"Demascat" de Piţurcă. De ce au refuzat Ilie Dumitrescu şi Rădoi să mai colaboreze cu Becali: "Pentru că s-a băgat Gigi peste el? Nu!" + Episodul unic în istorie, cu "Piţi" OUT de la FCSB după două etape: "Vrei? Bine. Nu vrei? Asta e! S-a răzgândit după două meciuri"

21 mai 2018 21165 afişări Liga 1
"Demascat" de Piţurcă. De ce au refuzat Ilie Dumitrescu şi Rădoi să mai colaboreze cu Becali:  "Pentru că s-a băgat Gigi peste el? Nu!" + Episodul unic în istorie, cu "Piţi" OUT de la FCSB după două etape: "Vrei? Bine. Nu vrei? Asta e! S-a răzgândit după două meciuri"

Victor Piţurcă (62 de ani) a lansat, luni seară, un atac direct la adresa lui Gigi Becali, la doar o zi după ce omul de afaceri a pierdut al treilea titlu consecutiv în Liga 1 Betano. Fostul selecţioner a dezvăluit motivele care i-au făcut pe Ilie Dumitrescu şi Mirel Rădoi să se delimiteze de omul de afaceri şi a vorbit despre un episod celebru petrecut în 2010, când relaţia dintre el şi latifundiarul din Pipera s-a rupt după doar două meciuri.

Întrebat ce părere are despre situaţia în care se află Nicolae Dică, A1-ul de la FCSB care a devenit vitima unui patron care vrea să aibă controlul total asupra deciziilor, chiar şi din punct de vedere tactic, Piţurcă a făcut, mai întâi, referire la Ilie Dumitrescu şi Mirel Rădoi: "Ilie Dumitrescu a plecat pentru că s-a băgat Gigi peste el? Nu! A plecat că a avut rezultate dezastruoase. Ilie mergea şi discuta cu el (n. red - cu Gigi Becali), vorbea, se sfătuiau. Aşa a declarat şi el. Avea această diplomaţie. Lui Rădoi nu i-a convenit fiindcă a început să vorbească!", a spus fostul selecţioner, la Telekom Sport.

Episodul "garanţia". Cum a plecat Piţurcă după două meciuri

Apoi, fostul atacant din Ghencea a trecut la propriul exemplu şi a readus în discuţie un episod petrecut în urmă cu opt ani, în vara lui 2010. Atunci, Piţurcă era chemat de Becali la echipă, accepta, dar se despărţea de club după doar două meciuri, după ce cerea o clauză unică în fotbalul românesc: "Eu, când am venit a doua oară, am discutat cu el, am pus lucrurile la punct şi i-am zis aşa lui Gigi: 'Dacă vrei să vin şi să ne înţelegem, mie îmi trebuie garanţie! Garanţie să nu vorbeşti'. Vrei? Bine. Nu vrei? Asta e! S-a răzgândit două două etape. S-a dus staff-ul meu la Braşov, parcă, şi am plecat pur şi simplu. Fiindcă el nu înţelege şi cu greu va înţelege", a mai declarat Piţi, care e sigur că Becali va termina cu experimentele, nu va mai face pe antrenorul şi va încerca să convingă un antrenor de top: "Dacă va pierde titlul şi la anul şi, dacă nu va avea succes în cupele europene, probabil atunci îşi va aduce antrenor. Dacă nu va renunţa...O să aducă un antrenor pentru că nu va avea ce să facă. Pentru că e deja al treilea an când pierde campionatul. El zice că sunt banii lui, că nu ştiu ce. Şi ce dacă sunt banii tăi, care e problema? Angajezi oameni!".

În august 2010, Gigi Becali şi Victor Piţurcă au creat o situaţie cum fotbalul românesc nu mai trăise. Conştient că el, jucătorii şi staff-ul vor avea viaţă grea cu gularivul patron din lojă, Piţi a cerut o garanţie pentru a-l face pe Becali să tacă: "Mi-a cerut să-i dau o garanţie că nu voi mai critica public jucătorii şi că nu voi mai jigni galeria. Eu i-am oferit 4,5 hectare dintr-un teren de 10 hectare pe care îl am la Şcoala Americană şi care face în total 36 de milioane de euro. N-a fost de acord, mi-a cerut toate cele 10 hectare plus încă 5 milioane de euro, cu o clauză în contract prin care să pierd toate astea dacă i se pare lui că vorbesc ceva în public care nu i-ar conveni", spunea Becali la acea vreme, în timp ce fostul selecţioner susţinea că terenul valora mult mai puţin: "L-am sunat, a venit la stadion unde am discutat două sau trei ore în birou. I-am spus 'Am crezut că înţelegerea noastră se va baza pe sinceritate şi încredere, dar văd că nu se poate să fac performanţă cu tine'. I-am mai zis să nu încerce să mă umilească, aşa cum a făcut cu alţi atrenori. Păi, ce se va întâmpla peste o lună, ce se întâmpla dacă pierdeam cu Brăneştiul sau ce se întâmpla dacă pierdeam în Europa League? Ieşea el la televizor şi ne umilea! Aşa, i-am cerut garanţie un teren care valora trei sau patru milioane de euro".

Fost la Steaua între martie şi iunie 1992 şi 2000 şi 2002, Victor Piţurcă a fost antrenorul pe care Gigi Becali l-a găsit la club în 2003, când a preluat echipa. Au colaborat până în 2004, dar a doua încercare a fost mult mai scurtă, Piţi plecând după doar două etape scurse din sezonul 2010/2011 (2-1 cu Universitatea Craiova, pe Ghencea, şi 2-1 la Cluj, cu Universitatea).

Cât despre ceilalţi doi antrenori aduşi în discuţie de fostul selecţioner, mandatele lor au fost mult mai scurte. Ilie Dumitrescu, cel care l-a înlocuit pe Piţi, a stat pe banca tehnică a roş-albaştrilor timp de opt meciuri, între august şi septembrie 2010, în timp ce Mirel Rădoi a condus FCSB în 29 de meciuri între iunie şi noiembrie 2015, fiind înlocuit de Laurenţiu Reghecampf din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.