Becali a CĂLCAT în picioare toate valorile promovate de FIFA şi UEFA şi riscă să o DISTRUGĂ pe Steaua! Clubul ar putea fi exclus din Europa! Francezii, în alertă

22 aug 2012 27700 afişări Liga 1
Becali a CĂLCAT în picioare toate valorile promovate de FIFA şi UEFA şi riscă să o DISTRUGĂ pe Steaua! Clubul ar putea fi exclus din Europa! Francezii, în alertă Becali a CĂLCAT în picioare toate valorile promovate de FIFA şi UEFA, şi riscă să o DISTRUGĂ pe Steaua! Un scenariu de coşmar pentru club! Europa intră în alertă

Steaua riscă sancţiuni dure din partea forurilor fotbalistice, din cauza declaraţiilor făcute de Gigi Becali despre culoarea pielii francezului Sinama Pongolle.

În urmă cu câteva zile, Gigi Becali susţinea în cadrul unei emisiuni televizate că impresarul Traian Gherghişan i l-a propus pe celebrul Sinama Pongolle, a cărui situaţie la Sporting este incertă. Nu pretenţiile fotbalistului l-au făcut însă pe şeful Stelei să refuze: "Ce să fac cu negrul ăsta? Dacă am zis că fac echipă de albi, continuăm aşa", a fost noul criteriu de selecţie la Steaua impus de patronului clubului.

Fără să conştientizeze riscul, omul de afaceri a pus Steaua într-o situaţie periculoasă. Declaraţiile făcute de Gigi Becali au făcut rapid înconjurul lumii, fiind aspru criticate pentru atacul grav asupra drepturilor omului. Surse ProSport susţin că jurnaliştii din Franţa au început deja să facă săpături despre veridicitatea acestor afirmaţii şi este de aşteptat ca scandalul să ia amploare în "Hexagon" în zilele următoare.

Cea mai gravă pedeapsă? Excluderea Stelei din toate competiţiile
UEFA şi FIFA condamnă grav orice astfel de manifestare, iar ieşirile cu caracter rasist au fost aspru pedepsite până acum. Cele două foruri internaţionale au vaste campanii anti-rasism, "Respect" sau "Say no to racism" fiind două exemple. Conform normelor UFEA şi FIFA, toate cluburile afiliate sunt obligate să afişeze cele două mesaje pe stadioane, bilete, în jurul stadioanelor, etc.

Iniţiativele UEFA sunt împinse de la spate de o înştiinţare făcută de Parlamentul European emisă la sfârşitul anului 2005, prin care forul fotbalistic este obligat să ia toate măsurile pentru a preveni şi a pedepsi orice tentativă de rasism. UEFA este obligată să acţioneze atât pe stadioane, cât şi-n afara acestora.

La punctul 6 din înştiinţarea emisă de Parlamentul European, sancţiunile pentru cluburile recidiviste merg până la excluderea din toate competiţiile: "Invităm UEFA şi toţi organizatorii de competiţii să ia în considerare posibilitatea de impune sancţiuni sportive membrilor afiliaţi ai căror suporteri sau jucători săvârşesc acte grave de rasism, inclusiv opţiunea de a elimina echipele recidiviste din competiţiile în care sunt înscrise", se arată în directiva Parlamentului European, al cărui membru Gigi Becali este.

Becali ar invoca lipsa unei funcţii la Steaua
Aşa cum a declarat în mai multe rânduri, Gigi Becali nu mai este în acte patronul Stelei. Europarlamentarul din Pipera a cedat acţiunile nepoţilor săi, tocmai pentru a ocoli sancţiuni aplicate clubului din cauza afirmaţiilor sale. Practic, în momentul de faţă, Gigi Becali nu figurează cu nicio funcţie la Steaua.

Totuşi, clubul din Ghencea riscă în continuare sancţiuni. Aşa cum am citat mai sus, la punctul 6 din documentul emis de Parlamentul European scrie clar că un club de fotbal poate fi pedepsit dacă "dacă jucătorii sau suporterii săvârşesc acte grave de rasism", echipa riscă sancţiuni. Astfel, în cazul unei eventuale anchete UEFA se va dovedi că Gigi Becali nu este oficial al Stelei, acesta ar putea fi judecat ca suporter.

Şeful Stelei este recidivist
Afirmaţiile rasiste făcute la adresa lui Sinama Pongolle ar putea face obiectul unei anchete şi la Curtea Europeană, pentru că şeful grupării din Ghencea deţine şi funcţia de europarlamentar. La Curtea Europeană, Becali face obiectului unui alt proces intentat din cauza unor afirmaţii cu caracter homofob, care au avut legătură cu Steaua.

În 2010, "roş-albaştrii" au încercat să-l transfere pe bulgarul Ivan Ivanov. Mutarea a picat însă după ce presa din ţara sa a scris despre orientarea sexuală a jucătorului, fapt care l-a făcut pe Gigi Becali să declare că "nu voi angaja niciodată homosexuali la Steaua. Curtea Europeană nu poate să schimbe mentalitatea unui om. Discriminare însemnă altceva. Când bruschezi sau jigneşti pe cineva."

Şi Steaua a mai comis-o
În 2009, după partida cu Ujpest din Cupa UEFA, clubul din Ghencea a fost nevoit să joace două meciuri cu porţile închise. Sancţiunea a fost dictată de UEFA după un banner afişat de suporterii Stelei, prin care era insultată originea poporului maghiar. O altă plângere depusă la UEFA i-a aparţinut turcului Yesilova, fost preparator fizic în era Bergodi, care a acuzat clubul in Ghencea că l-a dat afară din cauza religiei sale, acesta fiind musulman.


"Am fost parte a declaraţiilor patronului Stelei. N-am întâlnit niciodată această persoană. Eu, în principiu, condamn orice tentativă de rasism, dar dacă e adevărat, autorităţile din fotbal vor continua...", Sinama Pongolle, pe contul său de Twitter.


Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.