Curtea de Apel respinge definitiv cererea lichidatorului FC Rapid de a renunţa la nume. La Registrul Comerţului există acum două Rapid: cea falimentată în 2016 şi cea aflată în Liga 3. Una trebuie ştearsă. Miza procesului şi ce spun suporterii care l-au învins pe lichidator

14 mar 2019 5157 afişări Fotbal Intern
Curtea de Apel respinge definitiv cererea lichidatorului FC Rapid de a renunţa la nume. La Registrul Comerţului există acum două Rapid: cea falimentată în 2016 şi cea aflată în Liga 3. Una trebuie ştearsă. Miza procesului şi ce spun suporterii care l-au învins pe lichidator

Curtea de Apel a respins definitiv, săptămâna trecută, cererea lichidatorului judiciar al FC Rapid de schimbare a numelui în Locomotiva Giuleştina. Sentinţa afectează direct echipa din Liga 3, FC Rapid 1923, pentru că legea nu permite existenţa, la Registrul Comerţului, a două societăţi comerciale cu acelaşi nume.

FC Rapid SA (clubul intrat în faliment în 2016) a fost prima societate înregistrată (în 2006), astfel că FC Rapid 1923 SA (care s-a înregistrat astfel abia anul trecut, schimbându-şi numele din SC FC R SA) se găseşte într-o situaţie delicată.

Specialiştii consultaţi de ProSport pe această temă spun că, în mod normal, Registrul Comerţului ar trebui să se autosesizeze şi să schimbe numele societăţii la loc, în SC FC R SA. Dacă instituţia statului nu va face acest lucru, atunci orice persoană interesată şi care se simte lezată poate iniţia un proces în instanţă, cu şanse maxime de câştig (e vorba, practic, de o formalitate), silind Registrul Comerţului să opereze modificarea.

ProSport a mai scris despre acest subiect şi astă-toamnă, când Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat pe fond asupra cauzei.


Curtea de Apel a respins definitiv cererea lichidatorului judiciar Sierra Quadrant de a schimba numele Rapidului în Locomotiva Giuleştina. Lichidatorul a fost învins în instanţă de doi suporteri acţionari la FC Rapid

Adrian Matei: „Iniţiativa lichidatorului a fost una nelegală, abuzivă, cu dedicaţie. Am făcut această acţiune în justiţie pentru dreptate“

Pentru clubul aflat sub umbrela primarului de la Sectorul 1 din Bucureşti, Dan Tudorache, sentinţa Curţii de Apel este o lovitură serioasă. Cei care au contestat (şi câştigat) în instanţă schimbarea numelui Rapid sunt doi suporteri acţionari la adevăratul FC Rapid, cel intrat în faliment în iunie 2016: Adrian Matei şi Răzvan Căprăroiu.

„Am făcut această acţiune pentru dreptate. Iniţiativa lichidatorului a fost una nelegală, abuzivă, cu dedicaţie pentru cineva. Nu erau circumstanţe nici de legalitate, nici de oportunitate pentru a schimba numele FC Rapid în Locomotiva Giuleştina. Dovadă că toată tărăşenia era făcută ca să favorizeze o altă societate este că Sierra Quadrant (n.r. – lichidatorul FC Rapid) a delegat, pentru operarea acestei schimbări, cabinetul de avocatură al lui Andrei Niculescu, persoană din conducerea clubului susţinut de Primăria Sectorului 1. Mă bucur că, de data asta, am avut parte de un complet de judecată imparţial, care a dat o sentinţă corectă“, a explicat pentru ProSport Adrian Matei, unul din cei doi suporteri acţionari la FC Rapid intervenienţi în dosar.

Răzvan Căprăroiu: „Lichidatorul judiciar s-a dus la Registrul Comerţului de mână cu reprezentantul FC R. Cum e posibil aşa ceva?“

„M-a deranjat modul în care au făcut toată această chestiune. Lichidatorul judiciar s-a dus la Registrul Comerţului de mână cu reprezentantul FC R. Primul a depus cererea ca Rapidul să-şi schimbe denumirea în Locomotiva Giuleştina, iar cel de-al doilea a depus, în acelaşi timp, cererea ca FC R să devină FC Rapid. Cum e posibil aşa ceva? Lichidatorul era pus acolo să apere interesele societăţii pe care o gestiona, nu să vină de mână cu alţii, să îi ajute pe ei şi să prejudicieze Rapidul şi statul, până la urmă! De asta am făcut şi intervenţia. M-a revoltat. Nu e corect ce au făcut ei. E ilegal, şi asta a demonstrat Curtea de Apel. L-am întrebat pe lichidator de ce a făcut aşa ceva. Nu mi-a răspuns. Mi s-a motivat că eu n-am calitate de creditor, sunt doar acţionar şi, deci, nu îl pot trage la răspundere“, a declarat pentru ProSport şi Răzvan Căprăroiu, celălalt suporter acţionar la FC Rapid care a intervenit în proces contra iniţiativei lichidatorului judiciar. „Acolo au fost alte interese. Acest proiect, FC R, s-a făcut pe repede înainte, cu foarte multe erori. De ce s-au grăbit în halul ăsta, nu ştiu şi nu e treaba mea. Dar noi le-am semnalat de la început că, dacă nu facem totul la lumină, cinstit, să vadă lumea că suntem corecţi, nu ne băgăm în aşa ceva. Ne-am văzut de ale noastre, de propriul proiect şi bine am făcut. Acolo, la FC R (n.r. – acum botezat FC Rapid 1923), sunt multe lucruri tulburi“, a mai adăugat rapidistul.

Sentinţa Curţii de Apel este atât de importantă pentru că, potrivit Legii 26/1990 şi Legii 31/1990, numele unei societăţi comerciale rămâne blocat încă doi ani din momentul radierii de la Registrul Comerţului. Deci, după ce FC Rapid SA va fi lichidată, iar numele societăţii va fi şters de la Registrul Comerţului, va mai trebui să treacă încă doi ani până când o altă societate va putea să preia acest nume.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.