Cele mai importante evenimente care au marcat lumea în 2015. De la scandalul de corupția din sânul FIFA, la tragedia din Colectiv, atentatele de la Paris și criza datoriei grecești

Cele mai importante evenimente care au marcat lumea în 2015. De la scandalul de corupția din sânul FIFA, la tragedia din Colectiv, atentatele de la Paris și criza datoriei grecești
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Paris”, „FIFA” și „criza datoriei grecești” au fost cuvintele folosite pentru cele mai multe căutări pe Google în 2015, anunța în această lună gigantul în domeniul Internetului, iar o privire retrospectivă asupra acestui an arată de ce au fost atât de importante, relatează DPA în pagina online.

IANUARIE

1 – Afganistanul preia de la NATO întreaga responsabilitate în domeniul securității.

Lituania devine al 19-lea membru al zonei euro.

7 – Doi atacatori înarmați pătrund în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, la Paris, și omoară 12 oameni. Președintele francez François Hollande denunță un atac terorist.

8 – Militanți ai mișcării islamiste Boko Haram atacă orașul Baga, în nordul Nigeriei, și omoară 150 de persoane.

9 – Patru persoane au fost ucise în cursul unei luări de ostatici la un supermarket cu specific evreiesc din Paris. Poliția l-a împușcat mortal pe suspect – Amedy Coulibaly. Separat, suspecții în atacul de la Charlie Hebdo – Cherif și Said Kouachi – s-au baricadat într-o uzină de la periferia Parisului și au murit într-un schimb de focuri cu poliția.

– Bloggerul saudit Raif Badawi primește 50 de lovituri de bici, primele dintr-o mie, după ce este găsit vinovat de insultarea islamului. În octombrie i se acordă Premiul Saharov, cea mai înaltă distincție UE în domeniul drepturilor omului.

10 – O fată în vârstă de zece ani se detonează într-o piață din nord-estul Nigeriei, omorând alte 19 persoane. Boko Haram revendică atentatul sinucigaș.

11 – Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic îl înfrânge pe președintele social-democrat în exercițiu Ivo Josipovici în scrutinul prezidențial și devine prima președintă a Croației.

18 – Alberto Nisman, un procuror argentinian care efectua o anchetă împotriva președintei din acel moment Cristina Fernandez de Kirchner, este găsit mort în apartamentul în care locuia.

22 – Banca Centrală Europeană (BCE) anunță că va cumpăra bonduri europene în valoare de peste 1,1 miliarde de euro, în lupta împotriva inflației care afectează zona euro.

25 – Partidul Syriza (extremă-stânga), condus de Alexis Tsipras, obține o victorie în scrutinul legislativ din Grecia și trece rapid la anularea planurilor de privatizare și austeritate.

26 – Agenția Standard & Poor’s reduce cota de creditare a Rusiei la nivelul „junk”, în urma unor temeri cu privire la faptul că prăbușirea prețului petrolului și sancțiuni occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului armat din Ucraina ar putea împinge economia rusă pe marginea prăpastiei.

FEBRUARIE

3 – Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU respinge acuzațiile de genocid pe care Croația și Serbia le-au formulat una împotriva celeilalte cu privire la atrocități comise în războaiele din anii ’90.

– Rețeaua teroristă Stat Islamic publică o înregistrare video cu executarea unui pilot iordanian luat ostatic, incendiat de viu.

9 – Aproximativ 330 de imigranți africani s-au înecat după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în apropierea Insulei italiene Lampedusa.

12 – Președinții rus, Vladimir Putin, și ucrainean, Petro Poroșenko, acceptă un armistițiu fragil cu scopul de a pune capăt conflictului dintre forțe rebele proruse și armata ucraineană în regiunile Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei.

15 – Organizația teroristă Stat Islamic publică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de muncitori imigranți, în principal creștini egipteni, pe țărmul Mediteranei.

22 – Șaizeci și nouă de persoane au murit după ce un feribot cu 150 de persoane la bord s-a răsturnat în largul Bangladeshului.

