FRF a plătit, în 2016, 628.000 de euro pentru reîncadrarea angajaţilor concediaţi abuziv, după ce a pierdut procesele cu ei. Suma o depăşeşte pe cea cheltuită de federaţie cu investiţiile

11 dec 2017 4223 afişări Fotbal Intern
FRF a plătit, în 2016, 628.000 de euro pentru reîncadrarea angajaţilor concediaţi abuziv, după ce a pierdut procesele cu ei. Suma o depăşeşte pe cea cheltuită de federaţie cu investiţiile

Federaţia Română de Fotbal a plătit în 2016, potrivit propriilor documente, suma de 628.000 de euro pentru reîncadrarea angajaţilor concediaţi şi care au demonstrat în instanţă că li s-a făcut o nedreptate.

În aceeaşi perioadă, suma alocată de federaţie investiţiilor a fost de numai 556.000 de euro.

Banii cheltuiţi cu repunerea în drepturi a oamenilor după deciziile de concediere luate de conducerea FRF nu sunt o surpriză decât în aparenţă şi numai pentru cei din afară. După venirea la federaţie, pentru a scăpa de angajaţii consideraţi „ai lui Mircea Sandu“ şi pentru a le face loc propriilor colaboratori, Burleanu a recurs la concedieri ilegale despre care ştia că vor costa bugetul FRF sume importante. Conform documentelor din contabilitate, federaţia avea, la 31 decembrie 2015, provizioane în valoare de 3,24 milioane de lei (peste 720.000 de euro) în aşteptarea deznodământului din procesele cu 7 persoane, între care Dumitru Mihalache, Florin Prunea şi regretatul Didi Prodan. Asta însemna că FRF pusese deoparte aceşti bani, luând în calcul că e probabil să piardă acţiunile în instanţă.

Familia lui Prodan continuă lupta cu Burleanu. Dacă urmaşii lui Didi vor câştiga, FRF va plăti, la anul, alţi 90.000 de euro

Deocamdată, familiei lui Prodan nu i s-a dat încă nimic, pentru că federaţia a câştigat în primă instanţă, la Tribunalul Ilfov, contestaţia la decizia de concediere făcută de fostul internaţional. Apoi, în toamna anului trecut, Didi a murit. Familia acestuia a contestat sentinţa la Curtea de Apel. Un nou termen de judecată a fost fixat pentru luna februarie a anului viitor. Dacă urmaşii lui Prodan vor primi satisfacţie, atunci bugetul FRF va fi încărcat şi anul viitor cu alţi 415.000 de lei (circa 90.000 de euro) numai din acest proces. Lor li se vor adăuga banii datoraţi lui Dumitru Mihalace, alt director al administraţiei Mircea Sandu care a obţinut o sentinţă definitivă favorabilă. Pentru că FRF nu a pus în aplicare decizia tribunalului, Mihalache execută silit federaţia, care e obligată să-i achite toţi banii şi chiar să-l repună în funcţie.

Cazul Prodan a fost o excepţie. În general, cei concediaţi abuziv au obţinut satisfacţie în instanţă. Prunea şi Mihalache au câştigat procesele şi au obţinut sume foarte mari. Alţi foşti angajaţi (precum Bărgăoanu) au câştigat în primă instanţă, apoi au ajuns la o înţelegere cu Burleanu şi şi-au retras pretenţiile. Iar alţii au câştigat şi au executat silit FRF.

În 2015, FRF plătise alţi 178.000 de euro pentru angajaţii nedreptăţiţi


După cum se poate vedea, FRF a plătit, în 2015-2016, peste 800.000 de euro doar pentru a pune în aplicare sentinţele din procesele pierdute cu angajaţii. Federaţia a terminat cu deficit contabil atât în 2015, cât şi în 2016, deşi în ultimul din aceşti doi ani UEFA a virat în conturile FRF 8,5 milioane de euro 

Numai în cazul lui Florin Prunea, suma plătită de federaţie a fost de 480.000 de euro: aproximativ 300.000 – banii intraţi în conturile ex-directorului de relaţii internaţionale al FRF, iar 180.000 – taxe şi impozite către bugetul de stat. Cazul lui Prunea e interesant, pentru că acesta a fost concediat pe vremea lui Mircea Sandu, după scandalul din dosarul „mită pentru arbitri“. Ulterior, fostul internaţional a fost declarat nevinovat şi şi-a cerut drepturile, socotind că a fost concediat abuziv. Prunea a relatat că, iniţial, ajunsese la o înţelegere cu Burleanu, care a acceptat o plată eşalonată a banilor, însă ulterior noul şef al FRF n-a mai recunoscut promisiunea. S-a ajuns în tribunal, Prunea a câştigat şi federaţia a fost silită să achite toată suma odată.

Anul 2016 nu a fost primul în care FRF a plătit sume mari pentru că a dat afară ilegal oamenii. În 2015, administraţia Burleanu a plătit 178.000 de euro pentru reîncadrarea angajaţilor şi plata drepturilor salariale. Suma este atât de mică, raportat la cea din 2016, pentru că 2015 a fost doar al doilea an al mandatului lui Răzvan Burleanu, iar procesele erau în plină derulare – majoritatea încă nu epuizaseră toate căile de apel.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.