INTERVIU. Henrique povesteşte drama prin care trece: "Am vrut să mă las de fotbal." Vârful Oţelului, despre situaţia critică a gălăţenilor

26 mar 2014 2516 afişări Liga 1
INTERVIU. Henrique povesteşte drama prin care trece: "Am vrut să mă las de fotbal." Vârful Oţelului, despre situaţia critică a gălăţenilor
  • Oţelul nu trece printr-o perioadă fastă. Moldovenii au ajuns la aproape patru luni de când conturile bancare sunt goale, iar jucătorii lui Ewald Lienen par să fi ajuns la limita răbdării.
  • Henrique de Jesus Bernardo (27 ani) a vorbit pentru ProSport despre situaţia critică prin care trupa de la malul Dunării trece în acest moment şi a mărturisit că, în condiţiile de faţă, n-ar mai fi dispus să prelungească contractul cu Oţelul, ce expiră în iunie.
  • Brazilianul a povestit şi episodul din iarnă, de la întoarcerea din Brazilia, atunci când i-a fost interzisă intrarea în România din cauza vizei: „Am stat 20 de ore închis într-o cameră, fără apă şi mâncare. Am trăit un coşmar.”
  • Sud-americanul n-a fost nici măcar rezervă în meciul cu Astra, iar explicaţiile staff-ului tehnic au fost că ar fi luat două kilograme în greutate.

Ce faci, Henrique? Ce se întâmplă cu tine. În 2013 ai marcat cinci goluri, în 2014 nu ai reuşit să înscrii. Cu Astra ai fost în tribună, nici măcar rezervă...

(oftează) Sunt foarte trist pentru că n-am jucat deloc în ultima etapă, cu Astra. Am fost scos din echipă fără niciun fel de explicaţie.  Totuşi, am vorbit astăzi (n.r: ieri) cu antrenorul şi se pare că problema s-ar fi rezolvat şi voi fi din nou pe foaia de joc, săptămâna aceasta.

Din ce cauză n-ai jucat?
Domnul Lienen mi-a spus că aş avea două kilograme în plus la greutate, ceea ce nu este adevărat. Am aceeaşi greutate ca atunci când am venit în România, adică 82 de kilograme, nu ştiu de unde a reieşit că m-aş fi îngrăşat.

Poate pentru că ai ratat prima parte a pregătirii de iarnă?
Nici vorbă. Hai să lămurim şi acest aspect pentru că au apărut tot felul de variante. Eu am tăcut, mi-am văzut de treabă, însă nu pot să mai rezist şi să ţin în mine. Într-adevăr, mi s-a reproşat şi faptul că am ajuns cu zece zile mai târziu în cantonamentul din Spania, dar aici nu este vina mea. I-am explicat lui Mister că ce mi s-a întâmplat în iarnă, cu viza, n-a fost problema mea, ci a clubului care n-a fost capabil să-mi rezolve actele până când urma să mă întorc eu din Brazilia.

S-a spus că nu ai avut contractul cu tine, că tu eşti vinovat pentru situaţia de atunci...
Nici vorbă. A fost un moment foarte greu pentru mine. Am plecat din Brazilia, la finalul vacanţei, în timp util pentru a ajunge la reunire. Am făcut o escală la Roma, apoi când am ajuns în Bucureşti, după 14 ore de zbor, cei de la Poliţia de Frontieră mi-au cerut actele pentru verificare. Nu a fost adevărat că nu am avut contractul cu mine, dânşii chiar pe contract s-au uitat, apoi pe paşaport şi au constatat că stătusem în România din septembrie până în decembrie fără viza necesară oricărui străin. Mi-au zis <<cum am putut sta aşa atâta timp>> şi mi-au interzis intrarea în România.

Bun. Ce a urmat apoi?
În 10 minute m-au urcat într-un avion spre Roma. Nu-mi venea să cred ce mi se întâmplă, nu puteam realiza că mă întorc într-un loc de unde plecasem cu câteva ore înainte, fără să pot lua legătura cu cineva apropiat mie. La Roma, am stat închis într-o încăpere, alături de încă patru persoane, în jur de 20 de ore. Fără să mănânc ceva, fără să beau apă, fără să pot vorbi cu familia la telefon. A fost un coşmar, vă rog să mă credeţi.

