DEZVĂ‚LUIRI | Ruina Iașiului, rușinea Ligii 1! Stadionul „Emil Alexandrescu” este într-o stare avansată de degradare, iar suprafața de joc este cea mai proastă din prima ligă. Primarul Mihai Chirica promite o nouă arenă

DEZVĂ‚LUIRI | Ruina Iașiului, rușinea Ligii 1! Stadionul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Iașiul a ajuns de râsul Ligii 1. Și nu prin echipa de fotbal, calificată în play-off în stagiunea trecută, ci prin stadionul „Emil Alexandrescu”. O „arenă” veche de zeci de ani, cu tribune jalnice, cu o suprafață de joc ce aduce mai degrabă a câmp de cartofi, cu vestiare și săli de conferință depășite. Altfel spus, o ruină. O pată pe imaginea orașului și a Copoului.

Poli Iași se antrenează și joacă pe cel mai prost teren din Liga I. Nu o spun doar ieșenii, ci toți cei care calcă și joacă pe terenul din Copou. Terenul 2 este și el „beton” oricât l-ai uda, iar terenul sintetic a ajuns mai degrabă un covor verde sau orice altceva decât teren de fotbal.

Dincolo de suprafața de joc, una sub orice critică, stadionul în sine este depășit la toate capitolele. Mai cârpim un petic de tarla și îl numim pompos gazon, mai dăm o bidinea, mai punem un scaun nou, mai renovăm un vestiar, dar stadionul rămâne tot o ruină. Suntem arătați cu degetul, dar nimeni nu face nimic!

La Cluj, Ploiești, București, Craiova, noile stadioane sunt locuri de pelerinaj pentru turiști. Vin, se fotografiază cu noile bijuterii. Cum se întâmplă în străinătate. La Iași, în Copou, dacă dai o tură de stadion trebuie să ai grijă să nu cazi în vreo groapă sau să nu-ți cadă în cap vreo bucată de tencuială. Nu doar fotbaliștii au probleme la locul de muncă în Copou. Ci și jurnaliștii. Masa presei pare din evul mediul, trântită în mijlocul tribunei B. În orice moment riști să-și iei un scaun în cap de la un suporter mai agitat. Cum s-a întâmplat de multe ori. În zilele ploioase, nimic nou, scaunele sunt pline de noroi, iar masa la fel. Toaletele pentru suporteri? Un focar de infecție!

Sala de conferințe? Coșmar! Astfel s-a exprimat și un jurnalist croat venit la Iași, atunci când Poli a jucat în Europa League, cu Hajduk Split. „Asta e sală de conferințe?„, s-a mirat jurnalistul în momentul în care a intrat într-un container. Da, o perioadă, conferințele de presă au fost mutate pe timp de vară într-un… container! Nu demult, conferințele săptămânale s-au ținut la două hoteluri din Iași, tocmai pentru ca jurnaliștii să aibă parte de condiții decente.

Oamenii de fotbal trag un semnal de alarmă și cer un stadion nou la Iași! Reacțiile lui Edi Iordănescu, Florin Prunea, Adrian Porumboiu și a celor din echipa ieșeană
Edi Iordănescu: „Terenul de la Iași e cel mai prost din Liga I. Nu face cinste acestui oraș minunat!”

La scurt timp după victoria de la Iași, deși fericit, antrenorul echipei Gaz Metan Mediaș, Edi Iordănescu, a tras un semnal de alarmă privind suprafața de joc și a apreciat că terenul stadionului din Copou este cel mai prost din Liga I.

„E inacceptabilă această suprafață de joc de la Iași. Este de departe cel mai prost teren din Liga I. Nu face cinste acestui oraș minunat și publicului care vine la stadion. Un oraș cu o forță economică ar trebui să aibă un altfel de stadion. E trist, e păcat pentru fotbal, pentru un oraș care în sezonul trecut a avut echipă în play-off și are acum o echipă cu calitate. Dar e imposibil să produci un fotbal bun pe o astfel de suprafață. Din păcate, sunt ani buni de când vin aici și lucrurile persistă, nu e o noutate acest teren și asta e cel mai trist”, a declarat Edi Iordănescu imediat după meciul câștigat în Copou, duminică, în etapa a 3-a a play-out-ului.

Frăsinescu: „Suporterii ieșeni merită o arenă de cupele europene”

Cosmin Frăsinescu, căpitanul Politehnicii Iași, a spus și el lucrurilor pe nume, fiind nemulțumit de condițiile din Copou.

„Nu vreau să ne găsim alibiuri, dar suferim foarte mult din punctul de vedere al infrastructurii. Din păcate, în loc să se îmbunătățească aceste condiții, ele se înrăutățesc de la an la an. Toată lumea care vine la Iași spune același lucru, avem cel mai prost teren din Liga I. Se vede cum arată. Lumea vede doar terenul de joc, dar nici măcar condiții de antrenament nu avem. Nu avem teren de antrenament. Îl uzi acum, peste două ore este beton. La Liga I, marea majoritate a echipelor au condiții decente. Nu a cerut nimeni stadion de cinci stele, deși Iașiul ar trebui să aibă, pentru că este un oraș mare. Ar fi oglinda orașului să aibă un stadion nou. Suporterii ieșeni merită o arenă de cupele europene. Dar până la un stadion nou, cred că un minimum de condiții și de implicare se poate. Cu o mașină dacă mergi pe un drum prost, pică tot de pe ea. Cam așa e și la noi. Umblăm cu farmacia după noi, avem dureri cronice din cauza suprafeței de joc. Tot timpul se cere performanță, se vrea rezultate conforme cu un oraș mare, dar nimeni nu vrea să facă lucruri. Trebuie să dai ca să primești. Și după aceea să critici. De multe ori suntem criticați pe drept, dar suntem criticați și unele persoane care ar trebui să facă mai mult și nu fac. La Craiova s-a făcut stadion și joacă cu casa închisă la fiecare meci. La Ploiești la fel. Și sunt în Liga a doua”, a declarat Cosmin Frăsinescu.

