ANALIZĂ‚ | Cum s-au descurcat steliștii în finala Cupei, ultimul examen înainte de curățenia anunțată de finanțatorul Becali. Cine sunt candidații pentru restructurare

ANALIZĂ‚ | Cum s-au descurcat steliștii în finala Cupei, ultimul examen înainte de curățenia anunțată de finanțatorul Becali. Cine sunt candidații pentru restructurare
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Steaua a obținut duminică seară o performanță remarcabilă. Elevii lui Costel Gâlcă au învins cu 3-0 „U” Cluj în finala Cupei României și și-au trecut în cont cel de-al treilea trofeu intern în doar câteva zile, alături de Cupa Ligii și titlul de campioană.
  • În pofida faptului că a câștigat tot pe plan intern, Steaua va intra într-un proces de restructurare. Finanțatorul Becali a anunțat că vor pleca foarte mulți fotbaliști, cu titlul de „curățenie în lot”.
  • ProSport a analizat prestația steliștilor care au jucat aseară, iar cel puțin unul dintre ei are șanse mari să fie lăsat să plece în perioada de transferuri din această vară.

Demonstrație de forță împotriva unei retrogradate. Așa poate fi caracterizată pe scurt prestația campioanei în meciul de duminică seară, 3-0 cu „U” Cluj. Finala Cupei României disputată pe Arena Națională din București a fost un joc care nu a oferit mari emoții celor circa 35.000 de spectatori și asta datorită Stelei, echipă care a deschis scorul rapid prin Adi Popa și, mai apoi, l-a închis încă din startul reprizei secunde, prin Rusescu și același Popa. ProSport le-a analizat prestația celor 14 fotbaliști trimiși pe teren de Costel Gâlcă, fotbaliști între care sunt și câțiva care vor părăsi Steaua în această vară.

Dincolo de numele care pleacă de la echipa campioană din rațiuni ce țin de expirarea contractului, vor exista și fotbaliști forțați să plece. Finanțatorul echipei, Gigi Becali, a anunțat la finalul jocului că în această vară clubul se va despărți de mai mulți fotbaliști într-un proces de „curățenie”. Iată cum s-au descurcat steliștii:

Florin Niță – Evoluție dificil de apreciat în condițiile în care a avut în față o echipă adversă care nu a existat din punct de vedere ofensiv. Considerat al treilea portar al Stelei, Niță nu arată precum un fotbalist care joacă foarte rar și pregătirea fizică excelentă i-a permis să intre fără probleme în poartă atunci când a fost nevoie de el.

Paul Papp – Excelent chiar și accidentat. Plasament de fundaș cu experiență în Serie A, aproape imbatabil la duelurile fizice și cu clarviziune când vine vorba despre ieșit cu mingea din apărare. Papp este unul dintre cele mai reușite transferuri ale campioanei din ultimele sezoane și este probabil că va fi greu de ținut în acestă vară.

Srdjan Luchin – A demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că Costel Gâlcă a comis o eroare uriașă în acest sezon când l-a ținut rezervă în dauna lui Toșca. Chiar dacă are evidente lacune date de faptul că a avut apariții meteorice în acest campionat, fostul jucător al lui Dinamo are experiența necesară pentru a nu se face de râs pe postul de funaș central, așa cum Toșca a făcut în repetate rânduri. 

Fernando Varela – Aproape perfect în evoluție, cu o mică sincopă în prima repriză. Varela și-a ținut la distanță adversarii la fazele fixe și a compensat foarte bine în câteva rânduri minusul de viteză în fața lui Mengolo printr-o poziționare de fotbalist mare. Tacklingurile la milimetru și detenta impresionantă au făcut din Varela unul dintre jucătorii meciului și i-au confirmat statutul de cel mai valoros fotbalist al Stelei în momentul de față, fără îndoială cel mai bun produs de export al campioanei în acest moment.


Guilherme Sitya – Nu a avut probleme pe flancul stâng în condițiile în care adversarii din finala Cupei aproape că nu au existat în ofensivă. Guilherme are un joc bun de picior și a intrat în combinații cu mijlocașii pentru a ieși din apărare, însă a arătat o teamă nejustificată în a participa la faza ofensivă alături de Chipciu, așa cum sezonul trecut suporterii steliști erau obișnuiți de la cuplul Latovlevici – Tănase.

