"Nu e glumă!" UNIC ÎN LUME | Un club din România a discutat să construiască un şanţ cu apă şi crocodili pentru ca fanii să nu mai intre pe teren: "Îi cumpărăm de la pet shop din Râmnicu Vâlcea". FRF a comandat o anchetă

19 nov 2014 3294 afişări Fotbal Intern
"Nu e glumă!" UNIC ÎN LUME | Un club din România a discutat să construiască un şanţ cu apă şi crocodili pentru ca fanii să nu mai intre pe teren: "Îi cumpărăm de la pet shop din Râmnicu Vâlcea". FRF a comandat o anchetă

Un club din România a vrut să sape un şanţ între tribune şi gazon, pe care să-l umple cu crocodili. Scopul era descurajarea suporterilor în tentativa lor de a intra pe teren. Pare o glumă, dar întâmplarea a avut loc în 2002 şi a fost republicată în această dimineaţă de publicaţia The Guardian,

În cadrul rubricii "The Knowledge", găzduită de celebra publicaţie The Guardian, un cititor englez întreabă dacă întâmplarea chiar este reală: "Este adevărat că o echipă din România a săpat un şanţ pentru a-i opri pe suporteri să mai intre pe teren?", se întreabă Ben Evans. Răspunsul ziariştilor englezi? "Incredibil, dar această încercare de a opri huliganii chiar a fost planificată".

Episodul a avut loc în 2002, în liga a patra din România. După cum se ştie, măsurile de securitate la un asemenea nivel sunt minime şi de multe ori jucătorii sau arbitrii sunt agresaţi de public. Printre altele, Steaua Nicolae Bălcescu, o echipă din divizia a patra, s-a confruntat deseori cu astfel de probleme. Atât de mult încât echipa a fost ameninţată cu excluderea din cauza violenţei suporterilor.

În disperare de cauză, Alexandru Crînguş, preşedintele clubului, a venit cu o propunere unică în lume, fără nicio exagerare: un şanţ cu apă şi crocodili, care ar fi urmat să fie săpat între tribune şi gazon: "Nu este o glumă", a insistat aceasta. "Putem obţine crocodilii destul de uşor şi-i putem hrăni cu carne de la un abator local. Şanţul este planificat să fie suficient de larg astfel încât să nu poată nimeni sări peste el. Oricine ar face acest lucru, ar urma să dea peste crocodili. Cred că problema fanilor care intră pe teren ar fi rezolvată astfel odată pentru toteauna".

"Şi dacă un jucător alunecă în afara terenului?", se întreabă cei de la The Guardian. Crînguş a găsit soluţia şi pentru o astfel de variantă: "Şanţul ar fi fost construit departe de gazon, astfel încât să se evite astfel de nenorociri". Cât despre întreţinerea crocodililor, apa din şanţuri ar fi urmat să fie încălzită printr-o instalaţie electrică, pentru ca aceştia să reziste temperaturilor din România. Sursa citată susţine că această propunere chiar a fost luată în vedere de autorităţile locale.

Crocodili de la pet shop şi tactica de pe masa de biliard

Întâmplarea a fost relatătă şi de site-ul UEFA, într-un material publicat în 2002. Ce spunea atunci Alexandru Crînguş, viceprimar şi preşedintele clubului Steaua Nicolae Bălcescu pare ireal: "Mi-am pus oamenii să sape un şanţ şi să-l umple cu apă. Acum veţi vedea doar raţe înotând acolo, dar în primăvară veţi avea un adevărat şoc. Am o idee care pare nebunească, dar cred că ne va ajuta. Am fost în Râmnicu Vâlcea şi am văzut crocodili într-un pet shop. Am întrebat cât costă şi am aflat că unul e doar 470 de euro, m-am dus direct la firmele locale ca să cer sponsorizare. De îndată ce va fi cald, îi vom băga în şanţurile cu apă. Nu cred că vom mai avea probleme cu invadarea terenului. "

Interesant este şi că Steaua Nicolae Bălcescu putea avea şanţuri pline cu crocodile, dar nu şi un stadion decent. Jucătorii se schimbau atunci în barul lui Alexandru Crîngus, deoarece nu aveau vestiare la stadion. Tot în bar era explicată şi tactica, pe o masă de biliard, cu bile pe post de jucători.

Mircea Sandu a vrut să ancheteze crocodilii

La 12 ani de la poveste, ProSport l-a contactat pe Constantin Pintilie, preşedintele AJF Vâlcea. Acesta şi-a adus aminte de întâmplare şi susţine că FRF - insitituţie condusă atunci de Mircea Sandu - a comandat o anchetă, după ce declaraţiile lui Alexandru Crînguş au apărut în presa din România şi în cea din străinătate

"Nu se mai ocupă de crocodili. Atunci am primit şi hârtie oficială de la FRF, ne-a recomandat să anchetăm ce e povestea asta cu crocodilii. Am fost acolo, am vorbit cu oamenii, mi-au zis că au glumit. Că ei voiau doar să sperie arbitrii. Bineînţeles, am trimis răspunsul înapoi la Federaţie", a lămurit Constantin Pintilie situaţia de atunci.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.