Care a fost reacţia familiei când te-a văzut înapoi acasă, pe neaşteptate?
Primul lucru pe care l-am zis, când am intrat pe uşă, a fost: “mă las de fotbal”. M-am culcat şi am dormit o zi întreagă. Pur şi simplu nu mai voiam să aud de fotbal, de Oţelul, de nimic… Apoi am discutat cu familia şi mama mi-a spus că sunt singura ei sursă de venit şi am hotărât să mă întorc. Eu îmi întreţin părinţii şi fraţii. Mama, săraca, era disperată, plângea întruna.

"Nu mai vrem să fim minţiţi!"

Revenind la situaţia actuală. Cât de greu îţi este să joci cu atâtea luni de întârzieri salariale?
Sunt aproape patru luni de când nu am mai primit vreun ban. Şi situaţia este cu atât mai complicată cu cât eu trebuie să trimit bani acasă, în Brazilia. Repet, mama mea e disperată pentru că de patru luni nu le-am mai dat nimic. Iar pentru noi e foarte greu. E o situaţie apăsătoare pe care oricât de mult am vrea s-o ignorăm, nu avem cum. Eu sunt de şase luni aici şi n-am mai fost plătit de patru, deci am jucat doar pentru două luni, nu? E cumplit de greu şi de dezamăgitor pentru că noi, străinii, plecăm de acasă cu gândul la familiile noastre, la cum să ne facem un viitor mai bun, iar când se întâmplă lucruri de genul acesta, mie cel puţin, nu-mi vine decât să plec înapoi acasă şi să mă las de tot.

Nu te-ai gândit să depui memoriu. Colegii tăi, Sîrghi şi Astafei au făcut-o deja…
Sincer, am vrut şi eu acest lucru, dar am discutat cu ai mei şi am zis să mai aştept încă o săptămână. Conducerea ne spune la fiecare început de săptămână că până la următorul joc vom avea salariile plătite, dar nu se dovedesc a fi decât minciuni.

V-aţi dori să-l aveţi pe patron mai aproape de voi?
Sincer, în acest moment nu ne dorim decât să ni se spună doar adevărul. Să ni se spună în faţă că avem probleme şi să ni se dea o dată concretă a plăţii. Nu să ne ducă cu vorba de pe o zi pe alta. Noi suntem conştienţi de faptul că Narcis Răducan încearcă să ne ajute, că nu el este vinovat şi îi mulţumim pentru sprijin, însă am vrea ca patronul să ţină cont şi de noi, măcar puţin. Toţi vorbim despre asta în vestiar şi suntem extrem de supăraţi pentru că nu putem să ne facem  vreun plan de viitor.

Ce planuri ai în viitor? Contractul tău se sfârşeşte în vară…
Da. Şi încă un aspect pe care vreau să-l lămuresc. Nu este adevărat că nu am jucat cu Astra pentru că nu am semnat prelungirea contractului. Până acum nu a venit cineva să-mi facă o ofertă.

Şi dacă o vor face, vei continua la Oţelul?
În condiţiile astea, cu siguranţă nu. M-am adaptat foarte bine în România şi n-aş vrea să plec de aici. Sper ca rezultatele şi evoluţiile mele să fie văzute şi să pot continua în Liga I şi din vară. Cât despre Oţelul, mă voi gândi foarte bine înainte de a mai face un pas.

Dacă atmosfera e atât de apăsătoare, măcar egalul cu Astra v-a mai ridicat moralul?
Da, acesta a fost singurul lucru bun din ultima perioadă. Misiunea noastră e să câştigăm, suntem ambiţioşi şi vrem să trecem peste această presiune şi peste pasa proastă în care ne aflăm. Chiar şi fără bani, vă asigurăm că atunci când intrăm pe teren, uităm complet de acest lucru şi ne concentrăm doar pentru a da totul din noi. Zilnic vorbim de faptul că trebuie să urcăm în clasament.

Foto: Ionatan Ţuţu


"E cumplit de greu şi de dezamăgitor pentru că noi, străinii, plecăm de acasă cu gândul la familiile noastre, la cum să ne facem un viitor mai bun, iar când se întâmplă lucruri din astea, mie cel puţin, nu-mi vine decât să plec înapoi acasă şi să mă las de tot"

Henrique de Jesus Bernardo, atacant Oţelul


5 goluri a înscris Henrique pentru Oţelul, în cele 15 partide disputate în acest sezon


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.