DEZVĂLUIRI | Fotbalul românesc în sclavagism. Calvarul îndurat de Georgian Păun la FC Braşov întrece orice imaginaţie: şantajat, intimidat, obligat să joace pe gratis. "Se folosesc de insolvenţă pentru a se răzbuna pe jucători"

7 apr 2015 18348 afişări Liga 1
DEZVĂLUIRI | Fotbalul românesc în sclavagism. Calvarul îndurat de Georgian Păun la FC Braşov întrece orice imaginaţie: şantajat, intimidat, obligat să joace pe gratis. "Se folosesc de insolvenţă pentru a se răzbuna pe jucători"

Insolvenţa, fenomenul care a lovit în ultimii ani fotbalul românesc, a făcut, de-a lungul timpului, numeroase victime în rândul fotbaliştilor din Liga 1. Mulţi dintre ei s-au ales cu salariile micşorate, alţii se judecă luni la rândul pentru lefe restante. De curând, cluburile din Liga 1 au trecut la un alt nivel, acela în care contractele jucătorilor sunt reziliate unilateral, fără ca oamenii care asigură spectacolul fotbalistic să aibă măcar cea mai mică şansă de a se apăra.

Pe 11 martie, dinspre Braşov venea o ştire tristă. Echipa din localitate rezilia unilateral contractele a şase fotbalişti: Mugurel Buga Andrei Marinescu, Alin Şeroni, Georgian Păun, Sebastian Remeş şi Călin Cristea. Modalitatea prin care au fost anunţaţi a fost de-a dreptul sadică: numele lor au fost trecute pe tabla pe care antrenorul Vjekoslav Lokica obişnuia să le ofere indicaţii tactice. Au urmat, apoi, zile de antrenament fără un medic şi, inevitabil, momentul excluderii definitive din lot.

Marian Păun, fratele lui Georgian Păun (29 de ani), a povestit pentru ProSport, cu lux de amănunte, situaţia pe care fotbalistul şi colegii săi au îndurat-o în ultimele luni la FC Braşov. În doi ani, Georgian Păun s-a transformat dintr-un jucător important al echipei şi om de bază într-un fotbalist blocat de conducerea clubului, plimbat pe drumurile dese, rămase fără rezultat, între AFAN şi comisiile LPF şi FRF. Desigur, salariile neplătite, marginalizarea, cauzată de neacceptarea unei micşorări de salariu, meciurile văzute din tribună şi strigătele de ajutor îndreptate spre comisiile LPF şi FRF nu au lipsit din "aventura" mijlocaşului dreapta sub Tâmpa.

ProSport: Marian, care era situaţia fratelui tău la începutul contractului cu FC Braşov?
Marian Păun: Pe 30 mai 2012 semnează cu FC Braşov. Un contract pe un an, cu un salariu de 4.000 de euro pe lună. E totul în regulă, ne înţelegem foarte bine cu conducerea clubului, iar primul an e unul foarte bun. Georgian joacă, marchează goluri, Braşovul obţine cel mai bun loc în clasament din ultimii ani.

Ce s-a întâmplat apoi?
El avea o clauză în contract prin care, dacă lucrurile mergeau bine în primul an, înţelegerea îi era prelungită. În vara anului 2013, Constantin Zotta vine la Braşov. El e cel care-l cheamă la negocieri, îi spune că patronul e mulţumit de cum a jucat şi semnează prelungirea contractului, iar salariul lui creşte de la 4.000 la 5.000 de euro pe lună.

Când au început problemele?
După două luni, Zotta îl cheamă în biroul lui şi îi spune că are un salariu foarte mare, pe care clubul nu-l mai poate suporta, şi îi propune micşorarea de la 5.000 de euro pe lună la 2.000. Evident, el nu acceptă să primească mai puţin de jumătate faţă de cât primea înainte, iar de aici i se trage totul.

