Sportul e prezent la Oscar cu drama „Foxcatcher”. Filmul este inspirat de o povestea reală: asasinarea unui campion olimpic de către un miliardar american. Un român a fost invitat la un turneu organizat de criminal

Autor: Florin Marian Publicat: 25 Jan. 2015, 20:20 Actualizat: 25 Jan. 2015, 20:21 Diverse

Șocant, incredibil, terifiant. Trei cuvinte care ilustrează perfect filmul „Foxcatcher”, regizat de Bennett Miller („Moneyball”, 2011). Datorită lui, sportul pășește pe covorul roșu întins de Academy of Motion Picture Arts and Science pentru premiile Oscar, care se vor decerna luna viitoare.

Ceea ce face acest film special e în primul rând interpretarea senzațională a lui Steve Carell, actor care era cunoscut mai mult pentru rolurile sale comice (de exemplu, „Virgin la 40 de ani”). Carell e nominalizat la categoria de cel mai bun actor datorită rolului din „Foxcatcher”, cel al miliardarului american John Du Pont. Povestea e inspirată din realitate, Du Pont a șocat lumea sportului și nu numai, când în 1996 l-a împușcat pe Dave Schultz, campion olimpic în 1984 la Los Angeles și multiplu campion mondial la lupte libere.


Imagine din 1984, cu frații Schultz (Mark în stânga și Dave în dreapta) într-o pauză de antrenament. Foto: Peninsula Times Tribune


INFO Nominalizările la Oscar care includ realizările din filmul „Foxcatcher” sunt: Steve Carell la categoria de cel mai bun actor, Mark Rufallo la categoria de cel mai bun actor în rol secundar, Bennett Miller la categoria cel mai bun regizor. „Foxcatcher” mai concureză pentru cel mai bun scenariu original și cel mai bun machiaj. Premiile se vor acorda pe 22 februarie


Care e povestea filmului

Pelicula readuce în prim plan tragedia fraților Schultz. Mark Schultz, interpretat de Channing Tatum, și Dave Schultz (Mark Rufallo, care și el e nominalizat la categoria de cel mai bun actor într-un rol secundar) au fost medaliați cu aur la Jocurile Olimpice din 1984. Dave i-a fost în același timp și antrenor și mentor fratelui său mai mic, astfel că Mark era dependent de personalitatea acestuia. Totuși, în viața lor a intervenit o schimbare atunci când miliardarul John Du Pont (interpretat de Steve Carell) l-a invitat pe Mark să locuiască pe moșia lui din Philadelphia, unde existau toate condițiile să se antreneze și să fie remunerat așa cum merită un sportiv de top. Du Pont era atunci familia cea mai bogată din America, ai cărei membrii au pus bazele companiei cu același nume – a doua din lume în industria chimică, după BASF.


În stânga, actorii Steve Carell și Mark Rufallo, iar în dreapta, adevărații John Du Pont și Dave Schultz

Mark a acceptat invitația, spre deosebire de fratele său, Dave, care avea o familie (o soție și doi copii). Încet, dar sigur, John Du Pont s-a autointitulat mentorul și tatăl spiritual al campionului olimpic din ’84 și a făcut tot posibilul să îl atragă în curtea sa și pe Dave Schultz, fapt ce i-a reușit până la urmă datorită puterii financiare de convingere. Mai mult, pentru a fi recunoscut pe plan mondial, John Du Pont i-a determinat pe șefii Federației Americane de Lupte  să accepte manageriatul său în schimbul unei donații de 500.000 de dolari și găzduirea lotului olimpic al Statelor Unite pe proprietatea lui. Desigur, microbiștii români care vor vedea filmul ar putea identifica, până la un punct, tipul de personaj al lui John Du Pont cu Gigi Becali sau Ioan Niculae de la Astra Giurgiu, bogătași excentrici care vor să fie „number one” cu orice preț și își asumă deseori meritele sportivilor pe care îi „concesionează” în schimbul banilor. John Du Pont a făcut acest lucru cu frații Schultz.


24 milioane de dolari a avut drept buget filmul Foxcatcher, a fost lansat în mai anul trecut și până acum a avut încasări de peste 13 milioane de dolari


Momentul tragediei

Le punea în față discursuri scrise chiar de el prin care își glorifica numele și se erija în mentorul, fratele mai mare  și antrenorul lor, deși nu avea nicio legătură cu fenomenul. Mark n-a rezistat și l-a părăsit pe John Du Pont, în timp ce fratele lui, mulțumit de condițiile bune în care trăia acum familia lui pe moșia din Philadephia, s-a complăcut în această situație până când într-o zi de iarnă a fost împușcat de miliardarul american chiar pe aleea din fața casei în care locuia. Nu s-a aflat nici până azi care a fost motivul exact al crimei. Totul s-a petrecut în fața soției sportivului și a ofițerului de securitate al miliardarului care a tras cu pistolul din mașină, de pe scaunul șoferului.

Există însă elemente interesante care nu sunt cuprinse în film. După ce l-a împușcat pe Dave Schultz, John Du Pont s-a încuiat în vila sa și timp de două zile a negociat cu poliția la telefon predarea sa. Autoritățile l-au prins numai după ce i-au întrerupt alimentarea cu energie, iar criminalul a ieșit din casă încercând să-și repare instalație de încălzire! Ulterior, John Du Pont a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoică, internat într-un spital de nebuni, dar în cele din urmă condamnat la zeci de ani de închisoare. A murit în 2010, la vârsta de 72 de ani, în închisoare și din cauza unei boli pulmonare.

