EXCLUSIV | Cum au ajuns la FCSB frații Matei și Andrei Tănasă, doi dintre cei mai talentați juniori ieșeni. Andrei tocmai a fost luat de vicecampioană de la Poli Iași. ”Sunt senzaționali!”

Publicat: 02 10. 2019, 15:32
Actualizat: 02 10. 2019, 15:41

La doar 17 ani, juniorul ieșean Andrei Iulian Tănasă a făcut un pas uriaș în cariera sa. Fără să fi jucat vreun meci până acum la echipa de seniori a Politehnicii Iași, tânărul atacant din Copou a semnat cu FCSB, gruparea ieșeană primind în schimb suma de 100.000 de euro și un procent de 10 la sută.

Pentru a afla povestea noului junior al vicecampioanei FCSB, ProSport l-a contactat pe antrenorul care l-a descoperit pe Tănasă la vârsta de 11 ani, la un trial, în satul ieșean Rediu. Așa am aflat că, de fapt, Andrei Iulian l-a urmat la FCSB pe fratele său Matei, în vârstă de doar 13 ani. Ambii au fost remarcați de FCSB și au fost transferați încă de la vârste fragede. Echipa lui Gigi Becali l-a luat pe Matei de la Didi Junior, primul său club, în vară, iar pe Andrei l-a transferat de la Poli Iași, la un an și jumătate după transferul în Copou de la Didi Junior.

Didi Florean: ”L-am lăsat să plece la Poli, pentru că nu aveam echipă pentru el, și nici condiții. E un talent, un copil senzațional”

Didi Florean, 61 de ani, antrenorul și managerul clubului Didi Junior Iași, a povestit cum i-a descoperit pe frații Tănasă. ”Am făcut o selecție la Rediu, pe un câmp, la țară. Acolo i-am remarcat și i-am adus la Didi Junior, clubul meu. Am făcut ceea ce ar trebui să facă alții care au logistică în spate, alte condiții… M-am dus la țară, la Rediu și am găsit copii foarte buni”, spune Didi Florean.

Atunci i-a descoperit pe frații Matei și Andrei Iulian Tănasă și a simțit că amândoi pot ajunge fotbaliști. Și ”nasul” de bun șlefuitor nu l-a înșelat, ambii ajungând la FCSB. Cel mic la 13 ani, iar cel mijlociu la 17. Fratele mai mare, Alex, în vârsă de aproape 21 de ani, joacă și el fotbal, la echipa din comuna ieșeană Tomești.

”Eu l-am crescut pe Andrei, dar și pe frații lui. Sunt trei copii necăjiți, iar doi dintre ei au șanse mari să ajungă fotbaliști. Au și ajuns la FCSB. În februarie 2018 l-am dat pe Andrei la Poli Iași, iar FCSB l-a luat de la Poli. Iar pe Matei, cel mic, l-am dat la FCSB în această vară”, a continuat Didi Florean, care a explicat ce calități au cei doi frați: ”Chiar dacă sunt frați, sunt diferiți. Andrei are o viteză bună cu mingea la picior, tehnică individuală. La Poli a lucrat cu Adrian Dobrea foarte bine. L-a îngrijit, a avut grijă de el, l-a ajutat și cu școala. Nu a apucat să debuteze la Poli, dar are timp, pentru că anul viitor va pleca la București. Este un jucător bun, eu l-am crescut și vă rog să mă credeți, dacă eu vreau să dezvolt un element al jocului acum, pasa cu latul, lovirea cu capul, preluarea sau amortizarea, ca el nu am mai avut… Dacă fac 10-20 de repetări cu el, pasa cu latul o face parcă de ani de zile. Dar Matei este un creator, un ”vede-tot”. Are ochi nu doar în față, ci și la spate, și în lateral”.

Cum au ajuns la FCSB

Didi Florean explică cum au ajuns cei doi frați la FCSB: ”Pe Andrei îl am la mine de la 11 ani, iar acum are 17 ani. L-am avut până la 15 ani și jumătate, când a plecat la Poli, în vara trecută. Atât Andrei, cât și Matei au fost remarcați de către cei de la FCSB. Și au venit să-mi propună o colaborare. Am acceptat, evident. Mi-aș fi dorit cu Poli, pentru că eu sunt ieșean, am jucat la Poli, dar au fost ceva probleme și a căzut totul. Am încheiat o colaborare cu FCSB, avem un act prin care eu am liber să le folosesc imaginea. Pe Matei nu am luat niciun ban, am păstrat doar 10 la sută dintr-un transfer”.

