EXCLUSIV | Fără "Rapid" în nume? Planul Academiei Rapid pentru ca echipa să poată promova în Liga 3, după ce a rămas fără personalitate juridică. ProSport vă prezintă soluţiile. Ce avantaje apar dacă Academia devine Redivivus

21 ian 2018 5633 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
EXCLUSIV | Fără "Rapid" în nume? Planul Academiei Rapid pentru ca echipa să poată promova în Liga 3, după ce a rămas fără personalitate juridică. ProSport vă prezintă soluţiile. Ce avantaje apar dacă Academia devine Redivivus Ovidiu Burcă, Dan Tudorache şi Daniel Pancu trebuie să găsească urgent o soluţie pentru a scoate clubul pe care-l conduc din criză 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16940774/3/burleanu-si-poporul-mediafax-foto-marian-ilie.jpg

Deşi năucitor, şocul loviturii primite vineri de Academia Rapid – Tribunalul Bucureşti i-a respins definitiv cererea de a primi personalitate juridică, lucru dezvăluit exclusiv AICI de ProSport – poate fi absorbit, în anumite circumstanţe, iar clubul păstrează o mică marjă de manevră, pe care oficialii grupării încearcă să o valorifice, spun sursele ProSport. Miza – aşa cum am scris încă de sâmbătă – este foarte mare: personalitatea juridică a asociaţiei este necesară pentru a căpăta Certificatul de Identitate Sportivă (CIS), fără de care nu se poate disputa barajul de promovare în Liga 3.

ProSport a aflat că factorii de decizie de la Academia Rapid gândesc să facă un dosar nou pe care să-l depună la tribunal, dar sacrificând denumirea actuală – devenită o povară în perspectiva planului de a promova în Liga 3. Toată operaţiunea e obligatoriu să se încheie până la ora disputării barajului (presupunând că echipa va învinge Steaua şi va câştiga Liga 4 Bucureşti).

Ghinion: FRF a stabilit, în decembrie 2017, că echipele nu mai pot intra la baraj fără să deţină personalitate juridică


Acum o lună, Răzvan Burleanu a pus punct haosului care domnea de ani în şir la nivelul Ligii 3, unde ajungeau echipe fără CIS şi fără personalitate juridică. Măsura, aplicabilă chiar din acest sezon, a avut un efect secundar neaşteptat, complicând viaţa Academiei Rapid. FOTO: Mediafax

Totul pleacă de la regulamentul de disputare a meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, aprobat în decembrie 2017 de Comitetul Executiv al FRF. După mulţi ani de haos, perpetuat din mandatul lui Mircea Sandu, conducerea federaţiei a spus stop chiar în acest sezon (este un amănunt cu ghinion pentru Academie, care dacă ar fi fost anul trecut, de exemplu, în această situaţie, n-ar fi avut problemele actuale).

Până acum, deşi regulamentul FRF nu permitea ca echipele fără CIS şi personalitate juridică să joace în Liga 3, o lacună legislativă strecura astfel de cluburi în eşaloanele superioare, generând un mare haos. Legea Sportului prevede că în campionatele judeţene pot participa formaţii şi cu, şi fără personalitate juridică. Aşa ajungeau la barajul de promovare echipe fără CIS. Acestea câştigau şi intrau în Liga 3, unde teoretic n-aveau drept de joc. Dar tot regulamentele FRF prevăd că are prioritate meritul sportiv. Aşa că se închideau ochii de către conducerea federaţiei, echipele fiind acceptate în Liga 3 fără să fie afiliate, dar cu cerinţa expresă de a obţine CIS-ul până la finalul sezonului. Doar că unele cluburi nu reuşeau acest lucru nici după un an, ceea ce punea FRF într-o situaţie fără ieşire.

Din decembrie 2017, acest lucru nu se mai poate: nu ai CIS, nu joci barajul de promovare. Fără personalitate juridică le va fi imposibil să promoveze. Există regulamentul privind meciurile de baraj, care spune că trebuie să ai CIS eliberat de MTS. Iar MTS nu dă CIS fără personalitate juridică. Numai DJTS dă CIS-uri provizorii, pentru cluburile fără personalitate juridică, dar acestea nu sunt valabile la FRF“, explică un specialist în legislaţie sportivă.

