Cronica unei şedinţe tensionate în Giuleşti. Mesajul lui Daniel Niculae şi Pancu către rapidişti: "Mergem cu proiectul Primăriei! Dânşii au tras toate sforile necesare!". Răspunsul dur al suporterilor care se opun: "Nu vrem asistenţă socială! Susţinem principiile pe care s-a înfiinţat Rapid"

27 iul 2017 3327 afişări Fotbal Intern
Cronica unei şedinţe tensionate în Giuleşti. Mesajul lui Daniel Niculae şi Pancu către rapidişti: "Mergem cu proiectul Primăriei! Dânşii au tras toate sforile necesare!". Răspunsul dur al suporterilor care se opun: "Nu vrem asistenţă socială! Susţinem principiile pe care s-a înfiinţat Rapid" Daniel Niculae a anunţat că "s-au tras toate sforile", iar primarul PSD de la Sectorul 1 îşi doreşte foarte mult să preia Rapid. FOTO: Mediafax
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Întâlnirea suporterilor rapidişti, petrecută miercuri seară, în peluza stadionului din Giuleşti, a fost marcată de venirea a trei foste glorii „vişinii“, Daniel Pancu, Daniel Niculae şi Adrian Iencsi, care susţin proiectul Primăriei de a prelua brandul, dar şi de divergenţe dure între fani. Pancu şi Niculae au anunţat că vor face parte din conducerea noului Rapid pentru că au încredere în planurile primarului. Alături de ei, în faţa câtorva sute de suporteri grupaţi la peluză, a stat şi Gigi Corsicanu’, de asemenea susţinător al proiectului iniţiat de primarul Dan Tudorache, de la Sectorul 1.

Daniel Pancu şi Daniel Niculae au povestit că s-au întâlnit cu primarul şi cu reprezentantul acestuia desemnat să poarte negocierile cu toate facţiunile în care s-a „spart“ Rapid. „După cum vedeţi, vremurile s-au schimbat în România. (...) Ăsta e doar un început. S-ar putea ca, peste două sezoane, să fie un club 100% privat. Eu, unul, mi-am dat acordul. (…) Acest nou început trebuie făcut. Eu sunt de acord“. Ulterior, răspunzând unui suporter, Pancu a oferit lămuriri preţioase: „Ne-am întâlnit cu avocatul din partea Primăriei, care ne-a spus că echipa se va numi Fotbal Club Rapid Aristocratic. Va fi înscrisă în Liga 4. Din iarnă îşi va schimba numele în Fotbal Club Rapid Bucureşti“.

Extrem de interesantă a fost alocuţiunea de început a lui Daniel Niculae. Acesta şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul lui Dan Tudorache şi şi-a motivat punctul de vedere: „(…) A apărut această variantă, cu Primăria Sectorului 1. (…) Sunt discuţii, ei îşi doresc foarte mult. Au tras toate sforile necesare ca să preia clubul. Au luat baza ProRapid, au închiriat marca de la lichidatorul care a dus mortul la groapă. Lucrurile sunt bune. Am participat la o serie de discuţii şi cu Pancone (n.r. – Pancu), şi cu primarul şi cu oamenii de legătură ai domnului primar. Aşteptăm, săptămânile viitoare, să vedem ce proiect este. Lucrurile par foarte OK şi, dacă lucrurile par OK, înseamnă că vom face şi noi parte din acea organigramă. Dacă lucrurile, pe parcurs, se vor schimba, vă asigurăm că noi nu vom mai face parte din nicio... Nu ne interesează culoarea politică. Vom rămâne drepţi şi curaţi, cum am fost toată istoria“.

Acelaşi Daniel Niculae a anunţat că, din informaţiile sale, AFC Rapid, echipă din Liga 4 care susţine că este continuatoarea de drept a vechiului Rapid, va intra, de asemenea, în faliment! „Din punctul meu de vedere, primarul a procedat foarte corect până acum. A avut discuţii cu toate entităţile care poartă numele de Rapid sau mai puţin. (…) Din păcate, rapidiştii de la Mişcarea CFR au spus de la început că le vor preda echipa, în schimb, după o anumită perioadă, au spus, prin preşedintele lor, care ştiţi foarte bine ce culoare are în suflet, pentru că nu este de-al nostru, a spus că-şi doreşte 49% din acţiuni. Apoi, cu cei de la AFC s-a vorbit, dar, ieşind la iveală datoriile pe care le au la ANAF, de 500.000 de euro, s-a lăsat la o parte şi asta, pentru că Primăria nu poate plăti datoriile unei societăţi care se află... Probabil, va intra şi ea în faliment. Era o variantă să se ia din Liga 5, dar acum înţeleg că sunt soluţii şi pentru Liga 4. Sunt foarte echipe care nu se vor înscrie“, a detaliat Daniel Niculae.

