a fost şi fondatoarea SC FC Steaua Bucureşti SA (n.r. adică societatea lui Gigi Becali), care cunoşteau astfel situaţia mărcii menţionate în protocol”.

Motivarea ICCJ le dă celor de la Clubul Sportiv ocazia ca, prin noi procese, să-l deposedeze definitiv pe Becali de nume şi palmares

Iar pasajul următor din motivarea deciziei ÎCCJ e iar foarte important: „Mai mult, chiar dacă s-ar considera că marca supusă anulării pentru rea credinţă în cauză a fost folosită pentru a identifica doar echipa de fotbal, NU SE POATE AJUNGE LA CONCLUZIA că prin transferarea activităţii secţiei de fotbal s-a transferat automat şi această marcă, odată cu creanţele şi debitele, având în vedere că potrivit art. 40  alin. 3 din Legea nr. 84/1998 teza finală, forma în vigoare la data încheierii protocolului, transmiterea unor elemente din patrimoniul titularului nu afectează calitatea de titular  al dreptului la marcă. DOAR în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere  are ca efect şi transferul drepturilor  cu privire la marcă. Or, prin protocolul încheiat, în 1999, Asociaţia nonprofit a primit, în esenţă, dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la aceasta angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist , au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998 în legătură cu această secţie  de fotbal, nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului la Asociaţia nonprofit".

Practic, motivarea Înaltei Curţi spune că palmaresul, care face parte din patrimoniul CSA, nu a fost transferat clubului de fotbal atunci când s-a întocmit protocolul în 1999. Atunci a fost transferat doar dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la FC Steaua angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist  şi au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998.

Cu toate acestea, în ciuda motivării, oficialii Stelei au ales să folosească în continuare numele şi să-şi însuşească palmaresul. Pe site-ul oficial şi pe contul de Facebook, FCSB a fost înlocuit cu Fotbal Club Steaua Bucureşti. De asemenea, a rămas sintagma ”Cel mai titrat club din România”, deşi nu are palmaresul.

UPDATE Reacţiile apărute după ce ProSport a dat publicităţii motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la anularea mărcii Steaua înregistrate de Becali sunt pe cât de vehemente, pe atât de contradictorii. Dumitru Dragomir, aliat al lui Becali, spune că echipa n-are nevoie de însemne: "Sigla e pentru p...me, fraţilor!". Fosta glorie Tudorel Stoica, jucător căruia i se datorează în mare măsură brandul şi palmaresul de acum, e însă critic şi acuză conducerea clubului de fotbal pentru această situaţie aparent fără ieşire.”Am avut dreptate când am spus că Becali a pierdut şi palmaresul. Ştiam bine ce spun, nu vorbeam prostii. Îl invit pe Valeriu Argăseală să vorbească acum, să ne spună de ce a minţit când zicea că palmaresul e al lor. Să răspundă în faţa suporterilor pentru aceste minciuni”, a declarat Tudorel Stoica pentru site-ul sportnews.ro.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.