REPORTAJ - ProSport vă prezintă poveştile din fotbalul mic. Antrenorul Ioan Sabău îşi conduce echipa din scaunul cu rotile!

26 ian 2014 13683 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
REPORTAJ - ProSport vă prezintă poveştile din fotbalul mic. Antrenorul Ioan Sabău îşi conduce echipa din scaunul cu rotile! 26 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/11964611/2/thd3553.jpg

Fotbalul amator naşte poveşti uluitoare. Aici nu e vorba de bani, de faimă sau de obiective măreţe. Totul se face dintr-o pasiune dusă la extrem. În Liga a V-a din judeţul Cluj există un antrenor, Ioan Sabău (56 de ani), care poate primi oricând un premiu pentru curaj. Curajul de a-şi învinge soarta şi a-şi trăi visul de a antrena o echipă de fotbal chiar dacă soarta l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. Ioan Sabău e numele parcă predestinat pentru fotbal. „L-am cunoscut şi pe Ioan Ovidiu Sabău. Era copil şi eu aveam o echipă în pe lângă Valea Florilor, de unde este el. Jucam între sate şi mă ruga şi el să-l bag în teren. Era copil însă şi-mi era frică să nu se accidenteze pentru că se juca dur”, spune tehnicianul lui FC Iris Cluj, din Liga a V-a.

Mocirla care nu se simte

Se apropie de terenul mocirlos, unde se încăpăţânează să facă de două ori pe săptămână naveta, dintr-un sat de lângă Cluj Napoca, pentru antrenament. Până aici nimic anormal, dar îţi dai seama imediat că un astfel de drum făcut în cărucior cu rotile e mult mai greu decât pentru oricine altcineva. Din 2012 face fotbal fără ca picioarele să-l mai ajute.

Evită elegant subiectul şi îşi ascunde deznădejdea: „Am avut probleme cu circulaţia”. Jucătorii de la Iris Cluj încep să vină la antrenament, cu maşinile sau pe jos. Îşi aduc în pungi de plastic sau în ghiozdane echipamentul, pe care îl îmbracă chiar pe teren. „Aici facem fotbal din pură pasiune. Avem două antrenamente pe săptămână, dar nu-i pot obliga să vină toţi”, explică Ioan Sabău.

„Vreau seriozitate”

Încet, încet se adună 12 jucători şi începe şedinţa tehnică de dinaintea antrenamentului. Jucătorii se strâng în jurul scaunului cu rotile şi îl ascultă cu respect pe „Nea Aşchiuţă”, cum îi spun prietenii. Ei îl consideră antrenorul lor şi nu un om în scaun cu rotile. „Vreau seriozitate. Trageţi aer pe nas şi daţi afară pe gură, ca să nu răciţi”, le transmite tehnicianul, care mai povesteşte despre viaţa lui în timp, dar rămâne în permanenţă cu un ochi pe jucători. A intrat singur în fotbal, fără ca cineva să-l susţină. „În 1978, când m-am întors din armată am venit decis să fac echipă la Boju. Am mers la AJF şi acolo era Mihai Adam, fostul golgheter de la “U” Cluj şi CFR. Mi-a spus să-i pun nume Recolta. Atunci am avut primele contacte cu fotbalul. Am fost şi arbitru 3 ani, la liga a V-a. În 1983 am terminat cursul de instructor de fotbal, iar din 2007 sunt antrenor la FC Iris Cluj”, e povestea lui „Mister” din Liga a V-a.

Gol în poarta dintre cauciucuri

Se laudă că a fost CFR-ist dintotdeauna, nu doar de când au apărut performanţele. „Am fost în galeria CFR-ului până la promovarea în Liga I. Mergeam şi în Liga a III-a la meciuri. Am lucrat la Uzina 16 Februarie şi acolo toţi ţineau cu CFR. Am fost legat de acel stadion. În 1972 am descărcat pământul din care s-a făcut gazonul. Mi-a plăcut mult să merg la meciuri. Am fost şi la Craiova, în Cupele Europene, pe vremea Craiovei Maxima”, îşi aminteşte Ioan Sabău.
Sesiunea de alergări se încheie şi jucătorii încing o miuţă, folosind 4 cauciucuri de tractor, pe post de bare ale porţilor. E momentul în care „Nea Aşchiuţă” uită de mocirla din teren, de amatorism şi de faptul că e în scaun cu rotile. E momentul în care se simte cu adevărat antrenor şi îşi poate trăi un vis pe care a refuzat să-l considere interzis.

Foto: Dan Tăuţan

CITEŞTE ŞI: ProSport vă prezintă poveştile fotbalului mic şi eroii lui. Atacantul cu un singur ochi care a înscris 42 de goluri în ultimul sezon

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.