"I-a fost teamă că va fi suspendat sau amendat de club"

Ce s-a întâmplat?
Vine răzbunarea din partea conducerii. Zotta îl cheamă din nou la birou şi îi spune că nu va mai juca dacă nu acceptă micşorarea contractului. În condiţiile în care înainte era titular şi om de bază, începe să nu mai prindă echipa sau joacă doar câteva minute la finalul meciurilor.


"De când am venit eu la Braşov au fost vreo opt antrenori şi niciunul nu s-a bazat pe Georgian Păun. Uitaţi-vă câte meciuri a jucat! Pentru mine este un eşec că nu a jucat, că prin ceea ce a făcut la antrenamente nu i-a convins pe antrenori, pentru că are nişte calităţi tehnice foarte bune, dar nu s-a impus."
Constantin Zotta, preşedinte FC BraşovGeorgian Păun (foto, într-un meci cu Astra Giurgiu) a fost unul dintre oamenii de bază ai FC Braşov în sezonul 2012-2013

În perioada aceea, el îşi primea banii?
Îşi primea în continuare banii, dar să vă spun în ce condiţii. În ultimii doi ani, conducătorii de acolo au o anumită practică. Pentru a nu avea probleme cu caietul de licenţiere, îi chemau pe jucători, le ofereau jumătate sau mai puţin din salariu, iar aceştia semnau. Astfel, clubul nu avea datorii în momentul în care venea vorba despre licenţă şi putea juca liniştit în competiţii, dar fotbaliştii se alegeau cu mai puţini bani decât aveau în contract.

El cum a reacţionat? Tu ce l-ai sfătuit?
Eu i-am spus să iasă în presă şi să spună care e situaţia, dar el nu a vrut, deoarece i-a fost teamă că va fi amendat sau suspendat de club.


24 de meciuri a jucat Georgian Păun în sezonul 2012-2013. A marcat de 5 ori şi a ajutat FC Braşov să termine pe locul 7


"Şapte luni în care nu a fost plătit"

Se termină sezonul 2013-2014, apoi începe actuala ediţie a campionatului. Cum evoluează situaţia lui Georgian Păun?

Pentru el se adună o perioadă de şapte luni în care nu e plătit. Între timp, renunţă la chiria pe care i-o plătea clubul. Se poate spune că a făcut ceva pentru echipă, nu? Cu atâtea restanţe, nu prea mai avea opţiuni şi, în octombrie 2014, când se strânseseră şapte luni de când nu primise banii, înaintează  memoriu, pentru că nu mai putea face faţă.

În acel moment au mai fost jucători de la Braşov care şi-au depus memorii?
El a fost primul care a depus memoriu, primul din lot care a luat atitudine, apoi au urmat şi alţi coechipieri care au luat exemplu de la el.

Din ce înţeleg, el era neplătit din martie până în septembrie, dar nu a înaintat un memoriu pentru toată această perioadă, ci două. Cum aţi luat decizia asta?
El a înaintat memorii pentru două perioade. Primul pentru trei luni în care nu a fost plătit şi al doilea pentru alte patru. Nefiind obişnuiţi cu astfel de situaţii, am mers la AFAN pentru a cere sfaturi, iar cei de acolo mi-au recomandat să nu înaintez un singur memoriu, ci două. Eu acum vin şi întreb, de ce AFAN nu ne-a sfătuit să înaintăm un singur memoriu, pentru a putea deveni jucător liber de contract? Pentru că Georgian asta îşi dorea, să scape de FC Braşov şi să rămână liber de contract. Nu aş vrea să acuz AFAN, dar nu înţeleg ce s-a întâmplat.

Poate cei de la AFAN au considerat că, înaintând un memoriu pentru doar trei luni, are şanse mai mari de a recupera o sumă de bani. Te-ai gândit la lucrul acesta?
El se săturase să nu mai joace, nu-l interesau banii, dorea să fie liber de contract. În cazul în care FC Braşov nu-i plătea restanţele, echipa urma să fie depunctată.


Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, a explicat pentru ProSport care este situaţia memoriilor lui Georgian Păun:  "A cerut să-i depunem memoriu pentru lunile aprilie, mai şi iunie ale sezonului 2013-2014. În regulament scrie că, în cazul în care clubul a achitat 75% din drepturile financiare ale unui jucător într-un sezon, acesta nu poate fi declarat liber de contract. Iar lui i se plătiseră 75% din drepturile financiare în perioada iulie 2013-iunie 2014. Eu l-am sfătuit să-şi depună memoriu doar pentru bani pe lunile aprilie, mai şi iunie, apoi să aştepte puţin şi să înainteze memoriu pentru celelalte luni, iulie, august, septembrie, octombrie, care făceau cauza altui sezon, 2014-2015".

Conducătorul sindicatului fotbaliştilor a continuat:"Din păcate, lui i s-a modificat contractul printr-o notificare. Din punctul nostru de vedere, această notificare nu este valabilă, chiar dacă a fost luată în considerare de comisii. Notificarea i-a schimbat termenul de plată pe fiecare lună. Noi ne-am luat după contract, unde scria că trebuia să-şi primească banii până pe data de 25 a fiecărei luni. A fost o diferenţă de două zile pentru care nu a putut fi declarat liber de contract".


10 meciuri a strâns Păun la FC Braşov în sezonul 2013-2014


"De la data în care şi-a înaintat memoriul nu a mai jucat"

Care a fost rezultatul memoriilor?
Pentru primul memoriu, LPF obligă FC Braşov, prin hotărârea Camerei Naţionale pentru Soluţionarea Litigiilor din data de 19.11.2014, la plata a 15.000 de euro în parte, adică datoriile acumulate în perioada aprilie-iunie 2014. Sfătuit de AFAN, el a cerut şi banii de chirie, unii care oricum nu-l mai interesau, iar clubul a făcut recurs, pe care Camera l-a respins.

Dar pentru al doilea?
La fel, obligă FC Braşov la plata a 20.000 de euro, adică salariul pe patru luni, dar respinge cererea noastră de a deveni jucător liber de contract. Acum, eu vin şi întreb, de ce nu a fost declarat jucător liber de contract, dacă nu a fost plătit de şapte luni? Ei s-au legat de o notificare la contractul cu clubul, făcută în momentul în care a semnat prelungirea, în care scria că banii vor fi achitaţi în cursul lunii următoare pentru care se va face plata. Ca să înţelegeţi, scadenţa în primul contract era pentru cea de-a 25-a zi a lunii, iar în notificare nu au mai trecut acest lucru. Practic, noi am depus memoriul pe 28 noiembrie şi, profitând de faptul că Zotta nu a trecut în notificarea prelungirii data 25 ca scadentă, pentru o diferenţă de trei zile (n. red. - de pe 28 până pe 30), Camera nu l-a lăsat liber de contract, deşi avea mai mult de 90 de zile de când nu a fost plătit.


"Din păcate, lui i s-a modificat contractul printr-o notificare. Din punctul nostru de vedere, această notificare nu este valabilă, chiar dacă a fost luată în considerare de comisii. Notificarea i-a schimbat termenul de plată pe fiecare lună. Noi ne-am luat după contract, unde scria că trebuia să-şi primească banii până pe data de 25 a fiecărei luni. A fost o diferenţă de două zile pentru care nu a putut fi declarat liber de contract."
Emilian Hulubei, preşedinte AFAN


Care au fost urmările memoriilor?
De la data în care şi-a înaintat memoriul nu a mai jucat deloc. Cum nu a fost declarat liber, a sperat că-şi va primi măcar cei 35.000 de euro. Eu nu înţeleg de ce FC Braşov nu a fost depunctată. Au tergiversat, au tras de timp şi le-au trimis o notificare în care erau obligaţi să plătească banii până pe 4 martie, în condiţiile în care recursul s-a judecat la începutul lunii ianuarie!