25 – O furtună provoacă o avalanșă, la nord de Kabul, omorând cel puțin 250 de oameni.

27 – Liderul opoziției ruse Boris Nemțov, un fost vicepremier, este împușcat mortal în apropiere de Kremlin.

MARTIE

9 – Două elicoptere care participau la filmări pentru o emisiune franceză de televiziune intră în coliziune, în Argentina, omorând zece persoane, inclusiv mai multe vedete franceze din lumea sportului.

12 – Guvernul islandez de centru-dreapta renunță la cererea de aderare la Uniunea Europeană.

13 – Ciclonul Pam lovește cu 270 de kilometri pe oră și devastează zone extinse pe Insula Vanatu, omorând 17 oameni și provocând pagube în valoare de 200 de milioane de dolari.

15 – Doi atacatori talibani sinucigași omoară peste 12 credincioși în două biserici din Lahore, în estul Pakistanului, declanșând revolte.

17 – Partidul Likud (centru-dreapta) obține o victorie în alegerile parlamentare israeliene, iar premierul Benjamin Netanyahu rămâne la putere.

18 – Doi atacatori înarmați ucid 21 de turiști străini și un polițist, într-un atac la Muzeul Bardo din Tunis. Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul.

24 – Un avion al companiei Germanwings care zbura de la Barcelona (Spania) spre Düsseldorf (Germania) s-a prăbușit în Alpii francezi, iar toate cele 150 de persoane de la bord au murit. Procurorii francezi confirmă că Andreas Lubitz, copilotul aeronavei, a doborât avionul.

26 – Arabia Saudită lansează o campanie aeriană în Yemen, căreia i se alătură parteneri sunniți, împotriva rebelilor șiiți huthi, susținuți de Iran.

31 – Forțele guvernamentale irakiene recuceresc, în lupta cu Stat Islamic, orașul strategic Tikrit (nord), marcând prima victorie importantă a Bagdadului împotriva teroriștilor.

APRILIE

1 – „Palestina” devine cel de-al 123-lea membru al Curții Penale Internaționale (CPI) și solicită imediat deschiderea unor anchete împotriva Israelului pentru crime de război.

2 – Forțe Al-Shabaab iau cu asalt un campus universitar din orașul Garissa, în estul Kenyei, omorând cel puțin 148 de oameni.

8 – Un juriu îl găsește pe Dzhokhar Tsarnaev vinovat de comiterea atacurilor cu bombă la maratonul din Boston, în 2013. El este condamnat la moarte.

9 – Revolte xenofobe izbucnesc în Africa de Sud, durează mai multe săptămâni și se soldează cu moartea a nouă oameni.

11 – Președinții american Barack Obama și cubanez Raul Castro participă la o întâlnire istorică, la Panama, în marja Summitului Americilor.

– O ambarcațiune plină cu migranți se scufundă în timp ce traversează Mediterana din Libia spre Italia. Salvatorii găsesc 28 de supraviețuitori, însă Înaltul Comisatiat ONU pentru Refugiați (UNHCR) semnalează că este vorba despre cel mai sângeros naufragiu care a avut loc vreodată în Mediterana, soldat cu peste 800 de morți.

25 – Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 devastează Nepalul, urmat de o replică cu magnitudinea de 6,9 pe 12 mai. Aproximativ 8.000 de persoane mor în aceste catastrofe.

29 – Opt condamnați pentru trafic de droguri, dintre care șapte sunt străini, sunt executați în Indonezia, în pofida unor apeluri internationale la clemență. Execuțiile au loc după trei luni de la o serie de alegeri controversate.

MAI

2 – Prințul William și soția sa Kate sărbătoresc nașterea celui de-al doilea copil, prințesa Charlotte.

7 – Conservatorii premierului britanic David Cameron obțin o majoritate de 330 din cele 650 de mandate, în urma alegerilor parlamentare.

11 – Peste 700 de migranți – unii din Bangladesh, alții etnici rohingya din Myanmar – sunt salvați după ce sosesc la bordul unor bărci în Indonezia.

17 – Militanți Stat Islamic cuceresc Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar (vest), o lovitură dură la adresa Guvernului, în pofida celor nouă luni de atacuri aeriene ale coaliției antijihadiste conduse de către Statele Unite.

18 – Optzeci și patru de persoane mor în urma unei alunecări de teren la Las Margaritas, în Columbia.

19 – Autorități americane de reglementare dispun rechemarea a 33,8 milioane de automobile, din cauza unei defecțiuni la un airbag produs de firma japoneză Takata.

– Rețeaua teroristă Stat Islamic cucerește de la forțe guvernamentale orașul antic Palmira, un sit al Patrimoniului Mondial și un punct strategic în deșertul din centrul Siriei. Ulterior, jihadiștii aruncă în aer temple, turnuri funerare și Arcul de Triumf și îl decapitează pe fostul director al Departamentului sirian de antichități. Ei au procedat la fel după ce au cucerit, în martie, orașul istoric Hatra, în nordul Irakului.

22 – Căsătoria între persoane de același sex este aprobată în Irlanda, în urma unui referendum în care 62,1% dintre cei care s-au prezentat la urne se pronunță în acest sens.

24 – Conservatorul Andrzej Duda obține o victorie în alegerile prezidențiale din Polonia. Ulterior, Partidul Lege și Justiție (PiS), formațiunea sa, obține o victorie în alegerile parlamentare.

27 – Departamentul american al Justiției acuză nouă actuali și foști oficiali FIFA de corupție, iar în aceeași zi autoritățile elvețiene descind la un hotel și arestează oficiali FIFA care participau la o reuniune.

IUNIE

1 – Vasul de croazieră Eastern Star se răstoarnă pe fluviul Yangtze, în centrul Chinei, în condiții meteorologice nefavorabile, un accident soldat cu 442 de morți.

2 – Președintele SUA, Barack Obama, promulgă Freedom Act (Legea Libertății), o actualizare a Patriot Act (o lege privind lupta împotriva terorismului) din 2001, care extinde puterile în domeniul supravegherii electronice.

7 – Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu reușește, pentru prima dată din 2002, să obțină o majoritate parlamentară în alegerile din Turcia, iar partidul prokurd HDP intră – pentru prima dată în istoria Turciei – în Parlament.

15 – Forțe kurde siriene recuceresc de la organizația teroristă Stat Islamic localitatea Tel Abyad, consolidând astfel controlul kurd asupra a mai bine de jumătate din frontiera Siriei cu Turcia și întrerupând totodată rute-cheie de aprovizionare ale jihadiștilor.

16 – Miliardarul american Donald Trump anunță că va candida la președinție din partea republicanilor, iar după câteva săptămâni ajunge, în mod neașteptat, pe primul loc în sondaje de opinie. El face de-a lungul anului o serie de declarații tot mai controversate, provocând furie în întreaga lume, însă susținerea de care se bucură crește.

– Fostul președinte islamist egiptean Mohammed Morsi este condamnat la moarte pentru orchestrarea unei evadări în masă dintr-o închisoare, într-un dosar denunțat de către mișcarea sa, Frații Musulmani, drept „o farsă politică”. Anterior el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru reprimarea violentă a unor demonstrații.

17 – Nouă credincioși afroamericani sunt uciși, într-un atac armat, de către un adept al supremației albilor, într-o biserică din Charleston, în South Carolina.

18 – Blocul opoziției daneze de centru-dreapta obține o victorie în alegerile parlamentare și ajunge la putere în locul Guvernului de stânga al premierului Thorning-Schmidt. Liderul liberal Lars Lokke Rasmussen formează un Executiv minoritar.

– Curtea Supremă a Statelor Unite legalizează căsătoriile între persoane de același sex la nivel național.

29 – Procurorul-șef egiptean Hisham Barakat, o figură-cheie în reprimarea islamiștilor și a altor disidenți, este ucis într-un atac cu mașină-capcană asupra coloanei sale, la Cairo.

