REPORTAJ | Sentimente intense care îţi dau peste cap pulsul: sărituri de la peste 20 m, întâlnirea cu cei mai ”crazy” sportivi ai lumii şi o lecţie practică de istorie. Experienţa inedită Red Bull Cliff Diving, pe care orice iubitor de sport trebuie să o trăiască

10 iun 2019 572 afişări Diverse
REPORTAJ | Sentimente intense care îţi dau peste cap pulsul: sărituri de la peste 20 m, întâlnirea cu cei mai ”crazy” sportivi ai lumii şi o lecţie practică de istorie. Experienţa inedită Red Bull Cliff Diving, pe care orice iubitor de sport trebuie să o trăiască
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA

Red Bull Cliff Diving, etapa a 3-a, a ajuns în Italia, într-un oraş nu foarte cunoscut publicului, cu un centru istoric specific, clădiri micuţe şi străzi pe care te înghesui. E cel care menţine vie amintirea unui nonconformist al Italiei, un ilustru Adriano Celentano. Omul care a cucerit mapamondul cu ”Nel blu dipinto di blue”, care dăinuie în toate ”colţurile” meridianelor, de peste 50 de ani.

Acum însă, s-a apelat la prezent, cu o competiţie sportivă care le are pe toate, spectacol, voie bună, muzică... e genul ălă de eveniment care te prinde şi te ţine acolo. O mică plăcere a vieţii, dacă vrei. Red Bull Cliff Diving s-a ţinut în Polignano a Mare, o aşezare din partea de jos a Italiei, la vreo 50 de km. de Bari. Oraşul e unul special, cu mult chill. Nu tu bormaşină, nu tu miros de grătar şi nu tu manea în blană luni la 20:00, ce să mai... e prea bine. Dacă nu e suficent de concis, e locul ăla de lume în care vrei să evadezi după ce ai desprins z-ul de la tastatură cu capul, după un an întreg la corporaţia vieţii.

Mâncare mediteraneană, caracatiţe, melci şi arici de mare în viaţă. Şi pizza servită de un strănepot al ”Naşului”, cu o voce gravă, care băga fiori în tine. Nici nu ştiai dacă te întreabă de nota de plată sau ce calibru să aibă pistolul pe care ţi-l aduce din spate. Pânâ la urmă am scăpat cu viaţă şi cu burta plină de pizza. Şi încă una bună. Cum numai sudul îţi oferă.

Ziua concursului s-a nimerit să fie pe 2 iunie, fix de  Ziua Italiei, şi la ei totul e închis, nene. La ei, nu mişcă nimic. Nu tu Shop and Go, nu tu farmacia inimii, nu tu case de pariuri. Am rămas şi fără ţigări, noroc că s-a deschis pe seară o tăbăcărie d-aia cum au ei.

Vineri, sportivii nu prea s-au îngrămădit la antrenamente. Dar cei care au făcut-o, au sărit în reprize, din cauza vântului, care mai-mai că te lua pe sus, aşa cum l-a luat şi pe Constantin Popovici (nickname: Costa). Săritură bună, o aterizare aproape de perfecţiune, dar la ieşirea din apă, BOOM! Şi-a cam sucit stângul şi s-a dus experienţa Poligliano a Mare, în câteva ore. L-am avut în schimb Cătălin Preda (nickname: Cat - pentru că are stăpânirea de sine să salveze săritura pe ultimele secvenţe, când desprinderea nu e cea mai perfectă. E genul de sportiv care electrizează publicul, îl ţine acolo. E un showman). Aaa, şi e singurul din lume care a luat podium la prima competiţie la care a luat startul, cu wild card.

(Cătălin Preda, înaintea intrării în concurs)

Zbor de pe balcon

Concursul de la Polignano al Mare e unic în lume! Sportivii îşi lasă halatul pe spătarul unui fotoliu din living, îşi iau avânt de pe balcon şi abia apoi se lansează de pe trambulină. Chiar aşa stă treaba. Proprietarul, un domn în etate, şi-a dat acordul ca locuinţa sa să fie pasajul sportivilor care dau cu ochii de aerul tare al înălţimilor din Italia. Din păcate nu l-am găsit acasă, ar fi fost cel puţin interesantă o discuţie cu el. L-aş fi interogat preţ de câteva minute să ştiu de ce a accepat. Oricum, locuinţa era amenajată frumos şi părea pasionat de sport. Avea şi câteva tablouri cu o echipă de fotbal şi ceva cărţi din domeniu.

O sâmbătă cu mult soare, români la orice colţ de stradă şi prietenia de-o viaţă cu italienii

  1. Prognoza de pe telefon lăsa de înţeles că sâmbăta nu va fi prea caldă cu săritorii. Dar nu a fost chiar aşa. Până la urmă, totul s-a transformat într-un concurs reuşit, cu principalii favoriţi la locurile fruntaşe. Nu au făcut rabat de la efort şi au împins puternic de pe marginea trambulinei. Liderul Gary Hunt, piticul atomic Jonathan Paredes, ”Superman” Michal Nvratil şi carismaticul Alessandro De Rose, la băieţi, s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. La fete, australianca Rhiannan Iffland a fost de neoprit şi a terminat primele sărituri de sâmbătă pe primul loc, cu un ecart considerabil.
  2.  Românii sunt peste tot în lume. Şi când spun peste tot, chiar peste tot. Şi la Polignano a Mare sunt mulţi pe hartă. I-am auzit de atâtea ori, că am cam dat-o de în bară la un moment dat, când am vrut să-mi iau ceva. Am scăpat un: ”one beer, te rog!”. M-am redresat repede şi m-am scos.
  3. Italienii chiar sunt oameni de treabă. Nu prea i-am văzut să strâmbe din nas când le ziceam că sunt român. Erau destul de ok. Dacă te întâlneai cu ei pe stradă a doua oară se comportau de parcă te ştiau de o viaţă. Îţi zâmbeau larg şi îţi aruncau un ciao.

