Oradea a început demersurile pentru construirea unui nou stadion în orașul care nu are echipe de fotbal în primele două ligi. Cât va costa, câte locuri va avea și când ar putea fi gata

Marius ANGHEL 13 Oct. 2020, 15:49 Liga 3

Fără echipă de fotbal în primele două ligi, municipiul Oradea ar putea beneficia în scurt timp de un stadion nou, de categoria UEFA 4. Autoritățile locale au trecut la fapte și au aprobat luni, în ultima ședință din mandat, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a viitorului stadion de 16.291 de locuri, din strada Făgărașului, scrie eBihoreanul. În acest moment, în orașul din nord-vestul țării se construiește și o sală polivalentă în valoare de aproape 28 de milioane de euro.

Stadion nou la Oradea. Va costa aproximativ 45 de milioane de euro și va avea 16.291 de locuri

Stadionul din Oradea va avea 16.291 de locuri și va beneficia de parcare subterană, hotel, centru spa, valoarea estimată a investiției urmând a fi de peste 45 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit Studiului de Fezabilitate, din suma de 45,68 milioane euro, fără TVA, stadionul și incinta de joc vor costa 34,26 milioane euro. Hotelul arenei este estimat la 7,88 milioane euro, iar parcajul subteran cu 150 de locuri și piațeta de deasupra vor costa încă 3,54 milioane euro.

”Acest proiect va fi finanțat din fonduri guvernamentale, dar avem și noi cota noastră, care se referă la exproprieri în zonă”, a declarat, citat de eBihoreanul, primarul ales Florin Birta, care a vorbit și despre costul exproprierilor, estimat la circa 5,35 milioane euro: ”Se va expropria amprenta blocurilor firmei Selina pentru a putea fi dată Hotărârea de Guvern, iar apoi, în paralel cu lucrările, celelalte proprietăți.”

Lucările sunt estimate a începe în 2021 și să se încheie trei ani mai târziu. ”Eu sper că, dacă totul merge în regulă, în anul 2024 stadionul va fi funcțional”, a mai spus noul primar al orașului Oradea, Birta, care îl urmează pe Ilie Bolojan.

MLPDA: ”Oradea va putea beneficia de un complex sportiv la standarde internaționale”

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a anunțat, la rândul său, demersurile făcute de Consiliul Local Oradea.

”Oradea (jud. #Bihor) va putea beneficia de un complex sportiv la standarde internaționale!
? Studiul de fezabilitate a fost aprobat în ședința Consiliului Local al Municipiului, iar, în perioada următoare, proiectul trebuie să fie susținut în comisiile de specialitate din Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei și Compania Națională de Investiții, astfel încât indicatorii tehnico-economici să fie aprobați într-o viitoare ședință de Guvern.
? Autoritățile locale și-au propus ca viitorul complex să fie situat pe Strada Făgărașului și să cuprindă:
? stadion de categoria UEFA4, cu 16.291 de locuri;
? piață de acces pietonal şi parcare subterană cu 150 de locuri;
? hotel, zonă de conferințe şi centru spa.
? Valoarea estimată a investiției este de peste 45 de milioane de euro, plus TVA.
❗️În prezent, obiectivul este inclus pe lista-sinteză a complexurilor sportive realizate de CNI”, a anunțat MLPDA pe pagina sa de Facebook.

În vară, fostul primar al orașului Oradea, Ilie Bolojan, mergea în vizită la stadionul Municipal din Târgu Jiu pentru a se interesa de proiectul respectivei arene unde joacă Pandurii Târgu Jiu și Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Oradea are o singură echipă la nivel național, în Liga 3, pe CA Oradea

Clubul emblematic al municipiului de reședință al județului Bihor, FC Bihor Oradea, a dispărut de pe harta fotbalistică în 2016, când s-a desființat în timpul acelei ediții de Liga 2 după ce primăria și-a retras sprijinul financiar.

Singura echipă a Oradei care activează la nivel național este CA Oradea, nou-promovată în această vară în Liga 3. Luceafărul Oradea, altă echipă prezentă în Liga 3, are doar în titulatură Oradea, fiindcă, de fapt, aceasta își desfășoară activitatea la Sânmartin, o comună din apropiere.

CAO își desfășoară meciuri pe bătrânul ”Iuliu Bodola”.

Actualul stadion principal al orașului, ”Iuliu Bodola”, a fost construit în 1924 și îmbunătățit ultima dată în 2007.

Oradea va avea și o nouă Sală Polivalentă

La Oradea, în această perioadă se construiește nouă Sală Polivalentă a orașului.

Aceasta va avea o capacitate de 5.000 de locuri şi este construită în vecinătatea Campusului Universităţii Oradea, pe spaţiul ocupat în trecut de Piaţa Obor.

Lucrările de amenajare a sălii, în valoare de 27,6 milioane euro, sunt realizate de Compania Naţională de Investiţii, contribuţia municipalităţii orădene ridicându-se la 5,2 milioane euro.

Stadiul lucrărilor la noua Sală Polivalentă din Oradea se află la jumătate.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/oradea-face-pasi-in-fata-pentru-construirea-unui-nou-stadion-primarul-ilie-bolojan-spune-la-ce-concluzii-a-ajuns-dupa-ce-a-vizitat-arena-din-targu-jiu-pe-care-o-lua-ca-exemplu-19134288

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-stadiul-lucrarilor-la-noul-stadion-giulesti-santierul-arenei-rapidului-pare-a-fi-parasit-19152379

Marius ANGHEL 13 Oct. 2020, 15:49 Liga 3
Pe aceeași temă