 
Influența lui John Du Pont în SUA era imensă. La poligonul său veneau să se antreneze polițiștii din Philadephia

I-a lăsat averea campionului olimpic Valentin Iordanov

Un alt lucru interesant legat de John Du Pont e faptul că el și-a donat 80% din avere fostului campion olimpic la lupte libere, bulgarul Valentin Iordanov, medaliat cu aur la Atlanta în 1996 și cu bronz la Barcelona în 1992. Testamentul este atacat în continuare de familia Du Pont.

Filmul regizat de Miller a apărut în 2014, imediat după ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a decis să reintroducă luptele în programul olimpic. Pentru că inițial, în februarie 2013, Comitetul Executiv al aceluiași for propusese scoaterea acestui sport de la Olimpiadă începând cu ediția 2020, ceea ce îl făcuse pe Valentin Iordanov să returneze medalia de aur obținută în 1996.


Cine a fost Dave Schultz

  • s-a născut în Palo Alto (California) în 1959
  • a murit la vârsta de 36 de ani, în 1996
  • a fost sportiv (lupte libere)
  • a reprezentat Statele Unite ale Americii la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, unde a câștigat aurul la categoria -74 kg
  • a câștigat medalia de aur și la Campionatul Mondial de la Kiev din 1983, dar a mai urcat pe podium încă de cinci ori la astfel de turnee
  • în 1997 a fost inclus, post-mortem, în National Wrestling Hall of Fame

Cine e Mark Schultz

  • s-a născut în Palo Alto (California) în 1960
  • a fost sportiv (lupte libere) și în această calitate a reprezentat Statele Unite ale Americii la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, unde a câștigat aurul la categoria -82 kg
  • e dublu campion mondial la lupte libere, medalii de aur luate în 1985 la Budapesta și în 1987 la Clermont-Ferrand
  • în 1996 l-a înlocuit pe Dave Beneteau în UFC 9, competiție pe care a câștigat-o la 4 luni după moartea fratelui său, și unii comentatori l-au caracterizat drept cel mai bun luptător din UFC

   

Vasile Pușcașu: „Dave făcea mereu poante cu rușii. În ’89 mă invitase la un turneu al miliardarului Du Pont”

Vasile Pușcașu (58 de ani) este ultimul campion olimpic român la lupte. El i-a cunoscut pe frații Schultz la două ediții ale Olimpiadei, în 1984, când el a obținut medalia de bronz la categoria 100 de kg și la Seul în 1988, când românul a luat chiar medalia de aur. La această ultimă ediție, Mark Schultz a ocupat doar locul 6, se spune, special pentru a nu i se atribui lui John Du Pont toate meritele, pentru că deja ruptura între ei era evidentă.

Vasile Pușcașu își amintește de frații americani, dar mai ales de Dave Schultz: „Era un băiat simpatic, lumea îl plăcea. Mereu făcea poate cu rușii, rivalii lor. Bun luptător. Prin 1989, îmi amintesc că am primit o invitație de la el să particip în America la un turneu de lupte. Era organizat de miliardarul ăla care mai târziu l-a împușcat. Erau bani mulți în joc. Din păcate nu am putut, știți cum era înainte de Revoluție, nu puteai să ieși din țară după cum voiai. Peste ani, am rămas surprins când am aflat că a fost împușcat. Lumea vorbea la turnee de acest caz incredibil. Dave era un tip vesel. Fratele lui mai mic era mai tăcut, dar foarte ambițios. Americanii ăștia erau tari, nu se dădeau deloc bătuți”.

Ion Draica, românul care a luat medalia de aur la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, la fel ca frații Schultz, a declarat pentru ProSport: „Am auzit de ei, dar pentru că noi concuram la stiluri diferite, eu am fost la greco-romane iar ei la lupte libere, nu ne-am cunoscut. Eram mulți luptători la turneele astea. Și cu toate că după competiție, mai ieșeam și noi să bem o bere, nu i-am cunoscut”. Olimpiada din 1984 a fost fructoasă pentru luptătorii români. Vasile Andrei a câștigat la rândul lui medalia de aur la lupte greco-romane, categoria 100 de kg, Ștefan Rusu a luat și el medalia de bronz la lupte greco-romane, categoria 74 de kg, Victor Dolipski – bronz la 100 kg și Ilie Matei a câștigat medalia de argint la 90 de kg.

În perioada comunistă, România a stat bine la acest sport. Am avut mari campioni la lupte libere și greco-romane pe Dumitru Pârvulescu, la Roma în 1960, pe Gheorghe Berceanu, Nicolae Martinescu, Ștefan Rusu, Vasile Andrei, Ion Draica și Vasile Pușcașu.  


Vasile Pușcașu (în stânga) a fost medaliat cu aur la Olimpiada de la Seul și cu bronz la Los Angeles. FOTO: MEDIAFAX

 

 

Autor: Florin Marian Publicat: 25 Jan. 2015, 20:20 Actualizat: 25 Jan. 2015, 20:21 Diverse
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! Reactie oficiala: „Mai devreme sau mai tarziu se intampla peste tot!”
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Giovani Becali, anunţ-BOMBĂ! Man City, interesată de un român:
Giovani Becali, anunţ-BOMBĂ! Man City, interesată de un român: "M-au întrebat de el, are calităţi de fotbalist modern"
Ce români sunt mai rezistenți la COVID-19? De ce sunt protejați. Nimeni nu a știut
Ce români sunt mai rezistenți la COVID-19? De ce sunt protejați. Nimeni nu a știut
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Raed Arafat a găsit marea soluție. De unde vine salvarea în plină epidemie
Raed Arafat a găsit marea soluție. De unde vine salvarea în plină epidemie
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!