30 – Cel puțin 142 de persoane mor, după ce un avion militar de tip Hercules C-130 se prăbușește la Medan, al treilea cel mai important oraș din Indonezia.

IULIE

1 – Vânătorul american de trofee Walter Palmer îl omoară pe Cecil, un leu care purta o zgardă cu GPS, în Zimbabwe, provocând un val de furie în întreaga lume.

5 – Alegătorii greci resping austeritatea printr-un referendum, la îndemnul Guvernului. Controversatul ministru al Finanțelor Yanis Varoufakis demisionează imediat după scrutin. Însă, la mai bine de o săptămână după impunerea unor măsuri de control al capitalului, în urma deciziei Guvernului de a înceta negcierile cu creditorii săi internaționali, Grecia acceptă un plan de salvare în valoare de 86 de miliarde de euro care prevede o serie de măsuri foarte asemănătoare cu cele respinse prin referendum.

8 – Fostul premier italian Silvio Berlusconi este găsit vinovat de mituirea unui parlamentar din opoziție și este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

11 – Traficantul de droguri Joaquin „Chapo” Guzman evadează dintr-o închisoare mexicană de maximă securitate.

13 – Direcția Națională română Anticorupție (DNA) îl acuză pe premierul social-democrat Victor Ponta de fraudă și evaziune fiscală. Ponta devine primul șef de guvern român inculpat în timpul mandatului.

14 – Statele Unite și alte cinci mari puteri ajung la un acord cu Iranul asupra unei limitări a programului nuclear iranian, în schimbul ridicării unor sancțiuni impuse Teheranului.

– UE mediază un conflict între macedoneni, după ce premierul conservator Nikola Gruevski l-a acuzat pe liderul opoziției social-democrate Zoran Zaev că a încercat să dea o lovitură de stat prin faptul că l-a șantajat cu înregistrări care i-ar fi fost furnizate de către un serviciu de spionaj străin. Acordul prevede organizarea unor alegeri anticipate în aprilie.

16 – Un islamist în vârstă de 24 de ani atacă două instalații militare la Chattanooga, în statul american Tennessee, și omoară cinci persoane, după care este ucis de poliție.

17 – Cel puțin 130 de persoane sunt ucise într-un atac sinucigaș cu bombă comis de către un jihadist din cadrul Statului Islamic în apropiere de Bagdad.

– UE stabilește să redistribuie în interiorul Blocului comunitar 32.256 de solicitanți de azil care au sosit în Grecia și Italia, într-o decizie fără precedent vizând să ajute aceste state de frontieră. Numărul acestor solicitanți crește mai târziu la 160.000. Însă, până la sfârșitul anului, doar o mică fracțiune dintre aceste persoane sunt mutate efectiv, în cadrul unui mecansim obligatoriu controversat.

– Statele Unite și Cuba își restabilesc în mod oficial relațiile diplomatice, după luni de negocieri, prin redeschiderea ambasadelor.

24 – Turcia anunță că lansează atacuri aeriene asupra rețelei Stat Islamic în Siria și PKK în Irak, însă forțele aeriene vor viza în mare măsură, în următoarele luni, militanți kurzi. Patru zile mai târziu, președintele Recep Erdogan anulează procesul de pace cu PKK.

27 – Bursa de valori de la Shanghai înregistrează pierderi de 8%, după două luni de depreciere puternică a acțiunilor chineze.

30 – Talibanii anunță moartea mollahului Omar, liderul suprem al grupării, care ar fi decedat în Pakistan, în aprilie 2013. Anunțul conduce la o amânare a unor negocieri de pace între Kabul și talibani.

AUGUST

1 – India și Bangladeshul pun în aplicare un acord istoric privind efectuarea unui schimb vizând 162 de enclave situate la frontiera comună, cu scopul de a pune capăt unor dispute vechi de zeci de ani vizând această frontieră. Peste 53.000 de locuitori ai acestor enclave apatride își sărbătoresc libertatea pentru prima dată în ultimii 68 de ani.

