CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiilor lui "Nasty" la adresa rromilor: "Vom analiza dacă fapta e penală"

7 oct 2010 15 afişări Diverse
CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiilor lui "Nasty" la adresa rromilor: "Vom analiza dacă fapta e penală" CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiilor lui "Nasty" la adresa rromilor: "Vom analiza dacă fapta e penală"

ProSport a publicat astăzi un material încare fostul mare tenismen, Ilie Năstase, se arăta deranjat decomportamentul rromilor în ţările din vestul Europei, în special înFranţa. Discursul lui "Nasty" a fost destul de dur,propunând chiar o "deportare" în Harghita a rromilor care comitinfracţiuni în Occident, după modelul ruşilor care au trimisaproximativ un milion de basarabeni din în Siberia.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) n-astat cu mâinile în sân şi s-a autosesizat joi. Preşedintele CNCD,Csaba Ferenc Astalosz, a declarat pentru MEDIAFAX, că, alăturide colegii săi, va analiza dacă declaraţiile lui Năstase reprezintă"o instigare la ură rasială" şi dacă "vizează atingerea demnităţiiori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante,umilitoare sau ofensatoare îndreptate împotriva comunităţiirome".

Ancheta CNCD va fi instrumentată în maximum 90 de zile şi,conform procedurii, Năstase ar urma să fie citat pentru a fi audiatde membrii forului. În cazul în care va fi găsit vinovat, IlieNăstase riscă o amendă, cuantumul acesteia urmând să fie stabilitprin decizia CNCD.

"Avem posibilitatea ca, în eventualitatea în care sedemonstrează că fapta domnului Năstase este una de natură penală,să sesizăm Parchetul, însă noi nu am uzat, până acum, de aceastăprerogativă şi nu o vom face nici în cazul domnuluiNăstase", a mai declarat preşedintele CNCD.

Fostul tenisman Ilie Năstase a declarat, miercuri, pentru ProSport, că dacă ar fi fost preşedintele României i-ar fi trimis peromi în Harghita, pentru a schimba astfel componenţa etnică azonei.

"Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aşfi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţimaghiari şi vreo 12 români. Le-aş crea condiţii. În felul acestas-ar schimba şi componenţa etnică a zonei. Ceauşescu a greşit.Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aşvrea ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cumaghiarii din România", a afirmat fostul tenisman.

Acesta s-a declarat de acord cu politica Franţei în ceea ce-ipriveşte pe romi.

"Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor. Da, aceasta estepărerea mea. (...) Pe mine m-ar deranja să stea cineva cu cortul înfaţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi sperie copiiicare se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd de treabă,dar când vii la Paris să dai în cap, să furi atunci n-ai la ce teaştepta. (...) Am ajuns să merg pe Champs Elysees cu mâna pebuzunar de teama hoţilor. (...) Problema ţiganilor din România artrebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii", acontinuat fostul mare tenisman român.

Sursa:MEDIAFAX

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.