Gigi Corsicanu' (stânga) şi Daniel Pancu au explicat că merg alături de proiectul Primăriei pentru că scopul scuză mijloacele şi Rapidul trebuie să se salveze. Cei doi au subliniat de mai multe ori că asta nu înseamnă şi o implicare politică. FOTO: Mediafax

Un moment extrem de tensionat a fost când la cuvânt s-au înscris reprezentanţii unei alte părţi a galeriei, intitulată T2. Aceştia au propriul lor proiect, despre care ProSport a scris astă-primăvară, şi se opun categoric asocierii cu politicienii. Discursul celor trei reprezentanţi ai T2 care au luat cuvântul în timpul disputei care a urmat cu Corsicanu’ şi Daniel Niculae a fost întrerupt în repetate rânduri de suporterii de la peluză.

Iată un fragment din dialogul care ilustrează, în acest moment, perfect situaţia din interiorul suflării rapidiste.

Reprezentant T2: Dacă aţi citit proiectul, lucrurile nu sunt foarte clare. Nu se ştie foarte sigur cine va fi entitatea juridică care va prelua după aceea partea privată, nu ştim exact ce plan au pentru primii ani. Asta a fost şi solicitarea noastră pentru Primărie, asta a fost şi solicitarea noastră către Primărie şi membrii Consiliului Local al Sectorului 1. Toată lumea a dat din umeri. De aceea şi rezultatul de astăzi din Consiliul Local. Stăm şi aşteptăm în continuare să vedem ce vor decide împreună. Nişte lucruri concrete, clare, pentru că domnul primar a declarat azi, în consiliu, că suma de plată nu există, el nu poate să facă nicio cheltuială dacă nu îi aprobă Consiliul Local acest lucru. Doi la mână, acea entitate juridică a spus că nu e definitivată, constituită, nu ştie absolut nimic despre ce se va întâmpla mai departe. Are un avocat delegat cu care am înţeles că Daniel (n.r. – Pancu) s-a întâlnit şi a vorbit până acum. Ceea ce au declarat în presă până acum, Primăria nu recunoaşte. Nu au venit cu un comunicat oficial. Deci, semnele de întrebare sunt justificate în continuare. Noi am venit pentru că au fost foarte multe discuţii şi foarte multe întrebări în social media, unde s-a discutat până acum, dar nu faţă în faţă cu noi. Planul nostru presupune să nu avem această asistenţă socială, să nu fim confundaţi cu o culoare politică. Avem o bază de care v-am vorbit mai devreme, că ar fi putut fi făcută acum câţiva ani, după exemplul a ce se întâmplă la Timişoara. Lucrurile există în spate, se fac, numai că am vrut să aşteptăm, să îndeplinim nişte criterii care au stat la baza constituirii clubului nostru. Aşteptăm să vină şi partea de licitaţie şi, apoi, mai departe, suntem pregătiţi cu planul şi o să-i dăm drumul. Cine este interesat de proiectul nostru, aveţi porţile deschise, să veniţi, să vedeţi despre ce e vorba şi, dacă vreţi să aderaţi, de asemenea, putem discuta mai departe. Ăsta este punctul nostru de vedere. Domnul primar a declarat acum că, în 2020, dacă dânsul nu-şi continuă mandatul, nu ştie ce va fi mai departe şi e posibil să ne întoarcem în acelaşi punct în care suntem astăzi, lucru pe care toţi cei prezenţi aici nu ni-l dorim.

Corsicanu’: Nu o să vină nimeni! Suntem morţi în momentul ăsta! Important e să pornim“, a replicat Corsicanu’.

Reprezentant T2: Investitori există! Oameni în spate, care să susţină proiectul pe care o să-l pornim noi, deja sunt. Probabil că ştiţi care sunt cifrele pentru Ligile 4, 3 şi, eventual, chiar Liga 2.

