EXCLUSIV | CFR Cluj, făcută praf de Comisia de Recurs în sentinţa prin care a fost penalizată cu 24 de puncte. Ardelenii au fost de rea-credinţă, au vrut să obţină foloase invocând propria necinste şi au acţionat "în dispreţul" legilor

3 mar 2015 11005 afişări Comentează şi tu Liga 1
EXCLUSIV | CFR Cluj, făcută praf de Comisia de Recurs în sentinţa prin care a fost penalizată cu 24 de puncte. Ardelenii au fost de rea-credinţă, au vrut să obţină foloase invocând propria necinste şi au acţionat "în dispreţul" legilor 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/13912293/2/autodetect-search-1-page-001.jpg

CFR Cluj a avut „scopul vădit de a tergiversa aplicarea sancţiunilor“ şi a acţionat „în dispreţul Codului de Procedură Civilă“, motivează Comisia de Recurs a FRF sentinţa definitivă din 19 februarie prin care echipa lui Arpad Paszkany este penalizată cu 24 de puncte în clasament. Sentinţa Comisiei de Recurs din dosarul nr. 10 pe 2015, prin care s-a respins ca nefondat recursul făcut de CFR Cluj la decizia Comisiei de Disciplină şi Etică, a aruncat tripla campioană a României pe ultimul loc în clasament, cu numai 11 puncte şi şanse mari de a retrograda. În România, verdictul este definitiv şi executoriu (adică face deja efecte, fiind pus în practică de LPF şi FRF), iar pe plan internaţional mai există o singură cale de atac: la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Ardelenii plătesc astfel pentru vina de a fi refuzat să-i plătească jucătorului Vasile Maftei 66.000 de euro reprezentând drepturi financiare restante şi 455 de lei cheltuieli de judecată chiar şi după ce, pe 18 septembrie anul trecut, Comisia de Recurs a FRF a emis o decizie definitivă în acest sens. CFR a atacat hotărârea la Comisia de Disciplină şi Etică, acest for obligându-i pe oamenii lui Paszkany, de asemenea, pe 19 decembrie, ca în cinci zile să plătească datoria plus alţi 3.000 de lei penalitate sportivă. CFR Cluj a făcut la Comisia de Recurs noi cereri de revizuire şi suspendare a judecăţii, invocând de data aceasta faptul că a intrat între timp în insolvenţă. Acestea au fost, de asemenea, refuzate.

Oamenii lui Paszkany i-au ameninţat pe membrii comisiilor FRF cu plângeri penale

După cum rezultă din textul deciziei, atât membrii Comisiei de Recurs, cât şi cei ai Comisiei de Disciplină şi Etică (CDE) de la FRF au ajuns la concluzia că reprezentanţii clubului CFR Cluj au încercat să-i tragă pe sfoară. „(...) CDE a mai avut în vedere şi faptul că în cauză s-au acordat mai multe termene pentru diverse motive — soluţionarea unor cereri menite a întârzia / împiedica aplicarea prevederilor regulamentare, termene în care să se facă plata, conform înţelegerilor dintre creditor şi debitor până la data pronunţării încheierii de sancţionare, înţelegeri care nu au fost respectate de către clubul debitor“, consemnează membrii Comisiei de Recurs. Ulterior, referindu-se tot la repetatele cereri de amânare a procesului de către CFR, aceştia observă: „(...) Acordarea acestor termene de judecată a fost rezultatul formulării de către recurentă a mai multor cereri procedurale, majoritatea situându-se la limita abuzului de drept“.

În cererea înaintată către FRF, administratorul judiciar al CFR Cluj a anunţat că, dacă nu va avea câştig de cauză, clubul se va desfiinţa: „Soluţiile pronunţate de Comisia de Disciplină şi Etică şi de Comisia de Recurs (...) sunt de natură să aducă grave prejudicii, atât debitoarei cât şi creditorilor ce vor fi înscrişi la masa credală, CFR fiind pusă în situaţia de a nu-şi putea continua activitatea (...)“. Interesant este că această situaţie dramatică e aruncată în cârca membrilor comisiei, care sunt ameninţaţi cu tribunalul: „(Soluţiile sunt de natură să) ne îndreptăţească să facem plângere penală împotriva membrilor din Comisia de Recurs care ar fi trebuit să se abţină de la judecarea cauzei; justifice promovarea tuturor căilor legale pentru atragerea răspunderii patrimoniale a persoanelor direct responsabile pentru prejudiciile create“.
Întreaga apărare a celor de la CFR s-a ridicat pe faptul că, la ultimul termen, se începuse procedura de intrare în insolvenţă. Argumentul a fost respins cu argumentul că hotărârile comisiilor se pronunţaseră cu mult înaintea cererii de intrare în insolvenţă, iar CFR a fost rău-intenţionată.

Răspunsul Comisiei de Recurs: nu poţi obţine foloase invocând propria ta necinste

Comisia de Recurs a FRF a răspuns astfel: „(...) De bună seamă, este lesne de observat că eventualele pierderi sau diminuări patrimoniale ale recurentei nu sunt efectul încheierii CDE care constituie obiectul analizei acestui recurs, ci efectul actelor procedurale ale recurentei care, deşi avea reprezentarea deplină a consecinţelor acţiunilor proprii, a acceptat conştient eventualitatea producerii acestora de vreme ce a investit CDE cu soluţionarea mai multor cereri de suspendare, revizuire, amânare şi altele asemenea, cu scopul vădit de a tergiversa aplicarea sancţiunilor regulamentare, în dispreţul dispoziţiilor art. 12 din Codul de procedură civilă (…). Cu riscul de a repeta, nu trebuie uitat că sancţiunile aplicate prin încheierea recurata sunt aferente perioadelor anterioare pronunţării hotărârii de către CDE, ori, invocarea în apărare a existenţei pe rolul instanţelor a unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei înregistrată de către debitoare, cerere ale cărei efecte pot fi avute în vedere exclusiv de la data deschiderii procedurii, coroborat cu atitudinea dovedită a recurentei rezultată din investirea CDE cu soluţionarea de cereri al căror scop a fost tergiversarea luării unei decizii în acord cu prevederile regulamentare, echivalează cu nesocotirea principiului de drept nemo auditur propriam turpitudinem allegans, potrivit căruia nimeni nu poate să obţină foloase invocând propria sa incorectitudine, necinste şi nici să se apere valorificând un asemenea temei (...)“.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.