În schimbul lui Matei, clubul Didi Junior a primit în schimb 15 mingi și trebuie să mai primească alte câteva mingi și echipamente de lucru. Pentru Andrei, clubul nu a primit nimic. ”Legislația FRF spune că ar trebui să primesc grila de formare de 5.000 de lei pentru fiecare an petrecut la mine. Deci, pentru 4 ani și jumătate cât a fost la mine, ar veni cam 22.500 de lei. Dar din cei 100.000 de euro nu mi se cuvine nimic mie”, completează Florean, care speră să-l vadă cât de curând pe Andrei la lotul național de juniori: ”E un copil cuminte, e senzațional în joc, eu cred că va reuși la FCSB. Dar mingea e doar la el. Vai, Doamne, cât talent are! Mă mir că nu este încă la lotul național de juniori! Poate îl va vedea acum la FCSB. Sper să ajungă în fotbalul mare. Știți ce le spun eu? Nu mă interesează să ajungeți fotbaliști de județ. Puteți ajunge acolo și fără să vă antrenez eu. Eu vă antrenez pentru fotbalul mai mare. Îmi doresc mult să ajungă bine, pentru că sunt dintr-o familie modestă. Colegul meu Liviu Niță, care îl și reprezintă pe Andrei, i-a ajutat foarte mult, le-a dat de mâncare la copii”.

Adrian Dobrea: ”Poate face față la Liga 1, chiar și la 17 ani”

Antrenorul Adrian Dobrea, care l-a preluat la Poli Iași pe Andrei Tănasă de la clubul Didi Junior, este de părere că elevul său poate juca în momentul de față în Liga I. ”Andrei ar face față și la Liga 1, la ce atacanți sunt acum. Are viteză de reacție, viteză de deplasare, se desprinde foarte ușor de adversar, rezolvă foarte multe situații unu contra unu, lovește bine mingea și cu capul. După părerea mea, îl văd în Liga I și la 17 ani, joacă lejer în prima ligă. Poate ajunge un atacant de viitor, dacă își vede de treabă acolo, la FCSB și va fi serios”, a declarat Adrian Dobrea, fost atacant al Politehnicii Iași.

Salt uriaș în carieră, dar și financiar. De la 300 de lei la Iași, la 1.500 de euro la FCSB. ”Visul meu este să-mi ajut familia”

În afară de Matei, Andrei mai are un frate mai mare, Alex Tănasă care joacă și el fotbal, la nivel de județ, la Tomești. Familia, care locuiește în satul ieșean Rediu, este una de condiție modestă, motiv pentru Andrei să-și dorească să se realizeze la FCSB nu doar profesional, ci și material.

”Din păcate, juniorii nu prea primesc șanse la Iași. Sincer, nu-mi pare rău că nu am apucat să debutez la Poli, în condițiile astea. Sunt mulți juniori talentați la Iași, dar nu primesc șansă la prima echipă. Nu m-am gândit niciun moment să refuz FCSB, mai ales că este și fratele meu acolo. Vorbesc zilnic eu el, e totul OK, e o oportunitate mare pentru mine să merg la FCSB. Suntem o familie modestă, suntem trei frați, iar gândul meu în viitor este să-mi ajut familia cât de mult pot”, a declarat, pentru ProSport, Andrei Tănasă, care a povestit și cum a primit vestea transferului la FCSB, în timp ce era în tramvai: ”Să vă spun cum am aflat. Am avut meci sâmbătă, cu Chiajna, am câștigat cu 3-2 și am plecat de la stadion cu tramvaiul, mergeam la prietena mea. Mă sună domnul Liviu Niță, de la Didi Junior, care este reprezentantul meu. Ce faci, Tăsică, unde ești? Mi-a spus să stau jos sau să mă țin de ceva. Uite, m-au sunat cei de la Steaua, duminică semnezi contractul. 10 secunde am rămas uimit, nu am știu cum să reacționez. Suma? Am auzit că e 100.000 de euro, la vârsta de 17 ani, cred că e o sumă OK”.

Pentru ”Tăsică”, transferul la FCSB înseamnă și un pas uriaș înainte din punct de vedere financiar, la Poli având un salariu ridicol, de doar 300 de lei!

”Gândiți-vă că la Poli am un salariu de 300 de lei pe lună. Nici măcar o pereche de ghete nu pot să-mi iau cu ei. La FCSB iau mult mai mult, cred că de 20 de ori mai mult. Voi fi la fel de serios în continuare, nu mi-o voi lua în cap. Dimpotrivă, mă ambiționeză foarte mult acest transfer și sper să ajung tot mai sus”, a mai spus Tănase, care a avut un mesaj și pentru primul său antrenor, Didi Florean: ”Îi mulțumesc domnului Didi pentru tot ajutorul și pentru tot ce m-a învățat. Nu am cuvinte, nu pot să explic ce simt pentru el. Îi port un respect deosebit și îi mulțumesc din suflet pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru că m-a crescut și format”.