3 – Parlamentul din Kosovo amendează Constituția, deschizând astfel calea creării unui tribunal pentru crime de război care să judece atrocități comise de către etnici albanezi asupra unor etnici sârbi în timpul războiului de eliberare din perioada 1998-1999.

4 – O mină antipersonal mutilează doi militari sud-coreeni care patrulează în zona demilitarizată (DMZ) și conduce la o intensificare bruscă a tensiunilor între cele două Corei. Sudul acuză Nordul de amplasarea minei. Phenianul afirmă ulterior că „regretă” această explozie.

11 – Google creează holdingul Alphabet pentru a-și putea despărți activitatea motorului de căutare de celelalte activități.

– Japonia repornește un reactor nuclear, pentru prima dată în ultimii doi ani, în pofida faptului că publicul continuă să se teamă de energia atomică, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, în 2011.

12 – Fostul președinte american Jimmy Carter anunță că are cancer. În decembrie, el anunță că boala a remis.

– Explozii și incendii în portul chinez Tianjin se soldează cu 173 de morți.

13 – Cel puțin 70 de oameni sunt uciși într-un atac cu camion-capcană într-o piață din Bagdad.

– Anchetatorii suedezi abandonează trei presupuse cazuri de infracțiuni de natură sexuală împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, dar anunță că mențin ancheta cu privire la un presupus viol de care a fost acuzat după o vizită în această țară în 2010.

16 – Forțele aeriene siriene ucid 110 civili într-un atac asupra unei piețe din orașul Duma, aflat sub controlul rebelilor.

17 – Un atac cu bombă, în centrul capitalei thailandeze Bangkok, se soldează cu 20 de morți și peste 100 de răniți. Poliția leagă atacul de activități de trecere ilegală a frontierei a unor etnici uiguri din China.

20 – Afluxul de migranți din Turcia în Grecia, iar de aici pe ruta din Balcani către Europa crește, iar Macedonia, depășită de situație, își închide pentru o scurtă perioadă frontierele. Valul de refugiați – dintre care mulți încearcă să ajungă în Germania și Suedia – afectează mai multe țări de pe ruta din Balcani până la sfârșitului anului, provocând o criză, închiderea frontierelor și construirea unor garduri la granițe în Europa de Est.

– Premierul grec Alexis Tsipras demisionează și cere alegeri anticipate, pe care le câștigă detașat în septembrie.

– Partidul francez Frontul Național (FN, extremă-dreapta) îl exclude pe Jean-Marie Le Pen, fondatorul formațiunii, din cauza unor declarații antisemite.

21 – Manifestații de amploare au loc la Heidenau, în estul Germaniei, împotriva primirii unor refugiați, unul dintre nenumăratele proteste cu caracter xenofob care au loc în această țară în 2015. În multe cazuri, imobile în care urmează să fie cazați refugiați sunt avariate.

– Patru pasageri de la bordul unui tren francez de mare viteză imobilizează un marocan care părea că se pregătea să comită un atac terorist, înarmat între altele cu o mitralieră.

25 – Un tribunal rus îl condamnă pe regizorul ucrainean Oleg Sențov la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

28 – Un camion frigorific sigilat, la bordul căruia se aflau 71 de refugiați morți, este găsit pe o autostradă în Austria.

29 – Turcia efectuează primele atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria, în cadrul coaliției conduse de către Statele Unite, după ce Ankara a fost acuzată timp de mai multe luni că ignoră gruparea.

31 – Cancelarul Angela Merkel le spune germanilor că primirea valului de refugiați este o datorie națională și că „putem să facem acest lucru”. În pofida acestui anunț, Germania suspendă, după doar câteva săptămâni, anumite prevederi ale Acordului Schengen, într-o încercare de a prelua controlul asupra valului de refugiați care curge în țară.

SEPTEMBRIE

1 – Autoritățile ungare închid principala gară din Budapesta, îngrijorate că țara nu poate face față numărului mare de refugiați care traversează teritoriul Ungariei în drum către Europa de Vest. În următoarele luni Ungaria își „sigilează” mai multe frontiere cu țări vecine, într-un efort de a ține refugiații la distanță.

