EXCLUSIV | CSA pune la bătaie 95.000 euro pentru evaluarea mărcii "Steaua". Se va decide firma care va derula acest proces. Se solicită şi stabilirea prejudiciului provocat de clubul lui Gigi Becali

20 apr 2015 5786 afişări Liga 1
EXCLUSIV | CSA pune la bătaie 95.000 euro pentru evaluarea mărcii "Steaua". Se va decide firma care va derula acest proces. Se solicită şi stabilirea prejudiciului provocat de clubul lui Gigi Becali
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Lucrurile încep să se mişte, în sfârşit, în ceea ce priveşte procesul de evaluare a mărcii “Steaua”, lucru aşteptat cu sufletul la gură de toţi suporterii “roş-albaştri”, dar şi de clubul de fotbal al lui Gigi Becali.

Aşa cum s-a decis încă din ianuarie, Clubul Sportiv al Armatei, deţinut de Ministerul Apărării, va stabili prin licitaţie numele companiei care se va ocupa de întreg procesul de evaluare. Luni, 20 aprilie, CSA aşteaptă depunerea dosarelor din partea firmelor interesate de această evaluare.Clubul Sportiv plăteşte pentru evaluare, nu MApN-ul

ProSport a intrat în posesia caietului de sarcini şi sunt câteva aspecte deosebit de interesante pe care firma câştigătoare va trebui să le îndeplinească. Dar înainte de acestea, un alt amănunt extrem de important e că întregul proces de evaluare este estimat că va costa 417.000 de lei, adică în jur de 95.000 de euro (vezi captura de sus), bani pe care nu-i va da Ministerul Apărării Naţionale, ci chiar Clubul Sportiv al Armatei, din fonduri proprii (vezi captura de jos)!Conform caietului de sarcini, evaluatorii vor trebui să stabilească valoarea de piaţă a brandului “Steaua Bucureşti” la data de referinţă 31.12.2014. Iar în procesul de evaluare se vor avea în vedere palmaresul CSA Steaua Bucureşti de la înfiinţare şi până acum şi mărcile înregistrate de CSA Steaua. La punctul 1, obiectul procedurii de achiziţie, se menţionează printre altele: “În vederea stabilirii taxei de licenţă pentru activitatea de fotbal se va avea în vedere palmaresul CSA Steaua Bucureşti din anul 1947 până în prezent, indiferent de semnul grafic folosit".   

Prejudiciul, o problemă în plus pentru Gigi Becali 

Un alt lucru foarte important care li se cere evaluatorilor este cel de la litera d) “Stabilirea prejudiciului utilizării mărcii <Steaua Bucureşti> de către S.C. Fotbal Club <Steaua Bucureşti> în perioada 2004 – 31.12.2014".
În acest timp, echipa lui Gigi Becali, folosindu-se de numele Steaua, a câştigat 4 titluri naţionale, o Cupă a României şi două Supercupe ale României, dar cei mai mulţi bani au venit din partea UEFA, pentru participările în Liga Campionilor şi Europa League, şi din drepturile TV, pentru participarea în Liga 1. De altfel, clubul lui Becali a înregistrat profituri însemnate în ultimii ani, cel mai mult în 2013 (11,8 milioane euro net). Dar rămâne de văzut cât din acest profit a rezultat din utilizarea mărcii Steaua şi, în special, se vor lua în considerare banii încasaţi din marketing.
De notat că, dacă n-ar fi folosit marca Steaua (toate însemnele clubului Armatei, a cărei continuatoare s-a considerat), echipa lui Gigi Becali n-ar fi avut dreptul să participe direct în Liga 1 şi, o perioadă de timp, nici în cupele europene.


Steaua lui Gigi Becali a câştigat două titluri consecutive în ultimele sezoane

Procesul de evaluare va dura maximum 3 luni, după care marca va putea fi valorificată cu un anumit preţ. Conform unor surse din piaţă, dacă clubul lui Becali va mai dori să utilizeze sigla sub care echipa de fotbal a câştigat Cupa Campionilor în 1986, probabil că va trebui să plătească aproape un milion de euro pe an.

Echipa lui Gigi Becali a pierdut dreptul de utilizare a mărcii “Steaua Bucureşti” după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 3 decembrie 2014. ProSport a fost prima instituţie mass-media care a publicat şi motivarea deciziei ÎCCJ.   

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.