Problema din Ordonanţa 26/2000: mai există o asociaţie Rapid

În acest punct ajungem la Academia Rapid. Pentru acest club se conturează două soluţii legale ca să iasă din criza actuală. Ambele au, însă, aşa cum veţi vedea, o doză de incertitudine.

La Ministerul Justiţiei tocmai au expirat trei rezervări de nume făcute de conducătorii Academiei: Fundaţia Prietenii Rapidului, Fundaţia Academia Rapid, Rapid Aristocratic. Primele două pot fi prelungite încă trei luni, conform legii. Toate au, însă, o mare problemă, explică sursele ProSport. „Ei pot încerca să obţină din nou personalitatea juridică, dar fără ca noua denumire să mai conţină cuvântul «Rapid». Trebuie să evite încălcarea dispoziţiilor Ordonanţei 26/2000 (n.r. – Art 7, Alin. 3: „Este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea alte persoane juridice fără scop patrimonial, constituite potrivit prevederilor prezentei ordonanţe. Astfel, o denumire este susceptibilă de a fi apropriată dacă nu aparţine unei alte persoane juridice fără scop patrimonial de acelaşi fel – asociaţie, fundaţie sau federaţie – prin înscrierea ei anterioară în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial“). Aşadar, fără Rapid. Soluţia ar fi să nu se mai numească Rapid. Să fie, să zicem, CFR 1921. Am dat un exemplu. Sau oricare altă denumire care nu conţine Rapid“, intră în detalii unul din experţii specializaţi în astfel de speţe şi care, întâmplător, e la curent cu situaţia giuleştenilor. Textul Ordonanţei 26/2000 poate fi consultat aici

„Drumul cel mai scurt: Academia să-şi schimbe numele în Redivivus, care are deja personalitate juridică“


Toate evenimentele şi contractele sunt încheiate, în numele Academiei Rapid, de AS CS Rapid Redivivus 2017, care este şi membru fondator al clubului înscris în Liga 4. Acest lucru reprezintă, spun specialiştii consultaţi de ProSport, un atu în perspectiva schimbării numelui Academia Rapid în Redivivus Rapid. Criza s-ar rezolva, astfel, destul de uşor, dar cu preţul sacrificării actualului brand

Mai există, însă, o a doua posibilitate, chiar mai simplă şi mai la îndemână decât prima, prin care conducătorii Academiei Rapid pot soluţiona criza în care au intrat: trecerea la numele Redivivus Rapid 2017, asociaţie care este membru fondator al Academiei Rapid şi are personalitate juridică din iunie 2017. „Aici ar fi drumul cel mai scurt. Cei de la Academie pot face schimb de denumire din Academia Rapid în Redivivus Rapid, dacă ultimii au deja personalitatea juridică. Marele avantaj este că, în acest caz, pot face schimbarea chiar în timpul sezonului, dacă echipa care joacă acum nu are personalitate juridică. Se poate face această schimbare în mod excepţional. Deci, repet, e o situaţie excepţională, valabilă doar la Liga 4 şi doar pentru cluburile care nu au personalitate juridică“, garantează unul din specialiştii consultaţi de ProSport.

Procedura este următoarea: „Te duci la AMFB şi spui «eu, Academia Rapid, am obţinut personalitatea juridică pe Redivivus Rapid. Te rog să-mi schimbi denumirea ca să pot juca la baraj!». Cei de la AMFB sunt obligaţi să fie de acord, pentru că altfel încalcă dreptul sportiv de a promova. Cei de la club sunt aceiaşi, numai că în loc de Academia se numesc Redivivus. Cu atât mai mult au argumente la AMFB să le schimbe denumirea din Academia în Redivivus, pentru că ei au făcut toate tranzacţiile pe Redivivus crezând că Academia va primi personalitatea juridică“.