Păun (foto dreapta, în duel cu Gelu Velici de la Ceahlăul) a căzut în dizgraţia conducătorilor de la FC Braşov după ce
şi-a depus memoriu pentru a deveni jucător liber de contract


"Ambele memorii sunt câştigate din punct de vedere financiar. Trebuie să se înscrie la masa credală, conform procedurii insolvenţei, suma care îi este datorată va fi inclusă în planul de organizare şi îşi va primi banii."
Emilian Hulubei, preşedinte AFAN


În tot acest timp, ce se întâmplă cu memoriile înaintate de ceilalţi fotbalişti de la FC Braşov?
Ceilalţi fotbalişti au înaintat memoriile la o lună sau două după el şi au primit aceleaşi decizii. Chiar şi aşa, de ce Georgian Păun a fost nevoit să aştepte după ceilalţi jucători, dacă a înaintat memoriul mai devreme? Pentru că decizia de pe 4 martie a fost dată în cazul a şase jucători, nu doar al lui.

Aţi discutat cu conducerea clubului în intervalul acesta?
Nu am vorbit cu nimeni. Nici cu Zotta, nici cu Neculaie, pentru că nimeni de la club nu era de găsit.

În iarnă, la FC Braşov a fost adus un antrenor nou, Lokica, şi mai mulţi jucători croaţi. A schimbat lucrul acesta cu ceva situaţia fratelui tău?
În Antalya, în cantonament, a jucat în meciurile amicale, cu Lokica pe bancă. Antrenorul l-a chemat, a discutat cu el, i-a spus că e un jucător cu experienţă şi că vrea să se bazeze pe el, dar la revenirea din cantonament l-a ignorat, nu i-a mai acordat nicio şansă. Cel mai probabil, aşa cum are obiceiul, Zotta a intervenit. Nu a prins lotul şi, spre surprinderea mea, nu a fost trimis nici la echipa a doua.


"Eu nu ştiu ce a vorbit el cu Lokica. Nu răspund de partea tehnică, dar am fost în pregătiri şi am văzut nivelul lui."
Constantin Zotta, preşedinte la FC Braşov


"Totul a fost programat"

Acum, în martie, clubul intră în insolvenţă. Ce a însemnat asta pentru jucători?
Haideţi să vă spun cum e şi cu insolvenţa. În ianuarie, SILNEF (n.r. - firmă care asigura paza), către care FC Braşov are o datorie de 70.000 de lei, depune actele pentru intrarea clubului în însolvenţă. Jucătorii se aflau în cantonament, dar află ştirea abia pe 4 februarie, din presă. Între timp, clubul plăteşte 40.000 de lei din datorie, iar jucătorilor li se spune să stea liniştiţi, ca nu este nicio problemă şi clubul nu intră în insolvenţă.

Mai rămâne, totuşi, o datorie de 30.000 de lei.
Da, mai rămâne o datorie de 30.000 de lei, dar totul a fost programat. În jurul datei de 10 februarie, clubul primeşte banii din drepturile de televiziune. În momentul acela, după ce s-au văzut cu banii în conturi, nu au mai avut nimic de pierdut. Clubul nu plăteşte nici jucătorii, nici datoria de 30.000 de lei către SILNEF, iar pe 4 martie Tribunalul Braşov adminte intrarea în insolvenţă.  FC Braşov mai are un termen de şapte zile în care poate plăti, dar nu o face. Intrând în insolvenţă, n-au mai fost nici depunctaţi pentru datoriile pe care le au faţă de jucători.

Tu crezi că au intrat în insolvenţă deliberat?
Eu am vrut să plătesc din buzunarul meu datoria către SILNEF, doar ca să nu intre în insolvenţă. În perioada în care puteau evita insolvenţa, Neculaie şi Zotta au promis la televizor că vor plăti. Credeţi că nu aveau? Aveau bani, pentru că altfel nu puteau promite prime la meciul cu Astra.

