EXCLUSIV | Un medic cardiolog face lumină în cazul Ţucudean: “E o intervenţie de rutină. Succesul este de peste 95 la sută şi are nevoie de repaus cel mult o lună”. Marian Drăgulescu şi Lichsteiner au trecut prin asta

18 mar 2019 3511 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Un medic cardiolog face lumină în cazul Ţucudean: “E o intervenţie de rutină. Succesul este de peste 95 la sută şi are nevoie de repaus cel mult o lună”. Marian Drăgulescu şi Lichsteiner au trecut prin asta

Doctorul Iulian Călin, medic specialist cardiolog, care s-a confruntat cu pacienţi sportivi, cu afecţiunea de care pare să sufere Ţucudean, a lămurit problema, la Look Plus şi a explicat cum se poate trata. “Sindromul WPW este una dintre cele mai vechi anomalii de conducere a impulsului cardiac. Evident că este congenitală în cazul jucătorului, adică e din naştere şi poate sta foarte multă vreme latentă, fără să fie descoperită. În momentul în care o descoperi sunt două alternative. Dacă pacientul este asimptomatic şi nu este un atlet de performanţă sau un pilot, aviator, atunci e posibil să îl urmăreşti şi poate toată viaţa o să rămână asimptomatic. În cazul de faţă, cea mai sigură metodă este să faci o intervenţie minim invazivă, nu este o operaţie propriu-zis, practic este un studiu electro fiziologic, aşa se numeşte. Practic se face, să zic aşa, o puncţie prin zona femurală a piciorului şi pe acolo se ajunge la inimă şi se găseşte exact această cale care scurtcircuitează impulsul normal şi îi poate crea probleme jucătorului. Este ereditară, evident”, a spus doctorul Călin.

“Când îţi faci control de rutină, AKG-ul tău poate să fie normal”

Medicul spune că afecţiunea care trebuie tratată imediat la sportivii nu poate fi descoperită decât întâmplător, la controalele medicale ale fotbaliştilor: “De cele mai multe ori este o descoperire întâmplătoare. Acest simptom de preescitaţie, care ce înseamnă? Înseamnă că atunci când se activează această cale impulsul normal care declanşează contracţia cardiacă poate să fie mult mai rapid, pentru că urmează această cale, care cumva sare etapele normale ale impulsului normal. Atunci pot apărea palpitaţii foarte puternice şi, mă rog, până la leşin, lipotimie şi chiar moarte subită cardiacă. Este o anomalie care se descoperă foarte uşor, doar că nu apare mereu. Când îţi faci control de rutină, AKG-ul tău poate să fie normal”.

“Este o intervenţie de rutină. Succesul este de peste 95 la sută. Drăgulescu şi Lichsteiner au suferit intervenţii similare”

Doctorul Iulian Călin a explicat că George Ţucudean nu va mai avea probleme după intervenţie şi că va fi apt de joc în cel mult o lună. “Este o intervenţie de rutină. Se face, de rutină şi în România, inclusiv la Cluj, unde este legitimat jucătorul şi, practic, succesul acestei intervenţii este de peste 95 la sută din cazuri. Practic, ea este scurt-circuitată şi în condiţiile unui atlet de performanţă vorbim de câteva săptămâni, poate o lună de zile se impune un repaus”, a spus medicul cardiolog, care a dat şi alte exemple de sportivi, care au suferit de acelaşi sindrom, iar apoi şi-au reluat activitatea. “Nu ştiu dacă vă amintiţi, acum doi ani a fost un caz similar, al unui jucător care era legitimat la vremea respectivă la Juventus Torino, Lichsteiner. Nu ştiu dacă avea exact acelaşi sindrom, dar tot o astfel de procedură i s-a făcut şi într-o lună de zile jucătorul a fost în teren. Prognosticul, după această procedură este la fel cu al unui pacient care nu a avut această problemă. Am avut cazuri inclusiv cu sportivi. Marian Drăgulescu a suferit o intervenţie la noi în spital şi e foarte bine în continuare”, a povestit doctorul Iulian Călin.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.