Corsicanu’: Băi, băieţi, voi aţi venit mai târziu! Noi am supus la vot, din 1000 de oameni care sunt aici, 999 au fost de acord să susţină proiectul Primăriei.

T2: Care proiect?

Corsicanu’: Care se vehiculează!

Reprezentant T2: Păi, asta am spus până acum, că nu există niciun proiect clar. Şi primarul a recunoscut.

În discuţie intervine Daniel Niculae.

Daniel Niculae: Aşa e, aveţi dreptate, pentru că primarul nu putea să iasă înaintea Consiliului, să spună „domnule, avem proiectul ăsta...“.

Reprezentant T2: Păi, cum nu putea să iasă în faţa Consiliului? Consiliul trebuia să voteze proiectul!

Daniel Niculae: Nu poate, pentru că organigrama nu e gata. Abia de o săptămână, de 10 zile a început să se vorbească cu toată lumea.

Reprezentant T2: Nu interesa pe nimeni organigrama!

Daniel Niculae: Ei, nu interesa! Nu poţi să te duci în faţa...

Reprezentant T2: Consiliul Local...

Daniel Niculae: Nu poţi să te duci în faţa Consiliului şi să spui „vreau să fac o echipă şi...“. „Cine sunteţi? Cine conduce?“

Reprezentant T2: Asta a făcut primarul! Şi Consiliul a respins.

Daniel Niculae: Nu, nu a respins. Au respins ceilalţi pentru că a luat culoare politică şi chiar dacă avem şi rapidişti la PNL sau ce culori politice au ceilalţi, au fost invers, pentru că sunt...

Reprezentant T2: Sunt date comunicatele de dinainte de şedinţă, şedinţa e publică, e înregistrată, o aveţi şi pe Rapid TV, a pus-o cineva, o să vedeţi exact lucrul pe care ţi-l spun acum: ei nu au votat astăzi ce li s-a propus pentru că au acuzat lipsa de transparenţă. Aia e!

Daniel Niculae: Şi o vor acuza toţi anii ăştia, cât va fi ăsta primar! Asta va fi sigur!

Reprezentant T2: Nu!

Daniel Niculae: E, nu! Ba da! Şi peste trei ani!

Reprezentant T2: Discuţia pe care am avut-o noi…

Daniel Niculae: Pe mine nu mă interesează niciun partid. Nici PSD, nici PNL, nici PMP, nici morţii lor, că nu mă interesează.

Suporterii opozanţi ai proiectului de a trece Rapidul la Primărie invocă politizarea echipei. ProSport a primit semnale că PSD este interesat de Rapid încă de astă-toamnă. FOTO: Mediafax

Replica reprezentantului T2 este acoperită de uralele suporterilor de la peluză, din facţiunea lui Gigi Corsicanu’, care au început să strige: „Bine, Nico!“.

Daniel Niculae: Dacă proiectul este unul OK, curat, ceea ce nu ştim încă, pentru că nu avem toate actele necesare şi nu ştim organigrama şi nu ştim nimic încă, ştim numai anumite discuţii pe care le-am avut, nimic mai mult, dacă proiectul este curat, gândeşte-te că peste 3 ani ai echipă în prima ligă, cu stadion nou...

Reprezentant T2: Ai tu garanţia asta? Poţi să spui acum că... (întrerupt din nou de diverşi suporteri care îl apostrofează)

Daniel Niculae: Eu ştiu ce fac acum, că mă urc în maşină şi plec acasă. În rest, n-am garanţie ce se va întâmpla. Eu am spus că planul este OK.

Corsicanu’: Dacă este nevoie, mai votăm o dată!

Se supune iar la vot, aproape toată lumea ridică mâna şi mai multe persoane le cer reprezentanţilor T2 să plece acasă.

Corsicanu’: Aş vrea ca, din acest moment, nimeni, nici Corsicanu’, nici altcineva, să nu mai vorbească fără acordul majorităţii suporterilor. (Urale) Cine vorbeşte în numele suporterilor, trebuie să aibă mandatul majorităţii. Nu există să vorbească nimeni în numele lor. Majoritatea a decis întotdeauna la Rapid! (Urale) Deci, e clar. Noi vă respectăm pe voi, aveţi un proiect, vă dorim succes, mergeţi înainte cu proiectul vostru, dacă voi veţi realiza o chestie bună, aveţi toată aprecierea noastră. Şi a mea, şi a tuturor. Dar, deocamdată, dacă majoritarea rapidiştilor au decis că vor să meargă aşa, trebuie să respectaţi, aşa cum e normal, decizia majorităţii. Asta e părerea mea.