2 – Corpul neînsuflețit al lui Aylan al-Kurdi, un băiețel kurd sirian din Kobane, este adus de valuri pe țărmul Turciei, în perioada de vârf a afluxului de migranți care se îndreaptă către Europa. Imagini cu trupul copilului de doar 3 ani declanșează un val mondial de simpatie față de soarta sirienilor care fug din calea războiului care le devastează țara.

4 – Șaizeci de militari din regiunea Golfului Persic, membri ai coaliției conduse de către Arabia Saudită, sunt uciși într-un atac cu rachete comis de către rebeli huthi asupra bazei acestora de la est de Sanaa. Atacul marchează cea mai importantă pierdere – 45 de militari – din istoria armatei Emiratelor Arabe Unite (EAU).

9 – Regina Elizabeth a II-a a Regatului Unit devine cel mai longeviv monarh britanic, depășind recordul de 63 de ani deținut de către regina Victoria, stră-străbunica sa.

– Israelul își redeschide ambasada la Cairo, la patru ani după ce a închis-o în urma unui atac al mulțimii.

11 – O macara se prăbușește peste Marea Moschee de la Mecca și omoară 107 persoane.

12 – Partidul Acțiunii Populare, la putere în Singapore, obține o victorie zdrobitoare în alegerile generale.

– Jeremy Corbyn este ales lider al Partidului Laburist britanic (opoziție).

13 – Violențe izbucnesc între tineri palestinieni și poliție la Moscheea Al-Aqsa, la Ierusalim, în urma unor informații potrivit cărora israelienii ar putea primi un acces în zonă. Aceste violențe degenerează în luni de atacuri comise de către tineri palestinieni – cu vehiculul și cuțitul – împotriva unor israelieni.

16 – Aproximativ 200 de persoane sunt ucise în explozia unui camion-cisternă în Sudanul de Sud.

18 – Agenția americană pentru Protecția Mediului anunță că Volkswagen folosește un software pentru a eluda normele americane în domeniul poluării aerului, declanșând primele rechemări dintr-o imensă serie, într-un scandal care pune constructorul german de automobile în dificultate financiară. Compania recunoaște că a trișat două zile mai târziu.

19 – Parlamentul japonez adoptă un controversat pachet legislativ în domeniul securității, care pemite armatei să lupte în războaie în străinătate, o decizie denunțată dur ca fiind contrară Constituției pacifiste a țării.

24 – Peste 1.800 de pelerini au murit într-o busculadă în timpul pelerinajului la Mecca, potrivit unor date neoficiale, cel mai sângeros accident din istoria acestui pelerinaj anual.

25 – Președintele Camerei Reprezentanților John Boehner anunță că va demisiona din cea mai importantă funcție deținută de către republicani în Congres, pe fundalul unor disensiuni în cadrul formațiunii sale. Paul Ryan este ales să-l înlocuiască în funcție după mai multe săptămâni de incertitudine politică.

29 – În total 131 de persoane sunt ucise într-un bombardament al coaliției conduse de către Arabia Saudită.

30 – Președintele rus Vladimir Putin obține în Parlament aprobarea unei intervenții militare în războiul civil din Siria. Moscova lansează în aceeași zi atacuri aeriene în sprijinul controversatului președinte sirian Bashar al-Assad, un mai vechi aliat al rușilor.

– Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas anunță, în Adunarea Generală a ONU, că nu se mai simte legat de Acordurile de la Oslo, care au deschis drumul către o pace palestiniano-israeliană.

OCTOMBRIE

1 – În total 280 de persoane mor în urma unei alunecări de teren în Guatemala.

– Un bărbat în vârstă de 26 de ani deschide focul în campusul unui colegiu comunitar, în statul american Oregon, ucide nouă persoane, după care se sinucide.

2 – Un băiat în vârstă de 15 ani împușcă mortal un polițist la sediul central al forțelor de ordine din Sydney, după care este ucis de forțele de ordine.

