Campionii de la Sevilla cer clubului Steaua să ia atitudine în cazul jignirilor din The Guardian. "Trebuie să solicite scuze". Explicaţiile date pe Twitter de jurnaliştii care au propus "un penis pe tricoul Stelei"

19 dec 2014 16391 afişări Liga 1
Campionii de la Sevilla cer clubului Steaua să ia atitudine în cazul jignirilor din The Guardian. "Trebuie să solicite scuze". Explicaţiile date pe Twitter de jurnaliştii care au propus "un penis pe tricoul Stelei"

Generaţia Steaua ’86 răspunde jignirilor aduse de jurnaliştii de la The Guardian, în timpul emisiunii Football Weekly, prezentată de renumitul moderator James Richardson, şi cere clubului Steaua să solicite public scuze din partea britanicilor

Pe 11 decembrie, jurnalistul Gregg Bakowski de la The Guardian comenta situaţia pierderii siglei, a culorilor şi a palmaresului clubului Steaua: “Pot pune o poză uriaşă cu un penis pe tricou”. Colegii de emisiune James Richardson, Barry Glendinning şi Iain McIntosh au râs copios pe seama propunerii.

DIALOGUL COMPLET PE TEMA SIGLEI CLUBULUI STEAUA

James Richardson: E interesant, nu? Ce părere aveţi?
Iain McIntosh : Nu-mi prea pasă.

James Richardson: E Steaua Bucureşti! Dacă nu îşi iau numele şi sigla, cum o să-şi spună?
Iain McIntosh: Dacă cineva reuşeşte să-i producă necazuri lui Becali, pentru mine e o persoană bună. (N.red. – Becali) E un personaj dezgustător.

James Richardson: Dar cum rămâne cu fanii? Nu te gândeşti la ei nicio secundă.
Iain McIntosh (se preface afectat): Ai dreptate, ai dreptate. Îmi pare rău. Nu era o prioritate pentru mine. Sper ca fiecare să capete ce doreşte din povestea asta.

James Richardson: E o posibilitate incitantă de a alege un nou nume şi culori.
Gregg Bakowski: Şi un simbol
Iain McIntosh: Un simbol, da.

Bakowski: Fanii nu trebuie să-i spună Steaua. Să înceteze să-i mai spună aşa...  Pot pune o poză uriaşă cu un penis pe tricou (Hohote de râs în studio)
Richardson: La asta nu m-am aşteptat! Cum ar fi?

McIntosh: Becali este înspăimântător atunci când vine vorba de penisuri.
Richardson: De ce este aşa?

McIntosh: Nu-i place ca două persoane cu penis să fie împreună. Este foarte împotrivă. E o exclusivitate cu penisuri.
Richardson: Serios? Mă întreb de ce se simte ameninţat…

McIntosh: Cine ştie!? Cine ar putea să speculeze?! (hohote de râs teribile în studio)
Richardson: Hmmmm.

ASCULTĂ AICI MOMENTUL PROPUNERII JIGNITOARE

Bumbescu: “Nişte nesimţiţi!”

ProSport a discutat cu fotbaliştii care au câştigat Cupa Campionilor în 1986. Cei mai mulţi cer clubului Steaua să ia o poziţie oficială şi să solicite publicaţiei The Guardian şi jurnaliştilor care au realizat emisiunea Football Weekly să-şi ceară public scuze.

Adrian Bumbescu a rămas surprins când a auzit de batjocura jurnaliştilor britanici. “Foarte urât ce au făcut!E un gest mai mult decât deplasat. Ei uită că în afară de câteva echipe de top din Anglia, cu echipa lor naţională sunt la pământ şi nu mai au de ani buni rezultate. Dacă România ar juca acum cu Anglia, sunt convins că i-am bate! Nişte nesimţiţi! Dacă noi făceam asta, imediat cred că eram daţi în judecată. Dar ei şi-au zis probabil că nu se întâmplă nimic dacă mai râd puţin de români”, a declarat Adrian Bumbescu.Fostul câştigător al Cupei Campionilor cu Steaua e de părere că şefii actualului club de fotbal din Ghencea ar trebui “să-i dea în judecată pe cei doi care s-au exprimat atât de jignitor sau măcar să-i determine să-şi ceară scuze. Nu se poate aşa ceva! Ei se cred superiori românilor”.  

Colegul său din apărare, Ştefan Iovan, a declarat: “Nu ai voie să faci asemenea glume pe seama unui club cu o istorie atât de mare. Nimeni nu are voie să denigreze Steaua. Clubul trebuie să le ceară ziaristului şi ziarului să-şi ceară scuze”.

Aflat în Qatar, cu două ore înainte de meciul Lakhwiya - Al Khor , Ladislau Boloni nu a vrut să comenteze foarte mult pe seama jignirii adusă de jurnaliştii britanici: “Cred că m-aş coborî la nivelul lor dacă aş comenta prostiile spuse. Sunt însă convins că Steaua trebuie să solicite explicaţii indiferent de conflictul cu Armata”. Marius Lăcătuş a fost mai rezervat: „Vă miră faptul că ne jignesc? Ba francezii, ba englezii, pe rând râd de noi, de români în general. Ca stelist, mă simt jignit de ceea ce au spus, dar nu i-aş băga în seamă, nu mă interesează prea mult persoanele lor. Cred că îi băgaţi prea mult în seamă dacă daţi amploare acestor jigniri pe care ei le-au adus. Nu ştiu cum vor reacţiona cei de la club, probabil că vor avea o reacţie”.