Nicandro Breeveld – A dat o pasă excelentă pentru Adi Popa la faza care a făcut doul doi al Stelei și a avut, în general, mai multe reușite pe final de meci. Prestația lui Breeveld din finala Cupei a fost o excepție în contextul unor evoluții modeste în tricoul Stelei. În general, fotbalistul adus de la Pandurii nu pleacă cu mingea la picior din defensivă, nu are multe pase lungi sau lansări pe diagonală, nu face nimic din ceea ce Bourceanu și Pintilii făceau aproape perfect în era Reghecampf. Sigur, defensiv Breeveld a fost decent, așa cum a obișnuit de când a venit la Steaua.

Ionuț Neagu – A ratat șansa să demonstreze că poate merita un loc în prima echipă a Stelei și în sezonul următor. A început jocul cu două pase excelente pentru adversari și doar inspirația defensivei l-a salvat de un dezastru. Modest la mijloc, a fost pus clar în umbă de prestația celuilalt închizător. Mult prea pretențios în execuții pentru postul pe care îl joacă, Neagu a fost de departe cel mai slab jucător de pe teren și pare principalul vizat de amenințările cu „debarcarea” pe care le-a făcut finanțatorul Becali după meci.

Adi Popa – Excelentă finalizare pentru deschiderea de scor. Mijlocașul și-a continuat seara perfectă cu o evoluție energizantă pe banda dreaptă, acolo unde și-a distrus adversarii. Adi Popa a pasat excelent în fața porții pentru golul doi, apoi a finalizat frumos, la colțul lung, o minge pe care a scos-o din bandă. De această dată, risipa de efort a lui Adi Popa a fost completată foarte bine și de altruism, dar și de un procent bun de reușită în ceea ce privește centrările.


Nicușor Stanciu – Este fără îndoială omul finalului de sezon pentru Steaua. Mijlocașul a început excelent și a pasat, după o acțiune personală, la Adi Popa pentru deschiderea de scor din minutul 9. A băgat panică în linia defensivă adversă atunci când a intrat cu mingea la picior în careu, iar mobilizarea clujenilor pentru a-l bloca pe Stanciu a provocat fisuri în alte zone, fisuri speculate de ceilalți steliști.


Alexandru Chipciu – A recuperat foarte multe mingi la mijlocul terenului, nu poate fi acuzat nici de lipsă de implicare sau de faptul că s-ar menaja, însă este deosebit de neinspirat la finalizare. Fie că este vorba despre șut pe poartă, fie că trebuie să paseze decisiv, Chipciu se precipită și scapă invariabil mingea de sub control. A fost probabil stelistul cu cele mai multe baloane pierdute, o nouă prestație slabă pentru șeptarul cu cel mai mare salariu din Liga 1.

Raul Rusescu – Are probleme de mobilitate din cauza evidentului surplus de kilograme, însă și o abilitate extraordinară de a simți jocul, motiv pentru care e mai mereu exact acolo unde vine mingea centrată de mijlocași. Este departe de forma care l-a trimis la Sevilla și la fel de departe de a pleca din nou într-un fotbal puternic. Fără foarte multe realizări contra clujenilor în afară de gol, Rusescu a demonstrat că nu este neapărat o soluție mai bună în atac decât George Țucudean, însă are meritul că a subliniat o idee importantă pentru șefii clubului: Steaua are mare nevoie de un atacant valoros dacă vrea să aibă vreo șansă de a pătrunde în grupele Ligii Campionilor în sezonul următor.


Au mai jucat:

Gabi Iancu (min. 65) – A avut circa o jumătate de oră la dispoziție pentru a demonstra că merită caracterizarea făcută de comentatorii ProTV: „poate să fie vârful de care Steaua are nevoie în sezonului următor”. Cu toate acestea, inconstanța care i-a caracterizat scurta carieră s-a văzut și la finala Cupei. Nicio realizare pentru fotbalistul adus de la Viitorul.

Cornel Râpă (min. 69) – Cel mai titrat stelist din lotul lui Gâlcă nu a avut timpul necesar pentru a ieși în evidență. A intrat la 3-0 și într-un moment în care combinația dintre jocul la așteptare al Stelei și impotența ofensivă a clujenilor l-a împiedicat pe Râpă să atingă de prea multe ori balonul.

Gabi Tamaș (min. 77) –  A jucat prea puțin pentru a putea fi caracterizat. 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele