CE ÎI CERE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS

9 sep 2019 307 afişări Diverse
CE ÎI CERE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS

Tensiune crescândă între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, iar premierul îi transmite un mesaj public preşedintelui Klaus Iohannis. Respectivul mesajul a fost postat chiar pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă, iar subiectul este de o importanţă covârşitoare în ceea ce priveşte contextul politic actual – propunerile de miniştri interimari pentru Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul. Viorica Dăncilă aşteaptă un răspuns din partea lui Klaus Iohannis şi ”speră” ca acesta să ”dezvolte capacitatea de a înţelege” că blocarea Executivului aduce deservicii guvernării şi stabilităţii ţării. Viorica Dăncilă insistă şi asupra ideii că ”vendetele” prezidenţiale afectează viaţa tuturor cetăţenilor.

Aştept din partea preşedintelui Iohannis un răspuns privind propunerile de miniştri interimari pentru Energie, Mediu şi relaţia cu Parlamentul. Au trecut deja câteva zile. Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înţelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării. Aşa cum încă mai sper să realizeze că vendetele cu care ne-a obişnuit fac rău în primul rând oamenilor, şi nu adversarilor dumnealui politici”, a scris premierul Viorica Dăncilă pe pagina sa de socializare.

Un adevărat şef de stat nu îşi exercită niciodată puterea în moduri distructive

În continuarea mesajului, premierul Viorica Dăncilă face un apel către preşedintele Klaus Iohannis, recomandându-i acestuia ”să nu se mai ambiţioneze” şi să nu mai exercite puterea în ”moduri distructive”.

România are nevoie de un guvern funcţional. Fac aşadar un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiţioneze să refuze miniştrii fără temei, pentru că un adevărat şef de stat nu îşi exercită niciodată puterea în moduri distructive şi contraproductive pentru ţara lui”, a mai scris Viorica Dăncilă.

”Nu mi-a spus nici că acceptă, nici că nu acceptă”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat – luni, la Parlament – că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre cele trei propuneri de interimari în locul miniştrilor ALDE, iar şeful statului i-a spus că va da un răspuns într-un timp scurt.

„Am vorbit cu domnul preşedinte şi mi-a spus că legat de cele trei propuneri pe care le-am făcut pentru portofoliile ALDE îmi va da un răspuns într-un timp scurt. Nu mi-a spus nici că acceptă, nici că nu acceptă. Mi-a spus că într-un interval de timp scurt va veni cu un răspuns”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.

Viorica Dăncilă: ”Guvernul funcţionează”

Viorica Dăncilă a adăugat că Guvernul funcţionează, însă speră să aibă un răspuns de la Klaus Iohannis până miercuri sau joi, atunci când va exista o şedinţă a Executivului.

„Nu este blocat Guvernul. Guvernul funcţionează. Vedem în şedinţa de Guvern. O avem ori miercuri, ori joi, Deci până miercuri sau joi sper să avem un răspuns”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului anunţase, anterior, că îl va suna pe preşedinte pentru a se lămuri cu privire la intenţiile acestuia în legătură cu interimarii propuşi pe posturile care au fost deţinute de ALDE. Propunerile pentru posturile de interimari sunt Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul. Premierul  Viorica Dăncilă a ameninţat că – în cazul în care şeful statului va amâna situaţia – se va adresa CCR.

Ce îi reproşează Preşedintelui României

Viorica Dăncilă a declarat, întrebată ce reproşuri ar avea să îi facă lui Klaus Iohannis ca preşedinte, că un şef de stat trebuie să fie unul al tuturor românilor, al consensului şi să fie empatic şi sensibil faţă de problemele oamenilor.

„În primul rând, eu văd ca un preşedinte să fie preşedinte al tuturor românilor. Nu există români de partea mea, români de partea celorlalţi. Aşa cum eu sunt un premier al tuturor românilor şi a celor care m-au votat şi a celor care nu m-au votat, măsurile pe care le iau la nivel guvernamental le iau pentru toţi românii”, a afirmat Viorica Dăncilă atunci când a fost întrebată ce ar avea să îi reproşeze lui Klaus Iohannis ca preşedinte.

Premierul a adăugat că un preşedinte trebuie să aibă o atitudine corectă faţă de toate instituţiile statului şi să caute consensul.

„În al doilea rând, faptul că nu este apropiat de oameni. Un om politic, fie că e preşedinte, premier, ministru, trebuie să stea în rândul oamenilor, să se consulte cu oamenii, să asculte oamenii şi cred că atunci atitudinea va fi altfel, va fi mai empatic faţă de oameni, va fi mai sensibil faţă de problemele oamenilor. Iar în al treilea rând este faptul că ne dorim un preşedinte care să aducă consensul, un preşedinte care să aibă o atitudine corectă şi faţă de celelalte instituţii ale statului”, a completat Viorica Dăncilă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.