Tragedia care a născut multe semne de întrebare. Controversatul deces al vărului lui Victor Piţurcă

20 sep 2015 7014 afişări Diverse
Tragedia care a născut multe semne de întrebare. Controversatul deces al vărului lui Victor Piţurcă
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

O publicaţie spaniolă reia discuţiile despre moartea lui Florin Piţurcă, un fost fotbalist văr cu fostul selecţioner, care a decedat în condiţii suspecte în anul 1978. Sub titlul ”Conspiraţia Piţurcă”, cei de la Vavel.com readuc în prim plan un episod tragic din istoria fotbalului românesc.

Materialul despre Florin Piţurcă începe cu o scurtă introducere despre goana comuniştilor de a se acoperi de glorie prin sport. Există bănuiala că aceştia nu foloseau cele mai fericite metode, în încercarea de a atinge cele mai înalte performanţe. Autorul materialului, Mariano Jesus Camacho, notează că în timpul mandatului lui Nicolae Ceauşescu, sportivilor le erau deseori administrate substanţe dopante, care să-i ajute să obţină rezultate lăudabile. Însă nu de puţine ori s-a ajuns la tragedii.Una dintre cele mai cunoscute este cea a lui Florin Piţurcă, văr de-al treilea cu Victor Piţurcă. În 1978, era legitimat la FCM Drobeta Turnu Severin, liga a treia. Pe 10 decembrie, a venit tragedia care a născut ulterior poveşti peste poveşti, de care au fost interesaţi chiar şi jurnaliştii din Occident.

În acea zi, Drobeta Turnu Severin a disputat un meci cu Metalul Bucureşti. La scurt timp după ce s-a terminat partida, Florin Piţurcă a fost găsit mort în baie de soţia lui. Varianta oficială, infarct miocardic acut inferior. Cea nefocială a stârnit însă multe discuţii şi controverse. Se spune că la pauza meciului cu Metalul Bucureşti, jucătorii lui FCM Drobeta Turnu Severin au primit din partea medicului echipei un ceai ciudat, cu mai multe medicamente în el. După finalul partidei, Florin Piţurcă a mers acasă, i-a spus soţiei că-i este rău, a mers la baie şi, după câteva minute, a fost găsit mort.


Sursa foto: editie.ro

A fost o lovitură cruntă pentru familia jucătorului de 20 de ani, mai ales pentru tatăl acestuia, Maximilian. Florin Piţurcă a fost înmormântat în cimitirul Dorobănţia, iar Maximilan Piţurcă a făcut eforturi considerabile pentru a-i ridica o statuie fiului său. După ce şi-a înmormântat fiul, a petrecut fiecare seară până la finalul vieţii alături de mormântul lui Florin. Şi-a improvizat o cămăruţă şi a dormit acolo.

În martie 1989, Zoia Ceauşescu, fiica lui Nicolae Ceauşescu, a ordonat demolarea monumentului ridicat de Maximilian Piţurcă în memoria fiului său. Aflată în trecere prin acea zonă, aceasta s-a arătat deranjată de statuie. Maximilian Piţurcă a salvat statuia din calea picamărelor, dar se spune că a aruncat atunci un blestem asupra familiei Ceauşescu. “Într-un an eu o să mă întorc aici, dar voi nu veţi mai fi!” În decembrie 1989, soţii Ceauşescu aveau să fie împuşcaţi, dar Zoia a scăpat.


Sursa foto: editie.ro

Maximilian Piţurcă a decedat în anul 1994 şi, înainte cu puţin timp înainte să moară, simţindu-şi sfârşitul, a declarat: ”Sunt foarte fericit că în curând îl voi vedea din nou pe fiul meu”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.