Adrian Porumboiu: „Clujul are două stadioane de cupe europene, Bucureștiul, Craiova, Ploieștiul au. Iașiul de ce nu?”

În urmă cu câteva zile, fostul mare arbitru internațional Adrian Porumboiu declara într-un interviu pentru ProSport că nu înțelege de ce Iașiul nu are un stadion mdodern, de cupe europene, la fel cum au alte mari orașe din țară. Totodată, Porumboiu afirma că va fi foarte greu pentru Poli Iași să găsească un investitor atâta timp cât în Copou nu sunt condiții.

„În toate orașele mari ale României s-au construit stadioane noi. Clujul are două stadioane de cupe europene, de Europa League, de Champions League, Bucureștiul, Craiova, Ploieștiul. Iașiul de ce nu? Când Iașiul va avea un stadion de Europa, atunci cu siguranță se vor găsi oameni care să investească în echipă. Pentru că își vor putea scoate banii. Dacă investești, unde joci în Europa? Te duci să joci la Cluj? Vasluiul de ce n-a mers mai departe în Europa? Pentru că nu a putut juca acasă. Îi scoteam și pe Fenerbahce, pe toți. Dar am jucat la Piatra Neamț. Rețineți! Când Iașiul va avea un stadion nou, modern, nu vor căuta ei investitori. Vor căuta investitorii să vină la echipa Iașiului. Asta ar trebui să se străduiască cu toții. Municipalitatea trebuia de ani de zile să facă acest lucru. Gheorghe Nichita, noul primar… Eu vă spun că dacă orașul ar avea un stadion de Europa League, de Champions League, se vor găsi mulți, foarte mulți investitori dornici să preia echipa”, a spus Adrian Porumboiu.

Prunea: „Voi sperați la un stadion nou, dar cred că veți rămâne cu speratul”

Florin Prunea, fost președinte al Politehnicii Iași, este și el de părere că Iașiul merită o arenă nouă. „Din păcate, e greu ca Iașiul să aibă un stadion nou, pentru că aveți un primar care nu iubește sportul. Și atâta timp cât nu ai legătură cu sportul și mai dispar și echipe cum au fost cele de handbal, baschet, rugby, e greu… Poate că aceeași soartă o va avea și fotbalul. Dar ar fi păcat. Eu am spus-o de multe ori, printre multele chestii frumoase de la Iași se numără și Poli Iași, un brand al orașului. Păcat”, a spus Florin Prunea, care le-a cerut să plece celor care au în fișa postului îngrijirea stadionului: „Dacă cei care se îngrijesc de stadion, care au în fișa postului acest lucru, nu sunt în stare să facă ceva pentru ca terenul să arate bine, să plece de acolo! Nici un teren să nu fii în stare să îngrijești? Rezultatele astea nu sunt întâmplătoare. Când joci acasă trebuie să construiești, trebuie să joci ca să câștigi un meci. Dar acolo nu ai ce să construiești. Voi sperați, dar cred că veți rămâne cu speratul”.

Adrian Ambrosie: „Este greu să faci performanță fără infrastructură”

Președintele executiv al Politehnicii Iași, Adrian Ambrosie, a declarat că oricărei echipe îi este greu să facă performanță fără o infrastructură pe măsură.

„Orice echipă care dorește performanță trebuie să plece de la infrastructură. Specialiștii spun că înainte să ai echipă, trebuie să ai infrastructură. Asta ne dorim la Iași. Să avem un stadion nou și o echipă care să facă performanță. În condițiile actuale, este greu una fără alta. Dar avem promisiuni din partea primarului că va începe reabilitarea terenului, cât de curând”, a spus Ambrosie, care ia în calcul ca echipa să joace într-un alt oraș, în startul sezonului viitor: „Luni am avut o ședință la Primărie pe tema stadionului din Copou și am primit asigurări că în luna iulie vor începe lucrările de reabilitare a suprafeței de joc. Nu știm cât vor dura lucrările, dar luăm în calcul să jucăm în alt oraș în acea perioadă, ordinea fiind Piatra Neamț, Botoșani și Vaslui”.

Primarul Mihai Chirica: „Iașiul va avea un stadion nou”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că va prinde în bugetul pentru acest an proiectul unui nou stadion.

„Nu este chiar cel mai prost din Liga I stadionul din Copou. Nu este chiar un stadion care să se ridice la pretențiile pe care și eu le am, asta e adevărat, dar nu cred că este cel mai prost din Liga I. Pe bugetul anului în curs vom pune bani pentru a proiecta un stadion nou. Dar e loc și pentru o investiție privată. Iașiul poate avea un stadion de 20.000-22.000 de locuri. Cred că vom face un stadion nou. Viitoarea guvernare ne va fi oricum mult mai aproape decât actuala guvernare pentru a putea construi un stadion și va face parte din proiectele prioritare pentru viitoarea guvernare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul Iașiului a promis că în această vară va fi schimbată suprafața de joc din Copou: „Noi am vrut să începem acum, dar nici timpul nu ne lasă. Ba e cald, ba e rece și dacă ne apucăm să scoatem gazonul nu avem timp să intervenim. Cum vine vara, vom schimba un hectar de gazon. Ne putem permite acest lucru, până vom avea un stadion nou. Între timp, lucrăm pe suprafața sintetică pe care o facem împreună cu FRF, asta ca să le asigurăm o suprafață de joc de bună calitate pentru antrenamente. Când dă căldura, dăm drumul la treabă pe stadionul din Copou”.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen