EXCLUSIV | Mesajul clar al LPF pentru Gigi Becali! Patronul FCSB dă bani şi la Academica Clinceni, echipă ce e la un pas de promovare în primul eşalon: "Niciun club care este controlat financiar de un alt club din Liga 1, nu va primi licenţă"

18 apr 2019 2651 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Mesajul clar al LPF pentru Gigi Becali! Patronul FCSB dă bani şi la Academica Clinceni, echipă ce e la un pas de promovare în primul eşalon: "Niciun club care este controlat financiar de un alt club din Liga 1, nu va primi licenţă"

Gigi Becali (60 de ani) a recunoscut public implicarea la Academica Clinceni, clubul aflat aproape de promovarea în Liga 1 Betano. Conform înţelegerii, omul de afaceri trimite lunar 40.000 de euro către formaţia pregătită de Ilie Poenaru, iar tehnicianul trebuie să folosească cât mai mulţi dintre tinerii trimişi de FCSB la trupa ilfoveană pentru a acumula cât mai multă experienţă.

  • Chiar dacă finanţarea se face prin intermediul nepotului său, Vasile Geambazi, nu e legal ca o echipă din Liga 1 să aibă sub influenţa sa un alt club din aceeaşi ligă.

LPF, prin departamentul juridic, a clarificat situaţia:

Va permite LPF ca în Liga 1 să activeze două formaţii susţinute financiar de aceeaşi persoană? "În măsura în care Academica Clinceni va promova în Liga I, clubul va trebui să obţină în prealabil şi să prezinte LPF licenţa de participare, eliberată de Federaţia Română de Fotbal. În aceiaşi măsură şi FCSB trebuie să obţină licenţa de participare în noul sezon al Ligii I. În cadrul procesului de licenţiere se fac verificări riguroase cu privire la structura juridică a grupului şi partea care deţine controlul financiar, pentru fiecare club solicitant (vezi art. 44 şi următoarele din RNLCFP ediţia 2018) iar încălcarea acestor dispoziţii se sancţionează cu refuzarea acordării licenţei (vezi Anexa II a RNLCFP ediţia 2018 - lista de sancţiuni).

Drept urmare, avem motive întemeiate să apreciem că niciun club care este controlat financiar de un alt club din Liga I, nu va primi licenţă de participare în campionatul nostru. Obţinerea licenţei de participare în Liga I de către Academica Clinceni va constitui garanţia faptului că acest club nu este controlat financiar de către FCSB sau acţionarul acestuia", e răspunsul LPF pentru ProSport.

E legal / etic ca un om de afaceri să finanţeze, chiar dacă nu figurează în vreun act, două cluburi din aceeaşi ligă?

"Potrivit art. 3, alin. 2 din ROAF:
”Pentru protejarea integrităţii sportive a competiţiilor, un club afiliat nu are dreptul ca direct sau indirect:
c) să fie implicat în orice fel sau să exercite orice funcţie în managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a altui club;
e) să aibă posibilitatea de a interveni în managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a altui club.”
Iar potrivit art. 3, alin. 3, lit. c) din ROAF: ”nici o persoană fizică sau juridică nu poate controla sau influenţa mai mult de un club, un astfel de control sau influenţă însemnând:
- deţinerea majorităţii drepturilor de vot a acţionarilor;
- dreptul de a numi şi demite majoritatea membrilor organelor administrative, de conducere sau control ale clubului respectiv;
- capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influenţă decisivă asupra hotărârilor clubului.
Drept urmare, dacă relaţia pe care o aveţi în vedere se încadrează în dispoziţiile arătate, atunci ea nu este regulamentară".

 "Trebuie avut în vedere că autoritatea pentru a interveni într-o astfel de situaţie aparţine FRF, conform art. 3, alin. 1 din ROAF, iar în situaţia în care vor exista probe suficiente din care să rezulte încălcarea dispoziţiilor regulamentare privind integritatea competiţiei, o astfel de intervenţie va fi necesară" - LPF

  • Vlad Mihalcea, Cristian Dumitru, Robert Ion, Alexandru Nicola, Andrei Cristian, Ovidiu Horşia, Mihailov Mitrov, Ionuţ Dinu, Salvatore Marrone sunt jucătorii tineri trimişi de FCSB la Clinceni. Dintre ei, Robert Ion pare că are cele mai mari şanse să facă pasul spre echipa mare a vicecampioanei României din ultimii trei ani.

Gigi Becali a declarat recent la Digi Sport: "Dacă va promova Clinceniul o să fiu nevoit să fac demersurile la FRF, să spun că am finanţat, să cer banii înapoi, să fac ceva să fim în legalitate. Eu am vrut să promovez jucători, acolo, în Diviza B. Primăria dădea lucrurile adminstrative, iar salariile le plăteam, finanţam, sponsorizam eu. Facem ceva ca să nu încălcăm legea.
Ai mei spuneau că promovează, eu râdeam. Am mai dat acolo bani, dar dacă va promova o să facem cereri la FRF să ne spună care sunt paşii să fim în legalitate. Finanţarea constă în nişte sponsorizări, ce au nevoie. Jucătorii, de exemplu, pe care îi trimit acolo, le dau salarii eu. Să vedem jucătorii ăia, le punem nişte clauze, nu mai au voie să... Ne gândim la nişte lucruri care să nu afecteze legea, adică să nu încalce legea.
Pe noi ne-a interesat să dăm jucătorii acolo, să fim ca Juve, să promovăm jucătorii. Vedeţi cum face Dumnezeu? Ei râd de mine, că nu mă pricep şi Clinceniul promovează în Liga 1. Iar ei, patroni şi specialişti, retrogradează".

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.