De ce se lamentează Alibec. Părerea psihologului: „Mentalitatea sa îmbracă limbajul «eu sunt golurile pe care le marchez, cu cât mai multe, cu atât mai bine»"

6 oct 2017 2512 afişări Comentează şi tu Liga 1
De ce se lamentează Alibec. Părerea psihologului: „Mentalitatea sa îmbracă limbajul «eu sunt golurile pe care le marchez, cu cât mai multe, cu atât mai bine»"

Comportamentul lui Denis Alibec pe teren a devenit de ceva vreme, mai ales de la transferul la FCSB, subiect de discuţie atât în rândul oamenilor de fotbal şi al jurnaliştilor, cât şi al specialiştilor din domeniul psihologiei sportive.

Lamentările deja celebre ale lui Alibec sunt exagerate, la fel cum sunt şi reproşurile către coechipieri şi protestele la adresa arbitrilor. Iar faptul că nu reuşeşte să înscrie îi accentuează aceste stări. Alibec a dat doar două goluri şi trei pase decisive în 13 meciuri din acest sezon, toate în cupele europene, iar în dreptul realizărilor sale din Liga 1 stă un mare ZERO, în cele 8 meciuri jucate!

Pentru a lămuri, pe cât posibil, situaţia atacantului de la FCSB, pe care Gigi Becali a plătit două milioane de euro către Astra, l-am chestionat pe psihologul sportiv Ioan Popoviciu, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului: „Alibec trăieşte sub o presiune enormă la Steaua. Este socotit unul dintre cei mai buni jucători din Liga 1, iar acest aspect, atunci când nu eşti pregătit din punct de vedere mental, să  faci faţă presiunii de a fi cel mai bun, poate afecta performanţa din teren. De asemenea, el a fost cumpărat de Steaua ca să înscrie. Golurile pe care le marchează îi arată acestuia, în mod fals, cine este el. Mentalitatea sa îmbracă limbajul „eu sunt golurile pe care le marchez, cu cât mai multe, cu atât mai bine”.

Alibec trăieşte, aşadar, sub povara golului, pe care nu reuşeşte să-l înscrie în ultimul timp, poate tocmai din cauza presiunii pe care el însuşi şi-o pune. „Deşi pe fişa postului său figurează pressing, pase, scoaterea adversarului din joc, prezenţă între fundaşi, şuturi pe spaţii, recuperarea mingii, identitatea sa este dată doar de eficacitatea pe tabelă”, explică acelaşi Ioan Popoviciu.

L-am întrebat pe specialistul nostru şi de unde vine această lamentare permanentă a atacantului de la FCSB, cu care iese în evidenţă mai mult decât prin jocul pe care-l practică. Iată ce am aflat: „Lamentarea lui Alibec este rezultatul neputinţei de a plusa prin goluri la capitolul “identitate şi imagine”, aspect care afectează eficienţa sa în joc. În felul acesta, el pierde bucuria jocului, devine crispat, tensionat şi reactiv atunci când nu reuşeşte să marcheze”. Asociaţia pentru Psihologia Sportului organizează pe acest final de an mai multe cursuri de iniţiere şi instruire în psihologia sportivă: pe 4-5 noiembrie la Cluj, pe 11-12 noiembrie la Timişoara, pe 18-19 noiembrie la Târgu Mureş şi pe 9-10 decembrie în Bucureşti, la care vor participa somităţi din lumea psihologiei, specialişti în domeniu, dar şi foşti mari sportivi. Înscrierile se pot face la adresa de mail contact@psihologiasportului.ro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.