Cum vă afectează pe voi intrarea în insolvenţă?
Ei au făcut treaba aceasta pentru a putea suspenda toate litigiile. Din momentul în care ei au intrat în insolvenţă, toate dosarele noastre au fost suspendate, ca să vă daţi seama cum s-a tras de timp.


Sezonul 2014/2015 e unul de coşmar pentru fostul dinamovist. Prinde doar două meciuri în 23 de etape

Care e situaţia clubului în momentul de faţă?
Acum, jucătorii croaţi veniţi în iarnă sunt plătiţi de cluburile de care aparţin. Ei au venit la Braşov, nu ştiu care a fost contextul, conducătorilor de aici li s-a impus şi un antrenor croat, iar acum joacă în faţa fotbaliştilor români. În rest, angajaţii sunt neplătiţi de 6-7 luni, dar le este frică de oamenii care-i conduc.


"Este eronat, el nu a vrut să rămână liber de contract. Doar a vrut să-i păcălească pe cei din jur. A făcut un memoriu în care a cerut drepturi financiare pentru trei luni, a avut câştig de cauză pentru că noi nu i-am plătit banii, după care, printr-un alt memoriu, a cerut rezilierea contractului, dar cerând banii pe două luni, ceea ce nu e conform cu regulamentul."
Constantin Zotta, preşedinte la FC Braşov


"De jucat nu poate juca, banii nu-i poate lua"

A urmat un moment controversat: rezilierea unilaterală a contractului....
Vă spun cum s-a făcut şi demersul acesta. Pe o tablă pe care antrenorul scria indicaţiile tactice au fost trecute şase nume, cu jucătorii ale căror contracte urmează să fie reziliate. Apoi li s-a spus să nu se mai prezinte la echipe. Ei s-au pregătit separat trei zile cu preparatorul fizic, fără doctor, fără medicamente, apoi nu i-au mai primit la antrenament.


"A fost pentru antrenament. Ei au făcut antrenament separat. Au fost cei şase plus alţi jucători care s-au antrenat separat. Nu are nicio legătură, chiar nicio legătură. Îi înţeleg supărarea."
Constantin Zotta, preşedinte la FC BraşovÎn etapa a 23-a, jucătorii au intrat pe teren cu bannere de susţinere pentru colegii afectaţi de rezilierile unilaterale. Ce s-a întâmplat la Braşov?
La Braşov, singura echipă care a reziliat contracte (n.r. - situaţia nu este singulară în Liga 1, la CFR Cluj au fost, de asemenea, reziliate unilateral mai multe contracte), nu se intră cu banner pe teren. Jucătorii de la FC Braşov nu au fost lăsaţi de conducere. Celor de la Dinamo li s-a propus acest lucru, dar au refuzat, pentru că nu în sânul echipei lor erau problemele.

Ce va face Georgian Păun până la vară, când îi expiră contractul?
De jucat nu poate juca, banii nu-i poate lua, cu altă echipă nu poate semna, cel puţin până la vară. În momentul de faţă, litigiile pe care el le are cu clubul sunt suspendate, din cauza intrării în insolvenţă, şi, practic, până la vară nu are altă opţiune. Am mers la LPF şi FRF, dar mi-au spus că nu se poate da nicio derogare pentru a putea juca. Eu de aici trag concluzia că ei se folosesc de insolvenţă pentru a se răzbuna pe jucători.


CV
Georgian Păun


Data naşterii: 24 octombrie 1985
Locul naşterii: Ploieşti
Înălţime: 178 cm
Greutate: 71 kg
Poziţia în teren: mijlocaş dreapta
Echipe la care a jucat: Gloria Buzău, Dinamo, Astra, Petrolul, Politehnica Iaşi, ŢSKA Sofia, FC Braşov
Liga 1: 76 de meciuri şi 13 goluri
Liga 2: 83 de meciuri şi 33 de goluri
Europa League: 3 meciuri şi niciun gol
Performanţe: Câştigător al Cupei României în 2012, cu Dinamo

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.