La Suceava se va construi un stadion de 15.000 de locuri care va putea găzdui meciuri din Europa League. Va avea şi pistă de atletism

6 mai 2014 9642 afişări Fotbal Intern
La Suceava se va construi un stadion de 15.000 de locuri care va putea găzdui meciuri din Europa League. Va avea şi pistă de atletism
  • Cel mai mare şi mai modern stadion de fotbal al României, Naţional Arena din Bucureşti, a fost inaugurat pe 6 septembrie 2011 cu ocazia meciului România – Franţa 0-0, la trei ani după începerea construcţiei.

După Naţional Arena, Cluj Arena şi Ilie Oană, autorităţile locale ale mai multor oraşe şi-au manifestat intenţia de a construi stadioane noi. După Craiova, Arad, Târgu-Jiu, Braşov sau Timişoara, a venit rândul primarului din Suceva, Ion Lungu, să anunţe ridicarea unui complex sportiv.

"Avem o primă fază a studiului de prefezabilitate a acestui stadion, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Un stadion cu 15.000 de locuri poate găzdui meciuri din Europa League, eu zic să ne întindem cât ne ţine plapuma. Au venit şi cu nişte schiţe cu proiecte megalomane, dar nu sunt de acord. Eu zic că pentru oraşul nostru un stadion cu 15.000 de locuri este fezabil. Au fost discuţii dacă să aibă sau nu pistă de atletism", a demarat edilul.

Vrea pistă de atletism

Ion Lungu a lăsat să se înţeleagă că arena îi va putea găzdui şi pe sportivii care practică şi alte discipline. "Mai nou, stadioanele se fac fără pistă de atletism, dar eu am zis să facem. S-a făcut o primă estimare şi ar costa undeva la 18 milioane de euro un nou stadion, 1.200 de euro pentru un loc, conform specialiştilor care lucrează la studiul de fezabilitate. Eu sper ca în acest an să aprobăm şi indicatorii tehnico-economici. Trebuie să fim realişti, singura noastră soluţie de a avea un stadion nou este să prindem nişte fonduri europene. Primăria nu are bani să facă un stadion nou, iar un parteneriat public-privat este greu de pus în aplicare pentru că acel investitor şi-ar amortiza foarte greu investiţia din vânzarea de bilete", a continuat Lungu.

Cai verzi pe pereţi!?

"Mai sunt unii care visează cai verzi pe pereţi, vor să le dai jumătate de oraş ca să facă un stadion. Sunt foarte mulţi primari din România care au ridicat această problemă, că vor să construiască stadioane. În majoritatea oraşelor din ţară, stadioanele sunt vechi, de 60-70 de ani, cu vreo două excepţii, ca Ploieştiul şi Clujul”, a încheiat primarul oraşului.

  • În acest moment, Suceava are o echipă în Liga 2, Rapid CFR, care se luptă în play-out pentru a nu retrograda.
  • Stadionul Municipal Areni, actuala arenă din Suceva, a fost inaugurat în anul 1963 şi are 12.500 de locuri. Stadionul a găzduit meciurile de Divizia A jucate de echipa de fotbal NC Foresta Suceava, timp de trei sezoane (1997-1998, 1998-1999, 2000-2001).4.209 euro este costul per scaun al Arenei Naţionale, ceea ce plasează stadionul din România pe locul 12 în lume într-un top alcătuit din 28 de stadioane construite din 2005 şi până în 2013.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.