Gary i-a vânat din nou

La masculin, Gary Hunt domină ierarhia generală, cu un avans aproape dublu faţă de Andy Jones, următorul clasat. În Italia s-a impus cu lejeritate, poate şi pentru că al nostru Costa s-a accidentat şi a ratat şansa să se apropie de britanic. Dar nu numai calitatea sa sportivă impresionează. Gary este un tip modest, căruia nu îi place să iasă prea mult în faţă, nici în relaţia cu publicul, nici în relaţia cu media. Mi-a acordat un interviu de câteva minute şi nu a părut vreun moment că are ”aere” de lider mondial, deşi poate că în contextul actual ai putea accepta asta. În Italia, a obţinut al doilea succes din 3 etape în acest sezon. Una şi-a trecut-o în cont Popovici, pe un frig năpraznic în Irlanda.

Podiumul băieţilor: 1- Gary Hunt (Marea Britanie); 2- Andy Jones (SUA); 3- Michal Navratil (Polonia).

Iffland spulberă tot

Rhiannan Iffland îşi continuă marşul triumfal în competiţia fetelor. Sportiva din Australia nu a avut emoţii nici de această dată. Şi-a depăşit adversarele cu lejeritate. Culmea, locul 2 a fost ocupat de o sportivă cu wild card din Columbia, Maria Quintero, care a depăşit orice aşteptări la a doua ei prezenţă din sezon, după cea din Irlanda, unde terminase ultima.

Podiumul fetelor: 1- Rhiannan Iffland (Australia); 2- Maria Quintero (Columbia); 3- Yana Nestsiarava (Belarus).  

(Gary Hunt şi  Rhiannan Iffland)

Suporterii au făcut o super-atmosferă. Au celebrat totul la cote maxime, Ziua Italiei şi un eveniment cu care se întâlnensc o singură dată pe an. Echipaţi ca de o zi obişnuită de plajă în micul lor orăşel, s-au pus lângă turiştii veniţi din toate colţurile lumii să asiste la un spectacol. Au făcut valuri, au aplaudat, cu precădere pe sportivii italieni, dar nu i-au evitat nici pe ceilalţi. Cu o doză mare de plăcere, le transmiteau cele mai sincere mulţumiri săritorilor care au venit să dea o altă nuanţă rutinei zilnice.

Oricum, sărbătoarea nu s-a oprit, a continuat până noaptea târziu, pe străzile micii aşezări, prea puţin obişnuită cu zumbetul zecilor de dialecte.

Colţ de Rai, la intesecţia dintre două străduţe

Totul s-a încheiat cu un after party cu fanii şi sportivii. Amenajată chiar pe plajă, o terasă a găzduit întâlnirea dintre cele două părţi. Dar nu a durat prea mult. La câteva piese distanţă de un remix Fly Project, muzica s-a oprit. Era 01:00. Oamenii aruncau priviri către dj, care dădea din umeri şi lăsa de înţeles că aşa e ordinul. Petrecerea nu s-a oprit însă aici. Toţi s-au mutat la ”La Casa Del Mojito”.

”La Casa Del Mojito” este cel mai animat loc pentru că, inevitabil, aflat în centrul vechi, orice turist trece prin zonă şi se lasă sedus de ce vede acolo. Oraşul se aglomerează în faţa barului în care sigur nu ar încăpea o echipă de rugbişti din grămadă. Dar cu siguraţă ar intra mulţi săritori în apă. La after after party, nu au participat foarte mulţi, dar tot a fost spectaculos. Să stai la masă cu cei mai ”nebuni” oameni din lume e destul de plăcut. Îţi povestesc experienţe inedite, experienţe mai puţin reuşite, concursuri cu sărituri de peste 8, dar şi evoluţii care i-au trântit la propriu.

  • Next stop, Portugalia. Red Bull Cliff Diving ajunge în Azores, Sao Miguel. Unde sportivii chiar sar de pe stânci, nu mai perturbă intimitatea localnicilor, ca în Italia
  • Dacă vrei mai multe informaţii despre ediţia din acest an de Red Bull Cliff Diving, imagini spectaculoase, informaţii despre sportivi şi locurile uimitoare în care se organizează concusul dă click aici.

Top 3-ul clasamentului general la băieţi:

1. Gary Hunt (Marea Britanie) - 400 p

2. Andy Jone (SUA) - 220 p

3. Kris Kolanus (Polonia) - 200 p

Top 3-ul clasamentului general la fete:

1. Rhiannan Iffland (Australia) - 400 p

2. Yana Nestsiarava (Belarus) - 290 p

3. Lysanne Richard (Canada) - 240 p

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.