3 – Un spital administrat de organizația umanitară Médecins Sans Frontières (MSF) la Kunduz, în Afganistan, este bombardat de americani. Centrul de traumatologie este distrus, 19 persoane sunt ucise, iar multe altele rănite.

5 – Statele Unite și 11 țări din regiunea Pacificului anunță un nou acord comerical de Parteneriat Trans-Pacific (TPP).

6 – Curtea Europeană de Justiție anulează un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit „Safe Harbour”, argumentând că acesta nu protejează în mod suficient drepturile cetățenilor UE și provocând, astfel, incertitudini câtorva mii de companii care folosesc acordul în comerțul transatlantic.

8 – Opoziția kosovară comite primul dintr-o serie de atacuri cu gaze lacrimogene în interiorul Parlamentului, în semn de protest față de un acord privind normalizarea relațiilor bilaterale cu Serbia, mediat de UE.

– FIFA îi suspendă pe Joseph Blatter și pe șeful UEFA Michel Platini pentru o perioadă de 90 de zile.

9 – Cvartetul pentru Dialog Național Tunisian primește Premiul Nobel pentru Pace.

10 – Un dublu atac sinucigaș cu bombă, la un miting prokurd în Ankara, ucide aproximativ 100 de persoane – cel mai sângeros atac terorist din istoria modernă a Turciei. Gruparea Stat Islamic este acuzată, dar nu revendică atacul, în contextul unor aprige confruntări armate între jihadiști și militanți kurzi în Irak și Siria.

15 – Președintele american Barack Obama anunță o amânare a retragerii trupelor din Afganistan până la sfârșitul lui 2017.

– Bundestagul modifică legislația germană privind azilul, pe fondul crizei migrației, și declară „sigure” mai multe țări din Balcani, ceea ce înseamnă că cetățenii acestor țări nu pot cere azil.

19 – Liderul Partidului Liberal Justin Trudeau obține o victorie în alegerile federale împotriva liderului Partidului Conservator Stephen Harper, care a condus Canada timp de aproape zece ani.

23 – Un autobuz cu pensionari intră în coliziune cu un camion în apropiere de Bordeaux, în Franța, accident soldat cu 43 de morți.

26 – Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 devastează provincia afgană Badakhshan (nord). Seismul, soldat cu cel puțin 400 de morți în trei țări, este resimțit din Tadjikistan și până în India.

27 – Distrugătorul american USS Lassen navighează în apropiere de Insulele Spratly, o acțiune denunțată drept provocatoare de către China, care revendică aceste insule.

31 – Un avion de linie rusesc cu 224 de persoane la bord explodează în zbor și se prăbușește în partea egipteană a Peninsulei Sinai, la 20 de minute după ce decolează din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh către Sankt-Petersburg, al doilea cel mai important oraș din Rusia. O grupare teroristă locală afiliată Statului Islamic revendică un atac cu bombă.

NOIEMBRIE

1 – Partidul AKP al lui Recep Erdogan obține în mod surprinzător aproximativ 59% din voturile exprimate în al doilea rând de alegeri parlamentare organizate anul acesta în Turcia, ceea ce îi asigură un regim cu un partid unic și pune capăt unei scurte perioade de instabilitate politică.

4 – Premierul român Victor Ponta demisionează în urma unor manifestații de stradă izbucnite după incendiul din clubul Colectiv din București, soldat cu peste 60 de morți. Zeci de mii de români denunță corupția ca aflându-se la originea reglementărilor laxe care au declanșat dezastrul.

7 – Liderii Taiwanului și Chinei se întâlnesc pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această primă reuniune, la Singapore, este considerată un pas istoric către reducerea tensiunilor între cei doi rivali.

8 – Uniunea Democratică Croată (HDZ, conservatori) obține o majoritate parlamentară în urma alegerilor, învingându-i pe social-democrați. Însă noul partid Most deține cheia formării guvernului.

9 – O comisie independentă creată de către Agenția mondială antidoping prezintă un raport de 300 de pagini potrivit căruia Rusia este implicată în utilizarea generalizată, aprobată de stat, a unor droguri care îmbunătățesc performanța de către mulți dintre cei mai buni atleți ruși.