Apar scandări: „Rapid nu moare, ale!“.

Reprezentant T2: Mai avem şi noi ceva de spus, că tot ne-am strâns aici. În primul rând, că vorbim de voturi, nici eu, nici tu, nici nimeni de aici nu poate reprezenta majoritatea rapidiştilor.

Corsicanu’: Asta am spus şi eu!

Reprezentant T2: Ne-am strâns 300 de oameni, dar nu poate vorbi nimeni! Noi nu vorbim în numele rapidiştilor, vorbim în numele principiilor. Susţinem nişte principii care au fost bazele clubului. Clubul nostru nu s-a realizat pe trofee, pe performanţe, hai mai repede, hai să băgăm 50 de milioane, să spargem tot. Ideea e că 90 de ani, frate, şi noi suntem mândri că suntem rapidişti, am ajuns aici datorită altora. Datorită altora din tribune şi din teren. Datorită unora care au murit fără să aibă nimic, au jucat la Rapid toată viaţa, datorită unora care au umplut tribunele indiferent de orice. Ăsta e Rapidul şi de-aia am ajuns aici. Şi lumea a venit, de la Copos la sponsori, a venit la Rapid. N-au venit la Rapid că, domnule, luăm campionatul! Au venit, şi Rapid a atras şi sponsori, şi lume, datorită principiilor. Noi am susţinut principiile, baza, cei din spate. Nu noi, cei de azi. Că nouă ne-a fost uşor!

Opozanţii proiectului Primăriei sunt apostrofaţi de persoane din peluză: „Aţi tras pe nas cocaină!“.

Reprezentant T2: Noi susţinem principiile. Asta vom susţine mai departe. Rapid e la baza principiilor, Rapid s-a înfiinţat pe o asociaţie culturală, sportivă, s-a luptat încă de la început cu Venus, care era Prefectura... Cine e acum Prefectura, Sectorul 1 sau Primăria Bucureşti? Mai departe a fost comunismul… (întrerupt de înjurături) Măi, fraţilor, aşteptaţi să termin de vorbit, că nici eu nu v-am întrerupt! Nu avem ceva împotriva voastră, nu vrem nimic! Nu vrem să vă atragem, nu vrem nimic. Avem cu cine susţine proiectul ăsta. Eu vă spun ce stă la baza proiectului nostru, noi vrem să purtăm mai departe principiile Rapidului, pentru ca copiii noştri să se bucure de ele. Să nu-i ia lumea la mişto peste 5 ani, pe stadioane. (dialog confuz, sunt întrebaţi de unde au bani) Facem acum compromis ca să stricăm 90 de ani, este? Ăsta este proiectul nostru, ne bazăm pe principii, nu vrem implicare politică, vrem să pornim de la capăt, să fim rapidişti până la capăt, acceptăm pe oricine, cine are întrebări, poate să întrebe pe T2 Rapid, vom face o întâlnire în care o să prezentăm clar proiectul nostru. Până atunci, fiecare e liber. (bruiat de înjurături şi ameninţări) V-am prezentat proiectul. Asta a fost tot.

Suporterii de la T2 s-au desprins acum câţiva ani din peluză din cauza neînţelegerilor cu liderii galeriei. Ulterior, între cele două galerii au apărut incidente violente, inclusiv celebra bătaie din 2014, de la aniversarea a 91 de ani de la înfiinţarea Rapidului


Reprezentanţii galeriei de la tribuna a II-a au părăsit şedinţa în dezaprobarea generală. Criticile la adresa lor au continuat până când Corsicanu’ a reuşit să calmeze spiritele înfierbântate. Acesta a cerut ca, la finalul şedinţei, cei mai în vârstă dintre suporterii rămaşi să participe la o discuţie, pentru a se alege reprezentaţii galeriei în relaţia cu Primăria.

Înregistrarea acestei discuţii furtunoase poate fi urmărită pe Facebook, pe contul „Viaţa vişinie“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.