Eroul de sacrificiu care merită mai mult! 5 motive pentru care Filip nu este doar o soluție de avarie la Steaua

Autor: Antonio Robitu Publicat: 25 Aug. 2013, 08:58 Actualizat: 25 Aug. 2013, 08:59 Liga 1
Eroul de sacrificiu care merită mai mult! 5 motive pentru care Filip nu este doar o soluție de avarie la Steaua

Dincolo de rezultatul slab scos la Mediaș, steliștii s-au întors și cu câteva concluzii pozitive după meciul cu Gaz Metan (2-2). Laurențiu Reghecampf a folosit în meciul cu ardelenii o formulă experimentală, în care și-au făcut loc mai mulți fotbaliști utilizați puțin sau deloc în acest sezon. Printre ei, mijlocașul Lucian Filip, jucător pe care antrenorul Stelei a vrut să vadă dacă poate conta în returul cu Legia Varșovia, din play-off-ul Champions League, atunci când roș-albaștrii nu îl vor avea în linia mediană pe Mihai Pintilii, suspendat pentru cumul de cartonașe.

Mijlocașul s-a achitat excelent de sarcinile defensive, dar a bifat și un bonus extraordinar prin marcarea celor două goluri care i-au adus campioanei un punct din deplasarea de la Mediaș. Acesta a recunoscut la final că acestea au fost primele sale goluri din acțiune și că este încrezător că va face un nou meci mare și la Varșovia. Iată însă de ce Lucian Filip poate fi mai mult decât o soluție de avarie pentru Steaua, în condițiile în care în aceste zile se vorbește intens despre o posibilă plecare a căpitanului Bourceanu și despre necesitatea transferării unui închizător în locul acestuia:

1. Știe bine jocul lui Reghecampf
Lucian Filip a intrat deja în al treilea sezon în care colaborează cu antrenorul Stelei. La Chiajna a fost unul dintre oamenii de bază ai antrenorului, care din acest motiv l-a și transferat în Ghencea. Astfel, mijlocașul nu are nevoie de acomodare.

2. Este un fotbalist echilibrat
Chiar dacă mai mereu a fost folosit la Steaua ca soluție de urgență, Filip s-a achitat întotdeauna excelent de sarcinile sale, fără a fi presat de statutul său. A intrat și a dat totul pe teren, iar cele mai bune exemple sunt meciul de la Mediaș și returul cu Ajax Amsterdam, din 16-imile Europa League. Atunci, mijlocașul a făcut cuplu la centrul terenului cu Prepeliță, după ce titularii Bourceanu și Pintilii își pierduseră dreptul de joc în Olanda, situație cumva asemănătoare cu cea de acum, dinaintea partidei cu Legia. Filip a făcut un meci mare atât în plan defensiv, cât mai ales în plan ofensiv, și a contribuit consistent la remontarea dezavantajului din tur. În plus, el a transformat și unul dintre penalty-urile care au dus-o pe Steaua în optimile competiției.

3. Este polivalent
Lucian Filip este unul dintre puținii fotbaliști din Liga I care pot evolua pe trei posturi diferite. Acesta a fost folosit sub comanda lui Reghecampf atât ca închizător, cât și ca fundaș stânga sau fundaș central. Cel mai bun randament l-a dat însă la centrul terenului.

4. Are viziune și precizie în execuții
Lucian Filip a demonstrat că eticheta de fotbalist limitat tehnic nu i se potrivește. Nu este unul dintre cei mai spectaculoși oameni ai Stelei, însă atunci când este cazul iese la rampă cu execuții extraordinare, precum golurile de la Mediaș. Mai mult, mijlocașul a izbutit în meciul cu ardelenii și câteva pase lungi de excepție, care i-au găsit coechipierii în poziții extrem de favorabile. La Varșovia, abilitățile sale se pot dovedi decisive.

5. Are de partea sa vârsta
La numai 22 de ani, Lucian Filip promite să fie încă mulți ani de acum încolo unul dintre oamenii pe care Steaua să se poată baza. Adus în Ghencea în 2007 de la Școala de Fotbal Gică Popescu, mijlocașul a fost împrumutat pe la echipe ca Gloria Buzău, Unirea Urziceni și FC Snagov, dar acum a ajuns la o maturitate ce îl recomandă să joace în tricoul celei mai titrate echipe din România.

N-am avut posibilitatea să-l folosim pe Filip mai devreme din cauza unei întinderi. Este un jucător care muncește foarte mult și atunci când avem nevoie de el joacă și o face foarte bine
Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua

Autor: Antonio Robitu Publicat: 25 Aug. 2013, 08:58 Actualizat: 25 Aug. 2013, 08:59 Liga 1
Pe aceeași temă