Juristul care a explicat situaţia a avut, în final, şi un sfat pentru şefii Academiei Rapid: „Eu le-aş spune aşa, că trebuie să discute cu AMFB, să afle posibilităţile pe care le au, după deciziile luate de Comitetul Executiv al FRF din decembrie 2017“.

La argumentele de mai sus, ProSport mai adaugă două avantaje, dacă Academia se transformă în Redivivus: atât contractul de parteneriat cu Primăria Sectorului 1, cât şi contractul de închiriere a stadionului Rapid au fost făcute cu Redivivus 2017. Deci, lucrurile ar fi mult mai simple aşa.

Şi această soluţie are însă un cui al lui Pepelea. Specialiştii consultaţi de ProSport şi-au exprimat, toţi, nedumerirea că tribunalul a acordat în iunie anul trecut personalitate juridică unei asociaţii (Redivivus Rapid 2017) care conţine numele „Rapid“ şi au avansat o condiţie: totul rămâne în picioare dacă nu cumva va fi contestată în instanţă şi această denumire. Iar tabere interesate să atace Redivivus există cu siguranţă, pentru că mişcarea rapidistă e spartă în numeroase facţiuni rivale. Vârf de lance a fost, până acum, AFC Rapid, dar mai există un club, fondat de suporterii de la T2 şi numit Frumoşii Nebuni ai Rapidului, care de asemenea a intrat în opoziţie cu Academia.

În orice caz, la Academia Rapid problema pare a fi în primul rând de ordin juridic. Apelul de la Tribunalul Bucureşti s-a pierdut stupid vineri, instanţa descoperind că avocaţii Academiei depuseseră recursul pe 7 decembrie 2017, când termenul limită până la care se putea face acest lucru expirase pe 4 decembrie. Cu numai câteva săptămâni în urmă, Academia a pierdut la masa verde un meci din turul campionatului, deoarece s-a descoperit că folosise un fotbalist fără drept de joc.
Acest lucru - precaritatea zonei juridice a clubului - a fost recunoscut şi de Daniel Pancu, fotbalist şi director tehnic la Academia Rapid, care duminică a comentat, pentru DigiSport: "Noi primim asigurări zilnic că nu va fi nicio problemă, dar a fost o gafă impardonabilă. Nu pot fi iertate astfel de lucruri! Cei care au greşit să răspundă. Era pregătit planul «B», din ce înţeleg. Ne vom numi altfel, probabil. Sunt oameni aici care vor binele Rapidului. Nu ştiu însă cum ne vom numi în acest retur, iar lucrurile nu sunt clare".

AFC Rapid, principalul opozant, a intervenit la tribunal împotriva Academiei. O rivalitate înecată în suspiciuni


Cei de la Academia Rapid îl suspectează pe George Copos că ar sta în spatele AFC Rapid. FOTO: Mediafax

Trebuie spus că problemele întâmpinate de Academia Rapid au fost generate de lupta cu rivalii de la AFC Rapid (şi ei, competitori tot în Liga 4 Bucureşti). Aceştia au invocat Ordonanţa 26/2000 la Judecătoria Sectorului 1, când Academiei i s-a respins în primă instanţă primirea personalităţii juridice. Tot cei de la AFC Rapid au făcut opoziţie şi la Tribunalul Bucureşti, când judecătoarele au sesizat depunerea tardivă a apelului de către Academie. Cei de la Academia Rapid bănuiesc că în spatele AFC Rapid s-ar afla George Copos – o serie de lucruri neclare învăluie această echipă încă din 2016, iar ProSport a semnalat aceste suspiciuni în premieră, la vremea respectivă.

Articolele respective, destul de lămuritoare pentru originea războiului de acum, pot fi citite aici, aici, aici şi aici, cu menţiunea că grupul de membri ai Clubului Aristocratic Rapid, care a constituit motorul Academiei, a fondat, în 2016, Mişcarea CFR, echipă între timp dispărută. Adversitatea dintre fondatorii Academiei şi AFC Rapid s-a păstrat, în schimb, nealterată, mutându-se în mediul virtual şi pe holurile tribunalelor.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.