“Nu e nimic nou. S-a întâmplat şi la emisiunile din Franţa. De 20 de ani, ne calcă toţi pe cap în străinătate şi noi tăcem. Nu se va schimba nimic, ei ne vor jigni în continuare şi noi ne vom ţine gura”
Helmut Duckadam

Gabi Balint consideră că jignirile la adresa Stelei au o cauză clară: lipsa de viziune a conducerii clubului. “Dacă stau să-i bag în seamă pe jurnaliştii britanici ar trebui să fiu şi eu golan şi nu vreau. Suntem în perioada Crăciunului, nu e momentul. E deranjat, însă încerc să las lucrurile care mă deranjează să treacă pe lângă mine. Ce poţi să faci? Acum toată lumea face bancuri pe seama siglei Stelei, s-a ajuns într-o situaţie neplăcută pentru gustul meu. Toate pleacă de la omul care nu conduce cum trebuie. Din cauza asta se fac şi bancurile”.

Întrebat dacă Steaua trebuie să ia atitudine, Balint a răspuns cu o glumă amară: “Care Steaua? Ministerul sau clubul lui Becali?”.

Pe lângă legendele Stelei, jurnaliştii britanici sunt condamnaţi şi de suporteri pe reţelele de socializare. Lui Gregg Bakowski, Barry Glendenning şi Iain MacIntosh, invitaţii emisiunii Football Weekly din 11 decembrie, le-a fost semnalat faptul că glumele despre schimbarea stemei Stelei cu un penis au fost prezentate pe larg de ProSport de către un utilizator din România. Iar aceştia au continuat să discute pe un ton relaxat pe Twitter, atât între ei, cât şi cu alţi utilizatori români. Glendenning, aflat în centrul atenţiei şi în luna mai, atunci când a scris despre Napoli că este o echipă dintr-un oraş care e centru al Mafiei italiene, a comentat sec: ”Din experienţa mea, atunci când am supărat fără să vreau oraşul Napoli, acest scandal a durat doar două zile”, considerând că şi comentariile cu privire la Steaua sunt la fel de neimportante.

Imediat, Bakowski şi MacIntosh - bombardaţi de fanii Stelei pe Twitter cu zeci de mesaje dintre care multe ofensatoare - au intrat în discuţie, argumentându-şi poziţia printr-o glumă la adresa lui George Becali, patronul Stelei, un ”homofob notoriu”, nu o insultă la ”adresa clubului”. ”E o neînţelegere fundamentală a ceea ce s-a spus”, a comentat MacIntosh, iar Bakowski a replicat că ”nu a crezut nimeni că am propus în mod serios înlocuirea stemei cu un penis, era doar o glumă la adresa lui Becali”

Mai mult, MacIntosh chiar s-a delimitat de vorbele spuse în emisiunea Football Weekly, scriind pe Twitter că ”altcineva a spus asta. Eu chiar am spus că nu poţi pune un penis pe stemă, întrucât lui Becali nu o să îi placă”. În aceeaşi conversaţie, MacIntosh a continuat: ”Chiar dacă veţi găsi persoana responsabilă, de ce să îl abuzaţi cu mesaje? A glumit doar, lumea continuă în acelaşi ritm”.

ProSport a solicitat oficial un punct de vedere publicaţiei The Guardian şi aşteaptă răspunsul. Declaraţiile fotbaliştilor campioni au Europei în 1986 vor fi traduse şi trimise prin email jurnaliştilor prezenţi în emisiunea moderată de James Richardson.

Cine e James Richardson
James Richardson a devenit cunoscut după ce a prezentat cunoscuta emisiune Football Italia de pe canalul Channel 4, între 1992 şi 2002. Jurnalistul intervia jucători şi antrenori din Serie A în mod regulat, profitând de faptul că vorbeşte limba italiană la perfecţie. Scrie pentru FourFourTwo şi The Guardian, iar vocea lui poate fi auzită pe comentariul jocului ProEvolution Soccer. Prezintă emisiunea Sunday Night Football de la BT Sports, iar în 2011 a fost votat de cititorii FHM “cea mai importantă autoritate în fotbal din Marea Britanie”.

Cine e Gregg Bakowski

Editor la The Guardian, este prezentat pe site în două fraze: “A avut cândva rolul de a-l ţine pe Damien Duff într-un meci împotriva naţionalei sub 15 a Irlandei. L-a făcut pe Duff să fie atât de bun încât a fost transferat imediat de Blackburn Rovers”. Bakowski şi-a schimbat acum câţiva ani numele. Născut Roughley, el s-a căsătorit cu Anna Bakowski, de origine poloneză, şi i-a preluat numele. Nunta lor a fost ţinută la Centrul cultural polonez din Hammersmith, o suburbie a Londrei, iar luna de miere şi-au petrecut-o în Japonia. Schimbarea sa de nume este un subiect de ironii pe site-uri din Marea Britanie, astfel că Bakowski, fost Roughley, scrie pe pagina sa de Twitter, în finalul prezentării: “Şi, da, mi-am schimbat numele”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.