10 – Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt moare la vârsta de 96 de ani.

12 – Cel puțin 40 de persoane sunt ucise în atacuri sinucigașe cu bombă comise de către rețeaua teroristă Stat Islamic la periferia sudică a Beirutului, unde se află cartierul general al mișcării șiite Hezbollah.

13 – Justiția ordonă arestarea liderului opoziției Sam Rainsy, pe fondul intensificării unor tensiuni între formațiunea sa, Partidul Salvării Naționale a Cambodgiei și premierul Hun Sen. Rainsy nu se mai întoarce în țară dintr-o vizită în Coreea de Sud.

– Forțe kurde recuceresc de la rețeaua Stat Islamic orașul irakian Sinjar și descoperă 16 gropi comune în care suspectează că se află rămășițe ale unor membri ai minorității religioase yazidi, masacrați după ce jihadiștii au cucerit orașul anul trecut.

– În total, 130 de persoane sunt ucise, iar alte peste 350 sunt rănite într-o serie de atacuri coordonate la Paris, în sala de concerte Bataclan, în apropiere de stadionul național Stade de France și la o serie de baruri și cafenele. Președintele Hollande afirmă că atacurile au fost comise de către teroriști și declară stare de urgență. Două zile mai târziu, Franța lansează atacuri aeriene împotriva rețelei Stat Islamic în Siria.

18 – Poliția din Paris îl găsește pe presupusul organizator al recentelor atacuri de la Paris la Saint-Denis. Abdelhamid Abaaoud și alte două persoane sunt ucise într-o operațiune.

20 – Teroriști afiliați Al-Qaida atacă un hotel de lux la Bamako, în Mali, și iau 170 de ostatici. Până la finalul acestei crize sunt ucise 21 de persoane, inclusiv atacatorii.

21 – Nivelul alertei în domeniul securitățiii este ridicat la maximum, la Bruxelles, timp de șase zile, magazinele sunt închise, iar viața cotidiană este limitată în oraș, de teama unor atacuri teroriste asemănătoare celor de la Paris.

24 – Un avion de vânătoare turc doboară un avion de război rus în apropiere de frontiera siriană, în urma unor acuzații potrivit cărora avionul rus a încălcat spațiul aerian turc. Rusia afirmă că nu a încălcat frontiera turcă.

DECEMBRIE

2 – Un cuplu de atacatori, soț și soție, omoară 14 oameni într-un atac terorist la San Bernardino, în statul american California.

6 – Opoziția venezueleană îi înfrânge pe socialiștii de la putere, care au condus țara timp de 16 ani, în urma unor alegeri parlamentare istorice.

8 – Talibani atacă aeroportul din Kandahar și omoară cel puțin 50 de membri ai forțelor afgane de securitate și civili, în confruntări armate care durează peste 48 de ore.

12 – Un acord istoric este adoptat, în apropiere de Paris, în vederea limitării încălzirii globale cauzate de emisii poluante. Acest prim acord universal, între 195 de țări, vizează să mențină creșterea temperaturii medii mondiale „mult sub” două grade Celsius, atingerea cât mai curând a unui vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial și atingerea unui echilibru între emisia și absorbția gazelor cu efect de seră din atmosferă în perioada 2050-2100.

13 – Frontul Național suferă o înfrângere în turul doi al alegerilor regionale din Franța, după ce se clasase pe prima poziție în numeroase regiuni cu o săptămână înainte.

17 – Papa Francisc atribuie o a doua minune Maicii Tereza, deschizând astfel calea sanctificării acesteia.

18 – Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluție care aprobă un plan al unui proces de pace în Siria, care va ajuta în implementarea și monitorizarea unui armistițiu la nivel național.

21 – Președintele FIFA Joseph Blatter și președintele UEFA Michel Platini primesc interdicții în fotbal pentru o perioadă de opt ani, într-un caz de corupție privind un acord în valoare de două milioane de dolari.

Sursa: MEDIAFAX

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…